|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - canon 17-40L
Arkowal - Wto 13 Wrz, 2011 Temat postu: canon 17-40L W związku że jestem początkującym i szykuje sie do zakupu pierwszej lustrzanki i obiektywu może mi ktoś wytłumaczyć co to jest ciemny lub janny obiektyw?
Będę chciał robić zdięcia głównie rodzinne,w plenerze,czasem coś uwiecznić.
Padło na body canon 500d i na obiektyw canon 17-40L.Czy dobrze rozumiem z tym światłem że jesli wyżej wymieniony obiektyw ma maksymalne światło F4 trudno będzie nim wykonać np portret w plenerze z zamazanym tłem?Jeśli tak to może ktos mi wytłumaczy dlaczego taki obiektyw sporo kosztuje mimo tego że jak dobrze rozumiem słabo ostrzy i brak mu stabilizatora?Wtakim razie mam zapłacić tylko dlatego że to L-ka i jako obiektyw ma dobra plastykę?Może lepiej dołożyć troche i zakupić canona 17-55 F2,8?przynajmniej będe mial pewność.
jaad75 - Wto 13 Wrz, 2011
Przy tych ogniskowych i ciemności 17-40 tło bedzie raczaj mało "zamazane", a do tego, do typowego portretu to szkło nadaje się średnio. Już lepszym wyborem do tego celu będzie 17-55/2.8.
BTW, 500D to jeszcze gorszy wybór, niż 550D, o którym wspominałeś wcześniej.
Arkowal - Wto 13 Wrz, 2011
więc taki 17-40 do jakich zdięc nadaję sie najlepiej?
jaad75 - Wto 13 Wrz, 2011
Krajobraz na pełnej klatce, ewentalnie reporterka w niewymagającym świetle, czy z lampą. Jest tańszym i lżejszym zamiennikiem szkieł klasy 16-35/2.8. Oczywiście na APS-C może służyć za zamiennik plasticzaków sprzedawanych w zestawach, ale znacznie lepiej kupić coś o świetle 2.8 do tego celu.
fatman - Wto 13 Wrz, 2011
Weź 17-55/2.8. Na APS-C jest lżejszy i ostrzejszy niż 17-40 (wiem bo mam, używam Canona 50D).
Tak jak pisze jaad75 - 17-40 to do krajobrazów na FF.
|
|