|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - odszumianie RAW
lukemeng - Pią 02 Wrz, 2011 Temat postu: odszumianie RAW Witam. Jak to wygląda z odszumianiem RAWów w różnych ISO? Czy mogę odszumić np. z ISO 1600 wszystkie zdjęcia tymi samymi parametrami? czy muszę podejść do każdego zdjęcia indywidualnie?Mówię o zdjęciach w warunkach oświetleniowych +/- 1. Jak odszumiać ISO 2000 a 800? Na co zwracać uwagę?
hijax_pl - Pią 02 Wrz, 2011
lukemeng napisał/a: | Jak to wygląda z odszumianiem RAWów w różnych ISO? | Zależy to od efektu, jaki chcesz uzyskać. lukemeng napisał/a: | Czy mogę odszumić np. z ISO 1600 wszystkie zdjęcia tymi samymi parametrami? | Możesz, możesz też z innymi, a możesz wcale nie odszumiać.
Dlaczego? Napisałem powyżej... lukemeng napisał/a: | Na co zwracać uwagę? | Na szum w cieniach - to on daje najbardziej po oczach. Tyle, że ten szum jest niezależny od tego co na obrazku ponieważ pochodzi z przetwarzania sygnału.
Zatem np w LR możesz spokojnie sobie ustawić specyficzne wartości per wartość ISO.
Jeśli natomiast korzystasz z jakichś bardziej zaawansowanych metod, jak np Noiseware czy Dfine2 - w takim przypadku nie odszumiasz już RAWa ale wywołany z niego obraz i programy te podejdą do każdego obrazka w odmienny sposób.
Ja fotek z D90 nie odszumiałem do ISO800, przy ISO1600 już bawiłem się noisewarem per zdjęcie. Gdy robiłem na wyższym, np ISO2000 to lekko prześwietlałem zdjęcie, które później w LR korygowałem w dół.
lukemeng - Pią 02 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | Zależy to od efektu, jaki chcesz uzyskać. |
ma być poprawne w sensie poprawne
hijax_pl napisał/a: | Jeśli natomiast korzystasz z jakichś bardziej zaawansowanych metod, |
ACR
hijax_pl napisał/a: | Gdy robiłem na wyższym, np ISO2000 to lekko prześwietlałem zdjęcie, które później w LR korygowałem w dół. |
ja już tego nie dam rady zrobić, bo one już są takie, a nie inne czyli raczej rzadko prześwietlone
|
|