forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - obiektyw Zeiss do Nikona d70s - czy to wypali?

adam1976 - Sro 24 Maj, 2006
Temat postu: obiektyw Zeiss do Nikona d70s - czy to wypali?
Chciałbym połączyć Nikona d70s z niżej wymienionym obiektywem
a. obiektyw Porst 1.2/ 55
b. CZ Pancolar 1.8 / 50
c. CZ Planar 1.4 / 50 T*
- czy to możliwe? jak ?

1. Podobno jest coś takiego jak przejściówka - czy w tym przypadku ma to zastosowanie?
2. jakie czekają mnie ewentualnie niemiłe niespodzianki związane z synchronizacją w/w cyfraka z poniższą optyką ? (czy ta kombinacja - cyfrak i analog obiektyw - jest "warta świeczki?" - tzn czy moge otzrymać zdjęcia dobrej jakości?)

Proszę o rozwiazanie dylematu

Arek - Sro 24 Maj, 2006

O ile wiem te obiektywy są na mocowaniu M42. Tak więc nie mam dobrych wieści, bo wybrałeś najgorszy możliwy system po tym względem. We wszystkich innych sSLRach te obiektywy da się przymocować za pomoca zwykłej przejściówki, którą zrobi byle ślusarz. W Nikonie się nie da, bo szkła nie będą ostrzyć na nieskończoność. Trzeba więc zakupić przejściówkę z dodatkowym elementem optyczym, a to degraduje obraz...
Remol71 - Wto 03 Paź, 2006

Arek napisał/a:
O ile wiem te obiektywy są na mocowaniu M42. Tak więc nie mam dobrych wieści, bo wybrałeś najgorszy możliwy system po tym względem. We wszystkich innych sSLRach te obiektywy da się przymocować za pomoca zwykłej przejściówki, którą zrobi byle ślusarz. W Nikonie się nie da, bo szkła nie będą ostrzyć na nieskończoność. Trzeba więc zakupić przejściówkę z dodatkowym elementem optyczym, a to degraduje obraz...

Niestety. Ale makro można zrobić :)

mavierk - Nie 17 Cze, 2007

Z sampli wywnioskować można, że te szkiełka mają niesamowitą jakość i przepiękny bokeh - kupuj za 100zł przejściówkę, może degraduje obraz, ale niewiele.
Adalbercik - Nie 17 Cze, 2007

Arek napisał/a:

Myślę, że w Nikonie nie trzeba będzie ślusarza, bo Zeiss Planar 1,8/50 jest robiony fabrycznie z tym bagnetem
http://www.zeiss.com/photo
http://photozone.de/8Revi...50_14/index.htm
Co do reszty nie wiem, się nie wypowiadam.
Pzdr

mavierk - Pią 02 Lis, 2007

Planarek 50/1.4T* jest zrobiony z mocowaniem na Nikona, m42, Pentaxa, Contaxa/Yashice i chyba coś jeszcze, ztego co pamietam
fotograficzna ciamajda - Pon 05 Lis, 2007

Na sprzęcie Nikosia to się nie znam, ale czytałem opinię obiektywów Zeissa w tym m.in. Zeiss Planar T* 1,4/50 ZF do aparatów Nikon .
Opinia była pozytywna o obiektywach za wyjątkiem stwierdzenia autora " ... ci, ktorzy chcieliby sie rozkoszować najwyższą jakością tych obiektywów, muszą jednocześnie pożegnać się z nawet najskromniejszymi dodatkami, takimi jak automatyka programów czy przysłon".Dlatego zastanawiam sie dlaczego takie konstrukje opracowano i dlaczego dopiero teraz, conajmniej 20 lat za późno!!! Takie obiektywy to były dobre , ale dla analogowych lustrzanek Nikona. Jeśli Zeiss chce miec rynki zbytu to warto produkowac obiektywy pod różne systemy, ale z pełna automatyką. Dziwne, że o tym nikt w Zeissie nie pomyśli.

Arek - Wto 06 Lis, 2007

Pomyśleli i skumali sie z Sony.
Monastor - Wto 06 Lis, 2007

No i wymyślili :)
O ile lepiej wyszliby na robieniu szkieł tak jak Sigma czy Tamron, uniwersalnych.