forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Jeśli nie SB-900 to co?

Krukier - Nie 18 Wrz, 2011
Temat postu: Jeśli nie SB-900 to co?
Stałem się szczęśliwym posiadaczem SB-900 - lampy genialnej i wartej każdej złotówki. Z małym ale... Primo grzanie się, a raczej nadwrażliwość zabezpieczenia, które można na szczęście wyłączyć, secundo... nowiutka lampa padła w czasie pierwszej imprezy... Martwa na amen. Czekam teraz na werdykt serwisu...

Ponieważ potrzebujemy drugą mocną lampę - pytanie do osób które miały kontakt z takim sprzętem jak Metz 58 AF-2, Mecablitz 76 Mz-5 lub Sigma EF-610 DG ST. Czy w warunkach bojowych sprawdzą się równie dobrze jak SB-900. Dodam że mam także Sigmę 530 super i trudno porównywać obydwie. Ilość światła i sterowania nim jest bezkonkurencyjne w SB-900. Tylko jeśli co impreza z SP-900 to serwis...

hijax_pl - Nie 18 Wrz, 2011

Krukier, a tak z ciekawości - dlaczego Ci się sabinka przegrzewa? Pytam, bo nieraz też mocno ją eksploatuję, a jakoś do tej pory nic się nie dzieje...
jaad75 - Nie 18 Wrz, 2011

Krukier napisał/a:
Dodam że mam także Sigmę 530 super i trudno porównywać obydwie. Ilość światła i sterowania nim jest bezkonkurencyjne w SB-900.
No to akurat niezbyt prawdziwe...

hijax_pl: Przepraszam ale odpowiem pytaniem na pytanie: 900'ka Ci się nie nagrzewa?

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 15:17 ]
jaad75 napisał/a:
Krukier napisał/a:
Dodam że mam także Sigmę 530 super i trudno porównywać obydwie. Ilość światła i sterowania nim jest bezkonkurencyjne w SB-900.
No to akurat niezbyt prawdziwe...

Piszesz tak bo znasz zdjęcia z tych dwóch lamp czy porównujesz suche dane katalogowe lub slogany marketingowe?

Akurat mam zdjęcia z obydwóch i mogę porównać efekty przy identycznych ustawieniach.

Wg specyfikacji, przy standardowym rozkładzie światła do 50mm SB900 ma wyższą LP od 530DG, a przy 50mm są identyczne.
Jak się SB900 przełączy w rozkład centralnie ważony, to w sumie ma taką samą moc jak 530DG przy 105mm.

;)

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 15:20 ]
Krukier napisał/a:
900'ka Ci się nie nagrzewa?
Jeszcze nigdy mi się nie pokazało nic na ekraniku i nie odmówiła współpracy. Stosuję tylko dołączony dyfuzor i żadnych cudów typu sztuczne sufity - czyt.: chłodzenie ma palnik takie jakie producent chyba sobie założył, że ma być...

hijax_pl napisał/a:
Wg specyfikacji, przy standardowym rozkładzie światła do 50mm SB900 ma wyższą LP od 530DG, a przy 50mm są identyczne.
Jak się SB900 przełączy w rozkład centralnie ważony, to w sumie ma taką samą moc jak 530DG przy 105mm.

;)

Prosze... A maluch tak szybki jak porshe bo ma też silnik z tyłu i dwoje drzwi...

Napisałem wyraźnie: mam i sigmę i sabinę. Moja opinia jest opiera się na efektach końcowych a nie lekturze broszury. Nie interesuje mnie co pisze producent: kupię lampę z liczba przewodnią 5 jeśli zobaczę że oświetli mi miękko duża salę balową lub kościół.

Krukier, a na jakim ISO robisz zdjęcia? Może dużych kościołów nie oświetlałem, ale generalnie to spokojnie dawała radę...

hijax_pl napisał/a:

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 15:20 ]
Krukier napisał/a:
900'ka Ci się nie nagrzewa?
Jeszcze nigdy mi się nie pokazało nic na ekraniku i nie odmówiła współpracy. Stosuję tylko dołączony dyfuzor i żadnych cudów typu sztuczne sufity - czyt.: chłodzenie ma palnik takie jakie producent chyba sobie założył, że ma być...

Ciekawe... Jesteś chyba jedynym posiadaczem SB-900 któremu zabezpieczenie termiczne nie zadziałało. Przed zakupem przejrzałem opinie o tej lampie i wszyscy mieli z tym mniejszy lub większy problem. Znajomy używa po prostu dwóch na przemian... Nam np. wystarczyło około 50 strzałów w ciągu godziny strzelając od sufitu aby lampka podziękowanie za współpracę. I nie waliła na 100%.
Jakich używasz akumulatorów?

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 15:37 ]
hijax_pl napisał/a:
Krukier, a na jakim ISO robisz zdjęcia? Może dużych kościołów nie oświetlałem, ale generalnie to spokojnie dawała radę...

Specjalnie na podbitym żeby sie nie grzała od ciężkiej pracy...

Ale wątek miał być nie o tym. Interesują mnie opnie posiadaczy dużych Metzów lub tej nowej Sigmy. Możemy założyć nowy wątek SP-900 a ciepło ogólne. Poza tym problemem nie jest jej grzanie ale to że dziadostwo padło na pierwszej sesji i szukam rozwiązania alternatywnego na wypadek gdyby serwis próbował wcisnąć nam że lampa została uszkodzona (nie ma to szans - biedna sigma ma trzy lata i znosiła dużo gorsze traktowanie) lub takie uszkodzenia pojawiały się częściej w SB-900.

Krukier napisał/a:
Jakich używasz akumulatorów?
Eneloopów. I znam kilka osób, którym się też nie grzeje...
Krukier napisał/a:
Ale wątek miał być nie o tym
OK. :)

Krukier napisał/a:
Akurat mam zdjęcia z obydwóch i mogę porównać efekty przy identycznych ustawieniach.
Rozumiem, że porównujesz je przy pomocy zewnętrznego światłomierza, w manualu, na tych samych energiach błysku, z identycznym ustawieniem kąta rozsyłu palnika?

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 15:42 ]
hijax_pl napisał/a:
I znam kilka osób, którym się też nie grzeje...
Ja też.

Jeszcze o grzaniu SB-900: jeśl robisz foty dla siebie, zdjęcia artystyczne na pewno sie nie nagrzeje. Ale jeśli robisz zawodowo foty na imprezach to tylko kriogeniczne chłodzenie pomoże. Można też rezygnować ze światła odbitego, ale to przecież nie o to chodzi.

A co do porównania sigmy i sabiny: kolega jaad75 nie czyta ze zrozumieniem: efektem pracy fotografa nie jest wynik numeryczny lub rankingowy. Są zdjęcia. I moja opnia jest na podstawie porównaia tych że. Oczywiście że warunki są zmienne, ale przy pewnych stałych (pomieszczenie, iso, obiektyw) porównując kilkaset zdjęć można wyciągnąć jakieś wnioski? Czy trzeba mieć do tego suwak logarytmiczny?

Krukier napisał/a:
Jeszcze o grzaniu SB-900: jeśl robisz foty dla siebie, zdjęcia artystyczne na pewno sie nie nagrzeje. Ale jeśli robisz zawodowo foty na imprezach to tylko kriogeniczne chłodzenie pomoże.
Śluby w kościołach, wesela , kilka chrztów + imprezy różnorakie... Hm... Dla znajomych więc to amatorka była. No ale do jednej lamy na takie impry noszę po dwa komplety zapasowe akumulatorków, z reguły dwa się wyładują całkowicie, ale się nie grzeje...

hijax_pl napisał/a:
Krukier napisał/a:
Jeszcze o grzaniu SB-900: jeśl robisz foty dla siebie, zdjęcia artystyczne na pewno sie nie nagrzeje. Ale jeśli robisz zawodowo foty na imprezach to tylko kriogeniczne chłodzenie pomoże.
Śluby w kościołach, wesela , kilka chrztów + imprezy różnorakie... Hm... Dla znajomych więc to amatorka była. No ale do jednej lamy na takie impry noszę po dwa komplety zapasowe akumulatorków, z reguły dwa się wyładują całkowicie, ale się nie grzeje...

Strzelasz na wprost?
Ile robisz zdjęć na godzinę? (proszę nie zrozumcie tego jako "kto więcej tym lepiej". To nie olimpiada. Ale inaczej wygląda sprawa jeśli ktoś robi zdjęcie co 5 minut, a inaczej jeśli musi robić kilkanaście na minutę)

Krukier napisał/a:
A co do porównania sigmy i sabiny: kolega jaad75 nie czyta ze zrozumieniem: efektem pracy fotografa nie jest wynik numeryczny lub rankingowy. Są zdjęcia. I moja opnia jest na podstawie porównaia tych że. Oczywiście że warunki są zmienne, ale przy pewnych stałych (pomieszczenie, iso, obiektyw) porównując kilkaset zdjęć można wyciągnąć jakieś wnioski? Czy trzeba mieć do tego suwak logarytmiczny?
Nie, to raczej Ty nie rozumiesz o czym piszesz. Używałem kilkunastu różnych modeli lamp, w tym również SB-800/900, a ponieważ używam lamp praktycznie wyłącznie w manualu, off camera i z zewnętrznym światłomierzem, to mam niejakie pojęcie o tym ile światła dają faktycznie, czyli jaka jest energia błysku, a nie co pisze producent w specyfikacji.
A w kwestii przegrzewania - każda lampa będzie się przegrzewać, jeśli nie da się jej ostygnąć po kilku-kilkunastu błyskach na 1/1-1/2. Jeśli Twoje ustawienia wymagały takiej energii błysku, to trudno się dziwić, że lampa odmówiła posłuszeństwa.

jaad75 napisał/a:
Krukier napisał/a:
Nie, to raczej Ty nie rozumiesz o czym piszesz. Używałem kilkunastu różnych modeli lamp, w tym również SB-800/900, a ponieważ używam lamp praktycznie wyłącznie w manualu, off camera i z zewnętrznym światłomierzem, to mam niejakie pojęcie o tym ile światła dają faktycznie, czyli jaka jest energia błysku, a nie co pisze producent w specyfikacji.
A w kwestii przegrzewania - każda lampa będzie się przegrzewać, jeśli nie da się jej ostygnąć po kilku-kilkunastu błyskach na 1/1-1/2. Jeśli Twoje ustawienia wymagały takiej energii błysku, to trudno się dziwić, że lampa odmówiła posłuszeństwa.

No dobre. To wszystko wyjaśnia... Ja nie mam czasu na manuala.
Jeśli robisz na manualu to po co tracić kasę na komputer z dołączonym palnikiem?
No i napiszę jeszcze raz: PORÓWNANIE ZDJĘĆ jest moim jedyną metodą oceny takich urządzeń jeżeli robisz foty na imprezach. Interesuje mnie efekt a nie liczby w sterylnych warunkach. I żeby ukrócić teksty że trzeba "umieć" robić na manualu: połowę ostatniej imprezy i wiele razy wcześniej w studiu robiłem na manualu. Mam też lampę która nie ma TTL, ale jak pisałem wcześniej, niepoważne było by wyskakiwanie z takim sprzętem przed klientem... Chyba że pad dwóch lamp na raz do tego zmusi...

Maksymalna liczba błysków w serii: też potrafię czytać instrukcję.

Krukier napisał/a:
Strzelasz na wprost?
Nie. I nie oświetlam, ale doświetlam. I nieraz jadę na ISO 2000 - 3000. W kościele odbijać od wysokiego sufitu też mi nigdy nie przyszło do głowy... Ale to w sumie temat poboczny...

Może po prostu tak się zdarzyło, że Twoja lampa była felerna i tyle. Nie zgodzę się jednak z twierdzeniami, że nie nadaje się do wymagającej pracy czy wymaga kriogeniki - bo to po prostu nie jest prawda.

hijax_pl napisał/a:
Krukier napisał/a:
Strzelasz na wprost?
Nie. I nie oświetlam, ale doświetlam. I nieraz jadę na ISO 2000 - 3000. W kościele odbijać od wysokiego sufitu też mi nigdy nie przyszło do głowy... Ale to w sumie temat poboczny...

Może po prostu tak się zdarzyło, że Twoja lampa była felerna i tyle. Nie zgodzę się jednak z twierdzeniami, że nie nadaje się do wymagającej pracy czy wymaga kriogeniki - bo to po prostu nie jest prawda.

Ja też :wink:
Rzeczywiście zabrzmiało to zbyt kategorycznie. Zresztą mam wrażenie że problemem nie jest przegrzewanie sie lampy jako takiej ale przewrażliwiony czujnik(czujniki-bo są dwa), którego nie ma w innych lampach więc i problem nie występuje. Często ludzie pisali że poprawiało sie po zmianie aku na zimne, co by świadczyło że wariuje czujnik w komorze a nie ten w głowicy.
Generalnie: zakochaliśmy się w 900'ce. To naprawdę dobry sprzęt. I zakładając ten wątek szukałem ewentualnej alternatywy przed zakupy drugiej SB-900.

I też mam nadzieje że pad mojej sabinki wynikał z wady egzemplarza.

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 16:45 ]
[quote="hijax_pl"]
Krukier napisał/a:
I nieraz jadę na ISO 2000 - 3000. [/b]

Mogę zapytać jakie body? z ciekawości, bo np. 300'ka powyżej 1600 jest mało przydatna. Chyba że na znaczki pocztowe :)

Krukier napisał/a:
I zakładając ten wątek szukałem ewentualnej alternatywy przed zakupy drugiej SB-900.
Jakbym miał kupować drugiego woła roboczego - kupiłbym kolejną SB-900, choć bawiłem się Metzem 58 (tę pierwszą wersję) i.. wszystko fajnie ale wolałem CLS (choć ten dodatkowy palnik IMHO to świetny pomysł, ale niedopracowany).

BTW - mam znajomego, który kiedyś przepalił SB-800. Po prostu. Teraz ma dwie SB-900 i wymienia jak się jedna zgrzeje i wyłączy. Ale jak twierdzi woli to, niż SB-800 w koszu (nie wspominając już o tym, że dwie lampy dają więcej swobody , gdy więcej czasu jest na stworzenie sceny)

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 16:52 ]
Krukier napisał/a:
Mogę zapytać jakie body?
D700
Krukier napisał/a:
bo np. 300'ka powyżej 1600 jest mało przydatna. Chyba że na znaczki pocztowe
A gdzie tam - umiejętnie odszumiając nawet 3200 daje radę... No chyba, że mówisz o D300s...

Dokładnie idę tym tropem, CLS to ogromna wygoda. Co ciekawe Sigma Super da się sterować przez 900'kę CLS'em.
A co od odszumiania. Nie da się. Jak masz drukować duże w dużej rozdzielczości to jakości stokowej nie uzyskasz. Zwłaszcza jak masz do oddania 100 fotek do dużego katalogu...

D300s gorsze od D300? Myślałem że to głównie marketingowa innowacja.

Zakup sabinek znowu przesuną nam przesiadkę na pełne klatki... ech...

Krukier napisał/a:
A co od odszumiania. Nie da się. Jak masz drukować duże w dużej rozdzielczości to jakości stokowej nie uzyskasz. Zwłaszcza jak masz do oddania 100 fotek do dużego katalogu...
Tylko kto w takiej sytuacji używa wysokich czułości... :roll:

Dla mnie CLS to nie jest zdalnego wyzwalanie. Od tego mam radio.
edmun - Nie 18 Wrz, 2011

w takim razie jeśli mam na dysku 3000 zdjęć z wczorajszego ślubu,
praca od 11:00 do 1:00 rano
i zużyłem 3 komplety akumulatorów
to mam szukać czy lampa 580EXII mi się nie spaliła czasami?
(średnio 214 zdjęć na godzinę, to pewnie się zjarała jak nic)

edmun napisał/a:
Po co?... :razz:
kozidron - Pon 19 Wrz, 2011

edmun napisał/a:
praca od 11:00 do 1:00 rano

ło matko z córką i matką i córką :arrow: apokalipsa :razz: ale sie poskładałem :razz:

w zeszłym tygodniu obsługiwałem z kolegą 2 dniową dużą imprezę na 3500 osób (reportaż + portret) nawet tam w umowie było 500(1 dzień)+200(2 dzień).
Zrobiłem około 800 zdjęć, kolega też koło tego, impreza trwała dwa dni od 9.00 do 2.00 i drugi dzień 9.00-24.00.

edmun napisał/a:
średnio 214 zdjęć na godzinę, to pewnie się zjarała jak nic

ta ilość to taka asekuracja ze strachu, że coś nie wyjdzie :roll: :shock: ?

edmun, czy ten ślub był na więcej niż 3500 osób ?

Krukier - Pon 19 Wrz, 2011

Panowie: jak nie macie nie do powiedzenia na temat np. Mecablitz 76 Mz-5 to załóżcie sobie wątek "Naciskam najszybciej na świecie" lub coś podobnego....
20 postów i żaden na temat. Nie ma co. Poziom forum mnie powalił...

hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011

Widać niewiele osób używa wynalazków mając do dyspozycji badzo porządne, systemowe rozwiazanie ;)
No chyba, że do zabawy, ale w takiej sytuacji populaniejsze są słabe nissiny...

METZ to wynalazek. No to ja dziękuje...
A, i która systemowa ma liczbę przewodnią 76?

jaad75 - Pon 19 Wrz, 2011

Krukier, nie, Metz to nie wynalazek, ale "młotki" są ogólnie niezbyt popularne w obecnych czasach, zapewne ze względu na wielkość i wygodę użytkowania tego typu lamp.
BTW, GN 76, to tylko ~1EV więcej od mocnych lamp systemowych, czyli ~150Ws, jeśli aż tak bardzo zależy Ci na maksymalnej energii błysku, to są na rynku lampy TTL oferujące 400Ws, czyli ~2 i 1/3 EV więcej niż najmocniejsze systemowe:
http://www.qtm.com/index....=279&Name=Value

No to jest "konkret" :) Liczba przewodnia do 136 :)

A poważnie, to nie zależy mi aby ludzikom robić MiB po oczach. Szukam sprzętu który da radę przez godzinę strzelać w ciemnym kościele lub sali balowej nie pracując na 1/1. I raczej doświetlać niż ściągać cały nastrój. SB-900 robi to genialnie, tyle że krótko ;)
(lampa wysłana do Nikona - czas oczekiwania w serwisie 2-3 tygodnie... nie ma co - profesjonalizm...mam zdublowany sprzęt, ale teraz muszę szukać dubla do dubla...)

Krukier, żaden ze znanych mi kolegów parających się ślubami nie używa już lamp nikona (no może jeden z tego foruma ale chyba się wkrótce z tego wyleczy), wszyscy generalnie odpuszczają temat.

Tylko widzę, że każdy musi się sam na własnej skórze przekonać, że narzędzie, które się zużywa po roku średnio intensywnej pracy to słabe narzędzie, dodatkowo przegrzewajacy sie palnik w sb900 to też lekko uciążliwa misja kiedy to natychmiast potrzeba błysku.

Kup sobie metza 58, na sluby powinno ci wystarczyć.

Nie no dzięki Kozidron, w samą porę... :wink: Właśnie kupiłem drugą sabinę...
Zobaczymy czy ja też się będę leczył...

edmun - Pon 19 Wrz, 2011

tak tylko odpiszę, że ślub był na tyle dziwny, tudzież ciekawy inaczej że trzeba było się jakoś zabezpieczyć na zapas... bo zbytnio pary młodej na sali nie było, nie mówiąc o parkiecie, a plener zażyczyli sobie w tempie błyskawicznym w trakcie trwania wesela.
niestety...

edmun, tak, tak - oczywiście :razz:

zapytam po raz drugi, czy ten ślub był na więcej niż 1000 osób ?

Krukier - Wto 20 Wrz, 2011

Ponieważ koleżeństwo tak facsynuje temat ilośći fot, to ja też się pochwalę: 12 tyś (słownie: dwanaście tysięcy) z jednej imprezy. I to było bardzo mało. Takie minimum wynikajace z ograniczeń technicznych. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jaad75 - Wto 20 Wrz, 2011

Krukier napisał/a:
12 tyś (słownie: dwanaście tysięcy) z jednej imprezy
I komu się to chciało przeglądać, żeby wybrać coś sensownego?
Krukier napisał/a:
I to było bardzo mało.
Jeśli ta impreza trwała kilka tygodni... :lol:

14dni. Czyste szpiegostwo technologiczne...
Imprezę zwą Dakarem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

edmun - Wto 20 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
I komu się to chciało przeglądać, żeby wybrać coś sensownego?

fotografowi który selekcjonuje zanim da młodym :)
kozidron, nie nie było :)

Krukier napisał/a:
14dni. Czyste szpiegostwo technologiczne...
Imprezę zwą Dakarem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
To ma wtedy sens, ale nie w czasie kilku godzin banalnej i schematycznej imprezy jaką jest ślub.
edmun napisał/a:
fotografowi który selekcjonuje zanim da młodym :)
Powinien to sobie "poselekcjonować" zanim naciśnie spust.
AM - Wto 20 Wrz, 2011

Ja ostatio bylem na slubie (chwalilem sie w shouboxie - moj pierszy slub w Polsce) i wykonalem trzy ujecia (5 zdjec) i wszystkie sprzedalem mlodym, mimo, ze mieli swojego fotografa. Chyba niezly wspolczynnik.

No właśnie AM. Nie musiałeś mieś gołąbków na 100%, sypania ryżu na 100%, pocałunku w kościele na 100% i wielu innych jak napisał kolega "banalnych" momentów złapanych na 100%. Jak robimy na dwa aparaty to drugi fotograf może sie wygłupiać i kombinować. Ale podstawa musi być na 100%.

A co do banalności i schematyczności. No cóż... Nie ma banalnych tematów. Jest tylko banalna fotografia i schematyczni fotografowie.

AM - Wto 20 Wrz, 2011

Na wiecej mi sprzet nie pozwolil. Bezuzyteczne iso400 i f/8. Ale ja tam bylem gosciem.

Co do schematycznosci fotografi: ponad dwadziescia lat reporterki sportowej pokazalo mi co to schematycznosc. Ale klient placi, klient wymaga.

Krukier napisał/a:
Nie musiałeś mieś gołąbków na 100%, sypania ryżu na 100%, pocałunku w kościele na 100%
Dlatego właśnie unikam tej cepeliady jak ognia... :twisted:

O schematyczności było do kolegi Jaad75. Na ślubie nie muszą "kręcić się kółka", ważne aby było ciekawie i niesztampowo. Tyle że tak jak w f. sportowej (kolega AM) - masz jedną szanse na pewne ujęcia: rajdówka nie zawróci bo ty się akurat spóźniłeś ze strzałem, a skoczek nie powtórzy rekordowego skoku dla Panów fotoreporterów bo im szkoda było serią strzelać. ;) Czy może dwadzieścia lat doświadczenia co innego Ci podpowiada? Wydaje mi się stad chyba biorą sie setki i tysiące fot z jednej imprezy. A nie dlatego że kogoś kręci dotyk spustu migawki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
edmun - Wto 20 Wrz, 2011

wiele mądrych słów
AM - Wto 20 Wrz, 2011

Krukier, bardziej miałem na myśli schematyczność ujęć. Wiem, że strzela sie dużo. Z tego powodu mam ubaw jak ludzie mówią, że w cyfrze można strzelac i strzelac a w analogu sie mysli. Ja sam robiłem rolke za rolka z predkoscia 5fps w Barcelonie 92 podczas zawodow gimnastycznych. Jednak to bylo podczas finalow - jak mowisz, bylo zlecenie na konkretne skoki, konkretnych zawodnikow. Ale na eliminacjach wzielismy ze znajomym sredni format, zrobilismy piekne zdjecia, nawet sie wystawilismy w poznych dziewiecdziesiatych. Na wystawie wszyscy mowili "piekne" (moze dlatego, ze zplacili za bilet) ale w samym 92 zadna gazeta nie kupila ani jednego zdjecia - a oferowalismy je w cenie standardowych "glowek".
Krukier - Sro 21 Wrz, 2011

c’est la vie...
zwirek210 - Czw 22 Wrz, 2011

Krukier MAsz racje co do tego ze w sporcie trzeba być czujnym bo nic nie jest takie samo i nie da się powtórzyć. Ale trzeba sie tez zgodzić z tym że jest wile nie powtarzalnych scen podczas ślubu które też nigdy sie nie powtórzą i trzeba miec na nie oko. Co do robienia masowej ilośc zdjęc a nastepnie przekazania ich młodym z imprez typu ślub jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Na 600 zrobionych zdjęć 300 jest dobrych a 150 bardzo dobrych i zaledwie 75 rewelacyjnych. Oglądanie ślubnego albumy ma być jak kulinarne przeżycie. Ekscytacja nie wielką porcją fantastycznej kuchni niż totalna wyżerka kanapkami.

Co do Lampy SB nie moge sie zgodzic ze SB-900 jest lampa słabą. Dla mnie jest rewelacyjna, mówicie o przegrzewaniu owszem raz mi sie zdarzyło gdy musiałem pracowac w ciemnym pomieszczeniu i nie było od czego odbić światła a i ISO nie było jak podkręcić bo strach był o szumy. Ale jesli chodzi o jej walory funkcjonalne to jest naprawde godna polecenia. CLS też robi świetna robotę.

Od momentu gdy zakłądam 900 na d700 to nie miałem problemu z palnikiem daje iso do góry i już, ostatnio nawet używałem 6400 i szumy były bardzo słabe wiec sie lampa bardzo nie męczy.

jaad75 - Czw 22 Wrz, 2011

zwirek210 napisał/a:
zaledwie 75 rewelacyjnych
Jak się jest bardzo dobrym fotografem ze sporym szczęściem, albo... ma bardzo niski próg "rewelacyjności"... :razz:
zwirek210 - Czw 22 Wrz, 2011

jaad 75 No rzeczywiście nie sklasyfikowałem progu od którego zdjęcie staje sie rewelacyjne :)
Na pewno musi spełnić kilka warunków brzegowych:
-brak odruchów wymiotnych
-nie przejscie do kolejnego zdjęcia w albumie po 2 sekundach
-ostrość min 90 % poprawna
- kolorystyka zrównoważona (czytaj biel biała, czerń czarna)
No a tak na serio sam wiesz co znaczy rewelacyjne zdjecie , nie mówie tu o rewelacji dla zwykłego zjadacza chleba. Kiedy kumpel kupił sobie nikona D50 i woła mnie "chodz zobacz swietne zdjecie zrobiłem" a tam tylko był koń :) i nic wiecej zeby jaki piekny koń albo fajna sceneria albo artystycznie ujete ale nie tam był tylko koń. No ale dla niego to było świetne zdjęcie. Więc mamy chyba wiele poziomów rewelacyjności .

Krukier - Czw 22 Wrz, 2011

zwirek210, Ależ: :wink:
po pierwsze właśnie o tą analogię między sportem a ślubnymi fotami mi chodziło. Problem dotyczy zresztą wszelkich zdarzeń niepowtarzalnych.
po drugie nigdzie nie napisałem że 900'ka jest słaba - wręcz przeciwnie uważam że jest najlepsza.
po trzecie fotografów dających młodym zrzut z aparatu powinno się strzelać.
Zwłaszcza tych: "ślub za 450zł, 1500zdjęć" ZGROZA!...

zwirek210 - Pią 23 Wrz, 2011

Krukier Niestety masz racje nasz zawód staje sie wypaczany przez bande baranów co pstrykaja jak po padnie i daja masówke za grosze.
Apeluje do fotografów ślubnych .
SZANUJCIE SIE I SWOJA PRACE.
Nie robi sie slubów za 500 czy 800 zł. A i takie widziałem ogłoszenia na allegro czy portalu oferia.
Moze moja wypowiedź poruszy pare osób i padna komentrze że znalzł sie artysta ale tak własnie jest fotograf powinien byc artysta a nie tylko dokumentalista.

edmun - Pią 23 Wrz, 2011

zwirek210, też uważasz że pstrykam jak popadnie ? :sad:
Krukier - Pią 23 Wrz, 2011

edmun, nie jest ważne ile razy trzaska CI lustro, ważne ile fot oddajesz klientowi.
Jak masz tak styl pracy że dużo strzelasz to Twoja sprawa. Ważne aby to młodzi nie musieli selekcjonować materiału. I niezależnie czy będzie to 500, czy 5000 zdjęć do przebrania. To robota fotografa, a nie młodych.

zwirek210 - Pią 23 Wrz, 2011

Edmun Chyba Krukier odpowiedział na Twoje pytanie, nie moge cie oceniac gdyz nie wiem ile fotek robisz na imprezie. Szczerze mówiąc u mnie tez różnie bywa czasem 500 z całego ślubu a czasem 1500 ale na ogół nie wydaje więcej niz 100 zdjęć z ceremoni (czyli od błogosławieństwa aż do pierwszego tańca) i około 300 z wesela.

Widzisz Ty robisz dużo zdjęć ale czy sprzedajesz 1000 zdjęć za 800 zł ? Nie sądzę, a dlaczego bo cenisz swoją robotę. I oto mi głownie chodziło żeby ludzie nie robili z fotografii masowej produkcji parówek w cenie 3 zł za kg

edmun - Sob 24 Wrz, 2011

no i dochodzimy do sedna, bo czy 120 zdjęć finalnie ze wszystkim to dużo czy mało?
w tym przygotowania, błogosławieństwo, ślub, wesele, plener

może tak nowy temat albo wydzielenie zrobić ?

AM - Sob 24 Wrz, 2011

zwirek210 napisał/a:

Moze moja wypowiedź poruszy pare osób i padna komentrze że znalzł sie artysta ale tak własnie jest fotograf powinien byc artysta a nie tylko dokumentalista.

Pracuje w innej branzy fotografii, ale uwazam, ze fotograf nie ma byc artysta. Znaczy mozna przemycac artyzm do wykonywanej pracy i to nawet dobrze, ale na pierwszym miejscu jest sie profesjonalista. Jak klient chce 200 zdjec - dajesz 200, jak 1000 to dajesz 1000.
Takie nawolywanie nie zmieni w zaden sposob rynku. Klienci biora 1000 zdjec za kilkaset zlotych bo tak chca - wydaje im sie to lepsze. Jak zabronimy takiego procederu to ci ludzie nagle nie naucza sie doceniac fotografii i zaczna wymagac dziesieciu artystycznych, tylko po prostu oleja fotografa na slubie.
W kazdym razie ja nie widze jak moja pozycje mialoby poprawic powstrzymanie fotografow architektury, ktorzy oddaja z sesji 100 zdjec (w tej branzy to ogromna ilosc) za bezcen.

Krukier - Sob 24 Wrz, 2011

AM, to nie jest problem że ktoś oddaje 1500 dobrych, obrobionych, retuszowanych zdjęć. Jak jest taki kozak to tylko winszować. Problem polega na tym że ci "fotografowie zawodowi" którzy oddają tysiące fot klientowi oddają 90% chłamu i 10% dobrych zdjęć. A robotę przerzucają na klientów, pomijając już kwestię że te foty są nie obrobione, ewentualnie pakietowo automatyczne kolory/kontrast itp + oczywiście wszystko sepią i BW (tak przynajmniej im się wydaje że robią sepie i BW).
Najgorsze że młodzi nie wybierają świadomie: Wy rozumiecie różnicę między materiałem z sesji a gotowymi zdjęciami. "Śmiertelnicy" uważają że wystarczy spust naciskać i brodawki pana młodego same się usuwają :)

komor - Nie 25 Wrz, 2011

zwirek210 napisał/a:

Ale wiesz, że takie apele można wygłaszać w bardzo wielu grupach zawodowych? :) I nie od wczoraj…

Jak chcecie dalej narzekać i biadolić to wydzielę do osobnego wątku, nie ma problemu.

Krukier - Nie 25 Wrz, 2011

No nie słyszałem o budowlańcach pstrykających domy jak popadnie :mrgreen:
jaad75 - Nie 25 Wrz, 2011

Cytat:
No nie słyszałem o budowlańcach pstrykających domy jak popadnie :mrgreen:
Zdziwiłbyś sie - ostatnio słyszałem gościa, który mówił, że postawili duży, trzy kondygnacyjny, murowany dom w cztery miesiące... Łącznie z laniem fundamentów... :roll:
Raczej nie wezmę go do wykonania jakichkolwiek prac u mnie... :razz:

Krukier - Nie 25 Wrz, 2011

jaad75, kolega komor, już wcześnień "proponował" nam nowy wątek. Teraz zaproponuje inne forum. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Usjwo - Pon 26 Wrz, 2011

zwirek210 napisał/a:
Krukier Niestety masz racje nasz zawód staje sie wypaczany przez bande baranów co pstrykaja jak po padnie i daja masówke za grosze.
Nie robi sie slubów za 500 czy 800 zł.

Na rynku jest miejsce i dla kilentow za 500zl i dla tych za 5000zl. Wiecej jest takich za 500zl. To tak jak wszedzie, wiekszosc kupuje tani, chinski badziew (czego sam jestem przykladem :razz: :mrgreen: ) inny pojdzie do specjalistycznego sklepu i kupi markowy produkt. Naprawde rynek foto nie rozni sie do innych.

komor - Czw 29 Wrz, 2011

Oczyściłem temat z niepotrzebnej dyskusji personalnej. Nie wracajmy już do tego.
lech pepliński - Sob 15 Paź, 2011

Było o przegrzewani się lampy SB 900 . Sam mam EX 580II i nie znam tego problemu . Ale akurat wczoraj koledze odmówiła posłuszeństwa SB900 . Założył 800 i poszedł dalej robić zdięcia . A ja zaczęłem bawić się 900 z ręki . Palnik do góry , wysunięty odbłysk i po 22 błysku
koniec . O kant d... taką lampę .Oczywiście odczekałem 15 minut , żeby lampa wystygła .

komor - Sob 15 Paź, 2011

Może to są jakieś problemy z jakością, skoro jednym się przegrzewa, a innym nie? Coś jest źle umocowane i nie odprowadza ciepła? Albo czujnik temperatury zbyt wyczulony?
Krukier - Sob 15 Paź, 2011

Mam dwie 900'ki i zachowują się identycznie, Znajomy też i na imprezach rotuje je ;)
Czyli to nie problem z jakością.

SB-900 nie przegrzewa się, ale ma nad wrażliwe czujniki temperatury. W 800'ce i EX'y problem nie występuje bo - nie ma czujnika. W SB-900 też można z poziomu menu wyłączyć czujnik i po problemie. Nie zabrania tego nawet gwarancja.
A że jak ktoś wybuli 1300zł na lampkę to na nią chucha i jak tylko piśnie alarm to wpada w panikę to inna sprawa. Ale ktoś już tego forum pisał że wyłącza pomiar i ma to w nosie. I jest OK.

zwirek210 - Sob 15 Paź, 2011

Kurkier Ma rację ja mam czujnik wyłączony i bez problemu. Lampa najbardziej grzeje sie gdy ma założony oryginalny dyfuzor co jest dosyć idiotyczne bo jak go założę odwrotnie to lampa znaczniej więcej wytrzymuje bez alertu.
lech peplinski Generalnie nie można porównywać lampy co do ilości błysków no chyba że weźmiemy lampy o tej samej liczbie przewodniej ustawimy ja na manualu na pełną moc i wtedy można porównać a tak to nie ma to żadnych podstaw do oceny lampy po ilości błysków. Po drugie powinny byc te same akumulatory w pełni naładowane i w jednej lampie i w drugiej. Bez dyfuzorów. A ty piszesz ze oddałes 25 strzałów i padła i "do dupy z taka lampa " a za pytam względem czego sie twoje porównanie odnosi. ??? Warto dodać że sabinki mają system CLS co tez jest ich dużym plusem. Oraz bardzo logiczne i funkcjonalne menu.

jaad75 - Sob 15 Paź, 2011

zwirek210 napisał/a:
Lampa najbardziej grzeje sie gdy ma założony oryginalny dyfuzor co jest dosyć idiotyczne
Raczej oczywiste. Takie jak to, że granatowy filtr przypalisz po kilku strzałach na pełnej energii błysku.
zwirek210 napisał/a:
piszesz ze oddałes 25 strzałów i padła
Jeśli "padła" po 25-ciu strzałach na 1/1, to tylko pogratulować... :mrgreen:
ghost - Sob 15 Paź, 2011

lampa się grzeje to jedno, ale znacząca część energii wydziela się na bateryjkach. często pomaga wymiana przegrzanych na dugi komplet.
lech pepliński - Nie 16 Paź, 2011

Jest impreza , gdzie Prezydent trąca się kiliszkiem szampana z 30 parami jedną po drugiej i muszę zrobić 30 zdięć. Z Canonem nie ma problemu , z Nikonem niestety jest .
Krukier - Nie 16 Paź, 2011

lech pepliński, wyłącz czujnik w SB-900, włącz w Canonie. ups - tam tego niema?

Może nie odbijaj światła od sufitu na wolnym powietrzu? :lol: sorki, ale ostatnio parę razy widziałem takich "zawodowców".

U mnie: składnie życzeń, 120 gości, sb-cja ledwo się zagrzała.
Za to na zewnątrz: kilka strzałów kompensujących silne światło i pozamiatane... :) Ale to była seria na 1/1.

zwirek210 - Nie 16 Paź, 2011

lech pepilnski Zgadzam sie z krukierem ja potrafie swoja sabinka oddac sporo strzałów rzędu 40 - 50 i nie mam problemów. Ale jak juz ci pisałem nie mozna tak oceniac lampy trzeba miec identyczne warunki identyczne ustawienia i wtedy mozna cos mówić która lepsza która gorsza. Jak robisz zdjecia Prezydentowi to zmiłuj sie i nie pstrykaj mu tak fleszem bo nam oślepnie biedak.
hijax_pl - Nie 16 Paź, 2011

Profesjonalista tak samo jak potrafi zrobić zdjęcie każdym aparatem, tak samo potrafi wykorzystać każdą lampę ;)
lech pepliński - Pon 17 Paź, 2011

ZWIREK : Nie daję błyskiem po oczach, bo rzeczywiście by oślepł . :twisted: Lampa do góry i biały plastik na odbicie .
hijax_pl - Pon 17 Paź, 2011

Czyli wali pełną mocą?
jaad75 - Pon 17 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
Czyli wali pełną mocą?
Wali w TTL-u... :razz:
hijax_pl - Pon 17 Paź, 2011

No jak nie ma sufitu to pójdzie pełną mocą... :roll:
Krukier - Pon 17 Paź, 2011

Przy dłuższym czasie naświetlania to może działać! Tylko księżyc musi być w odpowiednim miejscu. Trzy sekundy i mamy idealnie miękkie światło, no trochę srebrne ;)
jaad75 - Pon 17 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
No jak nie ma sufitu to pójdzie pełną mocą... :roll:
Serio?... :wink: