|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - 8x30 stara lornetka
wiem33 - Pon 29 Sie, 2011 Temat postu: 8x30 stara lornetka Witam, kupiłem lornetke w idealnym stanie optyki" lecz w dzień i podczas nocnych obserwacji kiedy pada światło na obiektywy pojawiają się i znikają mleczne krążki i półkrążki na dole i w górze pola widzenia - czy to znak jakiejś wady oraz w obu okularach widać w dolnej zewnętrznej ćwiartce pola obserwacji lustrzane odbicie części widzianego obrazu - to samo czy to pryzmaty ?
dodam że lornetka została świeżo przez sprzedawce obklejona skórą za pomocą grubej warstwy śmierdzącego nadal kleju - czy mógł on zaszkodzić?
jest to svarowski habicht n 905380
Proszę o opinie doświadczonych z optyką czy jest to wada uszkodzenie?
Abs - Wto 30 Sie, 2011
Lustrzane odbicia w wielu lornetkach to niechlubna norma. Doświadczony optyk powedział mi, że na etapie produkcji można to wyeliminować. Nie wiem jak ma Habicht ale u tak znanego producenta jest to dziwne. "Mydło" pod słońce to także norma większości lornetek. Zerknij czy opary kleju nie uszkodziły powłok (ubytki powłok powinny być widoczne pod kątem) - to mogłoby tłumaczyć te "krążki". Parę info zapisałem Ci na PW
kivirovi - Sro 31 Sie, 2011
A moze ktos wymienil stare potluczone elementy optyczne na nowe tanie bez powlok i w tym celu zdejmowana byla obudowa.
|
|