forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Karta pamięci do Canona 5d mk II

Marshal3d - Sob 03 Wrz, 2011
Temat postu: Karta pamięci do Canona 5d mk II
Już za kilka dni stanę się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Canona 5d mkII i mam pytanie. Jaka karta pamięci będzie najlepszym wyborem dla tego aparatu? Nie chodzi mi o pojemność tylko o klasę szybkości - czyli prędkość zapisu. Na rynku dostępne są np. 15mb/s , 30mb/s , 60mb/s czy też 90mb/s. Czy procesor w C5dmkII jest w stanie wykorzystać prędkość zapisu np. 90mb/s ?

Pozdrawiam

patigol - Sob 03 Wrz, 2011

Ja mam SanDiska 60 mb/s i nie narzekam. Szybkość zapisu bez zastrzeżeń, nagrywanie filmów również bez zacinek. Czy C5DMkII jest w stanie wykorzystać 90? Nie wiem, ale skoro śmiga na 60 to czy 90 jest potrzebne?
B o g d a n - Sob 03 Wrz, 2011
Temat postu: Re: Karta pamięci do Canona 5d mk II
Marshal3d napisał/a:
Już za kilka dni stanę się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Canona 5d mkII i mam pytanie. Jaka karta pamięci będzie najlepszym wyborem dla tego aparatu? Nie chodzi mi o pojemność tylko o klasę szybkości - czyli prędkość zapisu. Na rynku dostępne są np. 15mb/s , 30mb/s , 60mb/s czy też 90mb/s. Czy procesor w C5dmkII jest w stanie wykorzystać prędkość zapisu np. 90mb/s ?

Pozdrawiam

Jeśli nie chcesz przepłacać, to wystarczy, że kupisz CF serii 233x, czyli z szybkością (handlową :wink: ) ok. 30MB/s. Ja z powodzeniem używam między innymi Pretec CompactFlash 16GB Cheetah II 233x :smile:

Szybsze karty mogą Ci dać jedynie szybszy odczyt przy zgrywaniu zdjęć na komputer. Jeżeli oczywiście Twój czytnik to obsłuży i przy założeniu, że szybsza karta dla zapisu daje też szybszy odczyt. Nic więcej nie uzyskasz, a tylko wydasz pieniądze.