|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Odtwarzanie zdjęć na DVD
henk - Nie 11 Wrz, 2011 Temat postu: Odtwarzanie zdjęć na DVD Nie mogę odtworzyć zdjęć na DVD.
Zapisałem je na płycie jako JPG, na komputerze wszystko gra, a na telewizorze nic nie widać, chociaż napęd DVD działa i widać przeskoki obrazu gdy przełączam zdjęcia, nie widać tylko zdjęć.
Można coś z tym zrobić?
hijax_pl - Nie 11 Wrz, 2011
A to DVD potrafi wyświetlać JPGi? Ma jakieś ograniczenia w tym temacie? W jakiej rozdzielczości nagrywasz zdjęcia? Może po prostu DVD długo "myśli"?
henk - Nie 11 Wrz, 2011
Nie wiem czy to DVD odtwarza JPG-i, ale JPG to najpopularniejszy format zdjęć, więc raczej powinno, nie mam teraz jak sprawdzić, bo to nie u mnie, ale moje zdjęcia.
Nagrywam w rozdzielczości 10 mpx przy wadze ok. 6 mb.
Może coś zaszkodzić kasowanie exif-ów?
Zawsze kasuję exif-y i teraz się zastanawiam czy odtwarzaczowi DVD właśnie tego nie brakuje.
hijax_pl - Nie 11 Wrz, 2011
henk napisał/a: | ale JPG to najpopularniejszy format zdjęć, więc raczej powinno | Stare DVD nie potrafiły, nowe łykają bez problrmu. henk napisał/a: | Nagrywam w rozdzielczości 10 mpx przy wadze ok. 6 mb. | Rozumiem, że w celach archiwizacyjnych? Bo na ekranie i tak więcej niż 576i nie wyświetlisz, no chyba, że to jakiś nowy DVD z wyjściem HDMI - wtedy teoretycznie można się pokusić o 1080p. Tak czy siak, jeśli to starszego typu odtwarzać, to zdjęcia 6MB są dla niego męczarnią. Podejrzewam, że o ile mu się bufory nie pokończyły to po prostu mozolnie resampluje do 576i (wbrew pozorom procesory w odtwarzaczach/telewizorach są baaaardzo wooooolne). henk napisał/a: | Może coś zaszkodzić kasowanie exif-ów? | Nie.
henk - Nie 11 Wrz, 2011
Dzięki za wskazówki.
Będę zmniejszał rozdzielczość i dam znać co z tego wyszło.
|
|