forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon AF-S 24-120 f/4G ED VR - czy to ma sens ?

spinoo - Pon 05 Wrz, 2011
Temat postu: Nikon AF-S 24-120 f/4G ED VR - czy to ma sens ?
Jestem użytkownikiem kita 18-105 VR , body D90 , chciałbym coś lepszego , jasniejszego . Czy zamiana na Nikon AF-S 24-120 f/4G ED VR ma sens . Zoom jest mi niezbędny . Zdjęcia robie z lampą nissin di622 , bo inaczej sie nie da w warunkach jakie mam . Więc.....
moronica - Pon 05 Wrz, 2011

jedna dzialka przyslony nic ci nie da
kufel - Pon 05 Wrz, 2011

a i zakres ogniskowych niekoniecznie jest tu lepszy. (brak szerokiego kąta)

Hm... szkoda no ale mówi sie trudno. Na szerokim kącie mi nie bardzo zależy a inny Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED jest bez stabilizacji i tego sie trochę obawiam, robiąc z wolnej ręki . Za namowa dobrych ludzi na innym wątku jutro odbieram 50/f1.8 i bede testować "85". ale zoom to jednak zoom
komor - Pon 05 Wrz, 2011

Kolega spinoo to nasz świeżo poznany „kociarz”, więc jak pamiętam z poprzedniego wątku na szerokim końcu mu nie zależy. Ja osobiście do APS-C i kotów szukałbym lepszego sposobu na wydanie 4 kilozłotych. To już prędzej bym Tamrona 28-70/2,8 wziął, a za pozostałe pieniądze albo wymienił lampę na SB-900 albo kupił jakąś stałkę. Ale kolega coś obawia się stałek. :cry:
kufel - Pon 05 Wrz, 2011

ok. ale nawet jelsi szeroki kąt nie jest priorytetem ani nawet trochę potrzebny to i tak wymiana na ten obiektyw ( tj 24-120) to niekoniecznie dobry pomysł.
spinoo napisał/a:
ale zoom to jednak zoom
no da Ci możliwość szybkiej zmiany ogniskowej , ale światła trochę zabierze ;)

jeśli 2,8 nie jest problemem to propozycja komora warta rozpatrzenia. a jak nie to pozostaje zaprzyjaźnić sie ze stałkami :)

komor napisał/a:
Ale kolega coś obawia się stałek.

W sklepie Nikon umówiłem sie na jutro z Panią ze popstrykam "50" i raczej na pewno ja zakupie , jako że robię tez kociaste w domu a tu przyda się jak nic . To prawda trochę sie obawiam jak wszystkiego czego sie nie zna , no chyba ze z zamierzchłych czasów aparatu Druch . Co do SB900 już bym ja dzis kupił ale Pani mi trochę namieszała , , ze niby liczba przewodnia taka sama / nissin di622/ , to nie wielkie korzyści osiągnę per saldo . Co prawda to wątek o obiektywach ale jakby jednym zdaniem ze mam isc i kupić lampę byłbym wdzięczny

hijax_pl - Pon 05 Wrz, 2011

spinoo napisał/a:
ze niby liczba przewodnia taka sama / nissin di622/ , to nie wielkie korzyści osiągnę per saldo
Zacznij ignorować to co ta pani mówi....
jaad75 - Pon 05 Wrz, 2011

spinoo napisał/a:
Co do SB900 już bym ja dzis kupił ale Pani mi trochę namieszała , , ze niby liczba przewodnia taka sama / nissin di622/
Hehe... :twisted:

jaad75 A konkretnie ..?
Podoba mi sie ten Tamron 28-70/2,8 , cena tez nie powala , ale obawiam się tego braku stabilizacji , czy słusznie . Czytałem też o BF . Czy lampa nikona będzie własciwie współpracować z Tamronem ? Bo propozycja
Tamron 28-70/2,8 , SB900 , nikkor 50/f1.8 idealnie zmieściła by sie w moim budżecie
czyli jak wydać mądrze pieniądze.

kufel - Pon 05 Wrz, 2011

spinoo napisał/a:
ale obawiam się tego braku stabilizacji , czy słusznie
nie. po prostu będziesz musiał naświetlać z nieco krótszymi czasami ;)

[ Dodano: Pon 05 Wrz, 2011 19:26 ]
spinoo napisał/a:
Czytałem też o BF
jest i FF. no i tu warto sprawdzić jak ostrzy dany obiektyw z puszką. czy AF trafia w punkt. ale nie jest powiedziane ze jakieś problemu muszą wystąpić. nie mniej warto to sprawdzić.

spinoo napisał/a:
ale obawiam się tego braku stabilizacji , czy słusznie
Nie - szczególnie jak będziesz robić zdjęcia z lampą - wtedy VR w obiektywach raczej też na nic się nie przyda.
Zamiast stabilizacją martw się AFem - to tu tamki są dość rozbrykane ;)
spinoo napisał/a:
Czy lampa nikona będzie własciwie współpracować z Tamronem ?
Z tym tamkiem - tak. Współpracować będzie zasadniczo z każdym obiektywem, który poda do korpusu swoje ustawiania.
komor - Pon 05 Wrz, 2011

spinoo napisał/a:
Tamron 28-70/2,8 , SB900 , nikkor 50/f1.8 idealnie zmieściła by sie w moim budżecie

Go for it!

Dobra ... ale na waszą odpowiedzialność .. :mrgreen: Musze jeszcze potem poćwiczyć .. żeby na wystawie nie dać ognia , zresztą będę miał swojego kita w zapasie :oops:

spinoo napisał/a:
Dobra ... ale na waszą odpowiedzialność ..
hehe.. Dobre! :evil:
B o g d a n - Pon 05 Wrz, 2011

A kociaki tolerują jak im się lampką błyska? Tak tylko pytam. :wink:

Jeśli chodzi o obiektyw, to jak kotek będzie spał, to Tami powinien dać radę. :grin:

spinoo - Wto 06 Wrz, 2011

Koty chyba sie nigdy nie przyzwyczają , ale to toleruja . Wiadomo ze palnik jest do góry z dyfuzorem . Problemem są aparaty "małpiatki" telefony itd . Czesto tuz przed ocena właściciel nie pozwala na foty zeby kota nie denerwowac , dlatego szukałem pierwotnie czegos co wyeliminuje lampe ale niestety nie da rady. Choc widziałem ze sa ludziska co robia bez ??

Co znaczy jak bedzie spał?... Koty się wiercą Nie róbcie mi teraz "rewolucji" w ustalonych zakupach

hijax_pl - Wto 06 Wrz, 2011

spinoo napisał/a:
dlatego szukałem pierwotnie czegos co wyeliminuje lampe ale niestety nie da rady. Choc widziałem ze sa ludziska co robia bez ??
Dlaczego nie da rady?

[ Dodano: Wto 06 Wrz, 2011 09:40 ]
B o g d a n napisał/a:
Jeśli chodzi o obiektyw, to jak kotek będzie spał, to Tami powinien dać radę. :grin:
Tak z ciekawości: używałeś kiedyś jakiegoś Tamrona (nie w sensie chwilowej zabawy w sklepie) ?

hijax_pl napisał/a:
Dlaczego nie da rady?

Zero swiatła dziennego , to co jest to kombinacja żarówek , jarzeniowych , żarowych i halogenowych i jeszcze diabli wiedza czego . Co z tego ze hala sportowa , powinno byc jak w dzień ale organizator oszczedza wiec jak ostatnio w Opolu swieciła sie co 3 lamp-a wysoko pod sufitem hali . a nawet jak cos wymyslisz to moja kieszen tego nie dżwignie :oops:

komor - Wto 06 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Tak z ciekawości: używałeś kiedyś jakiegoś Tamrona (nie w sensie chwilowej zabawy w sklepie) ?

Ale śrubokręt na Nikonie czy silnik tamronowy na Canonie? :)

komor, ten tamron nie ma śrubokręta ;)
komor - Wto 06 Wrz, 2011

No to lepszy od Tamrona 17-50 raczej nie będzie, nie? A jak porównywałem bezpośrednio to Tami był nieco szybszy od mojej Sigmy 17-70, ale w tej samej klasie w sumie.
jaad75 - Wto 06 Wrz, 2011

spinoo napisał/a:
a nawet jak cos wymyslisz to moja kieszen tego nie dżwignie :oops:
A niby dlaczego? Jasna, przyzwoita od pełnej dziury stałka typu 50/1.4 i ISO w okolicach 1600 powinno spokojnie dać radę.
spinoo napisał/a:
Co z tego ze hala sportowa , powinno byc jak w dzień ale organizator oszczedza wiec jak ostatnio w Opolu swieciła sie co 3 lamp-a wysoko pod sufitem hali .
Hale sportowe mają swoje normy oświetleniowe, nawet jak włączone jest tylko oświetlenie do sprzątania sali, to powinno być wystarczająco jasno na przyzwoite czasy.
Tu jedynym oświetleniem była 75W żarówka pod sufitem, ale kombinacja f/1.4 i ISO1600 dała 1/50s:

Z czasów wynika, że w tym pokoju było poniżej 3EV światła, co oznacza, że było poniżej 20 luksów, podczas gdy norma oświetleniowa w halach dla III klasy obiektów, to nie mniej niż 200 lx, czyli ponad 6EV - nawet gdyby świeciła się co czwarta lampa, to wciąż dostajesz ponad 4EV, czyli możesz przymknąć do f/2 i mieć nadal 1/50s, ewentualnie zostawić otwarte szkło i obniżyć czułość do ISO800, czy skrócić czas do 1/100s.
Tak więc jak widzisz da się bez lampy, zwłaszcza, że ISO1600, to nie jest szczególny problem dla D90.

spinoo napisał/a:
Co znaczy jak bedzie spał?... Koty się wiercą
Mam inne doświadczenia w tej kwestii... :razz:

No to mam problem .... Tamronów nie prowadzi juz fotojoker , media-mark , euro-agd
nie było tez w fotojoker lampy ale to akurat nie problem bo mają być . Wracając do Tamrona dowiedziałem sie od sprzedawców ze zrezygnowali ze współpracy ze wzgledu na kiepski serwis ?

forrest - Wto 06 Wrz, 2011

O Opole się nie martw, powstaje nowa hala wystawiennicza :razz:
A Tamrony chyba widziałem w Saturnach (Pasaż albo Mangnolia) :roll:

W Magnoli nie ma . Jutro będę dalej szukał . A wracając do stałek to AF-S cz AF , czy to różnica tylko przez silnik czy może coś innego . Umówiłem sie w fotojoker na podpięcie do mojego body Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G , zrobię kilka zdjęć w ich kiepskim świetle i w domu na spokojnie zobaczę . Może mi w końcu przejdzie , zostanę przy proponowanych dwóch stałkach 50 i 80 i wreszcie zajmę sie innymi sprawami a nie myśleniem o obiektywach.
moronica - Wto 06 Wrz, 2011

obiektywy af-s sa nowsze od ich odpowiednikow af czy af-d. z reguly sa lepsze bo sa nowsze, w koncu technologia idzie do przodu. choc czasem sie zdarza, ze nowszy obiektyw nie znaczy lepszy, wiec nie uogolnialabym tutaj. kazdy obiektyw jest inny

moronica napisał/a:
choc czasem sie zdarza, ze nowszy obiektyw nie znaczy lepszy, wiec nie uogolnialabym tutaj. kazdy obiektyw jest inny
No właśnie... Z moich obserwacji wykluwa się taki wniosek, że kiedyś bardziej się przykładali do korekcji aberracji chromatycznej i dystorsji. Dziś to nie jest problem - łatwo się w kompie koryguje ;)

Inna sprawa, że nie każdy AF-S będzie szybszy od AF. Ale to bardzo zależy od korpusu...

spinoo - Sro 07 Wrz, 2011

Na razie / mam "50" z silnikiem / mam kłopot z celnościa AF , owszem wyszło kilka zdjęć ostrych ale wiekszość nie . Mam tez kłopot z kolorami mojego srebrnego kota , wychodzi niebieski , zielonkawy :roll: ale wszystko przedemna , jednak zabawa głębia jest fantastyczna . Dzis tez pstrykałem dwoma zoomami N 24-120 /f4 i 20-70/f2,8. Ten drugi ma kapitalny AF bardzo szybki , fajne fotki tobi na niskim iso ale cena jednak nie dla mnie . Podobał mi sie ten pierwszy i mimo ze ma swiatło f4 mysle o nim poważnie przy oswietleniu w fotojoker / halogeny / do iso 400 było tak sobie zdjecia troche ciemne ale od 800 całkiem fajne / bez lampy oczywiscie ./ czas 1/100 jako ze koty się ruszają Mysle ze z SB900 było by niezle . Tylko ta cena , ale w koncu raz się zyje . Teraz tylko zakumac o co chodzi tej stałce..
Wujek_Pstrykacz - Pią 09 Wrz, 2011

spinoo napisał/a:
20-70/f2,8.

Taki obiektyw to na razie pobożne życzenie nikoniarzy, pewnie jeszcze długo będą marzyć o takim szkle :razz:

hijax_pl - Pią 09 Wrz, 2011

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
to na razie pobożne życzenie nikoniarzy
Mówisz? No nie wiem... ;)
spinoo napisał/a:
Podobał mi sie ten pierwszy i mimo ze ma swiatło f4 mysle o nim poważnie przy oswietleniu w fotojoker / halogeny / do iso 400 było tak sobie zdjecia troche ciemne ale od 800 całkiem fajne / bez lampy oczywiscie ./ czas 1/100
Rozumiem, że ustawiałeś tryb M, ISO na 400, czas 1/100 i przysłona otwarta na max (czyli f/4) ?
Jak się ma oświetlenie sklepu, np FJ do typowej hali w której robisz zdjęcia?

jaad75 - Pią 09 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Jak się ma oświetlenie sklepu, np FJ do typowej hali w której robisz zdjęcia?
7-8EV, to nie jest nic niezwykłego w hali, problem tylko jeśli faktycznie świeci się co któraś lampa...
hijax_pl - Pią 09 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
problem tylko jeśli faktycznie świeci się co któraś lampa...
No właśnie o to pytam, czy te testy w sklepie są adekwatne do docelowego otoczenia ?