forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Optymalizacja zdjęć pod weba

lancer - Czw 08 Wrz, 2011
Temat postu: Optymalizacja zdjęć pod weba
Hej,

Mam problem. Wreszcie znalazłem trochę wolnego czasu i zabrałem się za zbudowanie nowego portfolio. Stronka jest już zrobiona i zacząłem wybierać zdjęcia.

Przypomniało mi się, że fajnie byłoby zoptymalizować je pod sieć www, a właściwie to nie pod nią ale pod przeciętnej klasy nieskalibrowane monitory. Większość zdjęć, które mam były robione pod druk na skalibrowanej matrycy IPS, kiedy wyświetliłem je kilku nieskalibrowanych TNach... Ręce mi opadły... Kolory mają zabarwienie lekko niebieskawe i na większości matryc są poprzepalane.

Z drugiej strony myślę, że możliwe, że przesadzam. Szok wywołało porównanie zdjęć na 2 monitorach stojących obok siebie. Ludzkie oko po kilku godzinach patrzenia i tak widzi to co chcemy pokazać.

Nie wiem jak się za to zabrać. Racjonalnie myśląc najlepiej byłoby usiąść na takiej matrycy i na niej zoptymalizować zdjęcia tak by ładnie wyglądały. Zapewne 99% użytkowników sieci ma nieskalibrowane TNy.

Czy ktoś z Was miał tego typu problem i jak sobie z nim poradził?

edmun - Pią 09 Wrz, 2011

eksportujesz pod te osoby których uważasz za swoich odbiorców.
jaad75 - Pią 09 Wrz, 2011

Po prostu konwertuj do sRGB i w przypadku mniej standardowych rozwiązań kolorystycznych miej pod ręką jakąś biurową TN-kę i od czasu przyjrzyj się jak obrazek wyglada na niej po wyłączeniu kalibracji.