forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybrać Canon 40d? +jakie obiektywy?

margaret - Pon 29 Sie, 2011
Temat postu: Wybrać Canon 40d? +jakie obiektywy?
Cześć! Moja pierwsza lustrzanka, kupiona już ze 3 lata temu, to Sony A200. Miałam do dyspozycji tylko jeden obiektyw-kit 18-70. Wiadomo, że cudów tym sprzętem się nie zdziała;P Ale mimo wszystko kombinowałam i bawiłam się funkcjami, co dawało czasem na prawdę zadziwiające efekty. Dla chcącego nic trudnego! Jednak Sony mnie już bardzo ogranicza. Stwierdziłam, że lepiej odkładać pieniądze i kupić coś porządnego. Chcę się przesiąść na Canona. Myślę o zakupie używanego modelu 40d. Do tego jeden dość uniwersalny obiektyw i w miarę dobra portretówka. Mam do dyspozycji max.3200 zł + pieniądze z A200 (chcę sprzedać) + kilka stówek, które może mi dołożyć mama;) Za kilka miesięcy powinna mi się też zebrać niezła sumka pieniędzy od ciotek, wujków, dziadków...jako prezent na osiemnaste urodziny;D Więc co możecie mi doradzić? Dodam jeszcze, że za jakiś czas będę robiła zdjęcia na ślubie i weselu mojej koleżanki. I też przy tym pozostanę-różnego rodzaju imprezy, spotkania, ludzie- chcę się na razie skupić na jednym, ale za to porządnie. Może już zacznę skupiać się fotografii ślubnej (oczywiście jeszcze amatorsko, na ślubach znajomych, ale za kilka lat...kto wie). Krajobrazy i przyroda na chwilę obecną raczej odpadają.
jaad75 - Pon 29 Sie, 2011

A dlaczego akurat 40D?
mozer - Pon 29 Sie, 2011

W tej cenie (ok. 4500) powinno Ci się udać zdobyć 40D+17-55 2.8. To jest chyba najbardziej uniwersalny zestaw pod cropa. Jednak warto by było pomyśleć również o lampie...

Może warto jednak dołożyć do 50D? 40D to już dość archaiczna konstrukcja, chociaż sam jej używam ;)

kufel - Pon 29 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
A dlaczego akurat 40D?
a dlaczego nie?

[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 19:35 ]
mozer napisał/a:
Może warto jednak dołożyć do 50D? 40D
jeśli to możliwe to tez wolałbym dopłacić do 50D

mozer napisał/a:
40D to już dość archaiczna konstrukcja, chociaż sam jej używam ;)
ja tez. ale wiek korpusu w żaden sposób mnie nie uwiera ;)

Chyba macie rację...przecież 50d to już spory krok do przodu. Choć początkowo planowałam zaoszczędzić na korpusie, a więcej pieniędzy przeznaczyć na w miarę dobre obiektywy;)
mozer - Pon 29 Sie, 2011

margaret, podejście jak najbardziej słuszne, tylko różnica w cenie nie jest duża, a puszek się tak często nie zmienia, więc warto mieć dobrą podstawę :)

Czy do zdjęć pary młodej dobry będzie Canon EF 85 mm f/1.8 USM ? Co do 50d...na allegro jest na kup teraz za 2300zł, ale można licytować, 11078 pstryknięć. Inny troszkę taniej, dopiero licytowany, przebieg 46755 .
mozer - Pon 29 Sie, 2011

margaret, każdy zakup używanego sprzętu niesie ze sobą pewne ryzyko - trudno doradzać w takiej kwestii. Ten obiektyw jest dobry, choć ma sporą aberrację chrom. na 1.8.
kufel - Pon 29 Sie, 2011

margaret napisał/a:
Czy do zdjęć pary młodej dobry będzie Canon EF 85 mm f/1.8 USM
dobry,ale wszystko zależy jaki chcesz osiągnąć efekt i jakie to maja być zdjęcia. czy plener, czy wnętrze: do zdjęć "pary młodej" możesz użyć zarówno 35mm , 50, 85. każdy będzie dobry ale każdy da nieco inne efekty . był tu nawet watek spory o tym.

margaret napisał/a:
ale można licytować, 11078 pstryknięć. Inny troszkę taniej, dopiero licytowany, przebieg 46755 .

jesli nie ma duzej różnicy to lepiej wziąć z mniejszym przebiegiem. ale te 46755 klapnięć to tez nie jest jakoś mega dużo.

kufel napisał/a:
a dlaczego nie?
Bo w tej cenie lepiej kupić choćby D90. Lepsza praca w wysokich czułościach, większy DR, lepsza współpraca z lampami, lepszy wizjer...
mozer - Pon 29 Sie, 2011

jaad75, w jakim sensie wizjer d90 jest lepszy?

Z kolei w drugą stronę: D90 ma tylko jeden krzyżowy czujnik AF, no i jednak jest plastikowy.

hijax_pl - Pon 29 Sie, 2011

mozer, wiesz.. dywagacje D90 vs 50D to jeszcze rozumiem... ale stawianie 40D ponad D90 to zasadniczo nie pojmuję...
mozer - Pon 29 Sie, 2011

hijax_pl, a gdzie ja napisałem, że 40D jest lepszy? Zwracam uwagę tylko na pewne elementy lepsze niż w D90...
ghost - Pon 29 Sie, 2011

nie dyskutuj z zestawem marzeń! :razz:

ghost, polecisz jakiegoś soniaka? :P

mozer napisał/a:
jaad75, w jakim sensie wizjer d90 jest lepszy?
To chyba oczywiste - jest fizycznie większy, ma przezierny wyświetlacz itd...
mozer napisał/a:
D90 ma tylko jeden krzyżowy czujnik AF
No i?
mozer napisał/a:
no i jednak jest plastikowy.
To akurat mało istotne.
ghost - Pon 29 Sie, 2011

sony koleżankę ogranicza. :cool:

ghost, Czyli po A200 nie ma w tej stajni juz nic godnego zainteresowania? Skoro tak twierdzisz... :razz:

ghost napisał/a:
sony koleżankę ogranicza. :cool:
A200... Ale gdyby tak zainwestowała w A700... W końcu jest zainteresowana równie zabytkowym Canonem... :razz:
kozidron - Pon 29 Sie, 2011

Chyba lepiej będzie zamiast 17-55is

Zanabyć 40D + tamrona 17-50/2.8 + lampa + plastik 50/1.8 tego nie przebije nawet zestaw marzeń czyli d90+18-105 :wink:

Ja wiem czy to aż taki spory skok między 40D a 50D, możecie mnie kamienować ale jednego zajechałem(40D) a drugiego już chyba nie zdążę zajechać(50D) i powiem wam, że walka z banding'iem z 50D to jakaś masakra. To już wolałem w miarę uzywalne iso 800 z 40tki(gdzie przy małych zabiegach wszystko wyglądało przyzwoicie) niż to rzeźbienie z 50D, pewnie że lecedek z 50tki bije tego z 40tki ale kto patrzy w ten ekranik :razz: no chyba, jak się jakieś szkło testuje na LV :razz:
Rzeczywiście 50D mniej szumi na wyższych iso ale przy niektórych scenach (odpowiednio nieoświetlonych) zachowanie 50tki przysparza sporo kłopotów, czasem nawet więcej niż plackowy szum z d90 na iso 1600.

kufel - Pon 29 Sie, 2011

hijax_pl napisał/a:
ale stawianie 40D ponad D90 to zasadniczo nie pojmuję...
hijax_pl, czy nie jesteś przewrażliwiony na punkcie krytyki Nikona? ;) nikt tu nie stawia wyżej modelu 40D od d90. matryca i rzeczy o których wspomniał jaad75 są zapewne lepsze (tylko czy oby wizjer na pewno?)

[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 23:27 ]
jaad75 napisał/a:
To akurat mało istotne.
rozumiem zatem ze w canonie 60d to tez nie jest wada...
mozer - Pon 29 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
To chyba oczywiste - jest fizycznie większy, ma przezierny wyświetlacz itd...

Różnica w wielkości nie jest zauważalna.
Jaki jest zysk z przeziernego wyświetlacza?

jaad75 napisał/a:
mozer napisał/a:
D90 ma tylko jeden krzyżowy czujnik AF
No i?

40D ma 9 ;)
Może lepiej działa AF na bocznych punktach?

jaad75 napisał/a:
mozer napisał/a:
no i jednak jest plastikowy.
To akurat mało istotne.

Dla niektórych istotna jest solidność sprzętu. Rzecz gustu.

Kurcze, nie wiem czy zauważyliście, ale ja odradzałem 40D ;)
Jakbym miał dziś wybierać system to bym poszedł prędzej w D90 niż 40D, ale jest jeszcze 50D... i D7000. ;)

kozidron - Pon 29 Sie, 2011

Panowie może przestaniecie się spierać o to gdzie af działa lepiej, bo przy tym budżecie cokolwiek się podłączy będzie działać delikatnie mówiąc "średnio", chociaż d90 z tamronem działa lepiej niż 40D, tylko przyznam szczerze że d90tki nie sprawdzałem z tamronem + kukułka

kozidron napisał/a:
zachowanie 50tki przysparza sporo kłopotów, czasem nawet więcej niż plackowy szum z d90 na iso 1600.
Znacznie więcej.
kufel napisał/a:
tylko czy oby wizjer na pewno?
Wystarczy spojrzeć, jeśli nie w wizjery, to chociaż w cyferki je opisujące:
40D ma krycie 95%, prz powiększeniu 0.95x i cropie 1.6, a D90 odpowiednio 96%, 0.94x i crop 1.5... Wizjer w D90 jest po prostu zauważalnie większy. To zresztą ten sam wizjer, który użyto wcześniej w D200, czy S5Pro.
kufel napisał/a:
rozumiem zatem ze w canonie 60d to tez nie jest wada...
Oczywiście, że nie. Pisałem o tym wielokrotnie w przydługim wątku, powstałym w momencie wejścia 60D na rynek.

[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 23:53 ]
mozer napisał/a:
Różnica w wielkości nie jest zauważalna.
Jest i to na pierwszy rzut oka.
mozer napisał/a:
Jaki jest zysk z przeziernego wyświetlacza?
Taki, że możesz choćby wyświetlić sobie linie pomocnicze.
mozer napisał/a:
40D ma 9 ;)
Może lepiej działa AF na bocznych punktach?
No właśnie nie bardzo...
mozer napisał/a:
Dla niektórych istotna jest solidność sprzętu. Rzecz gustu.
Mam plastikowy korpus od niemal pięciu lat - nie miałem z nim najmniejszych problemów (BTW, na rocznym magnezowym mam już denerwujaca ryskę). Plastik w Nikonach z tej półki, to nie to samo, co plastik Canonów EL, czy nawet 60D...
mozer napisał/a:
ale jest jeszcze 50D... i D7000. ;)
Tym sposobem dojdziemy do D300 (choćby bez s), czy np. K-5... Popatrz na budżet...
kufel - Pon 29 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
Wystarczy spojrzeć, jeśli nie w wizjery, to chociaż w cyferki je opisujące:
no właśnie patrzyłem przez wizjery i nie pamiętam bym dostrzegł znaczące różnice. jak będę mieć okazje to jeszcze raz zobaczę.

jaad75 napisał/a:
Oczywiście, że nie.
no tu mnie jaad75 zaskoczyłeś ;)

[ Dodano: Pon 29 Sie, 2011 23:57 ]
jaad75 napisał/a:
Plastik w Nikonach z tej półki, to nie to samo, co plastik Canonów EL, czy nawet 60D...
hmm, jakieś crash- testy robiłeś ? ;) czy jakaś konkretna specyfikacja o tym mowi?
jaad75 - Wto 30 Sie, 2011

kufel napisał/a:
hmm, jakieś crash- testy robiłeś ? ;) czy jakaś konkretna specyfikacja o tym mowi?
Mówię o poczuciu solidności, o którym pisał mozer... Wystarczy wziąźć do ręki plastikowego Nikona, Olympusa, czy Pentaksa, by przekonać się, że ten plastik sprawia nieporównywlnie solidniejsze wrażenie, niż ten z Canona, czy Sony...
kozidron - Wto 30 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
Znacznie więcej.

no tak bo przy plackach z d90 na iso 1600 to już można otworzyć piwo i spakować nuty, z tym to się już nie da nic zrobić :razz: :twisted:

Szum z D90 jest jednak daleko bardziej obrabialny (nawet prz ISO3200), niż szum i banding z 50D...
dr11 - Wto 30 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
Wizjer w D90 jest po prostu zauważalnie większy.
Nie :)
Acha, 40D działa bardzo dobrze na serwo niezależnie od wybranego punktu AF.

mozer - Wto 30 Sie, 2011

jaad75, wszystko fajnie, ale chyba mi nie powiesz, że D90 daje większe poczucie solidności niż 40D i 50D?

Ja mam od 6 lat plastikowego 350D i też nie miałem z nim problemów - czego to ma dowodzić? ;)

Czy wyświetlacz w wizjerach Nikonów nie powoduje ściemnienia obrazu? Jak tam się mocuje matówkę do ręcznego ostrzenia?

Zaglądałem w wizjer D80 i nie odczułem tej wspaniałości, ale może muszę się dokładniej przyjrzeć "następną razą" :)

Panowie o co wy się spieracie, af w 40D z dobrymi systemowymi szklami pracuje "lepiej" od tego z d90 - tylko, że w przypadku "tego wątku" kiedy po drugiej stronie matrycy będzie albo kit albo kundel, to d90 bedzie się sprawował lepiej, np. z takim tamronem więc nie ma o co języka strzępić.

jaad75 napisał/a:
Szum z D90 jest jednak daleko bardziej obrabialny (nawet prz ISO3200), niż szum i banding z 50D...

niż szum to się z Tobą nie zgodzę, chyba że używasz czegoś innego niż LR, to chętnie posłucham, bo jak przychodziło mi pracować na d90 od 1600 to ciężki orzech, mimo wszystko chętnie posłucham, chociaż już d90 nie uzywam.

mozer - Wto 30 Sie, 2011

kozidron, przecież autorka chce dobrą stałkę i uniw. obiektyw na śluby - skąd pomysł o "kicie"?

dr11 napisał/a:
Nie :)
Ja tam widzę różnicę. Niedostrzegalna jest dopiero między 7D i D300.
dr11 napisał/a:
Acha, 40D działa bardzo dobrze na serwo niezależnie od wybranego punktu AF.
To tak jak w D90... Powiedziałbym, że w obu aparatach dziła przeciętnie.
mozer napisał/a:
jaad75, wszystko fajnie, ale chyba mi nie powiesz, że D90 daje większe poczucie solidności niż 40D i 50D?
A gdzie ja coś takiego napisałem? To Ty usiłujesz plastikową obudowę przedstawić jako wadę - ja tylko piszę, że są plastiki i plastiki. Ten z D90 akurat sprawia całkiem solidne wrażenie.
mozer napisał/a:
Ja mam od 6 lat plastikowego 350D i też nie miałem z nim problemów - czego to ma dowodzić? ;)
Że plastik może być dużo bardziej trwały, niż to konieczne, a plastikowe Canony, mimo że do wrażenia solidności porównywalnego z plastikową konkurencją (o magnezowej nie wspominając) im wiele brakuje, mogą być całkiem trwałe.
mozer napisał/a:
Czy wyświetlacz w wizjerach Nikonów nie powoduje ściemnienia obrazu?
Tylko jeśli nie ma akumulatora w aparacie.
mozer napisał/a:
Jak tam się mocuje matówkę do ręcznego ostrzenia?
Normalnie. Wyświetlacz jest nad matówką.

mozer napisał/a:
kozidron, przecież autorka chce dobrą stałkę i uniw. obiektyw na śluby

ja swoją propozycję już wysunąłem: 40D+ tami17-50/2.8 lampa+ plasticzak 50/1.8

dobrej stałki w tym zestawie nie widzę, uniwersalny zum jest, no i lampa konieczna na "śluby"

mozer napisał/a:
skąd pomysł o "kicie"?

mozer, nie pytaj skąd, połowa wątków na tym forumie kończy się plasticzanym obiektywem, bo albo zabrakło kasy albo błędy początkujących, czyli lepsze body+ plasticzany obiektyw. Tu kwestia jest jeszcze otwarta, poczakamy- zobaczymy :wink:

kozidron napisał/a:
niż szum to się z Tobą nie zgodzę, chyba że używasz czegoś innego niż LR, to chętnie posłucham
Akurat NEF-ów z D90 nie tykałem chyba niczym innym niż LR.
mozer - Wto 30 Sie, 2011

kozidron, nie kumam Twojego podejścia - najpierw proponujesz 40D+17-50, a potem narzekasz, że to słabo będzie współpracowało :)

Autorka zaznaczyła, że będzie kupować sprzęt używany, więc czemu nie zaproponować jej czegoś lepszego - ten 17-50 to też jest plasticzak, czyli kategoria której wybór krytykujesz :)

Osobiście mam dwa tamrony i zauważyłem, że z upływem lat coś się w nich dzieje z ostrością na pełnej dziurze, nie wspominając przy tym o mechanice...

dr11 - Wto 30 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
Ja tam widzę różnicę.
Ja nie :P
jaad75 napisał/a:
To tak jak w D90... Powiedziałbym, że w obu aparatach dziła przeciętnie.
Nie wiem co robiłeś na 40D, ale ja obskoczyłem trzy wyścigi gokartów używając 100-400L ze skutkiem 90% trafionych zdjęć, więc nie jest to dla mnie przeciętny wynik a bardzo dobry :) Przeciętnie to się w tej roli sprawdził 5D :P

mozer napisał/a:
Osobiście mam dwa tamrony i zauważyłem, że z upływem lat coś się w nich dzieje z ostrością na pełnej dziurze, nie wspominając przy tym o mechanice...
Mój 28-75 od dwóch lat leży z tego powodu w szufladzie :D

dr11 napisał/a:
Nie wiem co robiłeś na 40D, ale ja obskoczyłem trzy wyścigi gokartów ze skutkiem 90% trafionych zdjęć, więc nie jest to dla mnie przeciętny wynik a bardzo dobry :)
Strzelałem sobie do przejeżdżających samochodów, rowerów i biegaczy z ponoć bardzo dobrego jeśli chodzi o AF 70-200/4. Próbowałem też celności na AF-S z 50/1.4 w warunkach sklepowych. Nie zachwycił mnie. D90 zresztą też nie. A ponoć oba powinny - w końcu od lat używam Pentaksa (wtedy jeszcze K10D)... :razz:
mozer - Wto 30 Sie, 2011

dr11, powinno się jakoś o takie rzeczy uzupełniać testy, bo potem wszyscy myślą "wow! ostrzejszy od Lki! trzy razy tańszy! rewelacja!" ;)
hijax_pl - Wto 30 Sie, 2011

mozer napisał/a:
dr11 napisał/a:
Mój 28-75 od dwóch lat leży z tego powodu w szufladzie :D

A mój 28-75 trzyma się całkiem dobrze - żadnych luzów. A już 2 lata po gwarancji. (odpukać) :)
Może po prostu wersje z bagnetem F są lepsze? :wink: :razz:

dr11 - Wto 30 Sie, 2011

hijax_pl, obskocz z nim parę kontynentów to pogadamy ;)
Z F są oczywiście NAJLEPSZE :D

mozer napisał/a:
kozidron, nie kumam Twojego podejścia - najpierw proponujesz 40D+17-50, a potem narzekasz, że to słabo będzie współpracowało :)

mozer a rozumiesz, że jak chcesz dużo a jesteś ograniczony budżetem to jest to zawsze jakiś kompromis, po co kogoś oszukiwać, że af w takim zestawie to petarda ?
Tak sobie mozesz twierdzić ty jak masz ochotę, ja nie musze udawać, że to idealny zestaw, sam uzywałem takiego przez kilka lat.

mozer napisał/a:
Autorka zaznaczyła, że będzie kupować sprzęt używany, więc czemu nie zaproponować jej czegoś lepszego - ten 17-50 to też jest plasticzak, czyli kategoria której wybór krytykujesz :)

ale co w tym dziwnego, że uświadomisz kogoś na wstępie, że 50/1.8 to plastik i się rozsypie, ma sporo zalet i za tą cene warto go mimo wszystko nabyć

mozer napisał/a:

osobiście zajechałem już 2 tamrony, jeden się rozsypał totalnie a z drugim starałem sie obchodzić delikatniej, mimo wszystko nie wytrzymał, tylko co z tego ?
To dość tanie szkło, ostre, jasne jak na zuma i warto je nabyć mimo kilku istotnych wad i rozrzutu jakościowego.
mozer ja cie nie rozumiem, czemu nie uswiadamiać kogoś o wadach danego sprzętu, przecież to wcale go nie musi dyskredytować. Chyba lepiej mieć świadomość z czym masz do czynienia, wydajesz 1300 ziko za sprzęt który w porządnej obudowie i z dobrym afem kosztowałby 4 razy tyle więc po co się oszukiwać.
Powiem więcej ja chętnie sobie kupie kolejnego tamrona i nie widzę w tym nic złego, oczywiście najlepiej jest od razu kupić 16-35L tylko zawsze są jakies inne wydatki.

mozer, za każdym razem jak kupujesz tamrona to łudzisz się, że on wytrzyma tak z 3 lata :razz: i bedzie miał takie same "własności optyczne" :razz: ?
Kazdemu wedle potrzeb, ja tam się nie oszukuje, bo jakby żadne z tego korzyści :razz:

[ Dodano: Wto 30 Sie, 2011 10:32 ]
hijax_pl napisał/a:
A mój 28-75 trzyma się całkiem dobrze - żadnych luzów. A już 2 lata po gwarancji. (odpukać) :)

kolejny cud a'la Komor :razz:

hijax_pl, ja się nie myle czy to ty masz kilkuletniego tamrona 70-200, który się świetnie trzyma a uzywany jest dość często :razz: ?

hijax_pl - Wto 30 Sie, 2011

kozidron napisał/a:
kolejny cud a'la Komor :razz:
Być może. A być może po prostu normalne używanie a nie zajeżdżanie ;)
kozidron napisał/a:
ja się nie myle czy to ty masz kilkuletniego tamrona 70-200, który się świetnie trzyma a uzywany jest dość często :razz: ?
Już nie mam :) Przed wakacjami poszedł w dobre ręce. I tak - w stanie bardzo dobrym był w momencie sprzedaży :razz:
mozer - Wto 30 Sie, 2011

kozidron, dobra, chyba już pokazaliśmy swoje punkty widzenia, dalej to nie ma sensu :)

Napiszę tylko gwoli wyjaśnienia:
Nie kupiłem 2 razy takiego samego tamrona ;P
Najpierw kupiłem 28-75, a potem dopiero pokazał się na rynku 17-50, a że brakowało mi szerszego kąta, to kupiłem. W tamtym momencie pierwszy tamron jeszcze nie był 'zużyty', więc się nie zniechęciłem. (zresztą 28-75 jest jednak lepszy od 17-50...)

Do tego dochodzi męczarnia (oczywiście w mojej subiektywnej opinii) z AF. Jak już płacę za obiektyw z AF to chciałbym móc na nim polegać. Inaczej szkoda kasy, lepiej kupić dużo taniej porządne, solidnei wykonane, manualne szkło np. na M42.
Może w Nikonie AF rzeczywiście działa o niebo lepiej - nie wiem, nie testowałem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem. ;)

Teraz tak się zniechęciłem do tej firmy, że prawdopodobnie nigdy już nic od nich nie kupię.
Jednak jestem zwolennikiem powiedzenia, że biednego nie stać na kilkukrotne kupowanie chłamu...
Dlatego uważam, że to trochę nie w porządku, że w testach się o takich rzeczach nie pisze, a N lat temu na forach wszyscy piali z zachwytu nad 28-75, więc dlaczego miałem się spodziewać degradacji jakości obrazu? (To pytanie retoryczne, nie musimy ciągnąć tego wątku ;) )

Żaden z tych obiektywów (17-50 i 28-75) na 40D do demonów szybkości nie należy, byle jakie systemowe szkło z usm i nie mówię tu jakiś elach ale np. 28-135 radzi sobie lepiej.

mozer napisał/a:
Dlatego uważam, że to trochę nie w porządku, że w testach się o takich rzeczach nie pisze

ale skąd testujący ma wiedzieć, że za pół roku wypadnie mu przednia soczewka czy trybiki się wyrobią po dwóch latach, pamiętaj ze tamron to dość złożona i skomplikowana konstrukcja, tam jest co się "wysypać".

mozer napisał/a:
eraz tak się zniechęciłem do tej firmy, że prawdopodobnie nigdy już nic od nich nie kupię.

ale dlaczego, jak sie podejmuje decyzję świadomie to wszystko jest jasne i nie ma rozczarowań.

mozer - Wto 30 Sie, 2011

kozidron, miałem na myśli, że można np. dodać aktualizacje do testów. Jestem przekonany, że niektórzy z testujących używają tych szkieł.

BTW to chyba nawet mój stary kit bez IS lepiej sobie radzi z AF ;)

Podejmując decyzję byłem świadomy, że AF nie będzie super, że mechanicznie nie będzie super, ale nikt nie pisał nigdzie, że jakość obrazu siada - dlatego tutaj to piszę, żeby przekazać swoje doświadczenia innym. Lepiej, żebym udawał, że wszystko jest ok? Chyba nie taki jest cel forum. Tyle.

mozer napisał/a:
Podejmując decyzję byłem świadomy, że AF nie będzie super, że mechanicznie nie będzie super, ale nikt nie pisał nigdzie, że jakość obrazu siada - dlatego tutaj to piszę, żeby przekazać swoje doświadczenia innym. Lepiej, żebym udawał, że wszystko jest ok? Chyba nie taki jest cel forum. Tyle.

no tak mozer zgadzam się, ja też mówię o tych wadach a mimo wszystko zdecyduje sie na kupno 3 tamrona, tylko muszę znaleźć czas na znalezienie sztuki bez bf/ff na chociaż jednym body :razz: :wink: (hehe parodia kupowania :wink: )
Chyba pojadę do cyfrowych :razz: będzie wesoło :wink: