forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jaki filtr szary?

login_87 - Czw 01 Wrz, 2011
Temat postu: Jaki filtr szary?
Witam
Za 2 tyg jade na wakacje do Portugalii i chcialbym porobic troche zdjec o wschodzie/zachodzie slonca przy dluzszych czasach naswietlania (do10s). Ostatnio bedac nad morzem zwiekszajac przyslone na maksymalna wartosc czas mialem kolo 1s. I moje pytanie jak mocny filtr powinienem kupic? Filtr glownie bedzie nakrecony na s10-20 ewentualnie n80-200.

moronica - Czw 01 Wrz, 2011

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16185
mozer - Czw 01 Wrz, 2011

Raczej http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11091
hijax_pl - Czw 01 Wrz, 2011

login_87 napisał/a:
I moje pytanie jak mocny filtr powinienem kupic?
Na Twoim miejscu kupiłbym połówkowy ND Reverse 0.9.
Dlaczego akurat taki? Możesz to doczytać w linkach podanych powyżej ;)

pandorra - Pon 19 Wrz, 2011

Ja pozostaje wierna zwykle filtrom Hoya albo Marumi. Parę razy wypróbowałam, próbowałam też inne i los chciał, że jakoś zostałam przy nich. Zwykle zakupuję w jednym stałym miejscu, jeśli zdecydujesz się na któryś szary z powyższych, o których wspomniałam to tu masz opis tego z Hoya
http://www.foto-tip.pl/sk...52mm-p-776.html

hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011

pandorra, a to Marumi czy Hoya robią slotowe połówki? :shock:
mozer - Pon 19 Wrz, 2011

hijax_pl, jakiś tu bałagan - temat zaproponowany przez autora dotyczy chyba filtra szarego a nie połówkowego...
moronica - Pon 19 Wrz, 2011

mozer, nie jest powiedziane ze autor od poczatku wiedzial czego mu potrzeba gdyz po zadaniu pytania przestal sie w tym temacie udzielac. natomiast sklonnosc uzytkowniczki pandorra do wklejania linkow do pewnego sklepu jest znana i to zapewne wywolalo powyzsza reakcje
mozer - Pon 19 Wrz, 2011

Moronica, to to ja wiem. :)
Chodzi mi o to, czy reverse 0.9 jest w stanie zapewnić tak długie czasy naświetlania przy zachodzie Słońca? (10 sekund)

hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011

mozer napisał/a:
jakiś tu bałagan - temat zaproponowany przez autora dotyczy chyba filtra szarego a nie połówkowego...
Nie 0 autor poszukiwał filtra by ściąć ilość światła, ale lepszym rozwiązaniem by wyciąć słońce są połówki chyba, nie ? Nie wspominając już o odwrotnych połówkach...
mozer napisał/a:
Chodzi mi o to, czy reverse 0.9 jest w stanie zapewnić tak długie czasy naświetlania przy zachodzie Słońca? (10 sekund)
ND0,9 to 3 działki przysłony, tyle samo co ND8, czyli maksymalna gęstość oferowana przez Marumi czy Hoyę... Oczywiście jest też Hoya ND400, ale to już filtr efektowy ;)

To czy wyjdzie 10s czy nie zależy już od tego jak będzie ustawiony aparat i gdzie to słońce jest, ale wschody czy zachody to z reguły jest nisko ;)

pandorra, też parę razy robiłem zakupy w foto-tip'ie, ale się tym nie chwalę. Gdybym jednak zaczął - ile będę miał z tego tytułu? :wink: :razz:

baracuda - Wto 20 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
pandorra, też parę razy robiłem zakupy w foto-tip'ie, ale się tym nie chwalę. Gdybym jednak zaczął - ile będę miał z tego tytułu? :wink: :razz:

Za trzecim razem piękny, czerwony pasek :mrgreen: :wink:
(lecz nie do aparatu) :cool: