forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Os³ona przeciws³oneczna do Fuji hs10

ciulabula - Wto 20 Wrz, 2011
Temat postu: Os³ona przeciws³oneczna do Fuji hs10
Witam serdecznie, jestem nowym u¿ytkownikiem tego forum, stronê znam jednak bardzo dobrze. Mam pewne pytanie, na które jednoznacznej odpowiedzi nie potrafi³em znale¼æ na tych stronach. Posiadam aparat Fuji hs10 i zamierzam kupiæ do niego os³onê przeciws³oneczn±. Zastanawiam siê jednak, czy mogê u¿yæ jakiejkolwiek os³ony, przypisanej do innych modeli aparatów (Canon, Nikon etc). czy muszê koniecznie zakupiæ model kompatybilny z Fuji??? Znalaz³em TAKI model, pisz±, ¿e pasuje on do Fuji, wolê siê jednak upewniæ, zanim zakupiê. Bêdê bardzo wdziêczny za odpowied¼. Pozdrawiam.
moronica - Wto 20 Wrz, 2011

Cytat:
or any lens with a 58mm front thread diameter

ten aparat ma gwint 58mm wiec nakrecic sie da. tylko ta oslona cokolwiek da tylko na szerokim koncu, na dluzszych ogniskowych bedzie tak jakby jej nie bylo

Wielkie dziêki monorica za odpowied¼. Czy zatem sugerujesz kupno innej os³ony? Dodam, ¿e Fuji posiada tak± os³onê tulipanow± w akcesoriach do aparatu, wiêc mo¿e ta nie bêdzie taka najgorsza?

ciulabula, nie polecam innej. przy tak ogromnym zakresie ogniskowych krotka oslona zadziala tylko na szerokim kacie a oslona gleboka z kolei bedzie na tym szerokim koncu winietowala

Czyli ta, któr± wklei³em bêdzie dobra? Dziêkujê za odpowied¼.

ciulabula, co masz na mysli ze bedzie "dobra"? co o niej mysle to juz napisalam wczesniej, teraz zdecyduj czy mimo tego ja chcesz kupic
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011

Dla mnie wkrêcane tulipany to taka ma³a pomy³ka ;)

hijax_pl napisa³/a:
Dla mnie wkrêcane tulipany to taka ma³a pomy³ka ;)

HIJAX_PL mo¿esz wyja¶niæ dlaczego tak uwa¿asz?

hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011

Zwykle gwinty maj± to do siebie, ¿e siê krêc± prawda? A os³ona tulipanowa z za³o¿enia pracuje w okre¶lonej pozycji - dlatego w³a¶nie stosuje siê mocowania bagnetowe.

Poza tym przy tak potê¿nym zakresie k±ta widzenia zgadzam siê z moronik±, lepiej bêdzie rêk± zas³aniaæ w razie potrzeby ni¿ kombinowaæ z os³onami, które siê nie sprawdz±...

hijax_pl napisa³/a:
rêk± zas³aniaæ
Tak robi³em dotychczas !!! Dziêki wielkie za wyja¶nienie sprawy.