forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 500d + Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG MACRO HSM (II ?)

wezsiewez - Nie 11 Wrz, 2011
Temat postu: Canon 500d + Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG MACRO HSM (II ?)
Cześć wszystkim. Zacznę od tego, że jestem na poziomie początkującym ;) .
Posiadam Canona 500d z 18-55. Cały czas poluję na Sigmę 70-200 f/2.8 tą z macro, czytam i czytam i nie mogę się doczytać, już głowa mnie boli od tych forów, jedni piszą tak, drudzy tak i ja już sama nie wiem na kogo opinii mam polegać. Może ktoś stąd miał ją i może mi szczerze powiedzieć, lub może polecić coś lepszego w tej cenie? Zależy mi na tym, żeby nie był to obiektyw, który zaraz zacznie szwankować.
Mam zamiar kupić Sigmę na allegro albo ebayu (może polecacie inną stronę?),więc nie będę miała możliwosci "sprawdzenia" (niektórzy piszą, że trzeba dobrze trafić, że sigmy nie są wykalibrowane, czy coś). Zdjęcia jakie chcę robić sigmą to sport(piłka nożna), portret, jakieś zwierzaczki. Kwota jaką mogę wydać to maksymalnie(już i tak naciągane) 2000zł, no niestety sama nie zarabiam, a rodzice więcej mi na to nie przeznaczą.

Podaje linki do aukcji jakie znalazłam i prosiłabym Was też o opinie na ich temat:
http://cgi.ebay.pl/Sigma-...=item2a13c41b71
http://allegro.pl/sigma-7...1796692707.html
http://allegro.pl/super-o...1811089719.html
Bardzo prosiłabym o pomoc :)

edmun - Nie 11 Wrz, 2011

sam używam i jestem bardzo zadowolony.
macro jako takie jest, ale na muchy i osy się nie nastawiaj.
bardziej jakiś motylek na kwiatku.

jeśli chodzi o ostrość, to musisz pamiętać,
że od f4 dopiero zaczyna się akceptowalnie dla cropów.

już chyba wygodniej jeśli myślisz o macro to kupić canona 70-200 f4
i do tego raynoxa dcr-250. przednia zabawa gwarantowana.

oczywiście musisz pamiętać o tym, że Sigma ma 2.8,
o ile zabraknie światła to w ostateczności korzystam z dobrodziejstw jaśniejszego obiektywu niż canonowska mała eLka.

ostatnie co dodam to że Sigma trochę waży i po całym dniu spacerku z nią, może boleć nadgarstek. canon jest lżejszy.

p.s. jak zalałem swoją Sigmę i oddałem do serwisu na wyczyszczenie
(nie wymianę, ale wyczyszczenie szkiełek w środku)
to wycenili naprawę (czyli wymianę szkieł w środku) na kwotę 2999 zł.

osobiście nie chcę mi się z nimi walczyć żeby po prostu wyczyścili szkiełka w środku,
a obiektyw nowy zakupiłem za 2300-2400 zł.

Ostatnio nabyty ten Canon 70-200 f4 kosztował mnie 1900 zł (też nowy).
Wybór oczywiście pozostawiam Tobie.

lotofag - Nie 11 Wrz, 2011
Temat postu: Re: Canon 500d + Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG MACRO HSM (II
wezsiewez napisał/a:

Posiadam Canona 500d z 18-55. Cały czas poluję na Sigmę 70-200 f/2.8 tą z macro

To makro to w praktyce tylko napis na obudowie, także nie nastawiaj się na to.
IMHO Sigma 70-200/2.8 II jest ok już od pełnej dziury, ale wiadomo że mozna trafić na jakiś gorszy egzemplarz (jak i każdego innego szkła). Dodatkowo jak wieść gminna niesie Sigma + Canon to może być niezbyt szczęsliwe połączenie - firma dba co by kupować akcesoria jej a nie kogoś innego ;)
Sprawdź sobie jeszcze Sigmę 50-150/2.8 i Canona 70-200/4L.
Pierwszy krótszy ale bardziej poręczny pod APS-C (chyba, że zalezy Ci bardziej na dłuższej ogniskowej), do tego mniejszy i lżejszy.
Drugi także mniejszy i lżejszy, ale ciemniejszy - no i produkcji Canona, czyli teoretycznie mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia problemów...

Sunders - Nie 11 Wrz, 2011

edmun napisał/a:
jeśli chodzi o ostrość, to musisz pamiętać,
że od f4 dopiero zaczyna się akceptowalnie dla cropów

...co powoduje, że sensowność takiego zakupu jest wątpliwa,
edmun napisał/a:
wygodniej jeśli myślisz o macro to kupić canona 70-200 f4
i do tego raynoxa dcr-250

... i takie rozwiązanie też bym polecał - IMO jest lepsze, tym bardziej, że:
wezsiewez napisał/a:
Zależy mi na tym, żeby nie był to obiektyw, który zaraz zacznie szwankować.

:smile:

Ale czy ten Canon 70-200 f4 nie za ciemny do sportu? Napisałam, ze głownie chodzi mi i sport(piłkę nożną), portrety i jakieś zwierzaczki w lesie, na polu z odległości (może ptaki?). Stąd mój wybór sigmy z światłem 2.8, bo Canon z tym światłem całkowicie odpada(cena). Nie zależy mi na macro wcale, chodzi o to żeby był to dobry obiektyw, który mogłabym wykorzystać do kilku, ze tak powiem kategorii fotografii z naciskiem na sport. :)

+ Może to głupie pytanie, ale wspominałam, że jestem początkująca. Czy jeżeli chcę robić portrety to ta sigma się nada? I chodzi mi też o to żeby tło było fajnie rozmyte, bo w przypadku KITu którego teraz posiadam (18-55 od canona) efektów takich brak.

wezsiewez napisał/a:
czy ten Canon 70-200 f4 nie za ciemny do sportu?

To zależy od oświetlenia :smile:
wezsiewez napisał/a:
Napisałam, ze głownie chodzi mi i sport(piłkę nożną)...Stąd mój wybór sigmy z światłem 2.8

Biorąc pod uwagę, to co napisał edmun, sigma też jest używalna od f4, a canon dodatkowo ma celniejszy AF.
wezsiewez napisał/a:
Canon z tym światłem całkowicie odpada(cena).

Używki canona 70-200/2,8L w niezłym stanie bywają "w okolicy 3kpln, niestety 1tys.pln trzeba by dozbierać - IMO warto.
wezsiewez napisał/a:
Czy jeżeli chcę robić portrety to ta sigma się nada?

Tak.
wezsiewez napisał/a:
I chodzi mi też o to żeby tło było fajnie rozmyte

IMO canon 2,8 lepiej rozmywa tło od sigmy, ale to kwestia gustu :smile:

Sunders napisał/a:
wezsiewez napisał/a:
czy ten Canon 70-200 f4 nie za ciemny do sportu?

To zależy od oświetlenia :smile:

No tak : ) w tym przypadku będzie to światło dzienne, na dworzu, w południe więc w miarę dobre. Co do zwierzaczków to już trochę gorzej, bo wiadomo jak jakiegoś koziołka czy coś chciałoby się "ustrzelić" to one wychodzą pod wieczór i dlatego pytam o to światło.

Hmm. Skoro sigma jest używalna od f4 to właściwie po co jest te 2.8? Gdzie nie przeczytam to mówią że im jaśniejszy obiektyw tym lepsze zdjęcia (tak przynajmniej wnioskuję), czy jak to jest? Może to wydawać się głupie, ale nie ogarniam tego. :)

Nie traktuj zbyt dosłownie tego co ta czy inna osoba pisze - to tylko kolejne forum z jego zaletami i wadami, a większość osób miała styczność zwykle z jednym egzemplarzem danego szkła, a bardzo często nie miała w ogóle tylko przepisuje internetowe testy i opinie ;)
O Sigmie 70-200/2.8 utarła się opinia, że jest słaba na pełnej dziurze. Wyszła wersja II, która znowuż niby powiela tę przypadłość - pewnei jak zwykle trafiają sielepsze lub gorsze sztuki, można wysłąć też szkło do kalibracji. Na Canona 70-200/2.8 L też niektórzy narzekali, że mydło na 2.8, etc. itp. itd. - wystarczy poczytać komentarze pod tutejszymi testami - nigdy wszystkim nie dogodzi. ;)

A jaśniejsze szkło to np. lepsze warunki pracy dla układu AF. A zdjęcia tym lepsze im lepszy fotograf ;)

OK, chyba rozumiem. Im jaśniejszy obiektyw, tym szybciej ostrzy, tak?
Tak więc jednak zostanę chyba przy Sigmie, bo na Canona zwyczajnie mnie nie stać :grin: . Teraz jeszcze o tej kalibracji, "z czym to się je", ze tak zapytam?

lotofag napisał/a:
Na Canona 70-200/2.8 L też niektórzy narzekali, że mydło na 2.8

Ci co narzekali na tego canona najczęściej tej sigmy wogóle nie brali pod uwagę :smile:
wezsiewez napisał/a:
Skoro sigma jest używalna od f4 to właściwie po co jest te 2.8?

Dużo zależy od tego co kto uważa, za akceptowalne :smile: Canon 70-200/4 na dłuższych ogniskowych jest bezsprzecznie znacznie ostrzejszy od sigmy/oczywiście od f4/ i do tego ma celny AF nie wymagający z reguły regulacji. AF sigmy, którą bierzesz pod uwagę często ma problemy BF/FF, a regulacja nawet jak da pomyślne rezultaty, to dodatkowy koszt = celność AF sigmy warto sprawdzić przed zakupem, co biorąc pod uwagę to co napisałeś, nie wchodzi w rachubę.

[ Dodano: Nie 11 Wrz, 2011 15:16 ]
wezsiewez napisał/a:
o tej kalibracji, "z czym to się je", ze tak zapytam?

Wysyłasz obiektyw kurierem na swój koszt razem z body do serwisu/Gdynia/.Tam dokonują regulacji/nie zawsze w pełni skutecznie i odpłatnie/.

wezsiewez napisał/a:
OK, chyba rozumiem. Im jaśniejszy obiektyw, tym szybciej ostrzy, tak?

Nie :)
Na szybkość ostrzenia wpływa też kilka innych czynników, po prostu większa dziura to więcej światła m.in. dla czujników AF - aż tyle i tylko tyle.

wezsiewez napisał/a:

Teraz jeszcze o tej kalibracji, "z czym to się je", ze tak zapytam?

Zdarza się, że obiektyw nie chce poprawnie współpracować z korpusem - ostrość jest ustawiana za albo przed fotografowanym obiektem. Wtedy konieczna jest kalibracja szkła do danego korpusu, korpusy ze średnio-wyższej półki oferują pewien zakres takich ustawień, ewentualnie wysyła się zestaw do kalibracji w serwisie producenta.
Sunders napisał/a:
lotofag napisał/a:
Na Canona 70-200/2.8 L też niektórzy narzekali, że mydło na 2.8

Ci co narzekali na tego canona najczęściej tej sigmy wogóle nie brali pod uwagę :smile:

Ja bym powiedział, że to byli "standardowi narzekacze potestowi", którzy nie tylko tej Sigmy ale i tego Canona nie będą nigdy w ręku trzymać :)

Jeju, teraz to ja znów jestem w kropce.
Co wy byście zrobili mając do wydania 2tys, chcąc fotografować sport, portret i zwierzaki?

wezsiewez napisał/a:
Im jaśniejszy obiektyw, tym szybciej ostrzy, tak?

W tym przypadku nie.Ta sigma wcale nie ostrzy szybciej od canona 70-200/4USM.

patigol - Nie 11 Wrz, 2011

Ja brałbym zdecydowanie Canona 70-200 f4 L. Nie będziesz żałowała tego wyboru.

wezsiewez napisał/a:
Co wy byście zrobili mając do wydania 2tys, chcąc fotografować sport, portret i zwierzaki?

Jesli
wezsiewez napisał/a:
będzie to światło dzienne, na dworzu, w południe więc w miarę dobre
, to kupiłbym canona 70-200/4L USM.

A co z taką porą wieczorną i tym obiektywem, ptaszkami i zwierzyną? Nie będzie za ciemny? Trochę się boję że wydam tyle kasy a później będę narzekąć, że to nie to co chciałam :zalamany:

No to najlepiej samemu wypróbować te obiektywy.
W Sigma Procentrum można wypożyczać szkła za kaucją. Można spróbować wykorzystać opcję zwrotu bez podania przyczyny przy zakupie przez internet A może znajdzie się jakiś uczynny forumowicz mieszkający w okolicy, który ma jedno lub drugie szkło? ;)

Hmm, a może znacie jakieś stronki, gdzie można okazyjnie uchwycić jakiegoś Canona? Na allegro ani ebayu nic nie ma w cenie która by mnie ineresowała.. :sad:
moronica - Nie 11 Wrz, 2011

wezsiewez, na ebayu nie ograniczaj sie do polskich aukcji. szukaj w calej UE to na pewno znajdziesz mase okazji

I tak też szukam, ale narazie tylko 2 Canony 70-200/2.8 używki za 515 euro, w dodatku licytacja i 4-6 dni do końca, więc cena pewnie pójdzie w górę znacznie.

Za 2000zł to może być bardzo zajeżdżona "okazja" na światełko 2.8... ;)

Okej ;) hehe
A co z Tamronem 70-200/2.8? Ponoć wychodzi optycznie lepiej od sigmy, ale za to wolniejszy AF i konstrukcja gorsza. Co myślicie?

Takie tematy były już wałkowane wiele razy - poszukaj odpowiednich wątków i tyle ;)
Nikt za Ciebie nie zdecyduje czy dołożyć do eLki f/2.8 czy kupić tańszego Tamrona/Sigmę lub ciemniejszą eLkę f/4...
A jeśli zwiększamy budżet, to jest jeszcze nowa Sigma 70-200/2.8 OS, tyle że też nietania...

W takim razie, dziękuje wszystkim za cenne rady :) Jeszcze sobie poczytam troszke, i na dniach zdecyduję. A jak już coś kupię, to porobię jakieś fotki i wrzuce do ocenienia:)
patigol - Nie 11 Wrz, 2011

TUTAJ masz ceny nówek z gwarancją dla Canona 70-200 f4 L.

wezsiewez napisał/a:
Jeszcze sobie poczytam troszke, i na dniach zdecyduję.

Napisz jaką decyzję podjęłaś :smile:

Dobra, jeszcze jedno małe pytanko. Jestem już bliżej zdecydowania się na canona f/4 niż na sigmą 2.8, ale sęk w tym czy jednak ten Canon nie będzie za ciemny, jeżeli chciałabym sfotografować jakąś zwierzynę pod wieczór z odległości?

wezsiewez napisał/a:
czy jednak ten Canon nie będzie za ciemny, jeżeli chciałabym sfotografować jakąś zwierzynę pod wieczór z odległości?

Jaką zwierzynę, pozostającą w spoczynku czy też w ruchu, o której godzinie i z jakiej odległości, a na koniec jakim body? :smile:

moronica - Nie 11 Wrz, 2011

nie chce burzyc tych planow ale 200mm to dosc niewiele jesli chodzi o zwierzyne. moze sie okazac, ze to wlasnie bedzie problemem a nie swiatlo. jak juz wspominalam w innym watku, wieczor wieczorowi nierowny. wiele zalezy tez od pogody (czy jest pochmurno) lub tego, czy obiekt jest w cieniu (cien podczas slonecznego dnia potrafi byc o wiele ciemniejszy niz warunki przy zachmurzonym niebie)

Dobra, dam sobie spokój ze zwierzaczkami. Może czasem coś się uda, po prostu będę czekać na okazję:) Mój priorytet to sport i portret. Więc z tego co udało mi się zrozumieć Canonowa Lka f/4 będzie dobra?

IMO przy tym budżecie tak :smile:
edmun - Nie 11 Wrz, 2011

I ja obstawiam żeby zakupić Canona 70-200 f4.

Nawet na te zwierzaczki to 200mm to trochę mało, a kiedy już masz mało światła
to i 2.8 zbytnio samo z siebie nie pomoże.

Macro w Sigmie to głównie napis, tak jak pisałem...
do zabawy głównie z motylkami i większymi kwiatkami.

Fotografowanie sportu - tu wystarczy zarówno Canon jak i ta Sigma, ale tak jak wspomniałem, w Sigmie te 2.8 jest tylko w sytuacjach awaryjnych używane.
Nawet z tą drugą wersją (sprawdzałem 3-4 takie egzemplarze i nie miały ani BF ani FF, więc raczej ostrość samego szkła wymaga przymknięcia do f4).

Autofocus jest szybszy w Canonie, choć jest to też kwestia przyzwyczajenia, Sigmę też da się ujarzmić a znajomość działania AF pomaga bardziej niż coraz to nowsze punkty krzyżowe.

edmun, z tego co wiem, masz tą sigmę? Do jakiego typu zdjęc jej uzywasz, i czy masz gdzieś jakąś galerię abym mogla zobaczyć?

Cytat:
w Sigmie te 2.8 jest tylko w sytuacjach awaryjnych używane.

W jakich np? :smile:

kozidron - Nie 11 Wrz, 2011

wezsiewez napisał/a:
Mój priorytet to sport i portret. Więc z tego co udało mi się zrozumieć Canonowa Lka f/4 będzie dobra?

Do sportu sie generalnie nada, udało mi się ostatnio na meczu zrobić nim kilka fotek, jednak jak się zachmurzyło cieszyłem się, że mam w buckapie 7d+70-200/2.8L, nie wiem jakiego rodzaju jest to "piłka nożna"(chociaż gdzieś tam pisałaś, że to mecze "w dzień") ale mecze zaczynają się raczej późno a lato się kończy więc f4 to będzie gruby kompromis przy dynamicznych akcjach czasem i 1/400s to mało, chociaż jeżeli to "polska piłka" to strachu nie ma, bo po 15 minutach "ekipa" przestaje biegać :razz: :wink:

kozidron napisał/a:
jak się zachmurzyło cieszyłem się, że mam w buckapie 7d+70-200/2.8L

kozidron w czym miałeś ten zacny zestaw :???: Czy jednak nie w backup`ie :twisted:

Sunders, nie kumam twojego pytania, chodzi Ci o nieprawidłowe z polszczenie czy na jakim body był 70-200/4.0 ?

Mi się przykładowo bardziej podoba bokeh z wersji 4.0 (różnice są subtelne ale są)- to przy portrecie, przy sporcie są inne zalety- to szkło jest lżejsze i spokojnie można nim pracować bez monopodu, to niewątpliwa zaleta, chociaż niestety są momenty, w których podczas meczy monopod/czy nawet statyw odpada ale po co ja Ci to tłumaczę :razz:

kozidron napisał/a:
chodzi Ci o nieprawidłowe z polszczenie czy na jakim body był 70-200/4.0 ?

Jesli buckap to Twoim zdaniem spolszczenie, to o to własnie chodzi :smile:
kozidron napisał/a:
Mi się przykładowo bardziej podoba bokeh z wersji 4.0

IMO bokeh 70-200/4L jest ładnieszy od bokehu sigmy 70-200/2,8EX APO DG Macro HSM, ale canon 70-200/2,8L daje jeszcze ładniejszy :smile:

kozidron napisał/a:

Do sportu sie generalnie nada, udało mi się ostatnio na meczu zrobić nim kilka fotek, jednak jak się zachmurzyło cieszyłem się, że mam w buckapie 7d+70-200/2.8L

Czyli już przy zachmurzeniu nie wychodzą? Duże było to zachmurzenie, tzn ciemno było czy w miarę jasno, a obiektyw sobie już nie radził? Masz jakąś galerię ze zdjęciami z tego szkiełka?

kozidron napisał/a:

nie wiem jakiego rodzaju jest to "piłka nożna"(chociaż gdzieś tam pisałaś, że to mecze "w dzień")

Chyba liga okręgowa ;) Mecze zaczynają się zazwyczaj rano o 10, maksymalnie 12.

kozidron napisał/a:

ale mecze zaczynają się raczej późno a lato się kończy więc f4 to będzie gruby kompromis przy dynamicznych akcjach czasem i 1/400s to mało, chociaż jeżeli to "polska piłka" to strachu nie ma, bo po 15 minutach "ekipa" przestaje biegać :razz: :wink:

Chłopaki bardzo uzdolnieni;) Ale wiadomo, jak to w Polsce jest z piłką.
W każdym razie lato teraz się kończy, ale w przyszłym roku znów będzie, to chyba myślę że przyda się to szkiełko? :)

wezsiewez napisał/a:
Chyba liga okręgowa ;) Mecze zaczynają się zazwyczaj rano o 10, maksymalnie 12.

wezsiewez, w takim razie bierz 70-200/4.0

Sunders, odbieranie bokehu jest subiektywne, jak Ci się nie podoba jak z polszczyłem słowo "bokehu" czy "bekapu" twój problem, na temat bokehu sigmy się nie wypowiadałem jeszcze na tym forumie i nie mam zamiaru :razz:

wezsiewez, fotki masz na mailu

edmun - Nie 11 Wrz, 2011

wezsiewez, kup tego Canona 70-200 f4 i będziesz zadowolona.
co do galerii. wystarczy wyszukać sobie w google "sample sigma 70-200 hsm macro" lub też "canon sample 70-200 f4"

kozidron, edmun, Sunders, lotofag, patigol, moronica, dzięki bardzo za wszystko :mrgreen: ! Biorę Canona 70-200 f/4L :)

wezsiewez,
nie ma sprawy, jak chcesz jeszcze rawy ... to wal na priva albo maila

....kurcze, edmun rzeczywiście walnąłem ortografa w "spolszczyłem" :oops: :zalamany: (się poprawie)

Nie dzięki :) Wystarcza mi to. Wszystko jest super, mam nadzieje że będę zadowolona :smile:
patigol - Pon 12 Wrz, 2011

Na pewno będziesz! Koniecznie pokaż potem zdjęcia:)
ophiuchus - Pon 12 Wrz, 2011

wezsiewez, a jak już nacieszysz się 70-200, to pożycz od kogoś jakąś jasną pięćdziesiątkę lub osiemdziesiątkę-piątkę i zrób kilka portretów :P
wezsiewez - Wto 13 Wrz, 2011

50mm f/1.8 chcę kupić, ale nie wiem czy nie dołożę do tego co na Sigmę było i nowego Canona 70-200 f/4L, a nie używke. Jak myslicie? Jest sens kupować nowego, czy lepiej za to 50 f/1.8 kupić?
patigol - Wto 13 Wrz, 2011

Kup sobie nówkę 70-200, naucz się na niej robić dobre foty a jak już opanujesz ten tele to kupisz sobie 50. Takie jest przynajmniej moje zdanie. Chciałaś mieć coś do sportu, portretu a 70-200 na pewno Cię zadowoli w tej kwestii.

Okej rozuemiem :)
A teraz znalazłam coś takeigo na ebayu http://cgi.ebay.pl/canon-...=item415d309b5f z Polski w dodatku. Co myślicie? Warto licytować? Może udałoby mi się jakos przekonać rodzicow na te 2600zł(bo aukcja kończy się za 2 dni a nikt nie licytuje, pewnie dlatego że sprzedawca 0 feedback), tylko na samą myśl że mogę rodzicom godzine tłumaczyć,a oni i tak tego nie zrozumieją to mi się odechciewa:zalamany:.

ophiuchus - Wto 13 Wrz, 2011

Gość ma zero komentarzy i sprzedaje sprzęt prawie za trzy koła z płatnością z góry ;) ja tam nie wiem, ale dobrze by było się dowiedzieć czy umożliwia zakup za pobraniem albo odbiór osobisty, w przeciwnym razie nie ryzykowałbym.
patigol - Wto 13 Wrz, 2011

Ja nie ryzykowałbym:) Jeśli piszesz, że może mogłabyś przekonać rodziców na 2600 to ja wziąłbym 70-200 f/4.0 i tę 50 którą też chyba chcesz. Nie lepiej tak?
MC - Wto 13 Wrz, 2011

Dziwnie tanio moim zdaniem.
moronica - Wto 13 Wrz, 2011

platnosc z gory to standard, placac przez paypal transakcja jest ubezpieczona. ale oczywiscie 0 komentarzy + podejrzanie niska cena = caveat emptor
forrest - Wto 13 Wrz, 2011

hej, hej spokojnie :evil:
przyznaję się to ja,
tania to jest cena wywoławcza (za radą ebay :oops: ), interesuje mnie poziom bliższy cenie "kup teraz"
jeśli oczywiście ktoś reflektuje to opcje za pobraniem czy odbiór osobisty jest możliwy;
a gość (ja :evil: ) ma zero komentarzy bo do tej pory bo do tej pory nie sprzedawał i raczej rzadko na ebay'u kupował i brak doświadczenia :razz:

Sunders - Wto 13 Wrz, 2011

forrest napisał/a:
hej spokojnie
przyznaję się to ja

To teraz można uznać, że cena jest całkiem atrakcyjna :smile:

ophiuchus - Wto 13 Wrz, 2011

wezsiewez, jo, jak się kolega przyznał, to bierz póki jeszcze ciepły! :mrgreen:

jejku, ale się porobiło :zalamany:
Mogę mieć 70-200 f/4 nowy za 2080zł z dwuletnią gwarancją. Brać to czy od kolegi forresta f/2.8 ?

P.S naprawdę taki ciężki ten 2.8 ?

Sunders - Wto 13 Wrz, 2011

wezsiewez napisał/a:
Mogę mieć 70-200 f/4 nowy za 2080zł z dwuletnią gwarancją. Brać to czy od kolegi forresta f/2.8 ?

Ponegocjuj z forrestem, ale raczej na PW.
wezsiewez napisał/a:
naprawdę taki ciężki ten 2.8 ?

Waży tyle co piszą w specyfikacji :smile:

kufel - Wto 13 Wrz, 2011

wezsiewez napisał/a:
P.S naprawdę taki ciężki ten 2.8 ?
Waga to 1310 g , czyli 1,3 kg ;)
dla porównania 70-200 f4 wazy 705 gram. wiec różnica jest.

No to wiem to, ale czy sprawia naprawdę to trudnosc w robieniu zdjęć? Hmm, no nie wiem, rodzicow prawie namówiłam, teraz tylko kwestia mojej decyzji. Dam chyba rade. :smile:
kufel - Wto 13 Wrz, 2011

wezsiewez, ja bym pomimo wagi ( tzn dla mnie nie byłaby ona problemem ;) ) brałbym 2.8

No to ja jestem pewna, że chcę. Ale jestem szcześliwa, nawet sobie nie wyobrażacie! :mrgreen:
Napisałam do Kolegi forresta maila i czekam na odpowiedź.
Dziękuje Wam wszystkim!

lotofag - Wto 13 Wrz, 2011

wezsiewez napisał/a:
No to wiem to, ale czy sprawia naprawdę to trudnosc w robieniu zdjęć?

Jednym będzie sprawiał, innym nie.
Weź jakąś tubę, nasyp sobie tam 1,3kg piasku/soli etc. i sprawdź jak Ci się to dźwiga ;)

No już mi tu w domu mówili żebym tak zrobiła :grin: Ale myślę, że się przyzwyczaję, przynajmniej sobie mięśnie może wyrobie hehe ;)