|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Samyang 7.5 mm f/3.5 UMC Fish-eye MFT
Arek - Pon 12 Wrz, 2011 Temat postu: Test obiektywu Samyang 7.5 mm f/3.5 UMC Fish-eye MFT Zapraszam do lektury:
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=241
Pozdrawiam,
Arek
mir - Pon 12 Wrz, 2011
Oj, chyba z pół roku nic nie pisałem. Po przeczytaniu testu, zaczynam się zastanawiać czy ten obiektyw i aparat nie robi zdjęć lepszych od mojego Samyanga 8mm i Canona 50D
Arek - Pon 12 Wrz, 2011
Na niskich ISO na pewno
mir - Pon 12 Wrz, 2011
A mój jest przecież większy więc powinien być lepszy (żart). Jest to trochę wkurzające, że system, który technicznie ma większe ograniczenia niż APS-C nie mówiąc o FF robi tak dobre zdjęcia. Szok.
MC - Pon 12 Wrz, 2011
Czemu szok? Mniejsza matryca, bardziej upakowana. Widocznie nie zepsuli jej, więc daje ostry obrazek, a w związku z małym rozmiarem sensora i rogi są ostre.
Sunders - Pon 12 Wrz, 2011
mir napisał/a: | zaczynam się zastanawiać czy ten obiektyw i aparat nie robi zdjęć lepszych od mojego Samyanga 8mm i Canona 50D |
Też zacząłem się zastanawiać, czy kupić C15/2,8fisheye, czy oly e-pl1 i tego samyanga
Arek - Pon 12 Wrz, 2011
Sunders, dokładnie. Taki zestaw to teraz 2000 zł.
muzyk - Wto 13 Wrz, 2011
Co do tego obiektywu.
O... kurde
jaad75 - Wto 13 Wrz, 2011
No cóż, już zdjęcia przykładowe mówiły wiele o jakości tego szkła... Świetna maszynka.
Arek - Wto 13 Wrz, 2011
jaad75, dokładnie. Jak zrobiłem pierwsze zdjęcie na maksymalnej dziurze i zacząłem je oglądać w powiększeniu na wyświetlaczu myślałem, że coś pomyliłem i obiektyw był jednak przymknięty. Trudno mi było uwierzyć, że to co widzę jest z pełnej dziury, bo nawet rogi były ostre.
mir - Wto 13 Wrz, 2011
Czy to nie jest przypadkiem tak, że firmy wypracowały następujący "zamiar taktyczny": 1.osoby, które mają lustrzanki i tak nie wymienią ich na nowe systemy,
2.aby wprowadzić nowy produkt musimy mieć coś czego nie mają inne systemy (wielkość połączona z jakością) a profesjonalistom i 1/2 i 1/4 profi i tak wystarczy to co mają.
No bo jeżeli flagowe lustrzanki z flagowymi obiektywami nie robią rzucająco się w oczy lepszych zdjęć to k....wa o co tu chodzi.
fotoG3 - Wto 13 Wrz, 2011
Ciekawe czy wielcy CNPSO producenci badają takie konstrukcje?
Chwała Samyangowi za dobre i tanie obiektywy.
Mój Samyang do Canona jest mechanicznie dużo lepszy od EF50/1.4, jeżeli ten maluch jest lepszy mechanicznie od wersji APS to nawet nie wiem co może być lepsze.
Arek - Wto 13 Wrz, 2011
Nie wiem, co inne firmy wymyśliły, ale taki powiew świeżości na pewno zrobi rynkowi dobrze.
Bo sytuacja robi się mało ciekawa. Tokina i Tamron puszczają nowości w iście żółwim tempie, a to pozwoliło Sigmie poczuć się pewniej i wejść ze swoimi produktami na poziom cenowy Canona i Nikona.
mir - Czw 15 Wrz, 2011
Czyli kapitalistyczna zasada zdrowej konkurencji. Ciekawy jestem ilu inżynierów samyang pozyskał od Canona i Nikona oferując im lepsze zarobki i możliwość kariery.
jaad75 - Czw 15 Wrz, 2011
mir napisał/a: | Ciekawy jestem ilu inżynierów samyang pozyskał od Canona i Nikona oferując im lepsze zarobki i możliwość kariery. | A po jaką cholerę miał ich pozyskiwać akurat od C, czy N?
Arek - Czw 15 Wrz, 2011
Właśnie... Po co? Przecież z Pentaxa tyle zwalniali jak Hoya przejmowała
jaad75 - Czw 15 Wrz, 2011
Też. Ale po cholerę mieliby sprowadzać Japończyków?
Arek - Czw 15 Wrz, 2011
Żartuję przecież. MZ mają swoich ludzi. Nie święci garnki lepią. W czasach wydajnych komputerów, Zeemaxa itp rozgarnięty człowiek z podstawami fizyki nie powinien mieć problemów z zaprojektowaniem dobrej optyki.
fotoG3 - Pią 16 Wrz, 2011
Cytat: | W czasach wydajnych komputerów, Zeemaxa itp rozgarnięty człowiek z podstawami fizyki nie powinien mieć problemów z zaprojektowaniem dobrej optyki. |
I to właśnie dziwi mnie najbardziej.
Każdy producent Tamron, Tokina, Sigma, Samyang na bank ma inżynierów i oprzyrządowanie umożliwiające projektowanie i testowanie nowych konstrukcji.
Tymczasem regularnie wypuszczają takie gnioty, że aż ręce opadają, a firma ma problem.
Jak jest w miarę ostry to kolorki, aż biją po oczach, albo rogi jak w pinholu.
Wielcy mają oprócz obiektywów jeszcze mnóstwo innych konstrukcji (aparaty, lornetki, kamery), ale ww firmy zajmują się głównie optyką.
Patrząc na ilość wypuszczanych przez nich nowości można się zastanawiać czy w dziale konstrukcyjnym pracuje więcej niż 1 człowiek, bo nawet jeden chyba nie ma za dużo pracy z kilkoma konstrukcjami w roku. W Sigmie może pracować dwóch bo faktycznie maja większy przerób.
mir - Pią 16 Wrz, 2011
Tak, to prawda. Czym oni się zajmują?????. Przy tak niewielkiej ilości nowinek. I jeszcze wypuszczają gnioty. A z drugiej strony nie zapełniają oczywistych dziur w Canonie np. 50/1,4 wersja II poprawiona (przypomniał mi się napis na książce "Obsługa spadochronu. Wydanie II , poprawione
ghost - Pią 16 Wrz, 2011
kurcze, aż dziwne, że sami nie założycie firm produkujących optykę.
komor - Sob 17 Wrz, 2011
Najwyraźniej chodzi o to, że co innego skonstruować, a co innego produkować na masową skalę. Problem przecież znany w wielu dziedzinach. Poza tym dużym graczom chodzi o zachowanie status quo, a nie oferowanie za coraz mniejszą cenę coraz lepszych produktów.
mir - Sob 17 Wrz, 2011
No tak. Nowe obiektywy Canona wejdą na rynek z nowym Ds to jest marketingowo logiczne.
|
|