forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - SONY ALFA 500 Jaki obiekty do fotografi BIŻUTERII ZEGARKÓW ?

pawelq - Sob 17 Wrz, 2011
Temat postu: SONY ALFA 500 Jaki obiekty do fotografi BIŻUTERII ZEGARKÓW ?
Witam - mam na stanie lustrzankę Sony Alfa 500 , może ktoś mi doradzi jaki sobie zakupić obiektyw do robienia fotografii - biżuterii , zegarków , pod akucie allegro i sklep internetowy ??? bardzo bym był wdzięczny za pomoc , przydała by się jakaś jasna stałka , ale nie bardzo wiem co wybrać >? w tej chwili posiadam 3 obiektywy , kitowy , portretowy Sony 50mm f/1.4 , i telezoom Sony 75-300 f/4.5-5.6 , teraz pewnie jakiś makro , tylko żeby zdjęcia były jasne. Bardzo będą wdzięczny za pomoc .

Pozdrawiam

dr11 - Sob 17 Wrz, 2011

Kup pierścienie pośrednie jeśli nie możesz dostatecznie się zbliżyć do obiektu fotografowanego z np. 50mm. Do tego światło, najlepiej namiot bezcieniowy albo ze dwie zwykłe lampki i tło. No i statyw.
hijax_pl - Sob 17 Wrz, 2011

pawelq napisał/a:
tylko żeby zdjęcia były jasne
Jasne? Każdym obiektywem można zrobić zdjęcie bardzo jasne albo całkowicie ciemne...
pawelq napisał/a:
Bardzo będą wdzięczny za pomoc .
Tymi obiektywami co już masz próbowałeś robić takie zdjęcia? Może szukać nowych obiektywów, które jakoś magicznie cuda zdziałać mają poszukaj jakiegoś oświetlenia, statywu i teł?
ghost - Sob 17 Wrz, 2011

nie obiektyw jest kluczowy (nie wiem jakie masz duże te przedmioty, ale może 1:4 z kita starczy), lecz oświetlenie i namiot bezcieniowy.

Witam - statyw jest , namiot jest , lampki też są :) i właśnie o to mi chodzi żeby zbliżyć się do fotografowanego przedmiotu na odległość 5 - 10 cm , co to jest ten pierścień pośredni ? bo nie bardzo wiem ?

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 13:01 ]
Co do przedmiotów to są to małe przedmioty , największe to 4.5 cm najmniejsze to 1-2 cm

dr11 - Sob 17 Wrz, 2011

pawelq napisał/a:
Witam - statyw jest , namiot jest , lampki też są :) i właśnie o to mi chodzi żeby zbliżyć się do fotografowanego przedmiotu na odległość 5 - 10 cm , co to jest ten pierścień pośredni ? bo nie bardzo wiem ?

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 13:01 ]
Co do przedmiotów to są to małe przedmioty , największe to 4.5 cm najmniejsze to 1-2 cm

Np. http://www.fotcom.pl/pier...-sony-p-59.html
W opisie wyjaśnienie działania.

pawelq napisał/a:
właśnie o to mi chodzi żeby zbliżyć się do fotografowanego przedmiotu na odległość 5 - 10 cm
Zbliżyć, czy powiększyć?
pawelq napisał/a:
co to jest ten pierścień pośredni ? bo nie bardzo wiem ?
Coś co wkręcasz między obiektyw a korpus, dzięki temu, redukujesz odległość przedmiotową (od motywu do aparatu)
ghost - Sob 17 Wrz, 2011

no to poszukaj jakiegoś makro. ile masz do wydania? nówka, czy używka?

od Cosiny 100f/3.5 przez MAF/Sony 50f/2.8 macro do MAF/SAL 100f/2.8

No właśnie i to i to , czyli i zbliżyć i powiększyć , te pierścienie są świetne , będzie to działać z tym obiektywem , Sony 50mm f/1.4 + Pierścienie pośrednie makro 13/20/36mm SONY , to w tym momencie nie muszę inwestować w obiektyw makro , czy ktoś korzysta z tych pierścieni i jest zadowolony ?
dr11 - Sob 17 Wrz, 2011

Ja korzystam ale nie do Sony i zadowolony jestem :)
Z tego, co podali w opisie powinny działać ze wszystkimi obiektywami z bagnetem A.

Usjwo - Sob 17 Wrz, 2011

Kiedys hijax_pl wrzucil tu linka, gdzie byl film jak gosciu (profi) robil zdjecie zegarka. To byla storna foto z roznymi poradami/filmami. Niestety po padzie dysku juz nie mam tej strony :( .
jaad75 - Sob 17 Wrz, 2011

Usjwo, nie chodzi Ci czasem o to?
http://www.prophotolife.com/video-library/

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 16:25 ]
A dokładniej, to o to:
http://www.prophotolife.c...-in-the-studio/
:smile:

Usjwo - Sob 17 Wrz, 2011

W Guangzhou jestem, wiec mi sie nie otwiera :( . Wiec to pewnie Twoja robota byla :mrgreen: . hijax_pl sorry za oskarzenia :mrgreen:

Usjwo, ja tylko wrzucałem linka z fstoppersów - fotografowanie Rollexa
Usjwo - Sob 17 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Usjwo, ja tylko wrzucałem linka z fstoppersów - fotografowanie Rollexa

tez sie nie otwiera, jak wroce do domu to sprawdze. Co do tematu to obydwa pewnie mozna obejzec :smile:

palindrom - Sob 17 Wrz, 2011

pawelq,
to zależy jak dobre zdjęcia chcesz robić ;)
Na Twoim miejscu oprócz namiotu i lamp, zaopatrzył bym się w obiektyw makro tilt-shift, bo to pozwoli Ci zapanować nad perspektywą zachowując głębię ostrości dopasowaną do przedmiotu leżącego na stole (vide reguła Scheimpfluga). Jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów:

Obiektyw na wprost:

Obiektyw pochylony:

RB - Sob 17 Wrz, 2011

Usjwo napisał/a:
W Guangzhou jestem, wiec mi sie nie otwiera :( . Wiec to pewnie Twoja robota byla :mrgreen: . hijax_pl sorry za oskarzenia :mrgreen:

Eee, to w Kantonie mają inny internet niż w 上海 ? :-)

palindrom, Ty żyjesz? :shock: :mrgreen:
palindrom - Sob 17 Wrz, 2011

Hijax, Ty jesteś zielony? :shock: :mrgreen:
Jestem chory, jeden dzień siedzę w domu. Wstąpiłem na chwilkę, mam masę roboty i tak ;)

Kilka przykładów zdjęć makro z wykorzystaniem reguły Scheimpfluga:

http://nikonrumors.com/20...comment-page-1/

(żeby nie było że offtop :P )

palindrom, reguła znana, ale nie wiem, czy autor wątku się rzuci na coś takiego :D
dr11 - Sob 17 Wrz, 2011

Znana, lubiana i stosowana :D

Dzięki Panowie za te ciekawe pomysły i rady :) te linki są bardzo ciekawe ,
Usjwo - Nie 18 Wrz, 2011

RB napisał/a:

Eee, to w Kantonie mają inny internet niż w 上海 ? :-)

W 上海 lepiej dziala :grin: . Rozne stopnie blokady sa. Najlepiej dziala mi w biurze

MaciekNorth - Wto 20 Wrz, 2011

pawelq napisał/a:
No właśnie i to i to , czyli i zbliżyć i powiększyć , te pierścienie są świetne , będzie to działać z tym obiektywem , Sony 50mm f/1.4 + Pierścienie pośrednie makro 13/20/36mm SONY , to w tym momencie nie muszę inwestować w obiektyw makro , czy ktoś korzysta z tych pierścieni i jest zadowolony ?
Mam te pierścienie Delta, przenoszą wszelką automatykę, także napęd mechaniczny autofocusu. Z obiektywem Minolta 50 1.7 (czyli zbliżonym konstrukcyjnie do Twojego Sony 50 1.4) działają świetnie i można założyć nawet wszystkie 3 jednocześnie, kadr obejmuje wtedy ok. 18mm na szerokości. Natomiast 18-55 SAM przy założonym pierścieniu 36mm ostrzy tylko przy wyższych ogniskowych, ze wszystkimi pierścieniami ostrość uzyskasz już właściwie tylko na 55mm i to bardzo blisko soczewki, ale za to jest duże powiększenie, kadr zawiera ok. 12mm :) Jeszcze jedna cecha, w przypadku 50-ki kręcenie pierścieniem odległości zmienia tylko nieznacznie położenie punktu ostrości, to znaczy to co ostre w kadrze niewiele się przesuwa, a w 18-55 jedzie mocno do przodu i do tyłu. Nie wiem jak będzie z 75-300, ale z moim 70-210 jest tak że zwiększając ogniskową musimy drastycznie odsuwać aparat od obiektu, więc najlepsze powiększenie uzyskujemy na 70mm, ale i tak znacznie mniejsze niż przy ww. obiektywach. A musisz wiedzieć że są też obiektywy które z pierścieniami pośrednimi są bezużyteczne, np. Tamron 17-50.
Więc nie masz się co zastanawiać, kupuj te pierścienie, tylko radziłbym zainwestować w wersję z metalowym bagnetem ;)

hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011

MaciekNorth, tak czytam i czytam i się zastanawiam, czy wiesz jak działają pierścienie... mieszki.. dlaczego obiektywy niektóre ostrząc wysuwają się do przodu...
pawelq - Czw 22 Wrz, 2011

Hmm , no tak , kupiłem te pierścienie - http://www.fotcom.pl/pier...-sony-p-59.html - , zakładam pod ten obiektyw :) Sony 50mm f/1.4 , i nie ma ostrzenia ? pod drugi obiektyw i też nie ma ostrzenia ? co robię nie tak ?

Pozdrawiam

hijax_pl - Czw 22 Wrz, 2011

pawelq, tzn w ogóle nie działa AF czy po prostu nie potrafi ustawić ostrości?

Hmm , chyba w ogóle , kręci obiektywem do tyłu i do przodu i nie łapie ostrości ? czy ja coś źle robię ? nie bardzo rozumiem
hijax_pl - Czw 22 Wrz, 2011

pawelq napisał/a:
kręci obiektywem do tyłu i do przodu i nie łapie ostrości ?
To znaczy, że działa, ale masz tak małą głębię ostrości, że nie potrafi jej znaleźć, albo... jesteś za daleko od motywu.

Już rozumiem :) hehe działa , dzięki za poradę , ale jestem, można powiedzieć amatorem fotografii , ale chyba każdy kiedyś był , jeszcze daleka droga przede mną :) ale świetne zbliżenia wychodzą .
Pozdrawiam