forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - King Mieszek do makrofotografii Canon

dark_wojtek - Nie 04 Wrz, 2011
Temat postu: King Mieszek do makrofotografii Canon
Witam
Chciałem się zapytać jak dokładnie działa Mieszek do makrofotografii. Chodzi mi o to jak się ustawia parametry i czy w każdej chwili można je zmienić np. przysłonę?

hijax_pl - Nie 04 Wrz, 2011

A jaki obiektyw chcesz na ten mieszek założyć? I czy zauważyłeś, że ten mieszek nie ma styków?

Obiektyw to Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM.
Styków czyli ?
Przyznam się że się nie znam na mieszkach, ale chciałbym ponieważ mnie interesuje macro i niekiedy chciałbym bardziej przybliżyć jakiś obiekt.

Tu nie trzeba znać sie na mieszkach by wiedzieć do czego są styki w Canonie ;-)

100L na takim mieszku to pomysł raczej chybiony. Nie będziesz miał regulacji przysłony. Nie będziesz miał też znacznej zmiany powiększenia...

A tak przy okazji już - jak wiesz do czego są pierścienie pośrednie, to mieszek to taki pierścień o regulowanej wielkości ;)

A jaki byłby dobry obiektyw do mieszka ??

Po pierwsze to 100L daje Ci już 1:1. Na mieszek jak założysz jakiś obiektyw o ogniskowej 100mm właśnie, i ustawisz ostrość na nieskończoność - to po maksymalnym wysuwie mieszka uzyskasz skalę ciut ponad 1:1. Możesz założyć obiektyw 50mm - wtedy skala dojdzie już do 2:1, ale pojawią się problemy z GO i ilością światła.

Co chcesz fotografować z większym powiększeniem niż 1:1?

Tak chciałbym fotografować z większym niż 1:1, i nawet chciałem kupić Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo ale powiedzieli mi że dla początkującego to lepsze rozwiązanie jest np. 100l niż 65 mm
A do mieszka można np. dać ob. Canon EF-S 18-55mm IS

dark_wojtek napisał/a:
A do mieszka można np. dać ob. Canon EF-S 18-55mm IS
Jeśli mieszek nie przenosi elektryki (nie ma styków) tonie będziesz miał kontroli nad przysłoną, a co więcej - nie będzie AF i dalmierza (aparat będzie się zachowywał tak, jakby nie miał żadnego obiektywu przypiętego).
Inna sprawa, że pewnie odległość od soczewy spadnie tak bardzo, że by uzyskać owe 2x to motyw wejdzie gdzieś w soczewki układu optycznego obiektywu ;)
dark_wojtek napisał/a:
i nawet chciałem kupić Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo ale powiedzieli mi że
I bardzo dobrze powiedzieli.. No chyba, że wiesz dokładnie jak taki mikroskop używać.

Nadal nie napisałeś co chcesz fotografować...

Co fotografować, jakieś zwierzątka małe np. mrówka, jakieś owady jak się uda, głównie to zwierzątka no czasami może coś innego

No to mieszek zasadniczo odpada. Tak jak i 65ME...

jak już chcesz się z czymś pobawić - poszukaj kompletu pierścieni pośrednich ze stykami. Można je dostać za ok 250zł bodajże (dawno nie sprawdzałem ceny)

moronica - Nie 04 Wrz, 2011

zakladajac ze tych mrowek nie przyniesiesz do studia, w terenie bedzie ci bardzo trudno uzywac mieszka. skala 1:1 jest do wiekszosci owadow wystarczajaca, zawsze mozna przyciac i jesli zdjecie jest ostre to w rozmiarze odpowiednim do publikacji w internecie bedzie wygladalo tak dobrze jakby bylo pomniejszane z calego kadru. powinienes najpierw opanowac obsluge tej setki a nie wina obarczac niewystarczajaca skale odwzorowania
komor - Nie 04 Wrz, 2011

Zamiast w mieszek zainwestowałbym w jakieś światło lub system jego modyfikowania/utrzymania. Bo mrówka… Obiektyw przymknięty do f/16 będzie wymagał dużo światła, więc albo długi czas (odpada przy ruchomych owadach, szczególnie mrówkach), albo wysokie ISO albo… światło błyskowe.
B o g d a n - Nie 04 Wrz, 2011

dark_wojtek napisał/a:
Obiektyw to Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM
dark_wojtek napisał/a:
Tak chciałbym fotografować z większym niż 1:1

Proponuję kupić pierścień pośredni:
EF12 da ci skalę odwzorowania 1,17:1
lub
EF25 da ci skalę odwzorowania 1,39:1
lub jeden i drugi.
:smile:

moronica, no nawet masz rację z tym przycinaniem, będę musiał wypróbować.
No spróbuje z tymi pierścieniami, zobaczę jak to wychodzi mi w praktyce

h.s. - Pon 05 Wrz, 2011

Dokupić jakiś obiektyw 50mm i zamontować odwrotnie, skala będzie 2:1. A może raynox?
dark_wojtek - Pon 05 Wrz, 2011

Myślałem już nad raynox i właśnie nie wiem czy to dobre rozwiązanie czy nie
Ktoś używa raynox ??

MC - Pon 05 Wrz, 2011

Dobre.
Miałem przez ok. rok zanim kupiłem obiektyw macro. Dawał dobre rezultaty, ale średnica filtra na obiektywie musi być mniejsza niż 67mm, bo inaczej się go nie zamontuje.
Do 100L wolałbym jednak pierścień pośredni.

dark_wojtek - Pon 05 Wrz, 2011

Będę musiał się zastanowić nad pierścieniami. A może mi ktoś powiedzieć jakie są dobre pierścienie, z jakiej firmy
MC - Pon 05 Wrz, 2011

Kenko.
B o g d a n - Wto 06 Wrz, 2011

dark_wojtek napisał/a:
A może mi ktoś powiedzieć jakie są dobre pierścienie, z jakiej firmy

Canon Extension Tube EF 12 II pierścień pośredni
Canon Extension Tube EF 25 II pierścień pośredni
:smile:

dark_wojtek - Wto 06 Wrz, 2011

B o g d a n, trochę drogie są, ale wiem że to są firmowe i solidne.
Ty masz te pierścienie kupione ? Jak się sprawują ?

komor - Sro 07 Wrz, 2011

Pewnie idealnie. :) Popatrz na produkty Kenko (trochę tańsze ale czy wiele?) i ewentualnie Delty, ale sam nie wiem czy jakość Delty jest wystarczająco OK, może ktoś wyrazi swoją opinię?
B o g d a n - Sro 07 Wrz, 2011

dark_wojtek napisał/a:
B o g d a n, trochę drogie są, ale wiem że to są firmowe i solidne.
Ty masz te pierścienie kupione ? Jak się sprawują ?

Ja mam tylko ten pierwszy, czyli 12mm. Nie trzeba chyba pisać, że wykonanie nie budzi żadnych zastrzeżeń. Mechanika, precyzja wpinania do boody i obiektywu idealna.

Po podłączeniu do mego aparatu wraz z 100L Macro mogę uzyskać obrazek obejmujący realnie ok 2 x 3 cm. Bez pierścienia obejmuję wymiary ok. 2,3 x 3,5 cm (odwzorowanie nawet trochę większe niż 1:1 :smile: )

Widać, że dużej poprawy nie ma dlatego w Twoim przypadku, gdy zależy Ci na większym odwzorowaniu, powinieneś kupić 25mm lub nawet dwa i je złożyć razem.
Ja go nie używam do macro więc dla mnie jest OK.

pozdrawiam

hijax_pl - Sro 07 Wrz, 2011

B o g d a n napisał/a:
A do czego? ;)
B o g d a n - Sro 07 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n napisał/a:
A do czego? ;)

Np. do 70-200, do 400, ... :smile:

PS. Widzę, że jakoś na zielono teraz jesteś. :grin:
Musisz teraz trzymać fason, nie ma lekko. Gratulacje. :wink:

dark_wojtek - Czw 08 Wrz, 2011

B o g d a n, a ile tych pierścieni mogę złączyć max 2 czy więcej też mogę ??
hijax_pl - Czw 08 Wrz, 2011

dark_wojtek napisał/a:
a ile tych pierścieni mogę złączyć max 2 czy więcej też mogę ??
Możesz nawet 6 - pamiętać jednak musisz, że komunikacja elektryczna ma to do siebie, że im dłuższy przewodnik - tym gorzej. Więc nawet 6 czy 10 pierścieni mechanicznie złączysz, ale czy kontrola przysłony czy AF zadziała - z tym może być różnie.

Standardowo składa się 3 takie pierścienie (komplet) co daje od 50 do 60mm wysuwu.

dark_wojtek - Czw 08 Wrz, 2011

hijax_pl, dzięki za ostrzeżenie, ja i tak chciałem z 3 kupić ale nie naraz bo fundusze nie pozwalają:(
Na początku bym chciał kupić Canon Extension Tube EF 25 II i może za jakiś czas drugi taki sam żeby mieć zwiększę jeszcze przybliżenie

B o g d a n - Czw 08 Wrz, 2011

dark_wojtek napisał/a:
B o g d a n, a ile tych pierścieni mogę złączyć max 2 czy więcej też mogę ??
Dla szkła EF100L gdy założysz 2 pierścienie (12 i 25 mm) to w zasadzie przednią soczewką możesz dotyknąć już obiektu fotografowanego dla największego odwzorowania, więc myślę, że dalej nie ma sensu iść. :wink:

hijax_pl napisał/a:
Możesz nawet 6 - pamiętać jednak musisz, że komunikacja elektryczna ma to do siebie, że im dłuższy przewodnik - tym gorzej.
W Canonie są tekie grube styki, że czy 2cm, czy 10cm tego "przewodnika" myślę, że nie ma znaczenia. :wink:
litlfisch - Pią 09 Wrz, 2011

dark_wojtek,
poniżej przykład modyfikacji mieszka, masz komunikację body - obiektyw, koszt około 600 PLN
http://www.stopa.cso.pl/i...hnika/mieszekef

dark_wojtek - Pią 09 Wrz, 2011

litlfisch, Widziałem i też myślałem o czymś takim, ale nie potrafię wykonać tych łączeń. Może ktoś potrafi je wykonać ??
komor - Pią 09 Wrz, 2011

dark_wojtek, autor tekstu z linku przecież pisze, że zajmuje się taką usługą.
litlfisch - Pią 09 Wrz, 2011

dark_wojtek napisał/a:
Widziałem i też myślałem o czymś takim, ale nie potrafię wykonać tych łączeń. Może ktoś potrafi je wykonać ??

tan link masz do gościa który może to zrobić, w zeszłym miesiącu chciał za zestaw pierścieni bez mieszka 630 PLN

dark_wojtek - Pią 09 Wrz, 2011

komor, no tak piszę ale nie ma e-maila, a nr kom muszę czekać bo tel mam w naprawie.
litlfisch, masz do niego nr gg lub e-maila ??

B o g d a n - Pią 09 Wrz, 2011

dark_wojtek napisał/a:
komor, no tak piszę ale nie ma e-maila, a nr kom muszę czekać bo tel mam w naprawie.
litlfisch, masz do niego nr gg lub e-maila ??

Kontakt:
Arkadiusz Stopa, tel. 89 763 3408 lub 502 218 138,
arek@stopa.cso.pl

Jest napisane w stopce tej stronki. :wink:

dark_wojtek - Sob 10 Wrz, 2011

B o g d a n, jakość nie znalazłem, może źle szukałem.
Dzięki

[ Dodano: Sob 10 Wrz, 2011 18:20 ]
h.s., myślałem już nad tym ale wole mieszek lub pierścienie,