forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - karta do d300s, będzie dobra? Sandisk extreme pro 8gb 45mb/s

tomkowz - Czw 25 Sie, 2011
Temat postu: karta do d300s, będzie dobra? Sandisk extreme pro 8gb 45mb/s
Witam, czy karta z tej aukcji http://allegro.pl/sandisk...1786428175.html pozwoli mi na normlany (bez zapychania sie bufora) zapis wideo oraz serii rawow z d300s? Od poniedzialku bede posiadaczem d300s a wczesniej mialem canona 450d i do niego nie potrzebowalem szybkiej karty z tego wzgledu iz wyciagal max 3,5fps a tu mamy 7 bez gripa w d300s no i wideo.

dziekuje za odpowiedz.

hijax_pl - Czw 25 Sie, 2011

Wideo powinno bez problemu, a z serią - no cóż.. raczej po zapchaniu się bufora zwolni znacznie.
7 RAWów na sekundę to powiedzmy min 70MB/s, prawie dwa razy więcej niż potrafi karta.
Inna sprawa, że wąskim gardłem może się okazać interfejs w aparacie (czyt. stosując coraz szybsze karty, po przekroczeniu pewnej szybkości nie zauważy się dalszego wzrostu)

luke130 - Pią 26 Sie, 2011
Temat postu: Re: karta do d300s, będzie dobra? Sandisk extreme pro 8gb 45
tomkowz napisał/a:
Witam, czy karta z tej aukcji http://allegro.pl/sandisk...1786428175.html pozwoli mi na normlany (bez zapychania sie bufora) zapis wideo oraz serii rawow z d300s? Od poniedzialku bede posiadaczem d300s a wczesniej mialem canona 450d i do niego nie potrzebowalem szybkiej karty z tego wzgledu iz wyciagal max 3,5fps a tu mamy 7 bez gripa w d300s no i wideo.

dziekuje za odpowiedz.

Nie. Nie ma na chwilę obecną karty która pozwoliłaby Ci na dłuższą serię RAWów. Dłuższą czyli więcej niż circa 2 sek. Musisz wybierać pomiędzy zapchaniem bufora a rezygnacją z RAWów.

milacze - Pią 12 Kwi, 2013

witam,
czy karta ScanDisk Extreme CompactFlash 60MB/s UDMA 8GB działa w Nikonie d300s?????? W sklepie mówili, że się nadaje- a w realu komunikuje, że niewłaściwa lub uszkodzona ... ;(

lotofag - Sob 13 Kwi, 2013

Sprawdź inny egzemplarz takiej karty.
milacze - Sob 13 Kwi, 2013

w tym sęk, że to już niestety druga karta (sklep przysłał oryginalnie zapakowany inny egzemplarz)
w instrukcji nikona co prawda wymieniają extreme scandisk ale IV, II, ultra II i standardowe ale do 4GB, więc może jednak zrobiłam niepotrzebny, głupi wydatek?
szkoda, że w opisach kart nie podają do jakich konkretnie sprzętów będzie pasowała, a na body wyświetla mi się "CHA" tak jakby się ze mnie śmiał :D i komunikat o niewłaściwej lub uszkodzonej karcie

pioroon - Sob 13 Kwi, 2013

Czyżby softwareowy problem? Dziwne to, bo na starych puszkach canona nowe karty śmigają...
MM - Sob 13 Kwi, 2013

Ta karta była bardzo tania? Jaki to był sklep?
lexus - Sob 13 Kwi, 2013

stawiam na podróbę albo sprzedaż "odrzutów"
pożycz od kogoś lub kup z wiarygodnego źródła inną

lvl3ha - Sob 13 Kwi, 2013

Jak masz czytnik to podepnij karte do PC zainstaluj TO i zrob low level format. Ja mialem problem z karta Transcend (nie chcialo jej wykrywac). Podczas takiego formatowania pojawil sie blad i karta do wymiany. Po wymianie wszystko pieknie smiga (przypadek na Canonie)
milacze - Sob 13 Kwi, 2013

MM napisał/a:
Ta karta była bardzo tania? Jaki to był sklep?

fotozakupy.pl
cena karty: 135 zł

w sumie zamówiłam 3 rzeczy za 1003 zł, ale zamówienie okazało się jedyne w swoim rodzaju (wymiana towaru i kontakt OK) ale mocno się zastanowię nad kolejnym zakupem, wcześniej nie miałam problemów takich jak teraz a zamawiałam już i body i obiektywy i zawsze było to to, co zamawiałam.
Tym razem:
1) akumulator nikon EN-el3e okazał się akumulatorem EN-EL14 zdębiałam jak zobaczyłam co mi przysłali w końcu 199zł piechota nie chodzi, na szczęście uwierzyli, że wysłali mi zupełnie coś innego i kurier w jeden dzień zabrał ode mnie en-el14 a na drugi dzień dostarczył en-el3e (zaufanie do tego, że oddam na wymianę akumulatorek, jak widać nie było ze strony sklepu zbyt duże)
2) potem ze strachem rozpakowałam B+W filtr MRC NANO KSM CIRCULAR-POL xs-pro 77mm (639zł) myślę, że nie zrobili mnie w konia i mam rzeczywiście kołowy (na optycznym trafiłam na test, gdzie zdyskwalifikowano któryś z filtrów kołowych B+W ponieważ okazał się być liniowym) a że ze mnie laik sprzętowy, to tak naprawdę nie wiem co kupiłam. Najważniejsze, że chmurki się ściemniają jak kręcę mordką -nie swoją, lecz szkiełka :)
3) na koniec odpakowałam kartę pamięci i "CHA" jak powiedziało mi body- i tą historię już znacie

czytnika niestety nie mam