forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - JAK DOBRZE ULOKOWAC PIENIADZE - WYBOR LUSTRZANKI

tulisufka - Pon 22 Paź, 2007
Temat postu: JAK DOBRZE ULOKOWAC PIENIADZE - WYBOR LUSTRZANKI
Witam wszystkich uzytkownikow. Wlasne zarejestrowalam sie na forum i prosze Was o rade.

Marzy mi sie lustrzanka cyfrowa. Z tego co czytalalam zastanawim sie nad nikonem d80. Moj budzet powiedzmy zeby nie przekroczyl 4 tys zl.

Jakie zestawy byscie mi proponowali? Dodam ze dopiero zaczyna przygode z fotografia. Przwed tem pstrykalam Fuji s5600 :P .

Waham sie nad
NIKON D80 +18-135 DX
Nikon D80 AF-S 18-70
Napewno po tem bym chcial jeszcze rozbudowac sprzet o jais zoom.

A moze macie dla mnie jakies inne propozycje? Jakies inne Body??

Jeszcze jedna rzecz. Czy jest ktos w stanie mi polecic jakas ciekawa ksiazke o fotografii cyfrowej? Napisana przyjaznym jezykiem. W sam raz cos dla poczatkujacej osoby. Kazdy z Was jakos zaczynał. Wiec prosze o rady...

Smola - Pon 22 Paź, 2007

Co do kasiążki: W empiku, trafficu możesz kupić taką niebieską książkę Encyklopedia Fotografii napisaną przez Johna Hedgecoe ( czy jakoś tak ). Ja na początek właśnie tą pozycję przeczytałem - jest tam wszystko opisane krok po kroku, dużo ciekawostek, wykresów, zdjęć. Książka jest uniwersalna tzn. autor odnosi się zarówno do fotografii cyfrowej jak i analogowej. To zdecydowanie najlepsza pozycja z dzisiaj dostępnych w popularnych księgarniach.

Zapewne w specjalistycznych sklepach foto mogą zaoferować ci inne bardzo dobre niszowe pozycje.

Polecam także wszystkie artykuły i słowniczek w optyczne.pl , a także w serwisie fotopolis.pl

Co do czasopism to na naszym polskim rynku jest niestety do d.

Ostatnio wyszedł nowy miesięcznik Digital - Foto Video, który jest kontynuacją miesięcznika Chip Foto - Video ( ta sama redakcja ). Ten według mnie był najlepszy z dotychczas obecnych na rynku. Napisany przystępnym językiem, średnio zaawansowany. Taki dla każdego.

Co do aparatu Nikon d80 - miałem to body w rękach ale nie mam wystarczającej wiedzy by sie na ten temat wypowiadać.

Sam używam Canona 30D i jestem bardzo zadwolony. To body średniej klasy dające ogromne możliwości i do tego pożądnie wykonane. Dzisiaj możesz mieć nowego C 30D za 3 tyś. Do tego za 1 tyś. spokojnie można dobrać jakiś przyzwoity obiektyw. Kupno C 30d z obiektywem Kitowym 18-55 to strata jakiś 300 zł. Ten obiektyw jest kiepski i tyle.

Canon 40d - nowszy model 30D to już niestety 4000 zł za samo body.

Generalnie polecałbym Canona 30d lub Nikona d80 - obydwa aparaty są klasy średniej czyli dla amatora w pełni satysfakcjonującej. Nad innymi nie zastanawiałbym sie z prostej przyczyny - największy wybór optyki będziesz miał dla tych firm ( zarówno szkła Canona czy Nikkory jak i inne jak Sigma, Tokina, Tamron itp.) . Pentax, Samsung, Sony, Panasonic itd. mają mniejszą ilość szkieł w swojej ofercie.

goltar - Pon 22 Paź, 2007

Nikon D80 + AF-S 18-70 to dobry wybór na początek. 18-135 nie polecam.
Alternatywą jest Canon 30D lub 40D, tylko tu jest problem z obiektywem bo jak napisał Smola, 18-55 jest kiepski :( . Do wyboru masz: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578

Rusek - Sro 24 Paź, 2007

wydaje mi sie ze dobrze jest kupic Hasselblada 503 CW do ktorego kiedys dokupisz sobie cyfrowy back - jak stanieja - a napewno stanieja
pdf100 - Sro 24 Paź, 2007

Rusek napisał/a:
wydaje mi sie ze dobrze jest kupic Hasselblada 503 CW do ktorego kiedys dokupisz sobie cyfrowy back - jak stanieja - a napewno stanieja

człowieku,
czy ty sie dobrze czujesz?

ja bym się jeszcze zastanowił
nad pentaxem K10D...

Arv - Sro 24 Paź, 2007

Ja ulokowałbym pieniądze w jakichś dobrych obiektywach - bo lustrzanki tanieją okrutnie ....
tulisufka - Sro 24 Paź, 2007

Smola kurcze nie moge znalezc tej ksiazki ani w empiku ani na allegro. jest tez tego autora niebieska ale pod innym tytulem - Nowy podrecznik fotografii? Co o tym myslicie? A z jakiego roku masz to wydanie?
pdf100 - Sro 24 Paź, 2007

Arv napisał/a:
Ja ulokowałbym pieniądze w jakichś dobrych obiektywach - bo lustrzanki tanieją okrutnie ....

ale żeby mieć gdzie obiekrywy podpiąć musisz
mieć "puszke" a o tym jest ten temat

maziek - Czw 25 Paź, 2007

Zupełnie przypadkiem namierzyłem to: http://www.allegro.pl/ite...uhem_druh_.html (tytułem ciekawostki, bo moze jednak DRUH nie przystaje za bardzo do elektronicznego cacka, choć kto wie... ja to sobie chyba kupię z sentymentu)

ale, też z Dederków (syn, na podstawie notatek ojca): http://www.allegro.pl/ite..._bestseler.html

i, samego Witolda: http://www.allegro.pl/ite...derko_spis.html

i, http://www.allegro.pl/ite...erko_opis_.html

oraz: http://www.allegro.pl/ite..._obraz_bdb.html

Rusek - Czw 25 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
Rusek napisał/a:

człowieku,

a co takiego nie tak powiedzialem? ja rozumiem ze niektorzy boja sie aparatow srednioformatowych - ale wam powiem ze naprawde nie ma czego! a jakosc zdjec z tego hassela przebija wszystkie cyfrowki maloobrazkowe razem wziete :) poza tym kolega zapytal o lustrzanke - w hasselu jest lustro :P ...naprawde dziwi mnie Twoja reakcja wskazuje na osobe o malych aspiracjach fotograficzych oraz budzetowych :) ... nie bierz tego do siebie to sa zarty :)

MM - Czw 25 Paź, 2007

Powszechnie wiadomo, jak dużo zawdzięcza się dobrej optyce. Ale ktoś kiedyś napisał (chyba Mroczek i ja to potwierdzam), że jeszcze wiecej zależy od formatu aparatu czyli na jak dużym formacie jest ten obraz rejestrowany. Dobrym przykładem jest tutaj to co generuje 5D. Dlatego nie mam wątpliwości jaka będzie jakość z formatu średniego...
pdf100 - Czw 25 Paź, 2007

Rusek napisał/a:
pdf100 napisał/a:
Rusek napisał/a:

człowieku,

a co takiego nie tak powiedzialem? ja rozumiem ze niektorzy boja sie aparatow srednioformatowych - ale wam powiem ze naprawde nie ma czego! a jakosc zdjec z tego hassela przebija wszystkie cyfrowki maloobrazkowe razem wziete :) poza tym kolega zapytal o lustrzanke - w hasselu jest lustro :P ...naprawde dziwi mnie Twoja reakcja wskazuje na osobe o malych aspiracjach fotograficzych oraz budzetowych :) ... nie bierz tego do siebie to sa zarty :)

z tym budżetem masz racje,
ale polecać coś średnioformatowego
dla kogoś początkującego (i do 4000zł)
jest poprostu dziwne...

Rusek - Czw 25 Paź, 2007

no to za 4 kawalki kupi 501 CMke :)
Smola - Pią 26 Paź, 2007

Tak ten tytuł to: Nowy podręcznik fotografii. To ta książka, o której mówiłem. Pokickały mi sie tytuły. Przepraszam.
maalaa2 - Sob 03 Lis, 2007

Witam
Właśnie zaczynam przygodę z Canonem 400d, do tej pory robiłam zdjęcia zwykłymi cyfrówkami.
Chciałam się was poradzić jaki kupić obiektyw. Aparat będę używać przede wszystkim do zdjęć sportowych (mecze piłkarskie). Mam odłożone na obiektyw ok 2 500 zł Planuję też kupno drugiego tańszego do użytku codziennego ale jaki
:?
Bardzo proszę o pomoc bo po przeczytaniu kilku tematów, stron mam amatorski mętlik :oops:

MM - Nie 04 Lis, 2007

maalaa2 napisał/a:
Witam
Właśnie zaczynam przygodę z Canonem 400d, do tej pory robiłam zdjęcia zwykłymi cyfrówkami.
Chciałam się was poradzić jaki kupić obiektyw. Aparat będę używać przede wszystkim do zdjęć sportowych (mecze piłkarskie). Mam odłożone na obiektyw ok 2 500 zł Planuję też kupno drugiego tańszego do użytku codziennego ale jaki
:?
Bardzo proszę o pomoc bo po przeczytaniu kilku tematów, stron mam amatorski mętlik :oops:

70-200/4 L

007areka - Nie 04 Lis, 2007

...nada sie i na codzien i od swieta :)
komor - Nie 04 Lis, 2007

MM napisał/a:
70-200/4 L

Właśnie jutro lub pojutrze do mnie dotrze taki, dam znać jak się sprawuje z moim 400D. Mam nadzieję, że było warto zruinować finanse.

Wujek_Pstrykacz - Nie 04 Lis, 2007

Kupno lustrzanki to marna lokata pieniędzy. Okrutnie tanieją. A używane to już wogóle nie mają wartości.
Wujek_Pstrykacz - Nie 04 Lis, 2007

A co do 70-200/4L to bardzo poręczny obiektywek, który w standardzie nie ma nawet stopki do statywu.
maalaa2 - Nie 04 Lis, 2007

Dzięki za odpowiedź :D

Pozdrawiam

Fotografia to dla mnie .....przyjemność , nie lokata :wink: ale każdy może podchodzić do tego inaczej
:D

komor - Nie 04 Lis, 2007

Pstrykacz napisał/a:
A co do 70-200/4L to bardzo poręczny obiektywek, który w standardzie nie ma nawet stopki do statywu.

Wiem, niestety. Taki lajf.

kurdeniewiemco - Wto 06 Lis, 2007

ja bym proponowal ulokowac 3500zl na canona 40D
lub 5500zl na canona 5D
:P

MM - Wto 06 Lis, 2007

kurdeniewiemco napisał/a:
lub 5500zl na canona 5D

Kolego, to wciskanie ludziom sprzętu staje się powoli nachalne. :twisted:

kurdeniewiemco - Wto 06 Lis, 2007

ale to wszystko dla Was kolego:)
RobertO - Wto 06 Lis, 2007

dla nas, czy nie dla nas - od tego jest dzial "Sprzedam" kto chcial juz pewnie sie zapoznal z Twoim ogloszeniem.

Smola - Wto 06 Lis, 2007

lub 5500zl na canona 5D

Chłopie ty chyba długo na jakimś bazarze pracowałeś :D

P.S. Stadion 10-cia ???

MC - Sro 07 Lis, 2007

Jasne, Ty jeszcze do tego interesu doplacasz.

maziek - Sro 07 Lis, 2007

Ja mam pytanie o obiektywy, jeśli do Canona i miałyby być odpowiadające poziomem takiemu zestawowi jak nikkory 18-70 i 70-300VR lub sigmy 17-70 i 70-300APO, to jakie to byłyby?
Arek - Sro 07 Lis, 2007

Sigma 17-70 i Canon 70-300 IS.
MM - Sro 07 Lis, 2007

Arek napisał/a:
Sigma 17-70 i Canon 70-300 IS.

Z tym, że jak dla mnie Canon 70-300 IS USM jest gorszy (dla mnie sporo gorszy) od Nikkora 70-300 VR. Od razu napiszę, że dla mnie ostrość w tabelkach to nie jest decydujący aspekt oceny szkła.
Jak do Canona to zamiast Sigmy z jej losowym AF-em polecałbym lepszego optycznie, jaśniejszego choć też i nieco krótszego Tamrona 17-50/2.8. Jeżeli natomiast bardzo sobie cenisz uniwersalność dla amatora z przyzwoitą w większości zakresów optyką to bardzo dobrym wyborem będzie Canon 17-85 IS USM. Tego ostatniego objeżdza się jak tylko można, ale amator będzie z niego naprawdę zadowolony. Cena tego szkła ostatnio bardzo spadła.

5kbFlashMemory - Sro 07 Lis, 2007

Ja zamierzam kupić Canona 30d + Obiektyw Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM. Tylko, że ja fotografuję głównie krajobrazy, nie wiem co ty planujesz fotografować ?
Arek - Sro 07 Lis, 2007

MM napisał/a:

Z tym, że jak dla mnie Canon 70-300 IS USM jest gorszy (dla mnie sporo gorszy) od Nikkora 70-300 VR. Od razu napiszę, że dla mnie ostrość w tabelkach to nie jest decydujący aspekt oceny szkła.

A dla mnie optycznie te szkła się od siebie nie różnią - i nie mówię tego tylko na podstawie tabelek i wykresów lecz także na podstawie kilkutygodniowej zabawy tymi szkłami. Tym co przemawia na niekorzyść Canona jest znacznie gorszy AF.

katasia - Sro 07 Lis, 2007

Pozwolę się podłączyć pod temat :)

Czytam Wasze wypowiedzi od jakiegoś tygodnia i im więcej czytam tym
mniej wiem... A właściwie mam w głowie większy mętlik. Dlatego zdecydowałam się napisać i prosić - sama nie wiem o co - o radę, poradę, przestrogę, a może "kopa", żebym skierowała się we właściwą stronę.

Przez całkiem spory czas pstrykałam zdjęcia na analogu Nikona F65 z 28-80mm i 70-300mm. Najwyższy czas przesiąść się na cyfrówkę :)

Zastosowanie - zupełnie hobbistycznie, trochę makr ( kwiatki, robaczki etc ), widoczków na wycieczkach, zestawów rodzinnych u cioci na imieninach, czyli żadnych specjalistycznych.

Pod uwagę biorę dwa zestawy:

NIKON ( z sentymentu, z dopasowania do ręki i w ogóle )
Nikon D80 + AFS18-70DX +AF-S VR 70-300 f/4,5-5,6G IF-ED

CANON ( ze zdrowego rozsądku )
EOS 30D+ 17-85/4-5.6 EF-S IS + 70-300mm f/4-5.6 IS USM

No i pytanie teraz który?? I jeśli już któryś to czy te szkła czy inne, bo są lepsze ( czy jakościowo czy cenowo w tej samej jakości )

Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi - przyda się wszystko

MM - Sro 07 Lis, 2007

Arek napisał/a:
MM napisał/a:

A dla mnie optycznie te szkła się od siebie nie różnią - i nie mówię tego tylko na podstawie tabelek i wykresów lecz także na podstawie kilkutygodniowej zabawy tymi szkłami. Tym co przemawia na niekorzyść Canona jest znacznie gorszy AF.

Dodaj do tego kręcenie "mordką", gorszą stabilizację i jak dla mnie gorszą jakość Canona przy 300mm na f/5.6.

Arek - Sro 07 Lis, 2007

Jak już dodajemy, to dodajmy większą CA u Nikkora. A jeśli chodzi o stabilizację, to się nie zgodzę. Nie zauważyłem specjalnych różnic pod tym względem i oba mechanizmy w tych szkłach uważam za udane.
kurdeniewiemco - Sro 07 Lis, 2007

to Ci katasia odpowiedzieli:/
ja na Twoim miejscu kupilbym tego canona 30D
ogolnie lepszy sprzet,nizszy poziom szumow, niewachaj sie:)

katasia - Sro 07 Lis, 2007

bo panowie kończyli swoja dyskusję ;) rozumiem to
vdr - Czw 08 Lis, 2007

katasia napisał/a:

Pod uwagę biorę dwa zestawy:

No i pytanie teraz który?? I jeśli już któryś to czy te szkła czy inne, bo są lepsze ( czy jakościowo czy cenowo w tej samej jakości )

mam podobny dylemat, choć rozważam także 400D i 40D.
z tego co dotąd wyczytałem, plusem Nikona są lepsze obiektywy (szczególnie Nikkor 18-70 wydaje się bić na głowę Canona 17-85).
Nikon D80 ma z kolei problemy z pomiarem światła...

sam jestem zupełnie zagubiony, od dłuższego czasu siedze nad tym w sieci a na każdą znalezioną odpowiedź pojawiają mi się 2 kolejne pytania

katasia - Czw 08 Lis, 2007

vdr napisał/a:

sam jestem zupełnie zagubiony, od dłuższego czasu siedze nad tym w sieci a na każdą znalezioną odpowiedź pojawiają mi się 2 kolejne pytania

a myślałam, że tylko ja tak mam :lol:
Wybór jest wielki, wszystko ma swoje plusy dodatnie i minusy ujemne i decyzję trzeba podjąć, bo kasa nie jest mała..

mcgyver - Czw 08 Lis, 2007

a jak ktoś szuka opcji wyjątkowo niskobudżetowej to na allegro chodzą używane pentaxy ds po ok. 800 zł. Całkiem niezły aparat z przyzwoitym szkłem...
goltar - Czw 08 Lis, 2007

katasia napisał/a:
Z podanych zestawów zdecydowanie wybrałbym Nikona ze względu na lepsze obiektywy.
Nikon ma większy wybór dobrych i nie drogich szkieł, do tego AF Sigm lepiej współpracuje z Nikonami. Canon oczywiście ma dobre obiektywy ale każe za nie dużooo płacić :cry:

mcgyver napisał/a:
a jak ktoś szuka opcji wyjątkowo niskobudżetowej to na allegro chodzą używane pentaxy ds po ok. 800 zł. Całkiem niezły aparat z przyzwoitym szkłem...

no bardzo celna rada jak ktoś zwraca uwagę bardzo na kasę :lol: 8)

jaad75 - Czw 08 Lis, 2007

katasia napisał/a:
mcgyver napisał/a:

no bardzo celna rada jak ktoś zwraca uwagę bardzo na kasę :lol: 8)

Chyba mam problem ze zrozumieniem Twojego "body language"...

jaad75 napisał/a:

Chyba mam problem ze zrozumieniem Twojego "body language"...

Emikonki z rozpędu wstawione - tyle - nic więcej nie przekazują ;)

vdr - Czw 08 Lis, 2007

goltar napisał/a:
katasia napisał/a:
Z podanych zestawów zdecydowanie wybrałbym Nikona ze względu na lepsze obiektywy.
Nikon ma większy wybór dobrych i nie drogich szkieł, do tego AF Sigm lepiej współpracuje z Nikonami. Canon oczywiście ma dobre obiektywy ale każe za nie dużooo płacić :cry:

przewaga Nikona w kwestii obiektywów jest widoczna, ale z kolei z tego co wyczytałem to Canon mniej szumi i lepiej mierzy światło. Prawda to?

flyleaf - Czw 08 Lis, 2007

przewaga nikona? w obiektywach? zalezy jakich ;]
canon ma duuużo duużo lepszy wybor tele-szkieł

maziek - Czw 08 Lis, 2007

Bardzo mi się Twoja stopka podoba.
Cytat:
nowy na forum, ..., cały czas próbuję optymalnie wybrać pierwszą lustrzankę... na razie na celowniku 400D, D80 i 40D

Podpisuję się ręcami i palcyma. Dopisując: K10D, 10GX, 5D, 30D... Nie, 5D jednak skreślam. Za wysokie progi na moje nogi. W dodatku cały czas mam wrażenie, że jestem facetem , który pierwszy raz w życiu chce skoczyć ze spadochronem i zastanawia się, jaki mianowicie kolor powinna mieć ta rączka, co sie nią spadochron zapasowy otwiera... ;)

vdr - Czw 08 Lis, 2007

flyleaf napisał/a:

na początek potrzebuję przede wszystkim dobrego 18-70 lub podobnego (i tu ponoć nikkor AF-S DX 18-70 jest nie do pobicia) + dobrych stałek 50 i 30/35mm. Potem oczywiście stopniowo będę poszerzał szklarnię. Myślę też o uniwersalnym 18-200 na mniej ambitne, czysto turystyczno-rozrywkowe potrzeby (i tu zdaje się też nikkor najlepszy)

vdr - Czw 08 Lis, 2007

maziek napisał/a:
Bardzo mi się Twoja stopka podoba.
Cytat:
nowy na forum, ..., cały czas próbuję optymalnie wybrać pierwszą lustrzankę... na razie na celowniku 400D, D80 i 40D

Podpisuję się ręcami i palcyma. Dopisując: K10D, 10GX, 5D, 30D... Nie, 5D jednak skreślam. Za wysokie progi na moje nogi. W dodatku cały czas mam wrażenie, że jestem facetem , który pierwszy raz w życiu chce skoczyć ze spadochronem i zastanawia się, jaki mianowicie kolor powinna mieć ta rączka, co sie nią spadochron zapasowy otwiera... ;)

K10D też brałem pod uwagę.

A cały problem z tym kolorem rączki jest chyba taki, że po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad - ten szumi, tamten źle mierzy światło, ten ma słaby balans bieli, tamten grzebie w RAWach. Problem nowicjusza to jak oddzielić ziarno od plew zanim się wyda te 5000zl, które przecież piechotą nie chodzą...

flyleaf napisał/a:

Taa. Dużo lepszy wybór, to ma Olympus. BTW, ile z tych szkieł zamierzasz kupić?
vdr napisał/a:
...na początek potrzebuję przede wszystkim dobrego 18-70 lub podobnego (i tu ponoć nikkor AF-S DX 18-70 jest nie do pobicia)...

Sigma 17-70 to conajmniej ta sama klasa.

vdr napisał/a:
...po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad - ten szumi, tamten źle mierzy światło, ten ma słaby balans bieli, tamten grzebie w RAWach...

Bo to jest prawda, ale niekoniecznie powoduje, że nie da się nimi robić zdjęć.

maziek - Czw 08 Lis, 2007

vdr napisał/a:
A cały problem z tym kolorem rączki jest chyba taki, że po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad
Trafiłeś w sedno. Kiedyś wystałem w baaardzo długiej kolejce zenita xp i byłem szcześliwy, jakbym Dodzie pod miniówę zajrzał (nie no, Doda wtedy palca ssała albo w ogóle była dopiero w planach). A teraz...
vdr - Czw 08 Lis, 2007

jaad75 napisał/a:

vdr napisał/a:
...na początek potrzebuję przede wszystkim dobrego 18-70 lub podobnego (i tu ponoć nikkor AF-S DX 18-70 jest nie do pobicia)...

Sigma 17-70 to conajmniej ta sama klasa.

ale wszyscy wskazują na wolny i nieprecyzyjny (wg niektórych nawet fatalny) AF

vdr - Czw 08 Lis, 2007

jaad75 napisał/a:
vdr napisał/a:
...po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad - ten szumi, tamten źle mierzy światło, ten ma słaby balans bieli, tamten grzebie w RAWach...

Bo to jest prawda, ale niekoniecznie powoduje, że nie da się nimi robić zdjęć.

no jasne że robić się da, ale wydając tyle pieniędzy chciałbym mieć pewność, że np z AF czy pomiarem światła problemów nie będzie.

vdr - Sob 10 Lis, 2007

Smola napisał/a:
Co do kasiążki: W empiku, trafficu możesz kupić taką niebieską książkę Encyklopedia Fotografii napisaną przez Johna Hedgecoe ( czy jakoś tak ). Ja na początek właśnie tą pozycję przeczytałem - jest tam wszystko opisane krok po kroku, dużo ciekawostek, wykresów, zdjęć. Książka jest uniwersalna tzn. autor odnosi się zarówno do fotografii cyfrowej jak i analogowej. To zdecydowanie najlepsza pozycja z dzisiaj dostępnych w popularnych księgarniach.

czy masz na myśli "Nowy podręcznik fotografii", John Hedgecoe?
http://merlin.pl/frontend...t/1,405552.html

jaad75 - Sob 10 Lis, 2007

vdr napisał/a:

Tylko daj sobie spokój z rozdziałem o perspektywie, bo się pan autor nie popisał... Poza tym, całkiem fajna książka dla początkujących, mimo, że mocno zdezaktualizowana we fragmentach cyfrowych...

Smola - Sob 10 Lis, 2007

vdr napisał/a:
Smola napisał/a:

Tak to ten tytuł.