|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jaki filtr szary?
login_87 - Czw 01 Wrz, 2011 Temat postu: Jaki filtr szary? Witam
Za 2 tyg jade na wakacje do Portugalii i chcialbym porobic troche zdjec o wschodzie/zachodzie slonca przy dluzszych czasach naswietlania (do10s). Ostatnio bedac nad morzem zwiekszajac przyslone na maksymalna wartosc czas mialem kolo 1s. I moje pytanie jak mocny filtr powinienem kupic? Filtr glownie bedzie nakrecony na s10-20 ewentualnie n80-200.
moronica - Czw 01 Wrz, 2011
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16185
mozer - Czw 01 Wrz, 2011
Raczej http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11091
hijax_pl - Czw 01 Wrz, 2011
login_87 napisał/a: | I moje pytanie jak mocny filtr powinienem kupic? | Na Twoim miejscu kupiłbym połówkowy ND Reverse 0.9.
Dlaczego akurat taki? Możesz to doczytać w linkach podanych powyżej
pandorra - Pon 19 Wrz, 2011
Ja pozostaje wierna zwykle filtrom Hoya albo Marumi. Parę razy wypróbowałam, próbowałam też inne i los chciał, że jakoś zostałam przy nich. Zwykle zakupuję w jednym stałym miejscu, jeśli zdecydujesz się na któryś szary z powyższych, o których wspomniałam to tu masz opis tego z Hoya
http://www.foto-tip.pl/sk...52mm-p-776.html
hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011
pandorra, a to Marumi czy Hoya robią slotowe połówki?
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
hijax_pl, jakiś tu bałagan - temat zaproponowany przez autora dotyczy chyba filtra szarego a nie połówkowego...
moronica - Pon 19 Wrz, 2011
mozer, nie jest powiedziane ze autor od poczatku wiedzial czego mu potrzeba gdyz po zadaniu pytania przestal sie w tym temacie udzielac. natomiast sklonnosc uzytkowniczki pandorra do wklejania linkow do pewnego sklepu jest znana i to zapewne wywolalo powyzsza reakcje
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
Moronica, to to ja wiem.
Chodzi mi o to, czy reverse 0.9 jest w stanie zapewnić tak długie czasy naświetlania przy zachodzie Słońca? (10 sekund)
hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | jakiś tu bałagan - temat zaproponowany przez autora dotyczy chyba filtra szarego a nie połówkowego... | Nie 0 autor poszukiwał filtra by ściąć ilość światła, ale lepszym rozwiązaniem by wyciąć słońce są połówki chyba, nie ? Nie wspominając już o odwrotnych połówkach... mozer napisał/a: | Chodzi mi o to, czy reverse 0.9 jest w stanie zapewnić tak długie czasy naświetlania przy zachodzie Słońca? (10 sekund) | ND0,9 to 3 działki przysłony, tyle samo co ND8, czyli maksymalna gęstość oferowana przez Marumi czy Hoyę... Oczywiście jest też Hoya ND400, ale to już filtr efektowy
To czy wyjdzie 10s czy nie zależy już od tego jak będzie ustawiony aparat i gdzie to słońce jest, ale wschody czy zachody to z reguły jest nisko
pandorra, też parę razy robiłem zakupy w foto-tip'ie, ale się tym nie chwalę. Gdybym jednak zaczął - ile będę miał z tego tytułu?
baracuda - Wto 20 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | pandorra, też parę razy robiłem zakupy w foto-tip'ie, ale się tym nie chwalę. Gdybym jednak zaczął - ile będę miał z tego tytułu? |
Za trzecim razem piękny, czerwony pasek
(lecz nie do aparatu)
|
|