|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Aparat Welta 1
spArda - Sob 27 Sie, 2011 Temat postu: Aparat Welta 1 Cześć, mój kolega posiada ten właśnie aparat, ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów posiada instrukcje do tego aparatu?
Problem w tym że 1 zdjęcia były fatalne, rozmazane, nieostre. Głównie ja ustawiałem ostrość itp posługując się wiedzą zdobytą w posługiwaniu się Zenitem TTL. Jednak to nie wystarczyło, zdjęcia są fatalne.
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
luke130 - Sob 27 Sie, 2011
Ale jaki model? Welta to firma i nie miała modelu I.
To Ci pomoże sprecyzować: http://camerapedia.wikia.com/wiki/Welta
h.s. - Nie 28 Sie, 2011
Do czego Ci instrukcja? Jest to najprostszy model małoobrazkowego, składanego aparatu fotograficznego. Wyposażony w obiektyw Trioplan 1:2,9 , lub Tessar 1;2,8 , oba o ogniskowej 50mm. Czasy 1 - 1/250sek i B, oraz dźwignię do ustawiania odległości /metry zgrać z kreską/. I to tyle, po co instrukcja? Z tyłu może być tabliczka z zakresem głębi ostrości w zależności od przysłony.
Jeśli zdjęcia są nieostre, to źle oceniłeś odległość, albo rozregulowany jest obiektyw
spArda - Nie 28 Sie, 2011
Byc moze jest rozregulowany bo np. mi zenitem wyszly bardzo dobre pierwsze zdjecia wiec dobrze oceniam mniej wiecej odleglosc. Dzieki za odpowiedź.
h.s. - Pon 29 Sie, 2011
Ale w zenicie nie ustawiasz ostrości wg skali, tylko pryzmatem, tu musisz ustawiać patrząc na metry
|
|