|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z autofocusem w Nikon D90
el.loffo - Sro 07 Wrz, 2011 Temat postu: Problem z autofocusem w Nikon D90 Witam,
Wczoraj podczas focenia w Tatrach zdarzył się nieprzyjemny moment. Otóż w moim D90 zaczął szwankować autofocus, a dokładniej nie można wybrać pola ostrzenia. Aktywny jest tylko punkt centralny, którego nie można w żaden sposób zmienić (na żaden z pozostałych 10 punktów) . Aparat ostrzy na centralny punkt prawidłowo. Opisany problem dotyczy trybu AF "Pojedynczy punkt ostrości" oraz "Dynamiczny wybór pola". Jak obiektyw służy mi standardowy Nikkor 18-105. Co ciekawe podobna sytuacja zdarzyła mi się już kilka miesięcy temu, ale wówczas po wyłączeniu aparatu/wyciągnięciu accu, karty, wypięciu obiektywu wszystko zaczęło działać ponownie.
Czy ktoś z drogich forumowiczów ma pomysł czym to może być spowodowane i jak można temu zaradzić?
Z góry dzięki za sugestie.
moronica - Sro 07 Wrz, 2011
nie przelaczyles przypadkiem tego cyngielka oznaczonego litera L na tylnej scianie korpusu?
luke130 - Sro 07 Wrz, 2011
Oczywiście wajchę na tylnej ściance masz na kropce a nie na L?
el.loffo - Sro 07 Wrz, 2011
Wajcha jest oczywiście na "kropce".
luke130 - Czw 08 Wrz, 2011
1. Czy wybierak (dżojstik) na pewno działa?
2. Reset do ustawień fabrycznych?
el.loffo - Sob 10 Wrz, 2011
Wybierak działa.
Reset ustawień nic nie zmienił.
luke130 - Nie 11 Wrz, 2011
Jeszcze do głowy przyszło mi to (to trochę ostanie możliwe pomysły i na zasadzie chwytania się brzytwy):
1. Zdejmij obiektyw, ustaw na M i sprawdź czy dalej nie działa,
2. Czy może nie jest tak że samo podświetlenie stoi w miejscu a punkt AF jednak "biega"?
Jeśli nie zadziałało to już tylko serwis Nikona i kondolencje. No chyba że jest na gwarancji.
|
|