forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomóżcie w wyborze

Xamil - Nie 04 Wrz, 2011
Temat postu: Pomóżcie w wyborze
Witam, planuję kupno aparatu i zastanawiam się pomiędzy tymi trzema modelami:

http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1289
http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1248
http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1347

Osobiście jestem najbardziej za pierwszą pozycją. Którą Wy byście wybrali? Oczywiście inne propozycje mile widziane.

hijax_pl - Nie 04 Wrz, 2011

Z tych trzech - żadna. Ale z porównywalnych: HS10
Xamil - Nie 04 Wrz, 2011

Jest lepszy od swojego następcy?
hijax_pl - Nie 04 Wrz, 2011

Moim zdaniem nie ma sensu dopłacać do HS20.
cervandes - Pon 05 Wrz, 2011

ja z wyżej wymienionych kupiłem HX100V i jestem zadowolony.
WojciechW - Pon 05 Wrz, 2011

cervandes napisał/a:

Jak mogłeś - przecież ma 16 MP?

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Aszex - Pon 05 Wrz, 2011

ostatnio w euro jest dobra cena na fz38, nie wiem jednak czy jest lepszy od hs-10 ;)

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/658139

cervandes - Wto 06 Wrz, 2011

WojciechW napisał/a:
cervandes napisał/a:

I tak pstrykam nim na 12MP bo wolę zdjęcia z niego w 16/9. A mogłem bo musiałem kupić cokolwiek żeby nie targać zawsze i wszędzie D300s z gripem i 17-55 czy jakimś tele. A jak już kupiłem to się okazało że kręci takie filmy że mi kopara opadła.

WojciechW - Wto 06 Wrz, 2011

cervandes napisał/a:
WojciechW napisał/a:
cervandes napisał/a:

I tak pstrykam nim na 12MP bo wolę zdjęcia z niego w 16/9. A mogłem bo musiałem kupić cokolwiek żeby nie targać zawsze i wszędzie D300s z gripem i 17-55 czy jakimś tele. A jak już kupiłem to się okazało że kręci takie filmy że mi kopara opadła.

Nie wiem czy taka wymówka by przekonała przeciwników megapikseli, do których się zupełnie nie zaliczam (jak widać z sąsiednich wątków ostatnio zakupiłem 550 EXR), bo to tylko obcięcie obrazu.

Jeżeli dobrze rozumiem przeciwników megapikseli, ich najpoważniejszym argumentem są spore szumy przy fotografowaniu na wyższym ISO. Ja akurat rzadko fotografuję w gorszych warunkach oświetleniowych. Ponadto mam za sobą przeszło czterdzieści lat fotografii analogowej i jest dla mnie naturalne, że założenie bardziej czułego filmu zawsze kosztowało większe ziarno i mniejszy kontrast. Może dzisiejsze szumy nie są czymś tak szlachetnym jak tamto ziarno, ale pewne analogie chyba występują.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

TomPL2 - Sro 07 Wrz, 2011

WojciechW napisał/a:
..... Może dzisiejsze szumy nie są czymś tak szlachetnym jak tamto ziarno, ale pewne analogie chyba występują.

Chyba trafiłeś w sedno sprawy - tyle, że te cyfrowe szumy są... szkaradne :mad:

hijax_pl - Sro 07 Wrz, 2011

WojciechW napisał/a:
założenie bardziej czułego filmu zawsze kosztowało większe ziarno i mniejszy kontrast
Tylko to ziarno na filmie np ISO400 odpowiada szumowi dzisiejszych matryc lustrzankowych na - powiedzmy - ISO3200. Oczywiście przy maciupkich matrycach kompaktów ta relacja może być nawet 1:1.
WojciechW napisał/a:
Może dzisiejsze szumy nie są czymś tak szlachetnym jak tamto ziarno, ale pewne analogie chyba występują.
Właśnie o to chodzi.. Ziarno nadawało uroku, szum nie, a usuwanie szumu psuje zdjęcie jeszcze bardziej.
Skądś się jednak bierze te parcie na niskoszumiące matryce, dające czyściutki obraz, który w kompie przejeżdża się specjalnymi filtrami symulującymi odpowiednią klisze fotograficzną. ;)

WojciechW - Sro 07 Wrz, 2011

Problem z dzisiejszymi szumami wynika trochę z ich pstrokacizny - a w wersji czarnobiałej może by już tak nie raziły. Czułe analogowe filmy barwne były używane raczej tylko przez posiadaczy aparatów średniego formatu i pojawiły się dość późno. Mnie akurat za bardzo nie kusiły bo zaczynałem od niemaskowanego ORWO-COLORU z czułością 16 DIN, czyli coś około 40 ASA, a podstawową bolączką przez długie lata był dla mnie brak rozdzielczości. Stąd dziś mój entuzjazm do gęsto upakowanych matryc - bo czym skorupka za młodu nasiąknie...

No dobrze, a jak to jest z fotografowaniem matrycą 16 MP na połowie liczby MP - czyli 8 MP. Czy ktoś z was już tego próbował i może powiedzieć, czy wyniki są bliższe tym na 16 MP, czy takim z aparatu 8 MP. Ja jeszcze nie miałem czasu, by tego spróbować.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciecgW

TomPL2 - Sro 07 Wrz, 2011

WojciechW napisał/a:

No dobrze, a jak to jest z fotografowaniem matrycą 16 MP na połowie liczby MP - czyli 8 MP. Czy ktoś z was już tego próbował i może powiedzieć, czy wyniki są bliższe tym na 16 MP, czy takim z aparatu 8 MP. Ja jeszcze nie miałem czasu, by tego spróbować.

Już były tu takie tematy... Mniejszy plik, mniejsza rozdzielczość, szumy takie same :mad:

WojciechW - Sro 07 Wrz, 2011

TomPL2 napisał/a:
WojciechW napisał/a:

Już były tu takie tematy... Mniejszy plik, mniejsza rozdzielczość, szumy takie same :mad:

Były, nie były, a i tak nie wiadomo, czy wyniki można przełożyć na sytuacje, w której sumuje się sygnał z dwu elementów (może taka opcja powinna być jeszcze dopracowana). W koncu najwyższe czułości uzyskuje się właśnie przy zmniejszeniu do połowy liczby MP - a to znaczy, że gdyby tego nie zrobiono to szumy nie były by takie same tylko znacznie większe.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2011 16:25 ]
Sprawdziłen sam eksperymantalnie ponad wszelką wątpliwość, że ustawienie w 550 EXR zapisu obrazu na mniejszej liczbie MP wyraźnie redukuje poziom szumów przy większych czułościach.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW