forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jakiego Pentaxa wybrać ?

Karolpcp - Pią 26 Sie, 2011
Temat postu: Jakiego Pentaxa wybrać ?
Witam, chciałbym kupić sobie nowy aparat, wcześniej miałem sony a350 ale chciałbym przejść na pentaxa. Mam ok 2500 zł na aparat, moze być max do 200 zł więcej. Zastanawiam się nad modelami k10, k-x o raz k-r, ten ostatni wyprzedza poprzednie modele ilością pikseli, tylko czy jest to az tak bardzo niezbędne ? nie wiem który aparat kupić a przyznam ze jestem amatorem, dlatego proszę o pomoc. Zastanawiałem się też nad Canonem Eos 550d ale do nich jest droga optyka:/

[ Dodano: Pią 26 Sie, 2011 22:21 ]
P.S jestem również otwarty na inne propozycje

hijax_pl - Pią 26 Sie, 2011

A co Cię skłania ku pentaxowi? Widziałeś ceny szkiel z tej stajni? Wybierając K-10 dopuszczasz też używki?

widziałem i są zdecydowanie tańsze od canona czy nikona, a używki jak najbardziej :) co mnie skłania...hmm...alfa to nie dla mnie canon i nikon za drogi wiec zostaje pentax.
ghost - Pią 26 Sie, 2011

hmm.. a te pentaxy to miały af?

Tak, ale z tego co wiem to bez rewelacji tzn w tym k10 podobno jest strasznie wolny

A o jakich obiektywach myślisz?

Szczerze mówiąc jeszcze się tak dokładnie nie zastanawiałem ale z tego ci wiem to Sigma ma dobre w rozsądnej cenie
jaad75 - Pią 26 Sie, 2011

Karolpcp napisał/a:
Zastanawiam się nad modelami k10, k-x o raz k-r, ten ostatni wyprzedza poprzednie modele ilością pikseli
Akurat K-r i K-x mają po tyle samo megapikseli... K10D to niewątpliwie znacznie bardziej zaawansowany korpus, ale ma już 5 lat i leciwą matrycę CCD, która pracuje naprawdę dobrze tylko w niskich czułościach. Wszystko zależy do czego chcesz używać aparatu...

Interesują mnie zdjęcia reporterskie czasem makro
jaad75 - Pią 26 Sie, 2011

Do typowej reporterki żaden z tych korpusów się nie nadaje.

Karolpcp napisał/a:
ale z tego ci wiem to Sigma ma dobre w rozsądnej cenie
A patrzyłeś jak się zmienia cena tych szkieł w zależności od bagnetu?
jaad75 napisał/a:
Do typowej reporterki żaden z tych korpusów się nie nadaje.
Prawda.
sigmiarz - Sob 27 Sie, 2011

można sobie radzić k-r, jest niezły na wysokich iso, niestety tunel ;) nie pryzmat..
jasne ze lepszy będzie k-5 ale jest prawie dwa razy droższy, w canonikonach jest drożej,
ew. cos pośredniego jak c 60d albo n d7000

i wszyscy będą zaskoczeni tym pytaniem: zdjęcia kolorowe czy czarnobiałe ?

Pazuzu - Wto 30 Sie, 2011

k-x nie bralbym pod uwage.

W skrócie najwieksze plusy, moim zdaniem.
K-r
- najwiekszym plusem jest mikroregulacja
- swietna matryca

k10
- super guzikologia, oraz ergonomia
- uszczelniany

jaad75 - Wto 30 Sie, 2011

Pazuzu napisał/a:
- najwiekszym plusem jest mikroregulacja
Tyle, że globalna, więc ewentualnej odchyłki dla poszczególnych szkieł trzeba nauczyć się na pamięć i wprowadzać ją przy każdej zmianie obiektywu... :smile:
Pazuzu napisał/a:
- swietna matryca
Taka sama jak w K-x... BTW, w K10D też jest bardzo dobra matryca, tyle, że nie pracuje dobrze w wysokich czułościach... :razz:
Pazuzu - Wto 30 Sie, 2011

Globalna lepsza niz zadna. Zwlaszcza w tych cenach korpusów. CCD ma jedyny plus w postaci oddawania kolorków. Przynajmniej mi się tak wydaje.
Baku - Wto 30 Sie, 2011

Można spróbować pójść w Canona 50D lub Nikona D90 - niezła fotograficzna baza. Używka w przyzwoitym stanie powinna być do zdobycia w podanym budżecie.
A jakiego rodzaju reporterka to ma być?

jaad75 - Wto 30 Sie, 2011

Pazuzu napisał/a:
Globalna lepsza niz zadna
Ale globalna jest w każdym starym Pentaksie, tyle, że wymaga używania trybu serwisowego.
Pazuzu napisał/a:
CCD ma jedyny plus w postaci oddawania kolorków.
No generalnie zdjęcia z CCD są przyjemniejsze w odbiorze na dzień dobry. Z CMOS-em trzeba się trochę bardziej pobawić by osiągnąć taki fajny efekt. I to nawet tak dobrym CMOS-em jak ten z K-5.