forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Pamięc Zewnętrzna

Niewypał - Wto 30 Sie, 2011
Temat postu: Pamięc Zewnętrzna
Posiadam kamerę JVC GZ-HM435 nagrywa wspaniale używam do obróbki filmów Pinacle, lecz mam wielki problem z laptopem ma w sobie za mało pamięci aby przegrac cały film na płytę DVD. Laptopa mam ASUSA 2GB, mam w planie dokupic jakąś pamięc zewnętrzną lecz się na tym za dobrze nie znam może mi ktoś poleci jakieś konkrety oraz prosił bym o linki gdzie taka mogę kupic?
Serdecznie Dziękuję.

Baku - Sro 31 Sie, 2011

Rozumiem, że pinaclowi brakuje miejsca na hdd do składowania renderowanego materiału w tymczasowym katalogu. Te 2GB dotyczą właśnie twardego dysku?
Jeśli tak, to idealnym rozwiązaniem jest dokupienie zewnętrznego dysku twardego na usb (za dwie lub trzy stówki). Lub wymiana laptopa...

mozer - Sro 31 Sie, 2011

Hm. Laptop z 2 GB HDD to musi być dość wiekowy i możliwe, że pojemność dysku nie będzie jednym problemem. Z kolei jeśli to chodzi o RAM, to nie wiem czemu 2 GB miałyby uniemożliwić zgranie materiału. Ja zgrywałem i przy 1 GB.
Baku - Sro 31 Sie, 2011

Pinacle nie jest bardzo pazerny na zasoby systemowe. Słabszy procesor i mniejsza ilość ramu przekłada się jedynie dłuższy czas renderingu. Zwłaszcza wersja 9 była szczególnie polecana, ze względu na dużą stabilność pracy.
Niewypał - Sro 31 Sie, 2011

Ja posiadam Pinacle 14 laptopa mam strasznie przeładowanego program zgrywa mi film do pewnego momentu i staje kilkakrotnie to testowałem. Myślę że to brak pamięci... No chyba że jest jakiś patent który mam zrobic przy przegrywaniu na płytę DVD a go nie wiem.
Baku - Sro 31 Sie, 2011

Program pracuje niestabilnie. Najlepiej załatw sobie lepszego laptopa i stwórz w systemie osobny profil na obróbkę filmów, bez zbędnych śmieci.
Lub pomyśl o Pinaclu 9 i porządkach na obecnych sprzęcie.

Niewypał - Sro 31 Sie, 2011

Na razie chcę zobaczyc czy pamięc zewnętrzna jest wystarczająca. Na laptopa nie narzekam a inny to też spory wydatek w porównaniu z ceną pamięci.
Proszę o propozycje gdzie takią mogę nabyc w rozsądnej cenie?
Dziękuje.

Dobosz65 - Pon 28 Lis, 2011

lepszy laptop, albo przynajmniej dysk zewnętrzny z usb2.0. ze swojego doświadczenia wiem że jeszcze nie opłaca się kupować z 3.0, ale jak na wypady dobrze mieć coś co wytrzyma upadek, albo choćby ciągłe przenoszenie np.: transcendent(ja ma właśnie coś takiego, kiedyś upadłem na niego w bieszczadach i zarysowąła się tylko wartwa zewnetrzna :) ), czy coś w tym stylu
pozdrawiam