forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Różnice w panasonicu

Jasio - Nie 04 Wrz, 2011
Temat postu: Różnice w panasonicu
Jakie są różnice między aparatami panasonica GH2, G3, GF3 (o ile nie poplątałem oznaczeń w najnowszych aparatach) ? Chodzi mi o te literki F G i brak. Jedyne co doczytałem to to że H bardziej do filmów (i ma wejście na mikrofon zewnętrzny) ale różnice niewielkie w specyfikacji z G3 na moje oko. A różnica w cenie spora.
Luke_S - Nie 04 Wrz, 2011

Widziałeś w ogóle te aparaty? Już na pierwszy rzut oka widać, jakie są różnice. GF3 jest najmniejszy, nie ma wizjera, stopki na lampę błyskową ani odchylanego wyświetlacza. GH2 jest największy, wszystkomający i przypomina lustrzankę. G3 jest pośrodku.
Jasio - Nie 04 Wrz, 2011

Widziałem :) Nie chodzi mi o różnice w obudowie. Ale co ma GH2 czego nie ma G3 poza tym zewnętrznym mikrofonem i wielkością ?
Luke_S - Nie 04 Wrz, 2011

Jasio napisał/a:
Ale co ma GH2 czego nie ma G3 poza tym zewnętrznym mikrofonem i wielkością ?

Matrycę multi aspect, czujnik zbliżeniowy w wizjerze, bardziej pojemny akumulator, więcej przycisków i pokręteł, czyli wygodniejszą obsługę.

Jasio - Nie 04 Wrz, 2011

Dzięki, czyli rozumiem, że G3 to okrojony GH2.
hijax_pl - Nie 04 Wrz, 2011

GH3 ;-)
Jasio - Nie 04 Wrz, 2011

GH3 jeszcze chyba nie ma ?
hijax_pl - Nie 04 Wrz, 2011

Jeszcze nie ;)
cube007 - Czw 08 Wrz, 2011

Jasio napisał/a:
GH3 jeszcze chyba nie ma ?

Nie ma i w najblizszym czasie nie bedzie - GH2 sprzedaje sie bardzo dobrze.

themoth - Wto 17 Sty, 2012

po co jest czujnik zbliżeniowy?
hijax_pl - Wto 17 Sty, 2012

themoth napisał/a:
po co jest czujnik zbliżeniowy?
Po to, by się aparat sam przełączał między tylnim LCD a wizjerem gdy zbliżysz do niego oko...
themoth - Wto 17 Sty, 2012

a... rozuuuumiem....
w sumie fajna sprawa - miałem okazję pobawić się alfą w fotojokerze - nawet fajna sprawa, ale jak dla mnie tyle warta co czujnik cofania w samochodzie, czasami ułatwia ale da się bez tego żyć