|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - A900 vs a850
glass_walker - Pią 26 Sie, 2011 Temat postu: A900 vs a850 Witam.
W najbliższym czasie mam zamiar kupić aparat pełno klatkowy systemu Sony. Do wyboru mam tylko dwa modele, A900 i A850. Proszę Was o pomoc w dokonaniu wyboru.
Parametrami niewiele się różnią; PORÓWNANIE
Za to różnica w cenie jest ogromna:
A900 - 2700 $
A850 - 1600 $
Nie wierze, że różnica 1000$ bierze się z tych dwóch klatek i pilota, który osobno kosztuje nie więcej niż 100zł. Jakością wykonania też nie mogą się różnić gdyż waga jest identyczna.
Z góry dziękuje za pomoc.
ghost - Pią 26 Sie, 2011
właśnie tak jest. 850 ma jeszcze mniejsze krycie wizjera (nie 100% jak w 900). istniały jeszcze teorie o drobnych różnicach w filtrze kolorów na matrycy, ale nikt tego nie potwierdził, ani nie zweryfikował, więc traktowałbym to jako plotkę. 850 już spadła ze sklepów, więc to co jest, to wyprzedaże końcówek.
glass_walker - Pią 26 Sie, 2011
850 już spadła ze sklepów, więc to co jest, to wyprzedaże końcówek.- jak mam to rozumieć. W Polsce sporo sklepów oferuje ten model. Za to na Allegro prawie pusto.
lotofag - Pią 26 Sie, 2011
Sprawdź rzeczywistą dostępność.
hijax_pl - Pią 26 Sie, 2011
glass_walker napisał/a: | jak mam to rozumieć. |
Tak, że Sony oficjalnie już wycofało modem A850 z produkcji (discontinued).
A sprzedaż będzie prowadzona zapewne tak długo, na ile pozwolą zapasy magazynowe.
Sony zdecydowało się na wstrzymanie produkcji modelu Alpha 850 w lipcu lub sierpniu, ponieważ matryca aparatu (24.6 megapikseli) jest zbyt podobna pod względem specyfikacji i ceny do flagowego modelu Sony Alpha 900.- rozumiem, że to jedyny powód wycofanie produkcji, a nie jakaś wada fabryczna lub inny defekt.
Jeżeli mam zamiar kupić pełno klatkowy aparat w niskiej cenie powinienem się pospieszyć- dobrze rozumuje?
Jest sklep w Polsce oferujący "od ręki" A850 w rozsądnej cenie.
AM - Pią 26 Sie, 2011
Mialem a850 i a900. Zostawilem sobie a900, jednak przy takich cenach jak podajesz roznica nie jest raczej warta roznicy w cenie. Szybko kupuj a850. Bardzo dobry aparat.
kozidron - Pią 26 Sie, 2011
glass_walker napisał/a: | Jeżeli mam zamiar kupić pełno klatkowy aparat w niskiej cenie powinienem się pospieszyć- dobrze rozumuje?
|
no dość dobrze, tylko trzeba też patrzeć na to w perspektywie co sie będzie przypinać, sony ma kilka rewelacyjnych szkiełek, wszystko zależy od tego czego się szuka i jaki ma sie budżet.
Mam obiektywy do tego systemu:
Sigma 70-300
Minolta 50
Samyang 8 mm
Sony 11-18
Tamron 90
ghost - Pią 26 Sie, 2011
czyli:
*samyang - średnio:
*11-18 zadziała tylko w cropie (12mpx)
*sigma, minolta, tamron - ok.
glass_walker, ale wiesz, że Samyang i Sony są na APS-C? Tzn da się je podłączyć na FF, ale będą mocno winietować...
kasiakaaz - Pią 26 Sie, 2011
hijax_pl napisał/a: | Tzn da się je podłączyć na FF, ale będą mocno winietować... |
Niekoniecznie, w przypadku Sony, aparat "przełączy się" pod cropa, tyle że nie wykorzystasz w tym momencie FF
ghost - Pią 26 Sie, 2011
i niestety nie da się tego wyłączyć. szkła sony i tamrona oznaczone jako DT zadziałają tylko jako aps-c (i w RAWie i w jpgu). sigmy DC, ponieważ podszywają się pod różne stare szkła (np 30f/1.4 twierdzi że jest MAFem 100-300 ), korzystają z 24mpx.
Niestety są to dwa obiektywy z których najchętniej korzystam.
Właśnie zajrzałem na stronę Sony i w opisie jest:
Ogniskowa w przeliczeniu na format 35 mm w przypadku użycia na aparacie z matrycą o rozmiarze APS-C= 16,5 - 27
W takim razie w jakim wypadku ten obiektyw jest 11-18?
kasiakaaz, tak, niepotrzebnie połączyłem oba w jednym zdaniu...
glass_walker, to może jak potrzebujesz większej rozdzielczości to poczekaj na A77?
ghost - Pią 26 Sie, 2011
no to pozostaje ci szukać odpowiedników. samyanga można zamienić na zenitara 16f/2.8 - to powinno być w miarę neutralne finansowo... 11-18 możesz używać jak kiedyś (czyli na wycinku aps-c) albo szukać zamiennika. ZA1635 jest droooogi, ale wypaśny, MAF1735G to biały kruk i też nietani. MAF1735f/2.8-4 jest jaki jest (umiarkowanie ostry, kiepski w rogach, pod światło potrafi robić niezwykłe flary), ale używki można dorwać od 700zł.
glass_walker napisał/a: | W takim razie w jakim wypadku ten obiektyw jest 11-18? | Ogniskowe podane w opisach na obiektywach w zasadzie tyczą się formatu 135, czyli full frame. Na innych matrycach (np APS-C) ogniskowa się nie zmieni, ale zmieni się kat widzenia tak, że będziesz miał wrażenie jakby ogniskowa wzrosła 1,5x
Więc w przypadku A850 mamy do czynienia pełną klatką, więc ... dalej nie rozumiem.
moronica - Pią 26 Sie, 2011
glass_walker, tu nie chodzi tylko o ogniskowa ale o rozmiar samego obiektywu. podpinajac szklo przeznaczone na aps-c do korpusu pelnoklatkowego uzyskasz zdjecia z ogromna winieta lub nawet, jak pokazano wczesniej, z widoczkiem w okienku w centrum i czernia dookola. by ta czern byla wypelniona tym, co jest wokol zarejestrowanego kadru, wtedy soczewki i sam obiektyw musialby byc wiekszy. ogniskowa pozostaje ta sama, zmieniaja sie katy widzenia. analogicznie, uzywajac pelnoklatkowego szkla na apc-s uzyskujesz jedynie wycinek tego co zarejestrowalaby pelna klatka. dlatego producenci obiektywow sa w stanie produkowac tansze szkielka przeznaczone na mniejsze matryce, po prostu tak zmiejszaja soczewki obiektywu by zredukowac to, czego na aps-c i tak bys w kadrze nie zdolal zawrzec
jaad75 - Pią 26 Sie, 2011
glass_walker, te szkła mają mniejsze pole obrazowe - nie kryją pełnej klatki. Czego tu nie rozumiesz?
lotofag - Pią 26 Sie, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ogniskowe podane w opisach na obiektywach w zasadzie tyczą się formatu 135, |
W zasadzie to nie tyczą się żadnego formatu Także zbyt dużo nie mieszajmy.
Tak jak napisał jaad75 - obiektyw zaprojektowany stricte pod APS-C nie pokryje matrycy 24x36mm...
Kupić korpus z większą matrycą to jedno, a wyposażyć go w stosowną optykę to osobna para kaloszy i warto od razu o tym pomyśleć.
zentaurus - Nie 28 Sie, 2011
Przy tej róznicy cen kupuj A850, za tą cenę masz fantastyczny aparat . Od A 900 różni się polem krycia wizjera ( nie 100 a 98%) a nadal jest wielkości C5d II czy N D700, ilością klatek na sek.(3 a nie 5) i braku pilota w zestawie. Mam A900 a kolega A850 i większych różnic w jakości nie zauwazyłem. W testach ponoć jotpegi lepiej wychodzą z A850 .
Przy zmianie na format pełnoklatkowy musisz także zrobić roszadę wśród swoich szkiełek o czym już koleżanki i koledzy wyżej pisali.
Jeżeli nie stać cię na drogie Zeissy to na początek polecam Minoltę 28-135/4-4,5, fajne szkiełko spacerowe i daje radę na 25mln. matrycy. W cenie MAF 11-18 lub taniej kupisz KM 17-35/2,8-4.
|
|