forum.optyczne.pl

Aparaty analogowe - Ilford pinhole camera

sigmiarz - Sro 21 Wrz, 2011
Temat postu: Ilford pinhole camera
http://www.ilfordphoto.co...ticle.asp?n=140

bardzo ciekawe...

[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2011 13:43 ]
wiem że na optycznych o pinholach może nie na miejscu... :lol:

[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2011 13:44 ]
ale ciekawa przeciwwaga dla v1 itd.

hijax_pl - Sro 21 Wrz, 2011

Ciekaweeeee... ile będzie kosztować w PL, bo jak przeliczą funty jak w empiku potrafią to cena będzie masakrować... :)
sigmiarz - Sro 21 Wrz, 2011

ilford liczy normalnie.. raczej, jak pamiętam nie opłacało mi się samodzielnie sprowadzać papieru nawet w dużych ilościach.
luke130 - Sro 21 Wrz, 2011

Niestety mam niemiłą informację o cenach Ilforda w Polsce i generalnie w centralnej i wschodniej Europie. Po tym jak bodajże w czerwcu nastał nowy "manadżer" ds naszego regionu i uznał że fotografia analogowa to hobby luksusowe, podniósł ceny o około 25%. Artykuły Ilforda dostępne w obiegu to już resztki i niedługo ceny podobno wzrosną. Informacja uzyskana od p. Piotra Krudowskiego prowadzącego sklep we Wrocławiu.
muzyk - Czw 22 Wrz, 2011

luke130 napisał/a:
Artykuły Ilforda dostępne w obiegu to już resztki i niedługo ceny podobno wzrosną.

A niech wzrastają.
I tak fotografia analogowa w ujęciu porównywalnym do fotografowania Aps-c czy FF jest niepołacalna, a jak ktoś się zajmuje wielkimi wydrukami, to chyba używa cyfrowych "średniaków".

palindrom - Pią 23 Wrz, 2011

A ja używalem RC expressa. Jeżeli bardzo zdrożeje to chyba zaczne próbować innych.
Muzyk, z Ciebie to taki prawdziwy hater. "na pohybel analogowcom" i nie ważne że zupełnie nieuzasadniona podwyżka, czysta chciwość bez rozważania konsekwencjii. Jak Canon podniesie ceny o 1/4 *bo mogą* to też powiesz "i dobrze"? :P

muzyk - Pią 23 Wrz, 2011

palindrom napisał/a:
Jak Canon podniesie ceny o 1/4 *bo mogą* to też powiesz "i dobrze"?

Nie ma to takiego znaczenia, bo konkurencja depta po piętach, więc nawet jeśli, to i tak po czasie cena spadnie.

Poza tym - coś z Canona, czy w ogóle sprzętu fotograficznego nie kupuje się co chwilę, tylko raz na jakiś czas, a w przypadku filmów - non stop: kupno filmu - np. jakiś dobry ilford średnioformatowy 6-9 Euro czy więcej, do tego wywołanie - najtańsze jakie znam z nieinternetowych - 3.49 Euro - więc w przypadku użycia amatorskiego, fotografia analogowa jest kompletnie nieopłacalna jeśli tych zdjęć robi się dużo.
Od czasu do czasu, czemu nie?

Jeśli chodzi o zwykły film FF, to sytuacja wygląda trochę korzystniej, bo cena wywołania jest podobna, ale na każdej kliszy wiadomo - więcej zdjęć - oczywiście w obu przypadkach mam na myśli wywołanie tylko, a nie do tego wydruk. Najlepiej wcześniej zeskanować w domu i samemu zdecydować, które zdjęcia wydrukować.

Tak to mniej więcej widzę z perspektywy czasu zabawy w fotografię analogową.

luke130 - Pią 23 Wrz, 2011

muzyk napisał/a:
Nie ma to takiego znaczenia, bo konkurencja depta po piętach, więc nawet jeśli, to i tak po czasie cena spadnie.

Po pierwsze to depcze a nie depta. A po drugie to nawet jak robisz w analogu okazyjnie bo jest to twoim hobby, o czym świadczyłaby choćby Twoja sygnaturka z mnóstwem szpeja kliszowego, to chyba nie jest Ci wszystko jedno co do ceny?