|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Os³ona przeciws³oneczna do Fuji hs10
ciulabula - Wto 20 Wrz, 2011 Temat postu: Os³ona przeciws³oneczna do Fuji hs10 Witam serdecznie, jestem nowym u¿ytkownikiem tego forum, stronê znam jednak bardzo dobrze. Mam pewne pytanie, na które jednoznacznej odpowiedzi nie potrafi³em znale¼æ na tych stronach. Posiadam aparat Fuji hs10 i zamierzam kupiæ do niego os³onê przeciws³oneczn±. Zastanawiam siê jednak, czy mogê u¿yæ jakiejkolwiek os³ony, przypisanej do innych modeli aparatów (Canon, Nikon etc). czy muszê koniecznie zakupiæ model kompatybilny z Fuji??? Znalaz³em TAKI model, pisz±, ¿e pasuje on do Fuji, wolê siê jednak upewniæ, zanim zakupiê. Bêdê bardzo wdziêczny za odpowied¼. Pozdrawiam.
moronica - Wto 20 Wrz, 2011
Cytat: | or any lens with a 58mm front thread diameter |
ten aparat ma gwint 58mm wiec nakrecic sie da. tylko ta oslona cokolwiek da tylko na szerokim koncu, na dluzszych ogniskowych bedzie tak jakby jej nie bylo
ciulabula - Wto 20 Wrz, 2011
Wielkie dziêki monorica za odpowied¼. Czy zatem sugerujesz kupno innej os³ony? Dodam, ¿e Fuji posiada tak± os³onê tulipanow± w akcesoriach do aparatu, wiêc mo¿e ta nie bêdzie taka najgorsza?
ciulabula, nie polecam innej. przy tak ogromnym zakresie ogniskowych krotka oslona zadziala tylko na szerokim kacie a oslona gleboka z kolei bedzie na tym szerokim koncu winietowala
Czyli ta, któr± wklei³em bêdzie dobra? Dziêkujê za odpowied¼.
ciulabula, co masz na mysli ze bedzie "dobra"? co o niej mysle to juz napisalam wczesniej, teraz zdecyduj czy mimo tego ja chcesz kupic
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011
Dla mnie wkrêcane tulipany to taka ma³a pomy³ka
hijax_pl napisa³/a: | Dla mnie wkrêcane tulipany to taka ma³a pomy³ka |
HIJAX_PL mo¿esz wyja¶niæ dlaczego tak uwa¿asz?
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011
Zwykle gwinty maj± to do siebie, ¿e siê krêc± prawda? A os³ona tulipanowa z za³o¿enia pracuje w okre¶lonej pozycji - dlatego w³a¶nie stosuje siê mocowania bagnetowe.
Poza tym przy tak potê¿nym zakresie k±ta widzenia zgadzam siê z moronik±, lepiej bêdzie rêk± zas³aniaæ w razie potrzeby ni¿ kombinowaæ z os³onami, które siê nie sprawdz±...
hijax_pl napisa³/a: | rêk± zas³aniaæ | Tak robi³em dotychczas !!! Dziêki wielkie za wyja¶nienie sprawy.
|
|