|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Błędny pomiar światła a działanie migawki
fotka - Wto 06 Wrz, 2011 Temat postu: Błędny pomiar światła a działanie migawki Oddałam dziś do naprawy Canona 550d, ze względu na błędy w pomiarze światła. Właśnie dostałam kosztorys, który mnie trochę zdziwił - nie ze względu na cenę, ale na rodzaj naprawy: wymiana migawki. Już za późno, żeby dziś dzwonić do serwisu, a nurtuje mnie pytanie: skąd taki związek?
Może ktoś z szanownych forumowiczów potrafi mi wyjaśnić prawdopodobną przyczynę? Byłabym bardzo wdzięczna.
Szczegóły problemu: w czasie wycieczki upadłam razem z aparatem. Wydawało mi się, że nic się nie stało, ale po jakimś czasie zauważyłam problem z pomiarem światła: duża część zdjęć robionych przy półautomatycznych ustawieniach (np. preselekcja przesłony) jest prześwietlana o jakieś 2 do 3 EV. Przy tym ten zbyt długi czas jest pokazywany jeszcze przed zrobieniem zdjęcia, a ponadto zdjęcia robione na Live View są całkowicie w porządku (poprawnie ustawane są krótsze czasy niż w normalnym trybie). Dlatego nie rozumiem, jak się to ma do migawki.
W normalnym trybie (nie LV) trzeba ustawiać dość mocną kompensację ekspozycji (niestety nie zawsze taką samą), a na manualnych ustawieniach jest dobrze, jeśli tylko parametry ustawię takie jak mi pokazuje w LV, (tylko "drabinka" jest wtedy przesunięta).
Błędy pojawiają się dla kilku różnych obiektywów. Aparatem zrobiłam kilkanaście tysięcy zdjęć.
Kosztorys który dziś dostałam obejmuje: robociznę: wymiana migawki i części: shutter ass'y.
Co się mogło stać? Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd taki związek działania migawki z pomiarem światła? Czy np. część migawki mogła się wygiąć i zasłaniać jakieś czujniki, które są używane tylko w normalnym trybie a nie w Live View?
mozer - Wto 06 Wrz, 2011
fotka, może to nie awaria pomiaru światła, tylko właśnie awaria jakiegoś modułu migawki, czego efektem jest niewłaściwy czas jej otwierania, a w efekcie przepalanie zdjęć. Czujniki pomiaru światła działają, gdy lustro jest opuszczone, więc raczej migawka nie może ich zasłaniać.
fotka - Wto 06 Wrz, 2011
Mozer, dziękuję za odpowiedź.
Tylko dlaczego aparat pokazuje mi tak bardzo różne czasy w normalnym trybie i w trybie live view?
W dodatku największe przepalenia występują, gdy jest stosunkowo ciemno i czas jest rzędu 1/20.
Np przy tym samym iso i przesłonie w LV ustawia mi się 1/20 (i wykonane zdjęcie jest OK), a w normalnym trybie pokazuje mi się 1/6 (i zdjęcie przepalone), ale jak się ręcznie ustawi 1/20 to jest dobrze.
Mam jednak nadzieję, że trochę się znają w tym serwisie i wiedzą co robią (oficjalny serwis Canona) i to faktycznie jest problem z migawką. Tylko nie mogę się doczekać wyjaśnienia - chciałabym zrozumieć o co chodzi.
mozer - Wto 06 Wrz, 2011
fotka, ja nie znam się na tym, tak gdybam Rzeczywiście wygląda jakby coś było nie tak z pomiarem światła.
Trzeba przycisnąć serwis w sprawie wyjaśnień. Podziel się na forum, jak już odbierzesz sprzęt.
hijax_pl - Wto 06 Wrz, 2011
Czujnik pomiaru światła jest przy wizjerze. W trybie LV nie działa on (jest uniesione lustro). Być może jest po prostu tak, że wystarczy go wyregulować (ustawić w tor świetlny, bo z tego co piszesz ewidentnie dostaje mniej światła niż powinien) - nie potrzeba nic wymieniać?
Przy okazji upadku coś się też mogło stać z lamelkami migawki - może dlatego wymiana modułu jest wymagana?
Tak sobie gdybam...
fotka - Wto 06 Wrz, 2011
hijax, to ma sens - trochę mnie uspokoiłeś.
A swoją drogą, ten upadek przekonał mnie o jeszcze jednej zalecie osłony przeciwsłonecznej - przynajmniej obiektyw się uratował
fotka napisał/a: | to ma sens - trochę mnie uspokoiłeś. | Być może - jednak wolałbym jakieś informacje z serwisu
B o g d a n - Wto 06 Wrz, 2011
fotka napisał/a: | Oddałam dziś do naprawy Canona 550d, ze względu na błędy w pomiarze światła. Właśnie dostałam kosztorys, który mnie trochę zdziwił - nie ze względu na cenę, ale na rodzaj naprawy: wymiana migawki. Już za późno, żeby dziś dzwonić do serwisu, a nurtuje mnie pytanie: skąd taki związek? |
Może tak być.
Miałem kiedyś podobny przypadek, również zestaw prześwietlał mi o 2EV, z tym, że nie zawsze. Zdarzało się, że jedno dwa zdjęcia wykonywał OK i znowu prześwietlenie.
Przy czym okazało się, że w moim wypadku serwis wymienił mi ... przysłonę w obiektywie.
I jedno i drugie dało wręcz identyczny efekt, w końcu przecież odpowiadają za właściwą ekspozycję.
U mnie diagnoza była prosta, bo tak się działo tylko z tym jednym obiektywem.
pozdrawiam
mozer - Wto 06 Wrz, 2011
hijax_pl, no tak, ale skoro w trybie M ekspozycja jest poprawna, to wygląda na to, że migawka działa...
mozer napisał/a: | to wygląda na to, że migawka działa... | Działać działa, ale może jakaś lamelka na np tylnej kurtynie jest już podgięta? Albo urwała czy przemieściła się przeciwwaga kompensująca drgania? Kto to wie?
fotka - Sro 07 Wrz, 2011
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Dzwoniłam właśnie do serwisu. Twierdzą, że to jest problem z migawką, że są jakieś niepokojące odgłosy i że na pewno zaraz się powyginają lamelki i się całkowicie zepsuje. Natomiast z tej odpowiedzi nie mogłam zrozumieć dlaczego ma to mieć wpływ na wskazania światłomierza. Coś tam Pan napomknął o związku z układem luster, ale nie wspomniał o żadnej regulacji.
Problem w tym, że się nie rozmawia z osobą, która oglądała aparat, a z osobą trzecią. Rozmowa wygląda tak: pytanie, "proszę zaczekać, porozmawiam z technikiem" .... pytanie, "proszę zaczekać"....
No więc odpuściłam - niech robią. Zobaczymy jaki będzie rezultat. Mam nadzieję, że to jest tak, jak sugerował hijax i pomiar światła też zostanie jakoś wyregulowany.
Usjwo - Sro 07 Wrz, 2011
Moze oprocz swiatlomierza, także uszkodzona jest migawka i nie ma co szukac korelacji miedzy przeswietlonymi zdjeciami, a uszkodzana migawka.
hijax_pl - Sro 07 Wrz, 2011
fotka napisał/a: | Coś tam Pan napomknął o związku z układem luster, ale nie wspomniał o żadnej regulacji. | jeśłi lustra by się poprzestawiały to konsekwencją było by:
a) brak lub problematyczny AF w trybie nie-LV
b) brak lub problematyczny pomiar światła w trybie nie-LV
c) brak lub problematyczny obraz w wizjerze.
Jeśli natomiast coś się stało z samym czujnikiem ekspozycji (światłomierzem) to AF będzie dalej pracował prawidłowo oraz nie będzie zmian w obrazie w wizjerze.
komor - Sro 07 Wrz, 2011
Stawiam na:
Usjwo napisał/a: | Moze oprocz swiatlomierza, takrze uszkodzona jest migawka i nie ma co szukac korelacji miedzy przeswietlonymi zdjeciami, a uszkodzana migawka |
A serwis woli wymienić o jedną część za dużo, a nie o jedną za mało, szczególnie jeśli robi to za pieniądze użytkownika, a nie w ramach gwarancji.
fotka - Sro 07 Wrz, 2011
komor napisał/a: | Stawiam na:
Usjwo napisał/a: | Moze oprocz swiatlomierza, takrze uszkodzona jest migawka i nie ma co szukac korelacji miedzy przeswietlonymi zdjeciami, a uszkodzana migawka |
|
Zrozumiałam, że właśnie to sugerował hijax w swoim pierwszym poście. (Choć pan w serwisie o prześwietlone zdjęcia winił migawkę, nie mówiąc o innych problemach. Na moje pytanie o tak duże różnice w pomiarach, wspomniał o skomplikowanych systemach. Ewidentnie nie miał zamiaru tłumaczyć szczegółów technicznych. A że to nie on ten aparat oglądał, to już nie nalegałam. Prawdę mówiąc, za te 540 zł mogliby się trochę bardziej wysilić na wyjaśnienia.)
komor napisał/a: |
A serwis woli wymienić o jedną część za dużo, a nie o jedną za mało, szczególnie jeśli robi to za pieniądze użytkownika, a nie w ramach gwarancji. |
Przeszła mi przez myśl taka możliwość.
Hijax, nie ma problemu z autofokusem. Ten upadek mi się zdarzył tak mniej więcej w połowie wakacji, później zrobiłam jeszcze dużo zdjęć, nie zauważyłam, żeby się zwiększył procent zdjęć nieostrych. Tylko większe kłopoty z ustawieniem ekspozycji. W pewnym momencie miałam wrażenie, że obraz w wizjerze jest jakby mniej ostry, nawet myślałam, że może przestawiła się korekta dioptrii, jednak nie potrafię powiedzieć czy coś jest nie tak, bo wizjer w tym aparacie nie jest najlepszy, a ja mam w dodatku wadę wzroku.
hijax_pl - Sro 07 Wrz, 2011
Cytat: | nie ma problemu z autofokusem./.../ miałam wrażenie, że obraz w wizjerze jest jakby mniej ostry | To co napisałaś wskazuje na:
a) brak uszkodzenia lustra
b) potencjalne przesunięcie czegoś w układzie wizjera, np czujnika ekspozycji
fotka - Pon 19 Wrz, 2011
Wczoraj miiałam okazję sprawdzić aparat po naprawie. Wszystko wygląda OK. W serwisie twardo twierdzili, że jedyną rzeczą, którą zrobili była wymiana migawki, bo nie trzymała czasów. Już aparat zdjęć nie prześwietla i zaczął pokazywać (przed zrobieniem zdjęcia) podobne parametry w LV i normalnie, więc albo miałam jakieś zwidy albo jednak coś jeszcze wyregulowali. Ważne, że działa.
Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011
No w sumie może wystarczyło rozłożenie i złożenie do kupy aparatu i problemy pomiaru światła się same naprawiły?
|
|