|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zeiss 8x56FL vs. Leica Ultravid 8x50BR
cij - Czw 18 Paź, 2007 Temat postu: Zeiss 8x56FL vs. Leica Ultravid 8x50BR Witajcie,
czytam niniejsze jak i inne fora tematyczne i z czasem napaliłem się przeokrutnie na zakup lornetki. Potrzebna mi jest w łowisku, szczególnie w złych warunkach widoczności. Na początku pomyślałem, że wybiorę coś do 1 tys zł, szukałem i szukałem, co chwila nakręcałem się parametrami topowych modeli aż w końcu niestety doszedłem do wniosku, że nie ma się co szczypać i trzeba będzie debet powiększyć na lornetkę "na pokolenia".
W miedzy czasie trafiłem na wyprzedaż Leica Ultravid 8x50 BR i pojechałem ją obejrzeć. Niestety coś mi w niej przeszkadza tj. pojawiająca się czarna otoczka po obwodzie okularu tak od połowy okularu w dolnej części - cienka ale obecna. Sam juz nie wiem czy nie wynika to z powodu, że źle przykładam lornetkę do oczu? Dodatkowo noszę okulary i jakoś nie jestem się w stanie przyzwyczaić do patrzenia przez lornetkę w okularach. Oczywiście w okularach patrze bez wysuwania okularów lornetki a bez okularów(swoich) z okularami lornetki wysuniętymi. Pytanie jest takie czy mozliwe jest taka wada lornetki tzn czarna otoczka? Mam także wrazenie patrząc przez lornetke jakby 2-3 mm po obwodzie było całkiem nie ostre. Szczególnie raziło to w pomieszczeniu sklepu który był oswietlony wieloma lampami punktowymi. Zastanawiałem się czy to nie jest powód?
Dla porównania popatrzyłem przez Zeissa i tego ciemnego efektu ani obwódki nie było. Ogólnie jakoś bardziej mi się podobał ale różnica w cenie po promocji leici jest duża na niekorzysc zeissa niestety. Jak 5300zł do 6200zł.
Czy ktos z Was ma moze Ultravida i jakie ma doświadczenia z tą lornetką?
PS. szkoda, że nie udało się dostarczyć Zeissa 8x56FL do testów. Wtedy gdyby było warto to może i te kilka stów bym wykopał spod ziemi. A tak to już sam nic nie wiem.
Pozdrawiam,
Arek - Czw 18 Paź, 2007
No ale ta różnica w cenie jest niwelowana przez większy obiektyw Zeissa. Nim w nocy zobaczysz więcej.
cij - Czw 18 Paź, 2007
cena ceną, i to ostatecznie przeboleję ale co z tymi ciemnymi obwódkami. Mieni mi się w oczach czy moze byc cos na rzeczy?
Arek - Czw 18 Paź, 2007
Ze względu na Twoją budowę oczodołów Leica może Ci nie podchodzić z odstępem źrenicy. Tak czasem się zdarza. Jednemu jeden sprzęt pasuje bardziej innemu mniej.
cij - Pią 19 Paź, 2007
szkoda, ale na to wygląda. Dzieukuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam,
Borys
cij - Pon 22 Paź, 2007
Wiem, że pytałem o jedno a zrobiłem drugie no ale jakość tej lornetki zrobiła na mnie takie wrażenie, że nie mogłem sie powstrzymać i kupiłem dziś Swarovskiego slc new 8x56. Wypadł dosyć dobrze finansowo choć nie to decydowało.
Generalnie jest to fantastyczny instrument ale juz dzis zauważyłem, że daje troche aberacji. Dzis w nocy przyglądałem sie miedzy innymi latarniom i sa odbijane podwójnie(same swiecace lampy). Poza tym jasnosc jest niesamowita. Ogladałęm 30 min temu czarną jak heban polanę, bez lornetki właściwie nic nie widziałem poza linią nieba i koron drzew. Z lornetką było widac szczególy drzew, pnie, liście - choc nie do konca wyraznie, jakiego walesajacego sie psa. Bylem pod wrazeniem. Do tego jak sa lepsze warunki w dzien to ostrosc obrazu jest oszlamiająca. Bardzo sie ciesze z tego zakupu, a szczegolnie, ze jest to jedyna lornetka przez którą udało mi sie komfortowo obserwowac w okularach. Wczesniej jakies blakouty sie zdarzały, a tu nic, do tego ta ma dużą średnicę okularu i dzięki temu jest mi wygodniej łapać obraz.
PS. Polecam sklep Hubertus w wawie. Fachowcy a do tego fajna i wesoła atmosfera.
Pozdrawiam,
Borys
|
|