|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Sony Alpha SLT-A35 - test cyfrowej lustrzanki
sz.starczewski - Pią 09 Wrz, 2011 Temat postu: Sony Alpha SLT-A35 - test cyfrowej lustrzanki Serdecznie zapraszamy do lektury testu aparatu Sony A35 oraz dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/16...ha_SLT-A35.html
maput - Pią 09 Wrz, 2011
Po wynikach testu aż trudno uwierzyć że to ta sama matryca co w Nikonie...
hijax_pl - Pią 09 Wrz, 2011
maput napisał/a: | Po wynikach testu aż trudno uwierzyć że to ta sama matryca co w Nikonie... | Technologia i liczba pikseli tak. Ale już ADC i kondycjonowanie sygnału jak widać zupełnie inne.
Potwierdza się (w pewnym sensie) zatem teza, że o ile to ten sam źródłowy chip to dostawy do Nikona i Pentaxa były lekko dostosowywane pod specjalne wymagania odbiorców.
jaad75 - Pią 09 Wrz, 2011
Tyle, że ADC są zintegrowane z tą matrycą, naprawdę sądzisz, że je wymieniają w zależności od wersji dla poszczególnych odbiorców?
hijax_pl - Pią 09 Wrz, 2011
Nie - wystarczy przepalić parę bezpieczników by odpowiednio skonfigurować układ... Tak się programuje właśnie układy.. programowalne.
Zresztą nie wyrokuję nic.. Po prostu dziwi mnie, że niby ta sama matryca a tak różne wyniki. Oczywiście biorę pod uwagę różnice w transmisji lustra (w D5100 transmisja w całym paśmie jest równo 100% ) i 12 czy 14 bitowym zapisie...
P_M_ - Sob 10 Wrz, 2011
Wszystkiemu winne jest to lustro weneckie. Strate swiatla jakos trzeba skompensowac. Mozna wzmacniac sygnal i mozna wyciagac softem. Kto ich tam wie, co wybrali, ale i tak straty jakosci byc musza.
Filmowanie to zaleta tego sprzetu, ale znowu brak pelnego manuala.
jaad75 - Sob 10 Wrz, 2011
P_M_ napisał/a: | Filmowanie to zaleta tego sprzetu, ale znowu brak pelnego manuala. | Co jest więc zaletą trybu filmowego tego aparatu? Gadżet w postaci fazowego AF?
P_M_ - Sob 10 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | P_M_ napisał/a: | Filmowanie to zaleta tego sprzetu, ale znowu brak pelnego manuala. | Co jest więc zaletą trybu filmowego tego aparatu? Gadżet w postaci fazowego AF? |
Dla mnie zaleta jest to, ze nie trzeba filmowac gapiac sie na przeklety ekranik. W swietle dnia jest cokolwiek malo praktyczne (refleksy) i generalnie niewygodne, jesli ekranik jest nieuchylny. Kupowanie jakichs nakladek na tenze ekranik jest tylko polsrodkiem.
hijax_pl - Sob 10 Wrz, 2011
Dlaczego półśrodkiem?
P_M_ napisał/a: | jesli ekranik jest nieuchylny. Kupowanie jakichs nakladek na tenze ekranik jest tylko polsrodkiem. | Jak dla mnie całkiem wygodnym i rozsądnym półśrodkiem - zwłaszcza, że pozwala mi mieć normalny, optyczny wizjer do fotografowania, a nie półśrodek w postaci EVF.
mozer - Sob 10 Wrz, 2011
Cała idea filmowania aparatem fotograficznym jest półśrodkiem...
mozer napisał/a: | Cała idea filmowania aparatem fotograficznym jest półśrodkiem... | Niby tak, ale i tak wolę ten półśrodek, niż inny, w postaci amatorskich kamer video...
mozer - Sob 10 Wrz, 2011
jaad75, zależy pewnie do jakich celów. Do filmowania z ręki stanowczo wolę amatorską kamerę. Podoba mi się natomiast ta kamerka APS-C, którą Sony wypuściło - niestety jest kiepsko wyważona.
MM - Nie 11 Wrz, 2011
Mogę was zapewnić, że filmowanie bez statywu z olejową głowicą lub choćby namiastki wózka przy ogniskowych większych niż paredziesiąt milimetrów jest jednym wielkim półśrodkiem.
AF fazowy zasze oczywiście lepiej mieć niż nie mieć, ale w niczym on nie pomoże osobie mającej ambicje na coś więcej niż tylko prostackie "kamerowanie". Jak ktoś kupuje aparat głównie do filmowania - niech sobie to będzie. Jeżeli ktoś kupuje aparat do robienia zdjęć a filmowanie jest tylko dodatkiem to ja za nic na świecie nie zgodzę się na fazowy AF okupiony kosztem prawdziwego wizjera!
komor - Nie 11 Wrz, 2011
MM napisał/a: | w niczym on nie pomoże osobie mającej ambicje na coś więcej niż tylko prostackie "kamerowanie" |
Targetem tego aparatu jest raczej lud pracujący, który chciałby się pobawić w „kamerowanie”, przy okazji robienia zdjęć.
machdlasnu - Pią 20 Sty, 2012
Witam
Czy mógłby mi ktoś pomoc odnośnie tematu - "malowanie światłem..." ?
Jestem ciekawe jak ustawić aparat (co wcisnąć, jak ustawić itp.) , aby móc uchwycić takie zdjęcie...
Pozdrawiam !
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 02:08 ]
P.S
Posiadam lustrzankę cyfrową Sony Alpha 35 !
maput - Pią 20 Sty, 2012
Każde zdjęcie jest malowane światłem. Wykorzystaj głowę
komor - Pią 20 Sty, 2012
machdlasnu, pytanie nie ma związku z konkretnym aparatem Sony A35. Każdy aparat z możliwością manualnego ustawienia parametrów ekspozycji nadaje się do tej techniki.
Poczytaj to:
http://www.szerokikadr.pl...owanie_swiatlem
|
|