|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - d90 czy d3100 czy nx10 juz sam nie wiem co wybrac ...
konradrafal - Nie 18 Wrz, 2011 Temat postu: d90 czy d3100 czy nx10 juz sam nie wiem co wybrac ... Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum dlatego proszę o wyrozumiałość.
Zakładam nowy temat ponieważ czytając podobne tematy doszedłem do wniosku że wiem tylko że nic już nie wiem. W większości każdy chwali to co ma a jak KTOŚ uważa inaczej to od razu wojna.
Chciałbym zakupić sobie sprzęcik w miarę uniwersalny . Moje wymagania to :
1. Zdjęcia krajobrazów (głównie górskich) gdzie niebo będzie niebieskie a pozostałe elementy w miarę jasne ( a nie tak jak w moim tz8 często przepalone niebo a w trybie z punktowym pomiarem światła i korektą ekspozycji niby ok. ale duży szum ..)
2. W miarę dobre odwzorowanie barw (a nie przy mocniejszym słońcu zieleń robi się szara )
3. Fotografowanie górskich wodospadów i potoków z efektem płynącej wody (coś takiego udaje mi się uzyskać tylko w pochmurne dni kiedy jest bardzo mało światła (ponieważ obniżenie ISO i ustawienie max. Pseudo przysłony nic nie daje)
4. Ogólne zdjęcia z niedzielnych wycieczek
5. Oraz zdjęcia ludzi
6. Zdjęcia nocne rozświetlonych miast, i ulic z wiaduktów
Zaznaczam ze nie zamierzam się bawić w fotografie profesjonalnie. Niedawno byłem media i tam dzięki uprzejmości sprzedawcy mogłem pobawić się różnymi hybrydami i powiem szczerze że mój lumix robi całkiem dobre foty…
Jak w temacie zastanawiam się nad paroma sprzętami które mogę kupić w podobnej cenie czyli d90 z 18-105, d3100 z tym samym obiektywem , Samsung nx10 z 18-55 + 55-200, no i może jakiś sony. Nad Canonami się zastanawiałem ale nie leża mi w dłoni i ogólnie nie bardzo mi się podobają.
Czytając inne fora rzuciły mi się w oczy następujące sprawy:
Wielu twierdzi ze bez wstępnie podnoszonego lustra nie da się wykonać dobrych z zdjęć ze statywu z krótkimi czasami a co dopiero mówić z reki ..
To samo się tyczy kontrastowych scen , że potrzebne są tu zaawansowane funkcje których np. d3100 nie posiada
Znowu że przydatne jest użyteczne wysokie ISO i ze w tym aspekcie d90 jest 100 lat za d3100
I na koniec że nx 10 strasznie szumi nawet przy ISO 200 (jeżeli tak to Praszka kompletna) a Sony znowu z półprzepuszczalnym lustrem to tylko jakieś poświaty na zdjęciach.
Ponadto zastanawia mnie czy poradzę sobie z d90 lub innym bardziej zaawansowanym aparatem przesiadając się z kompaktu i ile czasu mi zajmie ogarnięcie tego wszystkiego bo nie posiada on tak jak d3100 podręcznika (pomocy dla początkujących)
I co tu wybrać? Okrojony z niby bardzo potrzebnych funkcji d3100 czy „trudnego” w obsłudze d90 a może szumiącego nx10 ?? proszę o pomoc i jakieś poukładanie tych informacji
hijax_pl - Nie 18 Wrz, 2011
konradrafal napisał/a: | Zakładam nowy temat ponieważ czytając podobne tematy doszedłem do wniosku że wiem tylko że nic już nie wiem. | Jakoś to tak już jest, że nowe tematy zakładają osoby, które od nadmiaru czytanki nie wiedzą nic i w jakiś magiczny sposób oczekują nagłego olśnienia... konradrafal napisał/a: | W większości każdy chwali to co ma a jak KTOŚ uważa inaczej to od razu wojna. | W mniejszości... konradrafal napisał/a: | gdzie niebo będzie niebieskie a pozostałe elementy w miarę jasne ( | To se ne da pane Havranek...
Trzeba wiedzieć dlaczego tak się dzieje i czym można redukować taki efekt, aparat nie wymyśli o co chodzi jego operatorowi. konradrafal napisał/a: | W miarę dobre odwzorowanie barw (a nie przy mocniejszym słońcu zieleń robi się szara ) | Wiesz co się z barwami dzieje przy zmianie naświetlenia? Weź koszulkę czerwoną i spójrz na nią pod silnym halogenie, standardowym oświetleniu pokoju i świeczką... konradrafal napisał/a: | Zaznaczam ze nie zamierzam się bawić w fotografie profesjonalnie. | OK, ale przydałoby się chociaż wiedzieć jak się zdjęcia robi, bo to ni eaparat robi, tylko fotograf
konradrafal napisał/a: | czyli d90 z 18-105, d3100 z tym samym obiektywem , Samsung nx10 | To kompletnie różne aparaty... konradrafal napisał/a: | Wielu twierdzi ze bez wstępnie podnoszonego lustra nie da się wykonać dobrych z zdjęć ze statywu z krótkimi czasami a co dopiero mówić z reki .. | Bzdura. konradrafal napisał/a: | To samo się tyczy kontrastowych scen , że potrzebne są tu zaawansowane funkcje których np. d3100 nie posiada | Bzdura. konradrafal napisał/a: | Znowu że przydatne jest użyteczne wysokie ISO i ze w tym aspekcie d90 jest 100 lat za d3100 | Kolejna bzdura. konradrafal napisał/a: | Ponadto zastanawia mnie czy poradzę sobie z d90 lub innym bardziej zaawansowanym aparatem przesiadając się z kompaktu | Z tymi aparatami to tak już jest, że im bardziej profesjonalny tym mniej sam robi.. Takie za 7tysi aparaty, to nawet nie mają trybu Auto
P.S.
Kupuj D3100 z 18-105VR i ciesz się zdjęciami
moronica - Nie 18 Wrz, 2011 Temat postu: Re: d90 czy d3100 czy nx10 juz sam nie wiem co wybrac ...
konradrafal napisał/a: | 1. Zdjęcia krajobrazów (głównie górskich) gdzie niebo będzie niebieskie a pozostałe elementy w miarę jasne ( a nie tak jak w moim tz8 często przepalone niebo a w trybie z punktowym pomiarem światła i korektą ekspozycji niby ok. ale duży szum ..) |
kwestia wykorzystania filtra szarego polowkowego badz polaryzacyjnego
konradrafal napisał/a: | 2. W miarę dobre odwzorowanie barw (a nie przy mocniejszym słońcu zieleń robi się szara ) |
to kwestia poprawnej ekspozycji czyli recznej korekty tego co aparat zasugeruje
konradrafal napisał/a: | 3. Fotografowanie górskich wodospadów i potoków z efektem płynącej wody (coś takiego udaje mi się uzyskać tylko w pochmurne dni kiedy jest bardzo mało światła (ponieważ obniżenie ISO i ustawienie max. Pseudo przysłony nic nie daje) |
rowniez kwestia zastosowania filtra, tym razem ND
konradrafal napisał/a: | 4. Ogólne zdjęcia z niedzielnych wycieczek |
to kazdym standardowym obiektywem mozna robic
konradrafal napisał/a: | 5. Oraz zdjęcia ludzi |
o obiektywach portretowych byla juz masa watkow na forum
konradrafal napisał/a: | 6. Zdjęcia nocne rozświetlonych miast, i ulic z wiaduktów |
kupic stabilny statyw
jak widzisz korpus to tylko jeden z elementow zestawu robiacego zdjecia, czesto nie najwazniejszy
konradrafal napisał/a: | Ponadto zastanawia mnie czy poradzę sobie z d90 lub innym bardziej zaawansowanym aparatem przesiadając się z kompaktu i ile czasu mi zajmie ogarnięcie tego wszystkiego bo nie posiada on tak jak d3100 podręcznika (pomocy dla początkujących) |
to juz zalezy od ciebie i twojego zapalu oraz zainteresowania tematem. jest instrukcja obslugi, sa ksiazki, poradniki w internecie
konradrafal napisał/a: | I co tu wybrać? Okrojony z niby bardzo potrzebnych funkcji d3100 czy „trudnego” w obsłudze d90 a może szumiącego nx10 ?? proszę o pomoc i jakieś poukładanie tych informacji |
d90 jest prostszy w obsludze od d3100 gdyz umozliwia szybsza zmiane parametrow przyciskami i pokretlami w korpusie, szybki podglad ustawien na dodatkowym wyswietlaczu
konradrafal - Nie 18 Wrz, 2011
Dziękuje za konkretne odpowiedzi a z tym olśnieniem to nie tak do końca po prostu czytając opinie różnych osób często bardzo sprzecznych i wykluczających się trudno jest coś sensownego wywnioskować
jaad75 - Nie 18 Wrz, 2011
moronica napisał/a: | d90 jest prostszy w obsludze od d3100 gdyz umozliwia szybsza zmiane parametrow przyciskami i pokretlami w korpusie, szybki podglad ustawien na dodatkowym wyswietlaczu | Dokładnie.
|
|