|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pytanie o dobry, tani zoom dla amatora
switek3 - Wto 30 Sie, 2011 Temat postu: Pytanie o dobry, tani zoom dla amatora Witam, zakupiłem aparat EOS 400d. Jest amatorem, lecz chciałbym rozbudować mój zestaw o jakiś fajny tani, ale dobry zoom. Jestem zainteresowany robieniem fotek zwierząt w zbliżeniu (oczywiście wiem że nie dzikich i drapieżnych, bo do tego potrzeba więcej i to sporo niż 300mm) ale czysto amatorsko. Po prostu chciałbym mieć większe możliwości. Chodzi mi o w miarę szybki AF i pewnie IS dla pewności przy długich ogniskowych. Co polecacie forumowicze?
mozer - Wto 30 Sie, 2011
Nie ma tanich i dobrych zoomów ;P
Do jakiej kwoty?
Chcesz szybki AF, czy celny? ;P
switek3 - Wto 30 Sie, 2011
No myślę o jakimś obiektywie używanym (choć chciałbym wiedzieć jak wyglądają propozycje nowych). Jeśli chodzi o cenę to gdzieś do 400-600 zł. Najlepiej żeby był i szybki i celny. Ale podejrzewam że tak się nie da, więc prosiłbym o celny. Bo co po szybkim skoro będzie chybiał - prawda?
mozer - Wto 30 Sie, 2011
W tej cenie to chyba tylko 100-300 usm, ale też nie będzie łatwo.
USM- to jest ten szybki AF a IS jest? a jak wygląda z jakością fotek powyżej 200 mm?
mozer - Wto 30 Sie, 2011
switek3, czego oczekujesz po obiektywie za 600 zł? Na optycznych jest test tego obiektywu. Ze stabilizacją to trzeba dać min. ok. 1000.
krzysztoff77 - Wto 30 Sie, 2011
switek3, O jakie ogniskowe Ci konkretnie chodzi? Bo za 600 zł to raczej nie poszalejesz....
Chodzi mi o maks. 300. Więcej podejrzewam że na razie nie będzie mi potrzeba. Właśnie czytałem test i tak średnio. A dałoby rade jakąś z IS ale używkę z tego przedziału? Zorientuje się na wiadomym serwisie aukcyjnym, ale z waszego doświadczenia?
dj_tomek - Sro 31 Sie, 2011
Myślę, że jedynym wartym wydania pieniędzy jest canon 55-250 is. Brak usm, ale za to całkiem przyzwoity optycznie jak na taką cenę oczywiście. Nowy 779 zł używki w granicach nieco ponad 600...
switek3 - Sro 31 Sie, 2011
A jak mogę sprawdzić jaka jest duża różnica między 250 a 300 mm? Gdzieś na necie można? Bo nie wiem jak to będzie jak nie będę miał 50 mm. I co reszta sądzi o tym obiektywie?
dj_tomek - Sro 31 Sie, 2011
Jest jakaś stronka gdzie można to sprawdzić, ale nie mogę znaleźć. Może inny forumowicz pomoże zlokalizować?
Generalnie przy tych 250 mm 50 mm to nie jest bardzo dużo, ale najlepiej jak sam sobie sprawdzisz, bo to Ty w końcu musisz wiedzieć co Ci potrzeba
pitras - Sro 31 Sie, 2011
dj_tomek napisał/a: | Jest jakaś stronka gdzie można to sprawdzić, ale nie mogę znaleźć. Może inny forumowicz pomoże zlokalizować?
Generalnie przy tych 250 mm 50 mm to nie jest bardzo dużo, ale najlepiej jak sam sobie sprawdzisz, bo to Ty w końcu musisz wiedzieć co Ci potrzeba |
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html
krzysztoff77 - Sro 31 Sie, 2011
W tym zakresie cenowym oprócz wyżej wspomnianego Canona warto moim zdaniem zwrócić uwagę na Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro. Co prawda nie ma stabilizacji ale optycznie za tą cenę szkiełko jak najbardziej warte uwagi.
kozidron - Sro 31 Sie, 2011
switek3 napisał/a: | Jeśli chodzi o cenę to gdzieś do 400-600 zł. |
switek3, wejdź na jakąś stronę jakiegokolwiek sklepu i zerknij na ceny obiektywów tele.
Właśnie o to mi chodziło. Dzięki pitras
Cytat: | W tym zakresie cenowym oprócz wyżej wspomnianego Canona warto moim zdaniem zwrócić uwagę na Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro. Co prawda nie ma stabilizacji ale optycznie za tą cenę szkiełko jak najbardziej warte uwagi. |
Z testu na optyczne.pl wyczytałem że nie zbyt nadaje się na zdjęcia powyżej 200 mm
maput - Sro 31 Sie, 2011
switek3 napisał/a: | Z testu na optyczne.pl wyczytałem że nie zbyt nadaje się na zdjęcia powyżej 200 mm |
I dlatego mieści się w Twoim budżecie...
mozer - Sro 31 Sie, 2011
Akurat z testu na optycznych wynika, że 100-300 jest lepszy optycznie od Sigmy 70-300. Warto też zwrócić uwagę na słaby AF Sigmy.
Najostrzejszy z nich jest 55-250 + ma stabilizację. Ja bym w niego poszedł na tym pułapie cenowym.
W skrócie:
najlepsza ostrość 55-250
najlepszy AF - 100-300
Ale polecacie Canona 55-250 tak?
mozer - Sro 31 Sie, 2011
switek3, ile razy zadasz to samo pytanie?
Wszyscy Ci napisali jakie są plusy i minusy poszczególnych obiektywów. Wyboru musisz dokonać sam.
A co myślicie o tym konkretnie modelu - CANON EF 75-300mm 4-5.6 III. Jak on wypada powyżej 200 mm?
B o g d a n - Sro 31 Sie, 2011
switek3, nie ma czegoś takiego, jak dobry, tani zoom dla amatora za 400-600 zł.
Albo jest tani, albo dobry, zwłaszcza na najdłuższej ogniskowej - proste.
No to może przekornie zapytam inaczej, choć pewnie znowu mnie pogonicie. Sformułuje to pytanie inaczej - prosiłbym o polecenie dobrego (najlepszego) z najtańszych?
mozer - Sro 31 Sie, 2011
switek3, nie ma czegoś takiego jak najlepszy z najtańszych. Kupno taniego obiektywu jest zawsze jakimś kompromisem, jak zresztą wielu droższych...
kozidron - Sro 31 Sie, 2011
B o g d a n napisał/a: | witek3, nie ma czegoś takiego, jak dobry, tani zoom |
Ja tam zawsze słyszę "na piwie" od kolegów co fotografują ptaszki, że dobry tani zoom dla amatora to 100-400L, bo 500setka i 600setka przekracza ich budżet, ja wiem....hm... mi się tam 100-400 przydaje do innych rzeczy niż foto przyrody
switek3 - Czw 01 Wrz, 2011
Cytat: | Ja tam zawsze słyszę "na piwie" od kolegów co fotografują ptaszki, że dobry tani zoom dla amatora to 100-400L, bo 500setka i 600setka przekracza ich budżet, ja wiem....hm... mi się tam 100-400 przydaje do innych rzeczy niż foto przyrody |
a do czego ci on służy?
maput - Czw 01 Wrz, 2011
Do podglądania sąsiadów..
hijax_pl - Czw 01 Wrz, 2011
maput napisał/a: | sąsiadów.. | sąsiadek...
maput - Czw 01 Wrz, 2011
Pisałem ogólnie, nie chciałem żadnej z opcji sugerować
Mam możliwość kupienia obiektywu CANON EF 75-300mm 4-5.6 III na gwarancji zakupiony w połowie czerwca więc na gwarancji prawie 3/4 roku za ok. 450 zł. Co myślicie o tym?
mozer - Czw 01 Wrz, 2011
Można laski wyrywać na białą lufę ;P
Bez żartów proszę Konkretne opinie prosze
komor - Czw 01 Wrz, 2011
switek3, konkretnie ten obiektyw nie jest rewelacyjny. Pozwoli Ci pracować na 300 milimetrach. I tyle. W tej klasie cenowej nie ma cudów. Spośród stałych bywalców forum, którzy się tu odzywają, raczej nikt go nie ma, bo ten etap ma już za sobą. Z kolei ktoś, kto go używa pewnie się nie odzywa na forum, tylko czyta. Tak to wygląda.
Ale jakbyś samodzielnie poszukał na forum, to trafisz na podobne tematy:
Canon EF 75-300 1:4-5.6 II?
Jaki obiektyw wybrać CANON EF 75-300 mm czy Sigma 70-300 mm?
Używany Canon 75-300 III BEZ usm, czy może nową Sigmę70-300?
Sigma 70-300 APO vs Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
Co sadzicie o Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III USM ?
Canon 75-300 mm f/4.0-f/5.6 EF III USM
krzysztoff77 - Czw 01 Wrz, 2011
switek3, proponuję odważny ruch: Canon 55-250 IS. Będziesz zadowolony. Tylko najpierw popstrykaj w sklepie. Jeżeli mimo wszystko nie spełni w jakiś sposób Twoich oczekiwań to przed napisaniem kolejnego postu najpierw dozbieraj trochę gotówki.
Akurat te trzy ostatnie posty dotyczą obiektywów z USM a nie o taki się pytałem, więc też trzeba czytać uważnie. Najłatwiej jest powiedzieć dozbieraj. Jak się spytam czy mam kupić Volskwagena to mi powiecie dozbieraj na Ferrari czy Porsche!!! Bez sensu takie porady !!!!
kozidron - Czw 01 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | Można laski wyrywać na białą lufę ;P |
okleiłem sobie na czarno
switek3 napisał/a: | a do czego ci on służy? |
Normalnie do odgarniania liści na jesień, w zimie odśnieżam nim podjazd w pozostałe pory roku leży w szafie koło odkurzacza.
No tak, ja głupi, przecież tym mozna fotografować tylko ptaki raz tym zrobiłem zdjecie wiewiórki, potem przez obrzydzenie nie mogłem przypiąć go do body przez jakiś czas
hijax_pl napisał/a: | sąsiadek... |
no teraz, to spróbuje, to nie jest głupi plan
komor - Czw 01 Wrz, 2011
switek3, przepraszam, że wyszukałem dla Ciebie trochę tematów, które Cię nie zadowoliły.
mozer - Czw 01 Wrz, 2011
switek3, może sam byś zaczął czytać porady, które inni piszą, zamiast bezczelnie mieć pretensje, mimo że zostałeś bezinteresownie wyręczony w wyszukiwaniu odpowiednich tematów... Za 600 zł to można kupić bateryjki, a nie obiektyw ;P
maput - Pią 02 Wrz, 2011
switek3 napisał/a: | Jak się spytam czy mam kupić Volskwagena to mi powiecie dozbieraj na Ferrari czy Porsche!!! Bez sensu takie porady !!!! |
Póki co to masz na 15-letniego malucha a nie volkswagena, no chyba, że ze szrotu.
Pogódź się z tym, że obiektywy tanie nie są, a im dłuższa ogniskowa tym drożej. Ty chcesz mieć wszystko za grosze, a tak się raczej nie da. Już w pierwszych postach dowiedziałeś się jakie szkła są w Twoim zasięgu, ale ciągle kręcisz nosem, że nie są one zbyt fajne. No nie są i nie będą. Jak się przez kolejny tydzień będziesz dopytywał ciągle o to samo, to nikt Ci nowego obiektywu nie wymyśli...
kozidron - Pią 02 Wrz, 2011
maput napisał/a: | będziesz dopytywał ciągle o to samo, to nikt Ci nowego obiektywu nie wymyśli... |
no niby tak ale istnieje jeszcze cos takiego jak "zum cyfrowy" - z niego też może skorzystać. Jest to metoda iście szarlatańska(szczególnie jak się mocno "cropuje"), nawet przy odbitkach do A4
Ps. Panowie czemu wy sie tak spinacie kolega zastosował podejście iście "biedronkowe" nie będąc świadomym, że obiektywy to nie jogurt
|
|