forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - polećcie jakąś kartę sdhc :)

michalkjp - Sob 17 Wrz, 2011
Temat postu: polećcie jakąś kartę sdhc :)
Witam,

W najbliższym czasie stanę się posiadaczem fajnego kompakta i chciałbym się dowiedzieć w jaką kartę sdhc najlepiej byłoby zainwestować. Aparat ma możliwość kręcenia filmów HD. Myślałem nad kartą 16 - 32 GB, żeby wystarczyła na dłuższą wycieczkę lub dużo zdjęć i filmów na krótszej. Czy kart klasy 10 można używać do filmów HD czy nie ma to żadnego sensu? Czy jeśli nie HD, to będzie sobie radzić z filmami w niższej rozdzielczości? Czy możecie polecić jakieś modele konkretnych producentów?

Pozdrawiam,
M

hijax_pl - Sob 17 Wrz, 2011

michalkjp napisał/a:
w jaką kartę sdhc najlepiej byłoby zainwestować.
SanDisk, Pretec, Kingston.
michalkjp napisał/a:
Czy kart klasy 10 można używać do filmów HD czy nie ma to żadnego sensu?
Wg mnie - nie ma sensu.
michalkjp napisał/a:
Czy jeśli nie HD, to będzie sobie radzić z filmami w niższej rozdzielczości?
Niższa rozdzielczość to też miej danych w strumieniu - czyli mniejsze obciążenie karty.
jaad75 - Sob 17 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Lexar, Toshiba, Delkin...
dr11 - Sob 17 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
A polski GoodRam? Używam MicroSD class 4 w kamerze fullHD (oraz HD 60fps). Złego słowa nie powiem :)
baracuda - Sob 17 Wrz, 2011

Najlepiej dwie karty, z jedną jest ryzyko że zostaniesz bez fot,
filmów jak Ci siądzie, a kupić w tym momencie nie będzie gdzie.
Lepsze mieć część zdjęć nic zero.
Zawsze w torbie mam trzy po 4GB klasa4 kingstony :wink:

luke130 - Nie 18 Wrz, 2011

Jeśli to kompakt taki po prostu, to każda karta będzie się nadawała. Warunek jest oczywiście taki że nie robisz serii w rawach. W tym przypadku zapycha się każda karta.
Ogranicz się do firm z postów powyżej ale za to z pewnego źródła, żeby były oryginały. I lepiej kup więcej kart o mniejszej pojemności. Optimum to około 4 gigabajty, maksymalnie 8 GB.

michalkjp - Nie 18 Wrz, 2011

dr11 napisał/a:
jaad75 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
A polski GoodRam? Używam MicroSD class 4 w kamerze fullHD (oraz HD 60fps). Złego słowa nie powiem :)

Jeśli chodzi o GoodRam, to słyszałem wiele dobrego o ich pamięciach - od RAM po flashe. Ale karta klasy 4 ma tylko 4MB/s - więc zastanawiam się czy na pewno nagrywasz w HD czy może w jakiejś innej rozdzielczości?

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 09:12 ]
luke130 napisał/a:
Jeśli to kompakt taki po prostu, to każda karta będzie się nadawała. Warunek jest oczywiście taki że nie robisz serii w rawach.

Jasne, jasne - ten kompakt robi chyba w serii 7 / s, więc to mogłoby być trochę dużo danych :)

luke130 napisał/a:

W tym przypadku zapycha się każda karta.
Ogranicz się do firm z postów powyżej ale za to z pewnego źródła, żeby były oryginały. I lepiej kup więcej kart o mniejszej pojemności. Optimum to około 4 gigabajty, maksymalnie 8 GB.

Dlaczego 4 - 8 GB?

Chodzi o awaryjność i relacje pojemności do ceny? Tzn. że lepiej mieć kilka na wszelki wypadek niż jedną? Czy może mniejsze są lepsze/szybsze?

kasiakaaz - Nie 18 Wrz, 2011

michalkjp napisał/a:
Tzn. że lepiej mieć kilka na wszelki wypadek niż jedną?

Tak.

baracuda napisał/a:
Najlepiej dwie karty, z jedną jest ryzyko że zostaniesz bez fot,
filmów jak Ci siądzie, a kupić w tym momencie nie będzie gdzie.
Lepsze mieć część zdjęć nic zero.
Zawsze w torbie mam trzy po 4GB klasa4 kingstony :wink:

Awaryjne karty są - ale to są stare, małe 2, 4, 8 GB i wolne :)

Tutejszyn - Nie 18 Wrz, 2011

O! cukierki.. to ja tez proszę :)
hijax_pl - Nie 18 Wrz, 2011

michalkjp napisał/a:
i wolne
Pewnie tylko w kontekście zgrywania danych na kompa, nie? ;)

Co do wielkości HD... miałem napisać wcześniej, ale jakoś się nie złożyło... ;)

FullHD, czyli 1920x1080 progresywny, w skrócie nazywany 1080p w aparatach jest kodowany do strumieni od około 15 do 40Mbps (bitów na sekundę). Jak uznać nawet tą największą wartość za wykładnik (a mało aparatów ma tak dobrą jakość) to wyjdzie to ok 5MB/s.
Klasy kart pamięci to właśnie szybkość ciągłego zapisu. I tak Class4 to 4MB/s a Class 10 to 10MB/s.

Czyli dla najlepszej jakości filmów 1080p (zaawansowane filmowo lustrzanki) wystarczy karta Class6. Dla mniejszych rozmiarów filmów / silniejszej kompresji w zupełności wystarczą karty Class4.

Karty tych bardziej znanych producentów gwarantują pewne parametry, czyli jak jest napisane Class6 to znaczy, że te 6MB/s wyciśnie. Gorzej z nonemami wszystkimi: opis na obudowie karty może się nijak mieć do właściwości pamięci....

hijax_pl napisał/a:
michalkjp napisał/a:
i wolne
Pewnie tylko w kontekście zgrywania danych na kompa, nie? ;)

Co do wielkości HD... miałem napisać wcześniej, ale jakoś się nie złożyło... ;)

FullHD, czyli 1920x1080 progresywny, w skrócie nazywany 1080p w aparatach jest kodowany do strumieni od około 15 do 40Mbps (bitów na sekundę). Jak uznać nawet tą największą wartość za wykładnik (a mało aparatów ma tak dobrą jakość) to wyjdzie to ok 5MB/s.
Klasy kart pamięci to właśnie szybkość ciągłego zapisu. I tak Class4 to 4MB/s a Class 10 to 10MB/s.

Czyli dla najlepszej jakości filmów 1080p (zaawansowane filmowo lustrzanki) wystarczy karta Class6. Dla mniejszych rozmiarów filmów / silniejszej kompresji w zupełności wystarczą karty Class4.

Wielkie dzięki za informację - właśnie o coś takiego mi chodziło :) To oczywiście pewnie zależy jeszcze od konkretnego kodeka jaki jest używany przez aparat i jego dodatkowych ustawień.

Czyli można by było podsumować tak, że jeśli kupię markową kartę - od wyżej wymienionych producentów, która będzie miała klasę 10 i dużą pojemność, to będę mógł nagrać bez większych problemów jakieś wideo.

hijax_pl napisał/a:

Karty tych bardziej znanych producentów gwarantują pewne parametry, czyli jak jest napisane Class6 to znaczy, że te 6MB/s wyciśnie. Gorzej z nonemami wszystkimi: opis na obudowie karty może się nijak mieć do właściwości pamięci....

jaad75 - Nie 18 Wrz, 2011

Tylko pomiń rady o małych 4GB kartach, a już zwłaszcza jeśli chcesz nagrywać filmy 1080p. Absolutne minimum to 8GB, a optymalne karty to conajmniej 16GB. Osobiście brałbym teraz 32GB, choć wszystko zależy od tego, jaką rozdzielczość ma matryca Twojego aparatu i czy używasz RAW.

jaad75 napisał/a:
Tylko pomiń rady o małych 4GB kartach, a już zwłaszcza jeśli chcesz nagrywać filmy 1080p. Absolutne minimum to 8GB, a optymalne karty to conajmniej 16GB. Osobiście brałbym teraz 32GB, choć wszystko zależy od tego, jaką rozdzielczość ma matryca Twojego aparatu i czy używasz RAW.

Też właśnie myślałem o karcie 16 - 32 ze względu na filmy i ogólną wygodę - nie trzeba zmieniać często karty :)

kistian - Wto 20 Wrz, 2011

Na początek kupiłem karte Toshiby 8GB... szybko przesiadłem się na SanDisc Extreme 16GB jak zacząłem RAWy siekać ;) odnośnie "tośki" nie mam zastrzeżeń, ale widać że SanDisc góruje nad nią prędkością przesyłania.
dr11 - Wto 20 Wrz, 2011

michalkjp napisał/a:
Ale karta klasy 4 ma tylko 4MB/s - więc zastanawiam się czy na pewno nagrywasz w HD czy może w jakiejś innej rozdzielczości?
Działają na niej bez problemu następujące tryby (w kolumnach podana jakość i odpowiadający bitrate):

Krukier - Sro 21 Wrz, 2011

Jakiś czas tremu sprawdziłem rzeczywista szybkość zapisu kilku kart. Oto wyniki:

Kingston 4GB (4c) - 10MB/s
Kingsotn 4GB (2C) - 10MB/s
Kingston 4GB (6C) - 9MB/s
Sandisc U2 4GB (4C) - 16MB/s
Sandisc U 4GB (4C) - 12MB/s

To oczywiście bardzo nieprofesjonalny test, ale kingstona już nie kupię :)

Wcześniej zresztą testowałem duże (CF) karty i wyniki były podobne.

hijax_pl - Sro 21 Wrz, 2011

A tak z ciekawości zapytam - jak testowałeś?

Pytam się, bo np SDHC Kingston 16GB Class10 u mnie uzyskuje 12MB/s (czytnik wbudowany w laptop, transfer pliku ok 200MB)

Z drugiej strony dziwne, że uzyskałeś 10MB/s dla kart Class2, 4 i 6 - jakby na to nie patrzeć to znakomite wyniki :D

Nie gwarantuje że wartości (ilościowo) są choć trochę poprawne :)
Ważny jest stosunek jednych do drugich.
Testowałem kopiując 660MB w jednym pliku w najszybszym czytniku jaki mam, czyli Hamie. A wybierałem chyba spośród siedmiu innych i te w lapach są najwolniejsze...

Wiesz.. Jeśli dla C2, 4 i 6 uzyskałeś praktycznie takie same wartości podejrzewam że to co zmierzyłeś to nie szybkość zapisu kart, ale jakiegoś bufora zapisu... w kompie.

Może miał byś racje gdyby nie to że dla CF mam prawie dwa razy większe transfery w tych samych czytnikach. Więc raczej to nie wina wąskich gardeł w PCie, a dodatkowo dla wolniejszych czytników wyniki zmieniają cię o podobny procent, a nie wszystkie się zbliżyły do siebie. No i dlaczego ten bufor nie lubi Kingstona? :)

Ale ręki za to nie dam sobie uciąć :)

Krukier napisał/a:
że dla CF mam prawie dwa razy
No wiesz - CF ma magistralę równoległą, a nie szeregową ;)

Zgadza się, ale komputer o tym nie wie :) Bo i tak widzi to przez USB (dla czytników wbudowanych w laptopa zwykle też)

Tak czy inaczej, na lini PC-koniec czytnika przepycha się nawet dwa razy więcej danych niż SD są w stanie łyknąć, więc raczej ograniczania są w samych kartach.

No może... W zasadzie nieistotne to jest - ja kupuję karty "pod aparat" a nie komputer ;)
Fejton - Wto 11 Mar, 2014

Witam, podepnę się pod temat, żeby nie zakładać już nowego.
Posiadam Nikona D3200 i mam zamierzam zakupić kartę Verbatima 16GB SDHC class 4.

http://www.kijkshop.nl/pr...dhc-kaart-16gb/

Klasa 4 tej karty pozwoli mi na swobodne siekanie zdjęć moim Nikonem D3200 ? Prędkość kopiowania plików na dysk jest dla mnie drugorzędna. Boję się tylko czy taka karta nadaje się do nagrywania filmików tym aparatem. Może mi ktoś jednoznacznie odpowiedzieć czy ta karta to dobry czy zły pomysł do zdjęć i krótkich filmików ?

pioroon - Wto 11 Mar, 2014

Fejton, do siekania zdjęć wystarczy, do filmików full hd (30kl/s) nie.
Fejton - Wto 11 Mar, 2014

Dzięki za konkretną odpowiedź. :smile:
pioroon - Wto 11 Mar, 2014

Poza tym instrukcja czasem się przydaje jak się liczyć nie chce ;)
Str. 177
"Następujące karty pamięci SD zostały przetestowane i zatwierdzone do użytku z aparatem D3200. Do nagrywania filmów zalecamy stosowanie kart o prędkości zapisu klasy 6 lub wyższej. W przypadku użycia kart o mniejszej prędkości zapisu, nagrywanie może się nagle zakończyć."

Fejton - Sro 12 Mar, 2014

Pamiętliwy :P
felis - Wto 02 Wrz, 2014

Witam
Czy ta karta nada się do canona 70D (zdjęcia RAW + filmy Full HD)?
http://www.x-kom.pl/p/201...er-90mb-s.html#
A może coś innego w podobnej cenie będzie lepsze.
Zależy mi by było microSDXC z adapterem.
Pozdrawiam

matys - Wto 02 Wrz, 2014

Nadać się nada ale dlaczego akurat micro SD ?
Jak robisz zdjęcia długimi seriami na 7fps to brałbym coś szybszego.

felis - Wto 02 Wrz, 2014

matys napisał/a:
Nadać się nada ale dlaczego akurat micro SD ?
Jak robisz zdjęcia długimi seriami na 7fps to brałbym coś szybszego.

Micro dlatego, że w przyszłości chcę dokupić 128GB, a tą włożyć do tabletu.
Serii dłuższych niż 3-4 zdjęcia nie robię, bardziej zastanawiałem się nad zapisem fullHD.
Szybsze karty są niestety droższe, a po kupnie 70D nie mam na tyle kasy.
Zresztą ta ma teoretycznie 45/ 90MB więc chyba nieźle.

Wojmistrz - Wto 02 Wrz, 2014

Ludziska, kiedy nauczycie się pisać model, a nie dawać linki do sklepów?

Ja też używam kart microSD (Sony SR-64UYA 64GB) i jakoś mi nie przeszkadza. Według testu atto, mam max 23MBps zapisu i 88MBps odczytu więc na co dzień styka.

felis - Wto 02 Wrz, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Ludziska, kiedy nauczycie się pisać model, a nie dawać linki do sklepów?

Bo tak każdy widzi o jaką kartę chodzi dokładnie. Kingston ma dwie podobne microSDXC obie kasy 10 i łatwo o pomyłkę.

matys - Wto 02 Wrz, 2014

70d:
1920 x 1080
ALL-I: 685 MB/min
IPB: 235 MB/min

Czyli jakieś 11.6 MB/s zapisu przy full HD

"Canon recommends using at least 20MB/second or faster Secure Digital memory cards for ALL-I, and 6MB/second or faster for IPB"

felis - Wto 02 Wrz, 2014

matys napisał/a:
70d:
Czyli jakieś 11.6 MB/s zapisu przy full HD

teoretycznie wybrana karta powinna wystarczyć bez problemu. Ciekawe jakie osiągi ma w praktyce, bo mam jednego sundiska, któremu daleko do klasy 10 U1 mimo, że tak ma opakowaniu.

Wojmistrz - Wto 02 Wrz, 2014

felis napisał/a:
Bo tak każdy widzi o jaką kartę chodzi dokładnie. Kingston ma dwie podobne microSDXC obie kasy 10 i łatwo o pomyłkę.
felis, chyba, że np ktoś jest w pracy lub mieszka poza polską i ma blokadę na niektóre linki, np dostęp do sklepów internetowych.
felis - Wto 02 Wrz, 2014

Wojmistrz napisał/a:
chyba, że np ktoś jest w pracy lub mieszka poza polską i ma blokadę na niektóre linki, np dostęp do sklepów internetowych.

O tym nie pomyślałem, następnym razem podam nazwę i link jednocześnie.