|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcie wieczorem
Arkowal - Sro 14 Wrz, 2011 Temat postu: Zdjęcie wieczorem Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak wykonać zdięcie np żony lub dziecka w nocy na oświetlonym miejskim deptaku,starym rynku itp.Ustawiałem aparat róznie,używałem tez lampy i bez, lipa!Dodam że próbowałem robić aparatem canon powershot A700 jest to zwykła cyfrówka z manualnymi ustawieniami.Jestem przed zakupem pierwszej lustrzanki i narazie od jakiegos czasu troche się bawie.Czy wogóle jest możliwe wykonanie takiego zdięcia takim aparatem?
mozer - Sro 14 Wrz, 2011
Ale co lipa? Nieostre? Zaszumione? Światło nie takie?
Arkowal - Sro 14 Wrz, 2011
Rozmazane mimo tego że aparat na statywie
mozer - Sro 14 Wrz, 2011
Rozmazane ruchome obiekty? Skrócić czas, podnieść ISO.
Rozmazane wszystko? kupić stabilny statyw
A co z lampą powinienem jej używać,czy nie?
mozer - Sro 14 Wrz, 2011
Z lampą nie powinno wyjść rozmazane, ale bez lampy lepiej będzie wyglądać. Tylko jak jest ciemno, to lampa może być konieczna.
A stojące osoby nie rozmyją sie na długich czasach?Próbowałem podniesć iso ale tez sie rozmywa może aparat zbyt lichy,sam juz niewiem popróbuje.Dodam że robiłem na próbe w dośc ciemnym miejscu,ale za fotogrofowana osoba około 20 metrów stała lampa i oświetlone budynki
moronica - Sro 14 Wrz, 2011
jesli sie nie poruszaja a ty masz aparat na statywie to nie powinny. chyba ze sie statyw trzesie niczym osika lub jesli czas jest na tyle dlugi ze nie sposob sie nie poruszac chocby nie wiem jak sie probowalo
mozer - Sro 14 Wrz, 2011
A jaki był czas naświetlania? Zrobienie zdjęcia ludziom z czasem dłuższym niż 1/60 s jest ciężkie. Jak stoją nieruchomo, to może się uda zejść do 1/30 s.
Użycie lampy zamrozi ruch, bo błysk trwa w zależności od warunków poniżej 1/1000 s.
Aszex - Sro 14 Wrz, 2011
Powinieneś mieć program typu nocny portret czy coś takiego i użyć statywu. Aparat otwiera migawkę np. na 0.5 sekundy (naświetla tło) i błyska lampą by zamrozić osobę. Ponieważ 0.5 sek to długo, to poruszające się obiekty w tle będą rozmazane, ale budynki nie.
Jeśli robisz z ręki to dla najkrótszej ogniskowej ustaw czas około 1/30 sek (czas/długość ogniskowej, czyli dla najdłuższej to będzie 1/200 sek), Twój aparat nie ma stabilizacji optycznej. Iso max 400 (im niższe tym mniejsze szumy) i użyj lampy. Możesz spróbować skrócić czas do 1/20, 1/15. Czyli następnym razem 1/30-1/20 sek, iso 200-400 i lampa i zobacz czy będziesz zadowolony z wyników-to z ręki. Ze statywu 0,25-1 sek, iso 100-200 i lampa (lub nie).
pawlack - Czw 15 Wrz, 2011
Podeślij to zdjęcie, będzie najłatwiej.
Arkowal - Pią 16 Wrz, 2011
Już wykasowałem a nie próbowałem ponownie.Z tego co czytam ustawiałem o duzo za duże czasy bo 10,13,15 bez uzycia lampy.Gdy dodałem było białe tlo bez lampy całkowicie rozmazana osoba.Na czym w takim razie powinienem bazować?Czy najpierw ustawić siłę lampy czy czas naświetlenia?
mozer - Pią 16 Wrz, 2011
Arkowal, już napisali Ci poprzednicy. Najlepiej ustawić ekspozycję np. na -1EV, a moc lampy dla pierwszego planu powinien dobrać aparat, ale nie wiem jak jest w tym modelu - czy obsługiwana jest automatyzacja błysku.
Zrób eksperymenty w domu.
Robię i robię prędzej sie zniechęce
Usjwo - Pią 16 Wrz, 2011
Pytanie czy "takie" zdjecie jest mozliwe do wykonania przy danym swietle. Jak nie masz swiatlomierza w aparacie (a w zasadzie jego wskaznika), to ISO najwyzsze akceptowalne, otwierasz przeslone na max, robisz zdjecie, jak rozmazane (poruszone) skracasz czas. Jak za ciemne to bez lampy sie nie obejdzie (z lampa w jakims TTL to juz nie powinno byc problemu). Pamietaj ze w ciemnych warunkach auto focus tez sobie nie bedzie radzil, moze to wina zlego ustawienia ostrosci. Jak mozna ustaw ostrosc manulanie i probuj, z coraz mniejszym czasem. Nie krec tylko wszystkim na raz, zmieniaj jeden parametr (czas, przeslona, ISO), po paru zdjeciach bedziesz wiedzial, czy sie da (i jak sie da)
mozer - Pią 16 Wrz, 2011
To wstaw jakieś zdjęcie z eksperymentów, bo tak to naprawdę nie wiemy z czym masz problemy...
a co to ten TTL w lampie?
mozer - Pią 16 Wrz, 2011
Arkowal, pomiar przedbłysku lampy przez obiektyw i na tej podstawie ustawienie mocy błysku właściwego.
jaad75 - Pią 16 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | ustawienie mocy błysku właściwego | Energii...
baracuda - Pią 16 Wrz, 2011
Arkowal,
Canon Power A700 posiada tryb auto wiec foty muszą wyłazić
i już , chyba że aparat jest zepsuty.
Żonie kupiłem idiotenkamere na spotkanie z byłą klasą , foty wylazły
jak to przy trybie auto, akceptowalne jako pamiątkowe a był to jej
pierwszy raz gdy trzymała aparat w rękach.
Zacznij od trybu auto, poznaj dobrze aparat, instrukcja, następnie
podstawowe poradniki foto, z tego tematu wielkie G będzie a nie
konkretna pomoc mają na uwadze twoje problemy
4motion - Pią 16 Wrz, 2011
Sprawdź jakie parametry ustawia aparat na auto i kombinuj z czasami, przesłoną i iso. Powinieneś zakumać o co chodzi. Może osoby na zdjęciu były za daleko i lampa wbudowana nie dawała już rady?
Generalnie pstrykać pstrykać i jeszcze raz pstrykać z różnymi ustawieniami to nie kosztuje.
jaad75 - Pią 16 Wrz, 2011
W ogóle nie trzeba "pstrykać" na tym etapie. Wystarczy zrozumieć parę banalnych zależności, a to można zrobić "na sucho", np. z książką w ręku.
No dzieki wszystkim. Po calym dniu pukaniu podglądaniu i sprawdzaniu jakości na kompie zakumałem o co chodzi,jeszcze i tak ze dwie lub trzy foty musze zrobić aby to był max który na tym sprzęcie można wycisnąć,ale to jest znaczna poprawa wcześniej to była zabawa w kotka i myszkę pietnaście,dwadzieścia fotek zanim coś wyszło
hijax_pl - Sob 17 Wrz, 2011
Arkowal, a tak szczerze... Masz już jakieś podstawy o co chodzi z tą przesłoną, czułością czy czasem migawki?
Arkowal - Sob 17 Wrz, 2011
Tak jesli chodzi o podstawy to zakumałem.Musiał bym jeszcze wyczuć aparat jaką np przysłonę dobierać lub czułość żeby fotka była dobrze naświetlona.Myślę że to z czasem przyjdzie?
Dobrze naświetlona... To nie wspomagasz się wbudowanym światłomierzem?
Może opisze jak to robię a w razie jakiegos błędu proszę o korektę.
Pierwsze zdięcie robię na auto lub na preselekcji przysłony,podglądam jaki czas dobiera mi aparat na powyzszych ustawieniach i na tym bazuje.
Zauważyłem tez że można nacisnąć spust migawki do połowy i też można zauważyć jaki czas dobiera aparat.
Następnie przełączam na tryb manualny,ustawiam sobie odpowiednio przysłone jesli chcę osiągnąć głębię ostrości i ewentualnie koryguje to jeszcze iso,ale czas naświetlania pozostaje już bez zmian.Podobnie robiłem z użyciem lampy.
Włączyłem lampę podejrzałem jaki czas ustawia aparat i na tym bazowałem z tym że w domu stwierdziłem że nie ma co kombinować z przysłona bo nic z tego nie wyjdzie,przynajmniej moim aparatem.Jeśli robie jeszcze cos nie tak prosze o korektę.
Arkowal, weź instrukcję od tego kompaktu i otwórz na stronie 47.
jaad75 - Sob 17 Wrz, 2011
Arkowal napisał/a: | Jeśli robie jeszcze cos nie tak prosze o korektę. | Robisz praktycznie wszystko "nie tak". Weź przeczytaj jakąś książkę, czy poradnik o podstawach fotografii. Na obecnym etapie, nawet krótki kurs z pierwszej lepszej gazety wystarczy.
jaad75 no nie załamuj mnie.Nie mam instrukcji od tego kompakta,gdzieś się zapodziała.Może byś opisał co robię żle i jak to powinienem zrobić.Dodam że w ten wyżej opisany sposób fotki wychodzą,więc nie kumam,totalnie zgłupiałem
Arkowal napisał/a: | Nie mam instrukcji od tego kompakta,gdzieś się zapodziała | A wujek google nic na to nie poradził? Np taki link: http://www.cyfrowe.pl/ins...raty-canon.html Arkowal napisał/a: | Może byś opisał co robię żle i jak to powinienem zrobić | ... i napisał przecież: jaad75 napisał/a: | Weź przeczytaj jakąś książkę, czy poradnik o podstawach fotografii |
Arkowal napisał/a: | Dodam że w ten wyżej opisany sposób fotki wychodzą,więc nie kumam,totalnie zgłupiałem | Tylko co to za nauka jak nie wiesz dlaczego wyszły akurat wtedy dobrze?
mozer - Sob 17 Wrz, 2011
Arkowal, nie możesz sobie dowolnie dobierać przysłony i ISO przy stałym czasie naświetlania. Posłuchaj porady i przeczytaj jakąkolwiek publikację o podstawach fotografii, bo pytania, które zadajesz są naprawdę elementarne.
Więc może w skrócie od czego i jak powinienem zacząć robiąc dane zdięcie?
Arkowal napisał/a: | Więc może w skrócie od czego i jak powinienem zacząć robiąc dane zdięcie? | Od poznania co to jest, do czego służy i jakie efekty daje zmiana wartości:
1) Migawki
2) Przesłony
3) Czułości
Arkowal, powinieneś zacząć od tego, co chcesz mieć na zdjęciu i jak zarejsetrowane, a następnie poczekać na warunki, które pozwolą Ci to zarejstrować w zamierzony sposób, ewentualnie, samemu takie warunki stworzyć, a w ostateczności zmodyfikować swoje założenia co do tego co i jak chcesz zarejstrować, tak, by odpowiadały zastanym warunkom oświetleniowym...
[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 14:15 ]
hijax_pl napisał/a: | 2) Przesłony | Masz na myśli jakieś filtry?...
jaad75 napisał/a: | Masz na myśli jakieś filtry?... | Pisząc "wartość przesłony"? Nieee... skądże
mozer - Sob 17 Wrz, 2011
hijax_pl, bo to przysłona, a nie przesłona
mozer, ten temat już tu był dość mocno dyskutowany - poszukaj w wyszukiwarce
Usjwo - Sob 17 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | bo to przysłona, a nie przesłona |
Prosze tylko nie zaczynajcie znowu .
Arkowal nie sluchaj to taki poboczny temat (ale bardzo medialny)
Zacznij tak jak hijax_pl radzil,
1. przyslona (aperture, f-stop)
2. czas (time)
3. ISO (film speed)
To sa trzy podstawowe rzeczy niezbedne do dobrego naswietlenia. To o czym wspominal jaad75, to pozniej bedzie czas.
Powiedzmy że wiem do czego trzy rzeczy przysłona.czas,iso służą.Wiem jak ustawiać aparat gdy chcę mieć np.głębie ostrości lub synka na pierwszym planie z zamazanym tłem,niby wiem do czego i na czym muszę bazować jesli chcę uzyskać odpowiednie zdięcie a czym ewentualnie korygować,tylko jak sie tego szybko nauczyć aby foty było odpowiednio naświetlone,bo jak do tej pory muszę na jedną udaną fotę poświęcić troche czasu?
Arkowal, z tego, co do tej pory napisałeś w tym wątku, wcale nie wynika, że wiesz... A udane zdjęcie zawsze wymaga nieco przygotowania - nic w tym dziwnego, tyle, że sposób przygotowania jaki opisujesz jest dość kuriozalny...
Arkowal napisał/a: | ,tylko jak sie tego szybko nauczyć aby foty było odpowiednio naświetlone | Czego nauczyć? Światłomierz Ci podaje czy brakuje światła czy jest go za dużo - Ty powinieneś tylko modyfikować jeden, dwa lub wszystkie trzy te "rzeczy"by było OK (aż światłomierz pokaże że jest OK).
Między czasem, przysłoną i czułością jest pewna relacja. Opisuje on wartość ekspozycji, czyli ilość światła, dla której obraz zostanie prawidłowo naświetlony. Zmieniając tylko jeden parametr - zmieniasz wartość ekspozycji, ale zmieniając już więcej niż jeden - możesz to robić tak by zachować tę samą ekspozycję...
Ważna dla Ciebie jest głębia? Ustaw sobie tryb Av, ustaw przysłonę jaką chcesz a aparat dobierze czas migawki.
Ważny jest czas migawki? Ustaw tryb Tv, ustaw czas a aparat dobierze przysłonę sam.
Chcesz kontrolować czas i przysłonę sam? Przełącz na tryb M.
Pamiętaj tylko o:
- światłomierz mierzy tzw 18% szarość. Tzn śnieg wyjdzie szary i noc też szara - czyli trzeba go kompensować by śnieg był biały a noc czarna.
- a trybach Av czy Tv aparat ustawi tylko tyle ile będzie mógł - jak będzie za jasno, i już bardziej nie będzie mógł skrócić czasu/przymknąć przysłony to prześwietlisz, i vice versa
- w trybie Av/M czasy poniżej 1/60s grożą poruszeniem osoby na zdjęciu, a gdy czas jest porównywalny do ogniskowej - dodatkowo możesz rozmazać obraz poruszeniem aparatu.
- im większe ISO ustawisz tym więcej szumu będzie.
- zamrażasz ruch krótkimi czasami (krótszymi od 1/60s w przypadku ludzi i np 1/500 w przypadku samochodów) albo lampą błyskową.
I to w zasadzie tyle. Reszta to już coraz bardziej specjalizowane techniki.
Czy światłomierzem nazywacie dokładnie to co wyżej opisał hijax_pl? Jesli to jeszcze coś innego to w takim razie mój fenomenalny sprzęt jaki posiadam,albo nie ma albo nie umiem korzystać,niemniej jednak wydaje mi sie że wiem juz o co chodzi
Arkowal, ściągnąłeś sobie instrukcję użytkowania aparatu?
nie mogę znaleść w jezyku polskim
ło matko...
Dlaczego mi to zajmuje 5s?
http://www.elektroda.pl/r...d.php?id=364414
No wielkie dzięki,poczytam i wyciągne wnioski.
kasiakaaz - Sob 17 Wrz, 2011
Arkowal, ło matko z córką...
TU
no tak, hijax znowu szybszy...
komor - Nie 18 Wrz, 2011
Ło matko z córką, znowu dajecie rybę zamiast wędki. Podalibyście jaką frazę wpisuje się do Gugla, zamiast dawać gotowy link. Inaczej wasze „ło matko” przypomina mi nieco, przykładowo: „Ło matko, nie umiesz pobiec stu metrów w 10 sekund? A umiem.”.
Arkowal, Canon A700 instrukcja obsługi.
Nie zapominajcie też, drogie dzieci, że Google personalizuje wyniki wyszukiwań, to znaczy, o ile ktoś obłędnie nie ukrywa swojej tożsamości, nie kasuje ciasteczek itd., to po wielu wyszukiwaniach związanych z tematyką fotograficzną, znacznie łatwiej i na wyższych miejscach dostanie odpowiedzi na różne trudniejsze zapytania nie będące w sposób oczywisty (z punktu widzenia automatu) związane z fotografią.
hijax_pl - Nie 18 Wrz, 2011
Frazę? "Canon a700 instrukcja"
4motion - Nie 18 Wrz, 2011
Zawsze możesz wrzucić alternatywne oprogramowanie do Canona
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK dużo przy nim zabawy, swego czasu odkrywałem swojego Canona S3 na nowo.
Pozdro
Arkowal - Nie 18 Wrz, 2011
Ok wiem że jesli chce osiągnąc głębie ostrości lub zamazane tło ustawie aparat na Tv zwiększam ogniskową i koryguję iso i czułością światła.A jakiego rodzaju zdięcia można robić jesli ustawię na Tv i będę korygował przysłoną i iso?
hijax_pl - Nie 18 Wrz, 2011
Arkowal, wszystko Ci się plącze...
Głębia ostrości jest zawsze, mała albo duża - ale jest.
Jak chcesz kontrolować głębię (co przy kompaktach jest dość karkołomnym pomysłem tak przy okazji) ustawisz tryb Av. I zależność jest prosta -> im mniejsza liczba przysłony tym mniejsza głębia. Przy okazji też im mniejsza liczba przysłony tym też więcej światła wpada przez obiektyw.
Jak chcesz kontrolować czas migawki (zamrażać ruch, rozmywać ruch) ustawiasz tryb Tv. Im krótszy czas tym silniejsze "zamrażanie" ruchy, ale też mniej światła pada na matrycę.
Generalnie to polecam Ci przeczytać tak od deski do deski następującą pozycję:
jaad75 - Nie 18 Wrz, 2011
Arkowal napisał/a: | Ok wiem że jesli chce osiągnąc głębie ostrości lub zamazane tło ustawie aparat na Tv zwiększam ogniskową i koryguję iso i czułością światła. | Dlatego pisżę, że wszystko robisz źle - Tobie po prostu brakuje podstawowej wiedzy. Jeśli chcesz uzyskać kontrolę nad GO w trybach półautomatycznych, to używasz Av, czyli priorytetu przysłony, bo to ona, obok odległości przedmiotowej, jest czynnikiem decydującym o głębi ostrości. W tym trybie aparat dobiera czas i jeśli będzie on zbyt długi do danego zastosowania, możesz podnieść czułość, by go skrócić. Arkowal napisał/a: | A jakiego rodzaju zdięcia można robić jesli ustawię na Tv i będę korygował przysłoną i iso? | W trybie Tv masz możliowość ustawienia dowolnego czasu (w celu "zamrożenia" poruszających się obiektów lub celowego ich rozmycia), a aparat dobiera odpowiednią przysłonę. Jeśli dobierze taką, że GO będzie zbyt mała dla danego zastosowania możesz podnieść czułość, by automat mógł przymknąć przysłonę do odpowiedniej w danej sytuacji.
Arkowal - Nie 18 Wrz, 2011
No i doskonale to rozumiem A jaka jest róznica gdy ustawie na Av np mniejsza przysłone 2,8 lub wyzszą,w takim razie aparat automatycznie dobierze mi krótszy czas i według moich odczuć ruch tez powinien być zamrożony?Czy to samo zamrozone zdiecie uzyskał bym ,gdybym ustawił na Tv zrobił krótszy czas?Wtedy aparat automatycznie dobierze mi mniejsza przysłone?
jaad75 - Nie 18 Wrz, 2011
Arkowal napisał/a: | No i doskonale to rozumiem | No cóż, nie wynika to raczej z Twoich wypowiedzi...
Arkowal napisał/a: | A jaka jest róznica gdy ustawie na Av np mniejsza przysłone 2,8 lub wyzszą,w takim razie aparat automatycznie dobierze mi krótszy czas i według moich odczuć ruch tez powinien być zamrożony? | Jeśli otworzysz przysłonę o działkę (np. z f/2.8 do f/2), to aparat skróci czas o połowę (np. z 1/50s do 1/100s), ale GO może okazać się zbyt mała w tej konkretnej sytuacji.
Arkowal napisał/a: | Czy to samo zamrozone zdiecie uzyskał bym ,gdybym ustawił na Tv zrobił krótszy czas?Wtedy aparat automatycznie dobierze mi mniejsza przysłone? | Tak. To chyba oczywiste, że takie same parametry naświetlania, przy takim samym świetle, dadzą takie samo zdjęcie.
Arkowal - Pon 19 Wrz, 2011
To jaki jest sens przełączania trybów Tv i Av jesli mozna na jednym z tych ustawień uzyskać mniejszą i większą głębie jaki i zamrozić jakiś ruch?
hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011
Arkowal napisał/a: | To jaki jest sens przełączania trybów Tv i Av jesli mozna na jednym z tych ustawień uzyskać mniejszą i większą głębie jaki i zamrozić jakiś ruch? | Parafrazując:" Jaki sens jest kupować śrubokręt, skoro wkręt można w deskę wbić młotkiem"?
No cóż... raczej nie do końca rozumiesz do czego służy przysłona i czas migawki
Kup sobie tę książkę, co polecałem...
kasiakaaz - Pon 19 Wrz, 2011
Arkowal napisał/a: | To jaki jest sens przełączania trybów Tv i Av jesli mozna na jednym z tych ustawień uzyskać mniejszą i większą głębie jaki i zamrozić jakiś ruch? |
Tylko po co od d..y strony?
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
Chyba tracicie czas, bo kolega uparł się nie przeczytać żadnej książki
A tryby Tv i Av stosuje się dlatego, że czasem zależy nam na ustawieniu konkretnego czasu, a czasem konkretnej przysłony przy zmieniających się warunkach oświetleniowych.
Aszex - Pon 19 Wrz, 2011
Arkowal, potrenuj sobie:
http://camerasim.com/camera-simulator.html
http://dryreading.com/camera/index.html
ten pierwszy jest tak sprytny że uwzględnia nawet drżenie ręki
[ Dodano: Pon 19 Wrz, 2011 13:30 ]
hijax_pl napisał/a: | Jak chcesz kontrolować głębię (co przy kompaktach jest dość karkołomnym pomysłem tak przy okazji) ustawisz tryb Av. |
Dlaczego jest to karkołomny pomysł?
jaad75 - Pon 19 Wrz, 2011
Aszex napisał/a: | Dlaczego jest to karkołomny pomysł? | Bo GO jest zazyczaj na tyle duża, że zmian prawie nie widać.
Po ciezkim dniu pracy i wszystkich przemyśleniach wyciągnołem wnioski.
Co prawda jeszcze nie sprawdzałem jak to będzie trzymając aparat w reku,ale innej opcji już nie znajdę przed przeczytaniem jakiejkolwiek książki.
Otóż chcąc uzyskać np portret z małą głębia ostrosci ustawiam na Av,zwiększam ogniskową,niska wartośc przysłony a aparat dobierze mi odpowiedni czas.Gdy aparat nie dobierze czasu do danej przysłony w aparacie pokazuje się czerwonym kolorem jaki czas został dobrany,ewentualnie mogę sobie korygować to jeszcze ISO tak aż czas będzie na biało zgodny z dobrana wczesniej przysłoną.Korygując to ISO będzie zmniejszał lub zwiększał sie czas jednak efekt zdiecia pozostanie ten sam?Tak samo wygląda przy ustawieniu Tv jeśli chcę rozmazać ruch przy dłuzszych szasach np.wesołe miasteczko lub przy krótszych zamrozić?
hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011
Generalnie... Tak.
Martwi mnie tylko to że takim aparacikiem jakim posiadam nie zawiele można wycisnąć,potrenuje jeszcze ze trzy miesiące a ta mikołaja zonka coś kupi A jak to jest gdy będe chciał użyć lampy do danego zdięcia?tak samo tylko dodatkowo reguluje siłę błysku?
jaad75 - Wto 20 Wrz, 2011
Arkowal napisał/a: | A jak to jest gdy będe chciał użyć lampy do danego zdięcia?tak samo tylko dodatkowo reguluje siłę błysku? | Trochę jeszcze na to za wcześnie... Na ekspozycję światła błyskowego wpływa energia błysku, odległość, przysłona i czułość. Ogólnie przyjmuje się, że jedynym parametrem, który nie wpływa na ekspozycję błysku jest czas naświetlania, więc przy ustalonej ekspozycji dla światła błyskowego, to długością czasu wpływasz na ilość światła zastanego w kadrze. To tak w wielkim skrócie, ale proponuję Ci póki co najpierw opanować zastane.
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011
Arkowal napisał/a: | Martwi mnie tylko to że takim aparacikiem jakim posiadam nie zawiele można wycisnąć | To są aparaciki projektowane do pstrykania bez zastanawiania się nad parametrami ekspozycji. Arkowal napisał/a: | ,potrenuje jeszcze ze trzy miesiące a ta mikołaja zonka coś kupi | Kup książkę, poczytaj trochę, weź aparat, poeksperymentuj. Nie podchodź do tematu na zasadzie wymyślania do czego dany przycisk może służyć... Arkowal napisał/a: | A jak to jest gdy będe chciał użyć lampy do danego zdięcia?tak samo tylko dodatkowo reguluje siłę błysku? | W tym aparaciku raczej z lampą się nie pobawisz...
Arkowal - Wto 20 Wrz, 2011
No nic,dzieki wszystkim którzy zechcieli odpisywać na banalne pytania(jak dla niektórych)
Książkę kupie przy najblizszym urlopie w kraju.
Interesuje mnie teraz to użycie lampy jak to się ma co do ustawień a jak narazie wiedzę czerpać mogę jedynie z forum i tego co w wolnym czasie znajde w necie
Arkowal napisał/a: | Książkę kupie przy najblizszym urlopie w kraju. | To książka tłumaczona, tzn jest dostępna też zapewne tak gdzie jesteś. A jak chcesz wydanie PL to nic nie stoi na przeszkodzie by zamówić z wysyłką...
Arkowal - Wto 20 Wrz, 2011
Mówisz o ksiązce Eksplozjia bez tajemnic?Można sie z niej czegos interesującego dowiedzieć?Przynajmniej o wiedzy na moim poziomie
Arkowal, nie eksplozja a ekspozycja... No i gdyby nie było w niej nic ciekawego dla osoby próbującej zrozumieć zagadnienia ekspozycji - nie polecałbym jej...
Aszex - Wto 20 Wrz, 2011
eksplozja bez tajemnic-z poradnika młodego terrorysty...
|
|