|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5100 czy Canon 550D
spArda - Nie 28 Sie, 2011 Temat postu: Nikon D5100 czy Canon 550D Witam,mam możliwość kupienia tych lustrzanek, ale nie wiem kto.y wybrać... Czy są to jakies duże roznice czy tylko kosmetyczne? Czy ktorys z tych modeli ma lepsza jakosc odwzorowania kolorow, jakies dodatkowe opcje?
Dodam, ze zamierzam ywkorzystywacobiektywy ze starychanalogow m42, a aparat bede ywkorzystywal do roznych celow, portrety, makro, krajobrazy itp
Z góry dzieki za pomoc
moronica - Nie 28 Sie, 2011
skoro zalezy ci na wspolpracy z m42 i pod warunkiem, ze jest to czynnik decydujacy, to wybor jest prosty - Canon. jesli nie i po prostu chcesz sie pobawic starymi manualami to Nikon ma mase systemowych starych szkiel na rynku wtornym
spArda - Nie 28 Sie, 2011
Posiadam obiektywy pod m42 (standardowy Helios 44M, SMC Takumar i Takumara Macro). Ale glownie chodzimi o jakosc zdjec i wykonania lustrzanki, nigdy nie mialem doczynienia z tymze sprzetem wiec chcialem zapytac fachowcow tutaj co sadza na temat tych lustrzanek
mozer - Nie 28 Sie, 2011
spArda, w tej klasie nie spodziewaj się rewelacji - plastik, mały wizjer, mały uchwyt.
mozer napisał/a: | spArda, w tej klasie nie spodziewaj się rewelacji - plastik, mały wizjer, mały uchwyt. |
Hmm, myslalem ze za ponad 2,700 mozna dostac cos przyzwoitego x:(
mozer - Nie 28 Sie, 2011
spArda, oba kosztują ok 2300. Nie powiedziałem, że nie są przyzwoite - wszystko zależy od punktu widzenia i wymagań
Ok, w takim razie polec mi cos do 3 tysiecy, prawdopodobnie bede kupowal aparat w komputroniku na raty
hijax_pl - Nie 28 Sie, 2011
A ja polecę Pentaxa. Np Kr.
I zmierzy światło z M42 i wspomoże dalmierzem.
maput - Pon 29 Sie, 2011
w komputroniku się nie opłaca (zazwyczaj)
A testy jakieś ych aparatów czytałeś, czy tak pytasz na pałę ?
Też byłbym za Pentaxem kr.
kozidron - Pon 29 Sie, 2011
spArda napisał/a: | Hmm, myslalem ze za ponad 2,700 mozna dostac cos przyzwoitego x:( |
bo można, używaną klasę średnią, to aparaty jak pentax k20, 40D, 50D, d90
spArda napisał/a: | prawdopodobnie bede kupowal aparat w komputroniku na raty |
za 2700 to można jeszcze kupić d90+18-55 i to zdecydowanie lepsze rozwiazanie, chociaż Kr to nie jest głupi pomysł- tylko ten wizjer jest typowo entrylevelowy
spArda - Pon 29 Sie, 2011
Maput
Czytalem testy Canona 600D i 550D
Ten Pentax jest jakis podejrzanie tani
hijax_pl - Pon 29 Sie, 2011
spArda napisał/a: | Czytalem testy Canona 600D i 550D | A co z D5100?
spArda napisał/a: | Ten Pentax jest jakis podejrzanie tani | To bierz K5. Jest w normalnej cenie, a przy okazji ma porządny wizjer, super matrycę i trochę innych mniej lub bardziej przydatnych bajerów
spArda - Pon 29 Sie, 2011
Chyba jendak wybiore Canona 600D ze wzgledu na stare obiektywy m42
Dzieki za pomoc!
hijax_pl - Pon 29 Sie, 2011
spArda napisał/a: | Chyba jendak wybiore Canona 600D ze wzgledu na stare obiektywy m42
| No to już lepszym wyborem jest Kr
kozidron - Pon 29 Sie, 2011
spArda napisał/a: | Chyba jendak wybiore Canona 600D ze wzgledu na stare obiektywy m42 |
a w czym niby 600D jest lepszy we współpracy z m42 ?
Usjwo - Wto 30 Sie, 2011
kozidron napisał/a: | spArda napisał/a: | Chyba jendak wybiore Canona 600D ze wzgledu na stare obiektywy m42 |
a w czym niby 600D jest lepszy we współpracy z m42 ? |
Chodzilo pewnie, "..lepszy od Nikona", a nie od 550D
hijax_pl - Wto 30 Sie, 2011
Nadal wolałbym Pentaxa Kr...
|
|