|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa Pierścieniowa
panmarecq - Wto 13 Wrz, 2011 Temat postu: Lampa Pierścieniowa Ostatnio spodobał mi się efekt jaki wywołuję lampa pierścieniowa na ludzkich twarzach. Jednakże nie wiem co kupić. Czy sama lampa pierścieniowa taka jak tu ? Widziałem także że do zwykłej lampy przyczepia się okrągły dyfuzor.
Z logicznego punktu widzenia to mimo iż nie mam dużo kasy to wolałbym kupić taniego nissina 622 plus ten dyfuzor niż samą lampę z dedykacją do makro,ponieważ miałoby to więcej możliwości.
Co wy o tym sądzicie i skąd wziąć ten dyfuzor?
To co pomożecie?
Przepraszam za strasznie chaotyczny styl pisma.
moronica - Wto 13 Wrz, 2011
na oswietleniu do portretu to ja sie nie znam ale wydaje mi sie, ze lampka do makro raczej nie nada sie do oswietlenia twarzy, raczej jakas nasadka (sporo wieksza od zwyklego ringa do makro) rozpraszajaca swiatlo z normalnej lampy
albo tego typu lampa http://www.pentaxforums.c...-portraits.html
mozer - Wto 13 Wrz, 2011
panmarecq, może pokaż o jakiego typu zdjęcie dokładnie Ci chodzi - będzie pewnie łatwiej doradzić.
panmarecq - Wto 13 Wrz, 2011
mozer,
http://www.optyczne.pl/45...świetlania.html
pierwsze fotografie
mozer - Wto 13 Wrz, 2011
panmarecq, to nie jest ring-flash, to jest tzw. beauty dish. Po tym haśle można znaleźć wiele poradników typu 'zrób to sam' lub gotowych nakładek na lampy
panmarecq - Wto 13 Wrz, 2011
hmm tam wyraźnie jest napisane ,,Silny kontrast i niemal całkowity brak cieni to wyróżniające cechy portretu, który został wykonany przy użyciu lampy pierścieniowej." do pierwszego zdjęcia i do drugiego : ,,Lampy pierścieniowe doskonale nadają się do fotografowania osób czarnoskórych"
mozer - Wto 13 Wrz, 2011
panmarecq, przepraszam, masz rację. Ale tak czy siak nie jest to lampa makro
panmarecq - Sro 14 Wrz, 2011
mozer, To co to jest ?
cybertoman - Sro 14 Wrz, 2011
panmarecq, Takie malenstwo do portetow sie raczej nie nada, pierscien musi byc ciut wiekszy.Takie cos np:
bacruk - Sro 14 Wrz, 2011
panmarecq,
http://www.eltkom.pl/towa...ash_rf_189.html
powinno zupełnie wystarczyć
panmarecq - Sro 14 Wrz, 2011
Propozycja cybertoman'a, daję miększe światło a bacruk'a ostrzejsze i chyba bardziej mi zależy na tej drugiej opcji wielkie dzięki
hijax_pl - Sro 14 Wrz, 2011
panmarecq, przeglądałeś uważnie link, który zapodała moronica?
panmarecq - Czw 15 Wrz, 2011
hijax_pl, jaaaaa? nie...tak przeglądam i coraz więcej wątpliwości czas uderzyć do Jaad'a skoro sam się t nie odezwał
pandorra - Pon 19 Wrz, 2011
mnie osobiście jakoś lampy pierścieniowe do końca nie przekonują, efekt na nich wydaje mi się dość sztuczny, zbyt 'modelkowy', ale co kto lubi oczywiście, warto poeksperymentować. Mój znajomy kiedyś pobawił się w zrobienie takiej lampy własnoręcznie co nie jest jakoś szczególnie trudne jak zna się podstawy elektryki i umie się dociąć to i owo Poszukaj na google, trochę stron ze szczegółową instrukcją gdzies widziałam.
bacruk - Pon 19 Wrz, 2011
pandorra, pandorra napisał/a: | Mój znajomy kiedyś pobawił się w zrobienie takiej lampy własnoręcznie co nie jest jakoś szczególnie trudne jak zna się podstawy elektryki i umie się dociąć to i owo Poszukaj na google, trochę stron ze szczegółową instrukcją gdzies widziałam. |
Z grubsza oszczędność jakieś 50zł no ale jak ktoś chce mieć własnoręcznie zrobione...
cygnus - Pon 24 Paź, 2011
bacruk napisał/a: | panmarecqhttp://www.eltkom.pl/towar,id-4445,ring_flash_nasadka_oflash_rf_189.html |
Mam bardzo podobny pierścień, ma bardzo poważne wady:
- źle dopasowany uchwyt do lampy: w niewłaściwym miejscu wycięte okienko dla światła gubi prawie połowę strumienia świetlnego, kombinując i podcinając udało mi się to poprawić,
- dużo światła zostaje rozproszone/pochłonięte, tak że LP bardzo spada,
- widoczne na zdjęciach odbicie wygląda dosyć dziwnie, ale w makro - czasem jest ciekawsze niż odbicie klasycznego pierścienia.
komor - Wto 25 Paź, 2011
cygnus, może masz wersję do innej lampy, skoro gubi połowę strumienia? Ta konstrukcja wymaga dostosowania wysokości do konkretnej kombinacji puszka-lampa.
cygnus - Wto 29 Lis, 2011
Mam dwie różne lampy, do żadnej z nich to okienko nie pasowało.
Wersje różnią się głównie odległością pomiędzy środkiem pierścienia przystawki a reflektorem lampy.
|
|