|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Kalibrowanie monitora pod zdjęcia
siosio - Pon 19 Wrz, 2011 Temat postu: Kalibrowanie monitora pod zdjęcia Mam CRT Mitsubishi Diamond Plus 93 SB - http://reviews.cnet.com/c...7-30617813.html
Używam rozdzielczość 1280x1024
Tutaj widzę pełną rozpiętość tonalną:
http://www.fotoamator.szm...kalibracja.html
i tu też:
http://dominik.4me.pl/htm...a_monitora.html
Ale tutaj:
http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm
- nie widzę 4rki i 3jki - i mimo zmian w jasności nie umiem tego zmienić.
Mam contrast na 100 proc i jasność... również na 100 proc.
przed
http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm
miałem 9350 kelwinów a teraz nastawiłem sobie na 6500 kelwinów - dobrze zrobiłem?
W monitorze mam możliwość zmiany parametrów R, G, B.
Aktualnie R mam na 99proc: G mam na 79 proc , B mam na 69 proc. Właściwie mam te wartości poustawiane???
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
siosio, przeczytałeś w ogóle stronę, do której próbujesz kalibrować?
Cytat: | Zaczynamy od ustawienia kontrastu w monitorze tak, by białe obszary nie świeciły zbyt jaskrawo. To bardzo częsty błąd użytkowników komputerów - zbyt jasny i kontrastowy obraz niszczy wzrok. |
Kontrast na 100% to nie jest dobry pomysł - pewnie przez to nie widzisz subtelnych przejść.
jaad75 - Pon 19 Wrz, 2011
siosio, znalazłeś strony, na którch piszą bzdury. Generalnie, na LCD z prawidłowo ustawioną gammą (2.2) powinieneś widzieć wszystkie cyfry, tyle, że na CRT będziesz miał zawsze kłopot z głębokimi cieniami. Te stronki nie nadają się do kalibracji monitora, bo do tego służy sprzętowy kalibrator, zwłaszcza mając CRT powinienneś zainwestować w takowy.
BTW, to pytanie:
siosio napisał/a: | W monitorze mam możliwość zmiany parametrów R, G, B.
Aktualnie R mam na 99proc: G mam na 79 proc , B mam na 69 proc. Właściwie mam te wartości poustawiane??? | Świadczy o tym, że kompletnie nie masz pojęcia czym jest kalibracja sprzętu.
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
jaad75, nie konstruktywniej byłoby polecić strony o kalibracji, na których nie piszą bzdur?
Tylko nie pisz, że nie da się programowo _akceptowalnie_ skalibrować monitora...
jaad75 - Pon 19 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | Tylko nie pisz, że nie da się programowo _akceptowalnie_ skalibrować monitora... | Nie da się. Po prostu. Ludzkie oko jest zbyt ułomne. Poza tym oprócz kalibracji trzeba go potem sprofilować, czyli numerycznie opisać jego działanie w stosunku do wzorca, a tego nie zrobisz "na oko".
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
jaad75, trochę to sprzeczne - po co kalibrować parametry dokładniej niż jest to w stanie zaobserwować ludzkie oko? W końcu kalibrujesz dla oka.
hijax_pl - Pon 19 Wrz, 2011
Ja tam kalibruję po to by mieć profil...
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
Nie wiem, czy się rozumiemy - chodzi mi o kalibrację taką, żeby widzieć poprawnie zdjęcia udostępnione przez innych, którzy mają skalibrowane monitory.
mozer napisał/a: | chodzi mi o kalibrację taką, żeby widzieć poprawnie zdjęcia udostępnione przez innych, którzy mają skalibrowane monitory. | Chodzi o kalibrację taką, żeby było widać kolory z pliku zdjęcia w sposób taki, w jaki są zapisane. Inaczej jakakolwiek korekcja kolorystyczna (włącznie z WB) powoduje dość dziwne efekty gdy się zdjęcie komuś wyśle, czy wywoła...
kozidron - Pon 19 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | chodzi mi o kalibrację taką, żeby widzieć poprawnie zdjęcia udostępnione przez innych, którzy mają skalibrowane monitory. |
to albo kalibrować albo nie, są rzeczy które robione na "oko" nie przynoszą nawet dostatecznych efektów.
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
Nie wiem jak Wy, ale ja zdjęcia oglądami oczami ;P
mozer napisał/a: | Nie wiem jak Wy, ale ja zdjęcia oglądami oczami ;P | To jak oceniasz zdjęcia cudze na swoim monitorze?
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | mozer napisał/a: | Nie wiem jak Wy, ale ja zdjęcia oglądami oczami ;P | To jak oceniasz zdjęcia cudze na swoim monitorze? |
Telepatycznie;)
Musicie z każdego wątku robić przekomarzanki?
Chodzi mi o to, że skoro oko nie jest w stanie wychwycić niewielkich odchyłek kolorów/jasności od 'wartości wzorcowych' to po co się wysilać/przepłacać...
mozer napisał/a: | Chodzi mi o to, że skoro oko nie jest w stanie wychwycić niewielkich odchyłek kolorów/jasności od 'wartości wzorcowych' to po co się wysilać/przepłacać... | OK, ale jak na oko dobierasz punkt bieli?
kozidron - Pon 19 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | Musicie z każdego wątku robić przekomarzanki? |
mozer, to nie jest tak, ja mam takiego lapka, którego wiem, że nigdy poprawnie nie skalibruje, dlatego nie podejmuje działań "na oko" bo to nie ma sensu.
mozer napisał/a: | to po co się wysilać/przepłacać... |
Jak się nie da to sie nie podejmuje takich działań, nawet na oko bo to bezsensu.
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
hijax_pl, no to właśnie było moje pytanie o stronę o kalibracji, na której nie ma bzdur
Jaki jest problem w wyborze punkt bieli? Rozumiem, że chodzi o najjaśniejszy element na ekranie, który powinien zależeć od oświetlenia w pomieszczeniu.
Czy może chodzi Ci o balans bieli?
mozer napisał/a: | Czy może chodzi Ci o balans bieli? | Tak - o temperaturę bieli. By Monitor nie przekłamywał Ci kolorów nawet, gdy ustawisz krzywą tak, że wszystkie odcienie będą widoczne.
mozer - Pon 19 Wrz, 2011
hijax_pl, dobra, za słabo się orientuję w temacie, żeby kontynuować dyskusję - nie wiem nawet o jaką krzywą teraz chodzi. Liczyłem na podrzucenie jakiegoś sposobu kalibracji, który nie wymaga inwestycji w rozwiązania sprzętowe.
kozidron, a po czym wysnuć wniosek, że się nie da?
jaad75 - Wto 20 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | Liczyłem na podrzucenie jakiegoś sposobu kalibracji, który nie wymaga inwestycji w rozwiązania sprzętowe. | Nie ma takich. Musisz mieć numeryczne dane opisujące to, jak Twój monitor wyświetla kolory, by cokolwiek było wyświetlone choćby w przybliżeniu zgodnie ze standardem.
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011
mozer napisał/a: | Liczyłem na podrzucenie jakiegoś sposobu kalibracji, który nie wymaga inwestycji w rozwiązania sprzętowe. | Jedyne co mi przychodzi do głowy to zleceni usługi kalibracji
To jaki to jest problem w obecnych matrycach (podświetlanie i regulacja) myślę, że może doskonale pokazać przykład z mojego dziadowskiego, firmowego laptopa...
Zwróć uwagę jak wyglądają korekcje przy różnych luminacjach.
To co ty możesz sobie pokręcić gałkami monitora, to tylko ustawienia krańcowe.
siosio - Wto 20 Wrz, 2011
W takim razie jaki kalibrator? Tak, żeby nie był za drogi a w miarę dobry....
siosio, długo jeszcze zamierzasz używać tego CRT?
dr11 - Wto 20 Wrz, 2011
Potrzebującym mogę pomóc spektrofotometrem w Łodzi
siosio, długo jeszcze zamierzasz używać tego CRT?
Na razie nie mam kasy na coś lepszego (a zbieram na obiektyw) od mojego crt i nie mam też pomysłu w jaki monitor mierzyć.... Eizo jest za drogie....
siosio, chodzi o to, że są urządzenia nadające się dobrze do CRT, ale niekoniecznie do LCD, zwłaszcza tych na LED-ach, czy szerokogamutowców.
BTW, kalibrator będzie zapewne droższy niż Twój monitor...
To, że kalibrator będzie droższy od mojego CRT to się domyślam.
Ale ile może kosztować pasujący pod mój CRT kalibrator? Jakiej marki kalibratory szukać? Ktoś może podać przykłady konkretnych modeli do kalibracji CRT?
A monitory LCD do zdjęć nie mają wbudowanych kalibratorów i itak trzeba do nich dokupić kalibrator?
[ Dodano: Wto 20 Wrz, 2011 11:14 ]
A z monitorów do obróbki fot do 2tysięcy plus kalibrator do niego w kwocie do około 5stówek to co byście proponowali? Chodzi mi oczywiście o amatorską linię - no chyba, że nie ma sensu w to inwestować i trzeba zbierać z 5tysięcy na jakieś tańsze eizo.
[ Dodano: Wto 20 Wrz, 2011 11:18 ]
A tak w ogóle to chyba jest różnica wydać te 3, 4 stówy na kalibrator do CRT aniżeli wydawać na nowy monitor ponad 2 tysiaki plus kalibrator?? Ten mój CRT dużo w jakości ustępuje takiemu lcd do obróbki fot w kwocie około 2 tysiaków? Bo jak nie...... to po co przepłacać. A 5 tysiaków no nie wydam na monitor, żeby była rzeczywiście różnica.
siosio napisał/a: | Ale ile może kosztować pasujący pod mój CRT kalibrator? Jakiej marki kalibratory szukać? Ktoś może podać przykłady konkretnych modeli do kalibracji CRT? | Takie co lepsiejsze to kosztują koło 800zł. Np X-Rites i1Display Pro (nowy to i droższy trochę) czy też ColorMunki Display, albo Spyder3Elite siosio napisał/a: | A monitory LCD do zdjęć nie mają wbudowanych kalibratorów i itak trzeba do nich dokupić kalibrator? | Niektóre są dostarczane z kalibratorem. Większość tych wyższej klasy jest po prostu skalibrowana w fabryce jeszcze. Ale są też sklepy, które ci monitor wygrzeją i skalibrują (w takim układzie komputer powinien pracować w natywnym sRGB bez żadnych modyfikacji programowych) siosio napisał/a: | Chodzi mi oczywiście o amatorską linię - no chyba, że nie ma sensu w to inwestować i trzeba zbierać z 5tysięcy na jakieś tańsze eizo. | Są porządne Delle czy NECi...
A takie coś wystarczy?
http://allegro.pl/nec-mul...1813207598.html
Mam rozumieć, że jak raz się skalibruje monitor to nie trzeba go już później kalibrować w ogóle, bądź przez bardzo długi czas?
dr11 - Wto 20 Wrz, 2011
siosio, masz tu trochę informacji o tym ekranie: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=14
Kalibrację zaleca się wykonywać co jakiś czas, tym bardziej, że ten monitor co podałeś ma podświetlanie jarzeniowe, które z czasem zmienia swoją charakterystykę barwową. W zastosowaniach domowych można zaryzykować, że raz na rok (ale nie rok ciągłej pracy ).
Acha. Myślę, że mimo wszystko będzie lepszy od tego CRT
hijax_pl napisał/a: | Większość tych wyższej klasy jest po prostu skalibrowana w fabryce jeszcze. Ale są też sklepy, które ci monitor wygrzeją i skalibrują (w takim układzie komputer powinien pracować w natywnym sRGB bez żadnych modyfikacji programowych) | Nigdy w życiu. Powinien pracować na profilu stworzonym po kalibracji. No chyba, że gamut jest w 100% zgodny z sRGB, ale to się prawie nie zdarza.
siosio napisał/a: | Mam rozumieć, że jak raz się skalibruje monitor to nie trzeba go już później kalibrować w ogóle, bądź przez bardzo długi czas? | Teoretycznie powinno się powtarzać proces co 2 tygodnie i przed każdym ważniejszym projektem, ale np. monitory z podświetleniem WLED prawie nie zmieniają się w czasie i wielkiego sensu to nie ma... Wystarczy raz na kilka miesięcy.
jaad75 napisał/a: | No chyba, że gamut jest w 100% zgodny z sRGB, ale to się prawie nie zdarza. | I kalibracja jest wgrana w LUT w monitorze
dr11 - Wto 20 Wrz, 2011
Monitor powinien być skalibrowany, dane kalibracji wrzucone w LUT monitora a jeśli nie jest to możliwe - w LUT karty graficznej. Następnie oprofilowany. Profil załadowany jako domyślny systemu dla tegoż urządzenia.
hijax_pl napisał/a: | I kalibracja jest wgrana w LUT w monitorze | Ale wciąż należy go jeszcze oprofilować.
jaad75 napisał/a: | Ale wciąż należy go jeszcze oprofilować. | Tak.
mozer - Wto 20 Wrz, 2011
Będę upierdliwy ;P - czyli wg Was jak nie mam sprzętowego kalibratora, to lepiej w ogóle nic nie robić?
mozer napisał/a: | czyli wg Was jak nie mam sprzętowego kalibratora, to lepiej w ogóle nic nie robić? | Nie - albo kupić kalibrator, albo od kogoś pożyczyć albo zlecić kalibrację firmie jakiejś...
mozer - Wto 20 Wrz, 2011
hijax_pl, to jest oczywista droga, ale moje pytanie dotyczy tego, co mogę sam zrobić softwarowo. Żeby było jaśniej - bezpłatnie ;P
mozer napisał/a: | co mogę sam zrobić softwarowo. | Niewiele...
Poprzez "niewiele" rozumiem "praktycznie nic". mozer napisał/a: | Żeby było jaśniej - bezpłatnie ;P | Pożyczyć kalibrator od kolegi, podjechać na zlot optycznych (zawsze ktoś jest z kalibratorem ) albo dogadać się z kimś na forum, kto posiada owo urządzenie...
dr11 - Wto 20 Wrz, 2011
mozer, możesz próbowac. Sam kiedyś tak zrobiłem. Potem miałem trochę za dużo zdjęć do poprawy
mozer - Wto 20 Wrz, 2011
Czyli te wszystkie strony z wzorcami kalibracyjnymi i opisami manipulacji gammą, jasnością, kontrastem są zupełnie bezwartościowe?
W końcu jednak ma spore znaczenie jak mam np. ustawioną jasność i kontrast w monitorze - nawet ja widzę różnicę
mozer napisał/a: | Czyli te wszystkie strony z wzorcami kalibracyjnymi i opisami manipulacji gammą, jasnością, kontrastem są zupełnie bezwartościowe? | No nie zupełnie - możesz przy ich pomocy ustawić w miarę poprawnie jasność i kontrast, ale nie kolor (co ma znaczenie jak masz LCD)
mozer napisał/a: | Czyli te wszystkie strony z wzorcami kalibracyjnymi i opisami manipulacji gammą, jasnością, kontrastem są zupełnie bezwartościowe? | Tak. Możesz sobie na nich czasem podejrzeć jakość swojego monitora (po kalibracji sprzętowej). Do LCD polecam to:
http://www.lagom.nl/lcd-test/
mozer napisał/a: | W końcu jednak ma spore znaczenie jak mam np. ustawioną jasność i kontrast w monitorze - nawet ja widzę różnicę | Jak skalibrujesz monitor, popracujesz chwilę, a potem wyłączysz kalibrację, to dopiero się zdziwisz, na jakie gówno patrzyłeś przed kalibracją...
mozer - Wto 20 Wrz, 2011
Pytam o to wszystko, bo z mojego amatorskiego punktu widzenia wożenie monitorów, laptopów itp. do kalibracji jest trochę przerostem formy - w końcu zdjęcia robię głównie dla siebie, a fotolaby z reguły nie korzystają z profili (a na takie co korzystają mnie nie stać przy masowych odbitkach;)
A czy zwykłą atramentową drukarkę jest prościej skalibrować?
jaad75 napisał/a: | to dopiero się zdziwisz, na jakie gówno patrzyłeś... | Tę rzeźnię łatwo można zobaczyć używając tego obrazka: http://members.chello.pl/...eznik_lcduf.png (trzeba go oglądać w skali 100%)
Na idealnie skalibrowanym monitorze powinny to być szare paski.
[ Dodano: Wto 20 Wrz, 2011 12:37 ]
mozer napisał/a: | w końcu zdjęcia robię głównie dla siebie, a fotolaby z reguły nie korzystają z profili (a na takie co korzystają mnie nie stać przy masowych odbitkach;)
A czy zwykłą atramentową drukarkę jest prościej skalibrować? |
A chcesz mieć pewność, że tak jak na ekranie będziesz widział na papierze (pomijając oczywiste różnice wynikające z wyświetlania/odbijania) ?
Atramentówkę też się kalibruje Tylko jak ją skalibrujesz a monitor nie - no to dopiero będzie rzeźnia... Zwykle jak już się kalibruje i profiluje to monitor lub monitor+drukarkę.
mozer - Wto 20 Wrz, 2011
jaad75, dzięki, zapoznam się.
hijax_pl, no chcę, ale mówię, że z reguły fotolaby nie podają profili i nie mają skalibrowanych urządzeń.
mozer napisał/a: | Pytam o to wszystko, bo z mojego amatorskiego punktu widzenia wożenie monitorów, laptopów itp. do kalibracji jest trochę przerostem formy | Absolutnie nie.
mozer napisał/a: | w końcu zdjęcia robię głównie dla siebie | To znaczy, że nie lubisz widzieć co robisz?
mozer napisał/a: | a fotolaby z reguły nie korzystają z profili (a na takie co korzystają mnie nie stać przy masowych odbitkach;) | To jest kompletnie nieistotne. Chyba nie rozumiesz czym są profile. Lab pracuje na zdjęciu uznając je za sRGB (zazwyczaj) i powinien używając wewnętrznego profilu przetłumaczyć sobie kolory na odpowiednie parametry własne.
mozer napisał/a: | A czy zwykłą atramentową drukarkę jest prościej skalibrować? | Trudniej, potrzebny jest spektrofotometr i wzorce. Dlatego zazwyczaj korzysta się z firmowych tuszy i profili papieru. Jeśli używasz zamienników, trzeba je profilować we własnym zakresie.
hijax_pl napisał/a: | Tę rzeźnię łatwo można zobaczyć używając tego obrazka: http://members.chello.pl/...eznik_lcduf.png (trzeba go oglądać w skali 100%)
Na idealnie skalibrowanym monitorze powinny to być szare paski. | No chyba, że używasz matrycy TN, wtedy to zależy od kąta...
mozer napisał/a: | no chcę, ale mówię, że z reguły fotolaby nie podają profili i nie mają skalibrowanych urządzeń. | No wiesz... Takie laby to nie laby i zapewne nikt, kto chce mieć porządne odbitki tam swoich prac nie zanosi. Ja zanoszę do laba, który nie dość, że daje profil to jeszcze kalibrują maszynę raz na jakiś czas no i wiedzą co robią i po co to robią.
mozer napisał/a: | że z reguły fotolaby nie podają profili i nie mają skalibrowanych urządzeń. | Z reguły udostępniają profil urządzenia na życzenie, ale służy on głównie do tego by zrobić sobie symulację wyglądu po wydruku w Photoshopie. A to, czy mają urządzenie skalibrowane i czy udostępniany profil jest aktualny, to inna sprawa.
siosio - Sro 21 Wrz, 2011
A czy Spyder3express, nie wystarczyłby mi? Pisze, że można go używać zarówno do CRT jak i LCD. Mógłbym sobie najpierw skalibrować mój CRT, a później ewentualnie pomyśleć o zakupie jakiegoś lepszego monitora....
A ten cały proces kalibracji jest skomplikowany? Dodają do tego instrukcję kalibracji (najlepiej po Polsku)?
jaad75 - Czw 22 Wrz, 2011
siosio napisał/a: | A czy Spyder3express, nie wystarczyłby mi? | Nie używałem wersji 3 Expressa, dwójka była fatalna.
siosio napisał/a: | A ten cały proces kalibracji jest skomplikowany? | To zależy, od stopnia ingerencji w domyślne ustawienia, zaawansowania oprogramowania i użytkownika. Zazwyczaj można wybrać jakiś "easy mode", w którym oprogramowanie prowadzi Cię praktycznie za rękę.
siosio napisał/a: | Dodają do tego instrukcję kalibracji (najlepiej po Polsku)? | Nie spotkałem się, ale nigdy nie miałem w ręce kalibratora kupionego w polskiej dystrybucji.
kasiakaaz - Czw 22 Wrz, 2011
Cytat: | siosio napisał/a:
Dodają do tego instrukcję kalibracji (najlepiej po Polsku)?
Nie spotkałem się, ale nigdy nie miałem w ręce kalibratora kupionego w polskiej dystrybucji. |
Jeżeli kupujesz w sklepie, w Polsce, z oficjalnej dystrybucji - instrukcja w jęz. polskim musi być dołączona. Inną sprawą jest jakość tłumaczenia, a przez to jej zrozumiałość/przejrzystość
siosio napisał/a: | A czy Spyder3express, nie wystarczyłby mi? | Sprawdziłem i ponoć jedyna różnica, to czujnik światła otoczenia i oczywiście okrojone oprogramowanie, ale jeśli używałbyś niezależnego, to nie robi to różnicy. Nie wiem na ile to prawda. BTW, ponoć Spyder3 to nie jest najlepszy wybór do CRT...
siosio - Czw 22 Wrz, 2011
A Spyder3PRO były dużo lepszy?
Bo ten elite rzeczywiście jest drogi..........
Albo jakaś alternatywa ... tańsza.....
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 07:46 ]
Różnica w czujnikach pomiaru światła.... mocno to się to przekłada na jakość kalibracji? Oprogramowanie pewnie mogłoby być dla mnie okrojona, bo nie chcę nic specjalnego wyczyniać tylko sobie pod zdjęcia kalibrować.
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 07:49 ]
A tak w ogóle to czy przy kalibracji ustawiam coś gałkami monitora??? Czy zostawiam gałki tak jak jest - bo to nie ma większego znaczenia - jak te krańcowe wartości w monitorze są poustawiane?
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 08:02 ]
A np. Color Munki create ? Lepszy od tego Spydera3expresso? Żeby był też na CRT.
Ewentualnie jest jeszcze Display... - dużo lepszy od tańszego create?
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 08:16 ]
Pantone huey - chyba najtańszy za 3 stówy jest..... Warto?
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 10:01 ]
Generalnie to i tak najpierw wolę kupić kalibrator.... potem monitor...
W opisie do tych skypów pisze, że są również pod CRT.... Zastanawiam się nad czymś tańśzym np. skyper3exprese albo SKYPE3Pro lub Color Munki Create (jest za około 450 zł więc cenowo bardziej odpowiada od skype3pro)....
Ten mój CRT 8 lat temu kosztował koło 1700 zł i szkoda mi go wymienić na jakiś tańszy lcd do foto. Nad wymianą lcd to bym musiał dłuzej pomyśleć i się do tego finansowo, mentalnie i merytorycznie lepiej przygotować.
siosio napisał/a: | A Spyder3PRO były dużo lepszy?
Bo ten elite rzeczywiście jest drogi..........
Albo jakaś alternatywa ... tańsza..... | Pisałem Ci - różnica w oprogramowaniu i czujniku światła otoczenia.
siosio napisał/a: | Różnica w czujnikach pomiaru światła.... mocno to się to przekłada na jakość kalibracji? | Osobiście wogóle nie używam czujnika ambientu. Teoretycznie powinieneś mieć różne kalibracje i profile dla różnych warunków zewnętrznych, ale nie korzystam z tego.
siosio napisał/a: | A tak w ogóle to czy przy kalibracji ustawiam coś gałkami monitora??? Czy zostawiam gałki tak jak jest - bo to nie ma większego znaczenia - jak te krańcowe wartości w monitorze są poustawiane? | Podczas kalibracji używasz gałek monitora (zazwyczaj), po oprofilowaniu już ich nie używasz, do czasu kolejnej kalibracji.
siosio napisał/a: | A np. Color Munki create ? Lepszy od tego Spydera3expresso? Żeby był też na CRT.
| Nie wiem.
siosio napisał/a: | Ewentualnie jest jeszcze Display... - dużo lepszy od tańszego create?
| Ponoć jest świetny:
http://www.dominikherman....erwsze-wrazenia
Ale nie nadaje się pod CRT (podobno).
siosio napisał/a: | Pantone huey - chyba najtańszy za 3 stówy jest..... Warto?
| IMHO - nie.
siosio napisał/a: | Generalnie to i tak najpierw wolę kupić kalibrator.... potem monitor... | Nie jestem przekonany, czy to dobra kolejność...
siosio napisał/a: | W opisie do tych skypów pisze, że są również pod CRT.... Zastanawiam się nad czymś tańśzym np. skyper3exprese albo SKYPE3Pro lub Color Munki Create (jest za około 450 zł więc cenowo bardziej odpowiada od skype3pro).... | Spyderów...
Ja bym zdecydowanie wybrał Spydera w tym przypadku. Jest uniwersalniejszy.
siosio napisał/a: | Ten mój CRT 8 lat temu kosztował koło 1700 zł i szkoda mi go wymienić na jakiś tańszy lcd do foto. Nad wymianą lcd to bym musiał dłuzej pomyśleć i się do tego finansowo, mentalnie i merytorycznie lepiej przygotować. | 8 lat temu... Czyli zapewne jest już mocno wyeksploatowany, więc jest duża szansa, że nawet tańsze LCD na IPS-ie, czy VA da Ci bardziej wiarygodny obraz.
komor - Czw 22 Wrz, 2011
siosio napisał/a: | Ten mój CRT 8 lat temu kosztował koło 1700 zł |
Hehe… W tym roku, przy okazji przeprowadzki biura do domu, pozbyłem się dwóch CRT za które dałem dwa razy więcej (za każdego), nieco mniej niż 8 lat temu. Bez smutku i żalu oraz bez wahania. Moim zdaniem szkoda oczu. Zamiast kupować kalibrator do tego CRT, kup pierwszy z brzegu w miarę przyzwoity LCD, niekoniecznie fotograficzny, a lepiej na tym wyjdziesz. Ostatnio Jaad podawał jakiś typ zaskakująco dobrego LCD za niewielkie pieniądze.
siosio - Nie 06 Maj, 2012
A czy każdy monitor można sprzętowo kalibrować....?? Myślałem, że właściwie prawie każdy....
a tu....
http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=222
i wychodzi, że w większości to można ale obiektywy Eizo kalibrować sprzętowo, a przy innych firmach trzeba się naszukać - trzeba znaleźć model, który ma możliwość sprzętowej kalibracji....
W dodatku czytam, że : "Możliwość sprzętowej kalibracji modeli serii FlexScan dotyczy sytuacji, gdy używany jest kalibrator EIZO EX1 oraz oprogramowanie EasyPIX w wersji 2"
Czyli w tańszych monitorach Eizo, które i tak są drogie można do kalibracji sprzętowej używać tylko konkretny model kalibratora...? Czy w innych firmach jest podobnie?
Mam jeszcze pytanie czy przed obróbką zdjęć należy skalibrować monitor pod balans bieli zdjęcia - chodzi mi tu - dam przykład: zdjęcia zrobione w temperaturze barw 5200 K - to trzeba skalibrować monitor pod tą temperaturę barw, a gdy się obrabia zdjęcia wykonane z lampą, to należy przed obróbką skalibrować monitor do temperatury barw 6000 K?
Zauważyłem, że tańsze kalibratory nie mają możliwości zmiany temperatury barw, a droższe mają - czemu?
jaad75 - Nie 06 Maj, 2012
siosio napisał/a: | A czy każdy monitor można sprzętowo kalibrować....?? Myślałem, że właściwie prawie każdy.... | siosio, rozumiesz na czym polega kalibracja sprzętowa monitora, a na czym kalibracja programowa, również przy użyciu sprzętu, czyli kalibratora?...
siosio napisał/a: | Mam jeszcze pytanie czy przed obróbką zdjęć należy skalibrować monitor pod balans bieli zdjęcia - chodzi mi tu - dam przykład: zdjęcia zrobione w temperaturze barw 5200 K - to trzeba skalibrować monitor pod tą temperaturę barw, a gdy się obrabia zdjęcia wykonane z lampą, to należy przed obróbką skalibrować monitor do temperatury barw 6000 K?
| Pytasz poważnie? Jeśli tak, to wróć jeszcze raz do absolutnych podstaw...
siosio napisał/a: | Zauważyłem, że tańsze kalibratory nie mają możliwości zmiany temperatury barw, a droższe mają - czemu? | Nie kalibratory, tylko oprogramowanie do nich dołączone. Widząc Twoje poprzednie pytanie nawet domyślam się dlaczego...
siosio - Nie 06 Maj, 2012
To gdzie ja znajdę te podstawy? W necie same wycinki informacji znajduję i trudno mi jest to złożyć w cały i jednocześnie prawidłowy obraz - tak jak jest rzeczywiście.
Dlatego też pytam - a dostaję wielce pomocną odpowiedź szukaj podstaw.
Głupsze pytania na tym forum padają, a jednak tłumaczy się w kółko, że np. mnożnik ogniskowej przy aps-c to jest 1,5 albo 1,59, czyż nie jest tak?
AuThoR - Pon 07 Maj, 2012
siosio, jak chcesz się czegoś dowiedzieć to proponuje zrobić to co ja zrobiłem za radą chłopaków - zanim zapytam o coś dziwnego. Skorzystałem z kilku stron i mimo, że na początku ciężko mnie było przekonać do lektury to teraz uważam, że bardzo dobrze zrobiłem zapoznając się z zagadnieniem.
Mogę ci polecić przeczytanie tych artykułów :
1. http://mva.pl/viewforum.p...90ae9f586d797c0 - tu masz 4 tematy o kalibracji
2. http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152 - tu masz ciekawą listę monitorów z podziałem na kategorie klasy i ceny oraz krótki opis dlaczego tak a nie inaczej zostało to podzielone
3. http://www.dominikherman....-obrobki-zdjec/ tutaj masz dodatkowe rozwinięcie tematu potrzebnego podczas wyboru monitora
4. http://www.dominikherman....rokogamutowych/ - tutaj masz dodatkowe rozwinięcie tematu potrzebnego podczas wyboru monitora
5. http://monitory.mastiff.pl/faq - tutaj ktoś się poświęcił i stworzył fajne FAQ dotyczące różnych pytań związanych ogólnie z monitorami i kalibracją - podczas czytania tych pierwszych artykułów nieraz przydaje się jakieś wyjaśnienie, które tu zostało ujęte
NAPRAWDĘ WARTO POŚWIĘCIĆ ZE DWA WIECZORY ŻEBY TO PRZECZYTAĆ.
Ps.
Ogólnie też bym ci polecał zmianę CTR na nowy przyzwoity LCD, ale rozumie też ludzi, których boli bardzo wydanie kasy na takie udogodnienie - do momentu, w którym nie zobaczą czegoś na własne oczy - DO TAKICH JA SIĘ ZALICZAM ::)
Zobaczylem lepszy sprzęt....później kupiłem kalibrator....a teraz po przeczytaniu tych różnych artykułów podzielam zdanie chłopaków - NIE MA SENSU ZABAWA Z KALIBRACJĄ NA OKO....raczej tak samo jak kalibrowanie np nowego LCD za 300-400zł
siosio, wiem, że to nie jest odpowiedź "zrób tak i będzie świetnie", ale po walce z poznawaniem tematu sam już wiem, że tego nie da się tak w dwóch słowach wyjaśnić.
Dodatkowo bez zapoznania się z tematem zadawałem (teraz to widzę) bardzo głupie pytania.
Są tu dużo więksi znawcy niż ja, ale jakbyś potrzebował jakiejś pomocy to z chęcią pomogę wiedzą, którą nabyłem czytając i pytając.
|
|