|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Ostrość na kilka obiektów - problem
malutka - Wto 30 Sie, 2011 Temat postu: Ostrość na kilka obiektów - problem Witajcie!
Od razu przepraszam, że tworzę nowy temat - ale przeszukiwanie forum idzie mi bardzo, ale to bardzo kiepsko i nie znalazlam odpowiedzi. Otóż mam pytanie odnośnie ostrości - chciałam zrobić zdjęci dwóch motyli z tym, że jeden był nieco dalej. Efekt:
http://img28.imageshack.us/img28/3172/motylem.jpg
Niestety z każdą próbą jeden z nich był nieostry Wiem, że aby mieć większą GO muszę ustawić większą przysłone - jednak przy różnych ustawieniach nie otrzymałam tego co chciałam. Czy to niemożliwe żeby oba motyle były ostre a tło rozmyte? To samo pytanie odnośnie fotografowania ludzi - czasem robię zdjęcia kilku osobom i niestety też nie potrafię zrobić tak aby wszystkie twarze były wyraźne.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam :)
mozer - Wto 30 Sie, 2011
malutka, to wszystko zależy od ogniskowej i odległości od obiektu - możliwe, że nie będzie dostępne takie ustawienie przysłony, która zagwarantuje taką głębię ostrości.
Dobór odpowiedniej przysłony to kwestia doświadczenia. Ewentualnie możesz spróbować dostępnej w canonach funkcji A-DEP.
Tu masz kalkulator - możesz się pobawić ustawieniami:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
moronica - Wto 30 Sie, 2011
malutka, w fotografii makro nieraz walczy sie o kazdy milimetr glebi ostrosci radykalnie przymykajac przyslone. odleglosc miedzy tymi motylami jest juz na moje oko rzedu kilku centymetrow wiec marne szanse bez bawienia sie np w focus stacking (co moze byc bardzo trudne przy zywych poruszajacych sie tematach)
malutka - Wto 30 Sie, 2011
A w fotografii osób? Robiąc zwykłą pamiątkową fotkę z wakacji 5-6 osobom? Też często gęsto mam z tym problem
Może to zależy od ustawienia punktu AF? Generalnie mam wybrany centralny punkt - który kieruję w przypadku osób na oczy. No i właśnie wyraźna jest zwykle jedna twarz a nie wszystkich osób...
mozer - Wto 30 Sie, 2011
malutka, spójrz na kalkulator, który podlinkowałem. Np. dla ogniskowej 55 mm i przysłony f/10 odległości do osoby 3 m masz GO ponad 1 m, a dla przysłony f/5,6 - 0.6 m.
maput - Wto 30 Sie, 2011
malutka, masz dwie możliwości - albo bardziej domkniesz przysłonę, albo się cofniesz. A najlepiej jedno i drugie.
cybertoman - Sro 31 Sie, 2011
maput napisał/a: | albo się cofniesz | Z tym cofaniem to trzeba ostroznie.
mozer - Sro 31 Sie, 2011
Może jeszcze należy udzielić odpowiedzi na jedno pytanie - nie da się tak zrobić, żeby oba motyle były ostre, a tło nieostre, ponieważ między motylami a tłem jest zbyt mała odległość i nawet jeśli ustawisz GO obejmującą oba motyle, to tło również się w nią załapie.
Można spróbować zrobić zdjęcie z innej perspektywy, żeby kwiaty były dużo dalej ZA motylami, zamiast POD nimi - np. tak jak ten kwiat u góry kadru.
h.s. - Sro 31 Sie, 2011
Funkcja DEP nic tu nie da, bo ustawia wszystkimi punktami AF i wszystko wyjdzie ostro. Najlepiej przełącz na ręczne ostrzenie i łap ostrość na pierwszego, potem na drugiego motylka i ustaw na odległości pośredniej między nimi. W tym zdjęciu masz ustawienia ostrości za bliskie, nawet kwiatek najbliższy jest w miarę ostry, a powinien być rozmazany.
A może to wina obiektywu? Sprawdzałaś czy ostrzy w punkt?
edmun - Czw 01 Wrz, 2011
jeszcze możesz połączyć na komputerze zdjęcia.
robisz ze statywu 2 motyle, najpierw ustawiasz ostrość na pierwszego, potem na drugiego i łączysz (chyba stacking się to nazywa ale nie jestem pewien).
Jeśli chodzi o grupy osób, to ustawiasz ich albo w jednej linii jeśli robisz teleobiektywem, jeśli jakimś szerszym kątem to w półkolu i wszyscy powinni zmieścić się w głębi ostrości, polecam testować i próbować.
Oczywiście przy ekstremalnym makro i takimi dwoma motylami, może się okazać że bez łączenia na komputerze lub zmiany kadru nie będzie możliwości ustawić na obydwa.
To tak jak próbować teleobiektywem robić zdjęcia z poziomu ziemi jakiegoś krzaczka, żeby i krzaczek i chmurki (czy też np. księżyc) był wyraźny
kufel - Czw 01 Wrz, 2011
edmun napisał/a: | chyba stacking się to nazywa ale nie jestem pewien | focus stacking
malutka - Czw 01 Wrz, 2011
dzięki dużo mi się rozjaśniło w głowie
h.s. - Pią 02 Wrz, 2011
Poczytaj jeszcze to, bardziej Ci się rozjaśni
http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110
luke130 - Pią 02 Wrz, 2011
Zawsze jeszcze można użyć "foot focusa" i przesunąć się w jedną lub drugą stronę (dla przykładu z pierwszego posta, w lewo) aby oba motyle były w jednej, lub możliwie zbliżonej, odległości od aparatu.
hijax_pl - Pią 02 Wrz, 2011
h.s., A co to ma do rzeczy?
luke130, "zoom nożny"? Można, o ile się nie będzie zapominać, że zmienia sie też perspektywa...
maput - Pią 02 Wrz, 2011
h.s., a jaki to ma związek z tematem ?
h.s. - Pią 02 Wrz, 2011
A taki, że podejrzewam ten obiektyw o niewłaściwe ostrzenie w punkt. Jeśli ostrzyła na pierwszego motylka, to nieostrość przed nim powinna być większa niż za nim. Tu jednak jest odwrotnie i motylek znajduje się na końcu głębi ostrości. Należałoby wykonać choćby najprostszy test, ustawić trzy pudełka zapałek /w artykule karty do gry/ w różnej małej odległości i na najmniejszej przysłonie /np 3,5 na szerokim kącie/ celując na środkowy pstryknąć fotkę .
mozer - Pią 02 Wrz, 2011
h.s., precyzując to różnica w głębi ostrości przed i za obiektem w tym przypadku będzie rzędu mm - raczej nie do zauważenia.
A tak poza tym to nie wiadomo na czym wyostrzył czujnik i czy robiąca zdjęcie nie 'bujnęła się' przed pstryknięciem, więc takie wnioski są pochopne...
h.s. - Sob 03 Wrz, 2011
Może i pochopne. Ja podałem wszystkie możliwości do sprawdzenia, Malutka pisze, że robiła na różnych przysłonach i to jest dla mnie zastanawiające
Usjwo - Sob 03 Wrz, 2011
Troche racji h.s. ma. Ostroc sie konczy na pierwszym motylu i zaczyna duzo przed. Zeby miec szanse, ta ostrosc powinna sie zaczynac na pierwszym motylu, wtedy moze troche GO dotarloby do dugiego. Czy to FF czy nie to, trzeba zapytac autorke jak ostrzyla i gdzie.
hijax_pl - Sob 03 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | Ostroc sie konczy na pierwszym motylu i zaczyna duzo przed. | A w jakiej odległości są motylki od siebie? Gdzie jest jakaś płaska powierzchnia, na której można dokładnie zobaczyć rozkład ostrości? Usjwo napisał/a: | Czy to FF czy nie to, trzeba zapytac autorke jak ostrzyla i gdzie. | Dokładnie tak.
Poza tym - jak się sprawuje AF w 55-250? Z tego co widzę w teście optycznych z jego celnością jest... średnio...
Usjwo - Sob 03 Wrz, 2011
wydaje mi sie ze pierwszy kwiatek na dole jest gdzies w takiej samej odleglosci jak grugi motyl od pierwszego. Moze ten kwiatek nie jest super ostry, ale zdecydowanie ostrzejszy niz drugi motyl. W ogole ostry jest srodek i srodkowy dol, a boki juz nie, wiec wydaj mi sie ze mozna ostrosc przesunac do tylu. (O zdjeciu pisze z pamieci bo widzialem go wczoraj, a dzisiaj juz nie, wiec moge troche sie mylic )
malutka - Sro 07 Wrz, 2011
Ostrzyłam na tego pierwszego motyla. Centralny punkt AF wybrany i tryb pomiaru wielosegmentowy. Czy wybór punktu AF ma jakieś znaczenie? Czytałam, że najlepiej robić zdjęcia właśnie na centralnym, auto np. nie zawsze wyceluje tam gdzie bym tego chciała...
moronica - Sro 07 Wrz, 2011
wybierasz ten punkt AF, ktory znajduje sie na obiekcie na ktory chcesz ostrzyc. jesli nie uzywasz ciaglego autofocusa to oczywiscie mozesz ostrzyc zawsze centralnym i przekadrowywac
malutka - Sro 07 Wrz, 2011
BF czy też FF niby nie ma, jak wynika z moich prób. A ten tryb pomiaru jakie ma znaczenie?
mozer - Sro 07 Wrz, 2011
malutka, centralny jest najbardziej precyzyjny, ale przekadrowując, szczególnie z bliska, możesz przesunąć płaszczyznę ostrości. Kwestia warunków/doświadczenia/czasu...
Usjwo - Sro 07 Wrz, 2011
malutka napisał/a: | Ostrzyłam na tego pierwszego motyla. |
Szkoda ze za tym motylem nic nie ma i nie widac dokladnie jak sie rozklada GO, tak czy inaczej trzebabylo ostrzyc za pierwszym motylem, to bylaby szansa (teoretyczna) na zlapanie obydwu.
malutka napisał/a: | Centralny punkt AF wybrany i tryb pomiaru wielosegmentowy. Czy wybór punktu AF ma jakieś znaczenie? |
Ma, o ile wszystkie nie sa krzyzowe (tak jest w 40D) w 500D pewnie tylko centralny, wiec lepiej wlasnie tego uzywac. Generalnie lepiej uzywaz punktow krzyzowych.
malutka napisał/a: | i tryb pomiaru wielosegmentowy |
To jest tryb pomiaru swiatla i nie ma wplywu na ostrzenie.
A tak mi przyszlo do glowy, czy da sie w jakims aparacie ustawic pomiar punktowy, tak zeby mierzyl w punkcie ostrzenia AF, niekoniecznie srodkowy?
komor - Sro 07 Wrz, 2011
Usjwo napisał/a: | A tak mi przyszlo do glowy, czy da sie w jakims aparacie ustawic pomiar punktowy, tak zeby mierzyl w punkcie ostrzenia AF, niekoniecznie srodkowy? |
Zdaje się we wszystkich bardziej profi aparatach tak jest. No i w Pentaxach Nie tylko dla pomiaru punktowego, ale nawet dla różnych ważonych.
O na przykład tutaj piszą: Linking AF point and AE during multi-seg metering. Pewnie Jaad mógłby napisać dokładniej i jak i w których modelach działa. W linkowanym tekście mowa jest o K20.
jaad75 - Sro 07 Wrz, 2011
komor, w Pentaksach masz po prostu ważenie pomiaru wielosegmentowego względem segmentu (bądź segmentów w nowszych modelach), w którym znajduje się wybrany punkt AF. To nie jest spot przypisany do punktu AF, tylko opcjonalna funkcja pomiaru matrycowego.
BTW, uważam, że spot przypisany do punktu AF kłóci się nieco z samą ideą używania spota, ale co kto lubi...
|
|