forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Os這na przeciws這neczna do Fuji hs10

ciulabula - Wto 20 Wrz, 2011
Temat postu: Os這na przeciws這neczna do Fuji hs10
Witam serdecznie, jestem nowym u篡tkownikiem tego forum, stron� znam jednak bardzo dobrze. Mam pewne pytanie, na kt鏎e jednoznacznej odpowiedzi nie potrafi貫m znale潭 na tych stronach. Posiadam aparat Fuji hs10 i zamierzam kupi� do niego os這n� przeciws這neczn�. Zastanawiam si� jednak, czy mog� u篡� jakiejkolwiek os這ny, przypisanej do innych modeli aparat闚 (Canon, Nikon etc). czy musz� koniecznie zakupi� model kompatybilny z Fuji??? Znalaz貫m TAKI model, pisz�, 瞠 pasuje on do Fuji, wol� si� jednak upewni�, zanim zakupi�. B璠� bardzo wdzi璚zny za odpowied�. Pozdrawiam.
moronica - Wto 20 Wrz, 2011

Cytat:
or any lens with a 58mm front thread diameter

ten aparat ma gwint 58mm wiec nakrecic sie da. tylko ta oslona cokolwiek da tylko na szerokim koncu, na dluzszych ogniskowych bedzie tak jakby jej nie bylo

Wielkie dzi瘯i monorica za odpowied�. Czy zatem sugerujesz kupno innej os這ny? Dodam, 瞠 Fuji posiada tak� os這n� tulipanow� w akcesoriach do aparatu, wi璚 mo瞠 ta nie b璠zie taka najgorsza?

ciulabula, nie polecam innej. przy tak ogromnym zakresie ogniskowych krotka oslona zadziala tylko na szerokim kacie a oslona gleboka z kolei bedzie na tym szerokim koncu winietowala

Czyli ta, kt鏎� wklei貫m b璠zie dobra? Dzi瘯uj� za odpowied�.

ciulabula, co masz na mysli ze bedzie "dobra"? co o niej mysle to juz napisalam wczesniej, teraz zdecyduj czy mimo tego ja chcesz kupic
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011

Dla mnie wkr璚ane tulipany to taka ma豉 pomy趾a ;)

hijax_pl napisa�/a:
Dla mnie wkr璚ane tulipany to taka ma豉 pomy趾a ;)

HIJAX_PL mo瞠sz wyja郾i� dlaczego tak uwa瘸sz?

hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011

Zwykle gwinty maj� to do siebie, 瞠 si� kr璚� prawda? A os這na tulipanowa z za這瞠nia pracuje w okre郵onej pozycji - dlatego w豉郾ie stosuje si� mocowania bagnetowe.

Poza tym przy tak pot篹nym zakresie k徠a widzenia zgadzam si� z moronik�, lepiej b璠zie r瘯� zas豉nia� w razie potrzeby ni� kombinowa� z os這nami, kt鏎e si� nie sprawdz�...

hijax_pl napisa�/a:
r瘯� zas豉nia�
Tak robi貫m dotychczas !!! Dzi瘯i wielkie za wyja郾ienie sprawy.