|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Zdjęcia panoramiczne - czy lustrzanki to oferują?
wlaszcza87 - Czw 22 Wrz, 2011 Temat postu: Zdjęcia panoramiczne - czy lustrzanki to oferują? Witam
Ostatnio miałem okazję zobaczyć bardzo fajną funkcję zdjęć panoramicznych jaką daje jedna z cyfrówek samsunga... Naprawdę byłem zaskoczony jakością i wyglądem tego zdjęcia. Zastanaiwam się czy lustrzanki równierz oferują taką opcję np Nikon i jak ona się sprawdza...
Pozdrawiam
Usjwo - Czw 22 Wrz, 2011
Ktorys Sony chyba mial. 580?
jaad75 - Czw 22 Wrz, 2011
wlaszcza87, każda lustrzanka oferuje możliwość zdjęć panoramicznych, podobnie jak HDR. Nie są do tego potrzebne żadne gadżeciarskie funkcje.
hijax_pl - Czw 22 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | każdy aparat oferuje możliwość zdjęć panoramicznych, podobnie jak HDR. | Chyba bardziej: "każdy aparat oferuje możliwości do przygotowania materialu do zrobinienia zdjęcia panoramicznego czy HDR". Panorama czy HDR to po prostu pewne metody ogólno pojętych technik fotografii wieloujęciowej...
wlaszcza87 - Czw 22 Wrz, 2011
a to ciekawe. Dzięki za odp. Spróbuje poczytać coś więcej o tych funkcjach wieloujęciowych i dowiedzieć się jak stworzyć takie panoramiczne zdj
Pozdrawiam
hijax_pl - Czw 22 Wrz, 2011
wlaszcza87 napisał/a: | Spróbuje poczytać coś więcej o tych funkcjach wieloujęciowych |
Kawałek książki (nawet fajnej dla poczatkującego) masz tu: http://www.dfv.pl/tl_file...we/eftefo-3.pdf
pan.tadeusz - Sro 02 Lis, 2011
we wszystkich nowszych modelach lustrzanek Sony masz dostępne tryby Sweep Panorama i AutoHDR. Mniej więcej tak to działa:
http://www.sony.pl/article/id/1240556783718
http://www.fotografuj.pl/..._czesc_1/id/224
Sprawdza się to bdb i jeśli nie lubisz spędzać czasu przy komputerze pieczołowicie składając obraz z pojedynczych ujęć w specjalnym oprogramowaniu to będziesz z pewnością zadowolony. W większości wypadków efekt jest zadowalający.
Oczywiście przy zaawansowanej obróbce na kompie efekty mogą być lepsze.
MM - Sro 02 Lis, 2011
pan.tadeusz napisał/a: |
Oczywiście przy zaawansowanej obróbce na kompie efekty mogą być lepsze. |
Nie tyle mogą być lepsze co będą o niebo lepsze. Ja nawet bym tego nie porównywał, bo to dwa światy. Te wszystkie automaty w zaawansowanych aparatach są dla ludzi nie mających kompletnie pojęcia jak to zrobić na kompie a marketing wciska im, że aparat sam to potrafi. Niestety nie potrafi, on tylko udaje, że można inaczej.
hijax_pl - Sro 02 Lis, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | nie lubisz spędzać czasu przy komputerze pieczołowicie składając obraz z pojedynczych ujęć w specjalnym oprogramowaniu | Hm... A używałeś ty kiedy takiego specjalnego oprogramowania? Wiesz ile czasu zajmuje automatyczne składanie? Czy wypowiadasz się jak zwykle czerpiąc wiedzę z internetu?
Jakiego programu używałeś, że tak negatywnie oceniasz robienie panoram na komputerze?
hijax_pl bo Ci zaraz żyłka pęknie
op pyta czy są aparaty oferujące taką fcję i nikt nie raczy mu wskazać.
daleki jestem od negatywnej oceny oprogramowania do składania panoram (kolejny raz próbujesz nadinterpretować i wciskać mi tu swoje fantazje).
współczesne aplikacje radzą sobie z tym bardzo dobrze i wiele procesów jest w pełni zautomatyzowanych. spośród takich programów z których korzystałem mnie osobiście najbardziej przypadł do gustu arcsoft panorama maker. wcześniej bywało też że sam składałem takie obrazki w PSP. tak czy inaczej w odróżnieniu od Ciebie jestem w stanie zrozumieć, że możliwość otrzymania podobnych efektów bez dodatkowego oprogramowania może się komuś podobać i nie ma w tym nic złego, a efekty mogą być bdb.
nie jest też prawdą to co napisał MM bowiem współczesne lustrzanki mają wystarczającą moc obliczeniową aby dać w tym względzie bardzo dobre rezultaty.
to pierwszy lepszy wygooglowany przykład z Sony A33:
http://www.brandoncruz.co...0628_KFxbD-A-LB
generalnie funkcja zbiera bardzo pochlebne opinie nawet od osób które poważnie traktują ten temat. oczywiście jak w przypadku każdego narzędzia wystarczy trochę wprawy i kreatywności.
Death Valley National Park on Christmas morning. I got up at 4:30 AM to get out ahead of the crowd of photographers, some of whom are visible in the above photo. I took my 5D Mark II just in case I didn’t get what I was looking for with the Sony. As it turns out, I hardly shot with it at all. The Zeiss lenses have such great contrast and color that I found myself preferring to shoot with the Sony. I also decided to try out some of the bells and whistles that I assumed were just consumer gimmicks, like the panoramic feature that takes a number of photos as you turn the camera, no tripod necessary. I had my doubts, and I got some funny looks from the other photographers when they heard what sounded like a motor drive while I was shooting a landscape. The results really do speak for themselves.
http://bhpnomad.files.wor...01/dsc02828.jpg
I wouldn’t go so far as to call this stitch perfect, but I challenge you to see any flaws The sun was shining brightly to the left, with the scene getting slowly darker toward the right. The in camera software stitched and color matched the image well enough that I’d confidently blow this image up and hang it on a wall.
Ben Horton
http://photocinenews.com/2011/01/06/3734/
kozidron - Sro 02 Lis, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | i jeśli nie lubisz spędzać czasu przy komputerze pieczołowicie składając obraz z pojedynczych ujęć w specjalnym oprogramowaniu to będziesz z pewnością zadowolony. W większości wypadków efekt jest zadowalający. |
To jest celowe wprowadzanie kogoś w błąd, w niezdrowej rywalizacji "jak komuś zaszkodzić" punkt na minus. Jest kilka darmowych programów do składania panoramek, czasem wraz zakupem aparatu dostaje się "coś" do składania, (pamietam kiedyś dostałem coś od olka) mozna też kupić cos bardziej profesjonalnego.
hijax_pl napisał/a: | Czy wypowiadasz się jak zwykle czerpiąc wiedzę z internetu? |
i to jest właśnie sedno sprawy
kozidron napisał/a: |
To jest celowe wprowadzanie kogoś w błąd, w niezdrowej rywalizacji "jak komuś zaszkodzić" punkt na minus. Jest kilka darmowych programów do składania panoramek, czasem wraz zakupem aparatu dostaje się "coś" do składania, (pamietam kiedyś dostałem coś od olka) mozna też kupić cos bardziej profesjonalnego. |
Oj! Dostałeś to z aparatem? I skorzystałeś? Jak super!
A teraz wyobraź sobie, że mija kilka lat i możesz dostać to w aparacie - niewiarygodne prawda? I czy Ty naprawdę masz tak ambicjonalne podejście, że sądzisz iż ja czy inżynierowie implementujący takie rozwiązania chcą kogoś skrzywdzić w jakiejś urojonej rywalizacji??
W odróżnieniu od Ciebie nie mam chorej ambicji bo wystarczy trochę dystansu by zrozumieć, że nie tylko Twój tok myślenia i wartościowania jest właściwy.
kozidron napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | Czy wypowiadasz się jak zwykle czerpiąc wiedzę z internetu? |
i to jest właśnie sedno sprawy |
Nie zamierzam tutaj niczego udowadniać. Ktoś pyta więc odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą. Uwielbiasz snuć tutaj głupie insynuacje, a jak się często okazuje konfabulujesz i próbujesz dowartościować się ubliżając innym. Jeśli Cię to łechta - masz problem
pan.tadeusz napisał/a: | bo Ci zaraz żyłka pęknie | Mnie? Gdzieżby tam Ja się świetnie bawię punktując Twoją niewiedzę pan.tadeusz napisał/a: | daleki jestem od negatywnej oceny oprogramowania do składania panoram (kolejny raz próbujesz nadinterpretować i wciskać mi tu swoje fantazje). | Już to zrobiłeś. Przedstawiając je jako coś co wymusza skomplikowany i długotrwały proces. Bo jeśli jest inaczej co w twojej wypowiedzi robi słowo "pieczołowicie"? Jak na razie to ty fantazjujesz... pan.tadeusz napisał/a: | tak czy inaczej w odróżnieniu od Ciebie jestem w stanie zrozumieć, że możliwość otrzymania podobnych efektów bez dodatkowego oprogramowania może się komuś podobać i nie ma w tym nic złego, a efekty mogą być bdb. | Tia... Już kiedyś "udawadniałeś" wyższość HDRa z puszki Weź tą swoją A55kę i zrób panoramę sferyczną pokoju w którym siedzisz. Używając cudownego ficzera w puszce. pan.tadeusz napisał/a: | nie jest też prawdą to co napisał MM bowiem współczesne lustrzanki mają wystarczającą moc obliczeniową aby dać w tym względzie bardzo dobre rezultaty. | Po prostu nie wiesz o czym piszesz...
MM - Sro 02 Lis, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | sądzisz iż ja czy inżynierowie implementujący takie rozwiązania chcą kogoś skrzywdzić w jakiejś urojonej rywalizacji??
|
Dokładnie tak. Nie sądzę, że ktoś chce kogokolwiek skrzywdzić, ale ta rywalizacja wcale nie jest urojona, ona jest chora. Oczywiście lepiej coś mieć niż nie mieć. Tylko dla mnie mieć coś co tylko podwyższa cenę a z czego nigdy nie skorzystam bo jest tak naprawdę do niczego (mnie byle co nie zadowoli) kosztem zaniechania poprawy istotnych dla fotografa spraw (jak choćby poprawa AF-u czy jakości zdjęć z matrycy) jest bezsensowną linią rozwoju sprzętu. To droga do gadżetomanii a nie do fotografii. To fajne dla dzieciaków zapatrzonych w lśniące, modne i mało przydatne bajerki, których tyle nam teraz wciska marketing na całym świecie i odwracanie uwagi od prawdziwych potrzeb i problemów.
pan.tadeusz, zrozum mi się nie chce kłócić ale niczego nie trzeba "pieczołowicie" składać, oczywiscie złozoność zalezy od ilości detali ale nie w tym rzecz.
Zrobienie dobrej panoramy bardziej jest uzależnione od poprawnego podejścia "przed naciśnięciem spustu"(czyli statywu, głowicy, ustawień puszki) niż od programu.
Jeżeli chcesz "straszyć" jakiegoś nowego w tej dziedzinie, to postrasz go samym podejściem do tematu a nie tym, ze program jest trudny w obsłudze.
hijax_pl napisał/a: | Tia... Już kiedyś "udawadniałeś" wyższość HDRa z puszki |
no rzeczywiście ta sytuacja jest dość podobna
pan.tadeusz napisał/a: | Oj! Dostałeś to z aparatem? I skorzystałeś? Jak super!
A teraz wyobraź sobie, że mija kilka lat i możesz dostać to w aparacie - niewiarygodne prawda? |
Czy tym zdaniem, próbujesz udowodnić : że soft z aparatu dorównuje dobremu programowi ?
MM napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | sądzisz iż ja czy inżynierowie implementujący takie rozwiązania chcą kogoś skrzywdzić w jakiejś urojonej rywalizacji??
|
Dokładnie tak. Nie sądzę, że ktoś chce kogokolwiek skrzywdzić, ale ta rywalizacja wcale nie jest urojona, ona jest chora. Oczywiście lepiej coś mieć niż nie mieć. Tylko dla mnie mieć coś co tylko podwyższa cenę a z czego nigdy nie skorzystam bo jest tak naprawdę do niczego (mnie byle co nie zadowoli) kosztem zaniechania poprawy istotnych dla fotografa spraw (jak choćby poprawa AF-u czy jakości zdjęć z matrycy) jest bezsensowną linią rozwoju sprzętu. To droga do gadżetomanii a nie do fotografii. To fajne dla dzieciaków zapatrzonych w lśniące, modne i mało przydatne bajerki, których tyle nam teraz wciska marketing na całym świecie i odwracanie uwagi od prawdziwych potrzeb i problemów. |
hmm więc piszesz - dokładnie tak ale nie sądzę
rozumiem Twój pkt widzenia i owszem również uważam że z czysto fotograficznego pktu widzenia są funkcje mniej i bardziej znaczące zwłaszcza dla świadomego fotografa.
tylko dlaczego nagle stawiamy argument zaniechania rozwuju tych bardziej znaczących fcji w opozycji do takich dodatków jak własnie np autopanorama?
nie wiem czy miała ona znaczący wpływ na cenę samego aparatu bo nigdzie taka kalkulacja się nie pojawia. fakt, że ktoś to zauważył i spodobało mu się na tyle aby wejśc i zapytać świadczy o tym iż widzi w tym jakiś sens.
znam masę osób które mają awersję do pracy na komputerze, a robienie zdjęć sprawia im przyjemność. jeśli ktoś wpadł na pomysł aby umożliwić im takie składanie panoram bez komputera - moim skromnym zdaniem nie ma w tym nic złego. co więcej, przy odrobinie zaangażowania i świadomości ograniczeń tej funkcjonalności można osiągać bardzo dobre efekty, co ilustrują choćby przykłady które podałem.
aby była jasność - nikt nikogo nie namawia do nie skorzystania z przeznaczonych do tego aplikacji. śmiem nawet twierdzić że tak samo jak wbudowana w aparat fcja powstały po to aby taki kozidron czy hijax_pl nie składali tego dopasowując warstwa po warstwie i tuszując, korygując niedociągnięcia ale właśnie tak jak piszą wykorzystali moc obliczeniową procesora. tu idea jest ta sama więc nie wiem co ich tak podnieca
RB - Sro 02 Lis, 2011
Panorama w aparacie ma moim zdaniem tylko jedno zastosowanie: jeśli ktoś chce mieć to zrobione instant. Natychmiast. Aby cos tam ewentualnie powtórzyć, jak mu kadry się ewidentnie nie zgrały. Taki ficzer dla 'panoramisty z łapy'.
Sony daje zdumiewającego mixa gadżetów i całkiem fajnych rozwiązań. Dla mnie - to panoramki w korpusie można sobie w buty włożyć. Toz to skleja jotpegi chyba? czyli najpierw po swojemu landszafcik obrobi (używając tych wszystkich zaawansowanych Sony wynalazków, które już zdążyłem powyłaczać) a potem po swojemu poskleja. Dziękuję, postoję.
[ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 11:03 ]
pan.tadeusz napisał/a: |
znam masę osób które mają awersję do pracy na komputerze, a robienie zdjęć sprawia im przyjemność. jeśli ktoś wpadł na pomysł aby umożliwić im takie składanie panoram bez komputera - moim skromnym zdaniem nie ma w tym nic złego. co więcej, przy odrobinie zaangażowania i świadomości ograniczeń tej funkcjonalności można osiągać bardzo dobre efekty, co ilustrują choćby przykłady które podałem. |
OK. Oczywiście - na rynek foto okazyjnej wysokiej jakości (czyli na rynek w który ze swoimi niskimi i średnimi modelami uderza S) to jest to bardzo cenna inicjatywa. Tyle, ze znowu mamy tu po prostu przeniesienie na te aparaty funkcji jaka dotychczas była przypisana masowo sprzedawanym kompaktom. Uwieczniania rzeczywistości. Często (zwykle) byle jak, byle gdzie, byle dużo, byle szybko, byle popatrzeć tuż po zrobieniu zdjęcia na produkt finalny (zreszta, zwykle potem raz się to ogląda na kompie... i nie wraca już nigdy)
pan.tadeusz napisał/a: | śmiem nawet twierdzić że tak samo jak wbudowana w aparat fcja powstały po to aby taki kozidron czy hijax_pl nie składali tego dopasowując warstwa po warstwie i tuszując, korygując niedociągnięcia ale właśnie tak jak piszą wykorzystali moc obliczeniową procesora. tu idea jest ta sama więc nie wiem co ich tak podnieca | Możesz to jeszcze raz napisać - tym razem po polsku?
hijax_pl napisał/a: | Mnie? Gdzieżby tam Ja się świetnie bawię punktując Twoją niewiedzę |
jeśli czyjaś niewiedza tak Cię łechta to hmm może masz problem podobny do kozidrona
hijax_pl napisał/a: | Już to zrobiłeś. Przedstawiając je jako coś co wymusza skomplikowany i długotrwały proces. Bo jeśli jest inaczej co w twojej wypowiedzi robi słowo "pieczołowicie"? Jak na razie to ty fantazjujesz... |
są ujęcia, kąty, różnice oświetleniu z którymi algorytm oprogramowania może sobie radzić lepiej lub gorzej. wtedy cały proces wymaga ręcznej korekty, retuszu itp. oczywiście czołowe aplikacje w tej dziedzinie radzą są zapewne lepiej niż te zaimplementowane w aparaty. dobre oprogramowanie często jednak wymaga dodatkowych nakładów.
hijax_pl napisał/a: | Tia... Już kiedyś "udawadniałeś" wyższość HDRa z puszki |
zarówno agat1 jak i ja jesteśmy świadomymi użytkownikami tej fcji. nie jest dla nas problemem korzystanie z zewnętrznej aplikacji ale jak pamiętam oboje jesteśmy zadowoleni z działania tej wbudowanej w aparat. bynajmniej nie znaczy to, że stosowne aplikacje uważamy za mniej użyteczne, co często próbowałeś nam sugerować. po prostu czerpiemy wiedzę z praktyki użytkowej takich rozwiązań i uważamy, że spełniają się w stopniu zadowalającym.
fala krytyki jak zwykle jest po stronie teoretyków tak jakby świadomość naszego zadowolenia miała im w czymś umniejszyć - i to właśnie jest dziecinada
hijax_pl napisał/a: | Weź tą swoją A55kę i zrób panoramę sferyczną pokoju w którym siedzisz. Używając cudownego ficzera w puszce. |
a może muszli klozetowej od wewnątrz?
jeśli nie będę zadowolony z efektu to skorzystam z zewnętrznego oprogramowania, a jeśli sobie nie poradzi to sam coś sobie poskładam jeśli tylko będę miał taką potrzebę - kumasz?
pan.tadeusz napisał/a: | śmiem nawet twierdzić że tak samo jak wbudowana w aparat fcja powstały po to aby taki kozidron czy hijax_pl nie składali tego dopasowując warstwa po warstwie i tuszując, korygując niedociągnięcia ale właśnie tak jak piszą wykorzystali moc obliczeniową procesora. |
że ty dalej w to brniesz, to się dziwię
pan.tadeusz napisał/a: | tu idea jest ta sama więc nie wiem co ich tak podnieca |
tu masz rację: "sama idea" jest ta sama, jednak efekty spokojnie bez żadnych "pieczołowitych" wygibasów w prostym nawet programie są lepsze.
RB napisał/a: | Często (zwykle) byle jak, byle gdzie, byle dużo, byle szybko, byle popatrzeć tuż po zrobieniu zdjęcia na produkt finalny (zreszta, zwykle potem raz się to ogląda na kompie... i nie wraca już nigdy) |
zgodzę się, że każda innowacja wymaga szlifu.
filmy w lustrzankach też pojawiły się wcześniej w kompaktach i telefonach komórkowych, a jednak okazuje się że są dziś całkiem użyteczną fcją.
podobnie jest z rozwojem innych udogodnień. takich przykładów jaki wskazałem w poprzednim poście jest sporo. jak się ktoś przyłoży to i efekt będzie dobry. możliwe że ta funkcja w SLT działa już lepiej niż w modelu z którego korzystasz. mnie generalnie zaskoczyła tym, że potrafi dać ciekawe efekty bo spodziewałem się własnie "byle czego". opinie w recenzjach czy na innych forach utwierdzają mnie w tym, że moje spostrzeżenia nie są odosobnione i staje się to coraz bardziej użyteczne.
magia to żadna ale jeśli nauczymy się dobrze prowadzić aparat albo skorzystamy ze statywu to jak wskazałem w przykładzie efekt może być więcej niż zadowalający.
oczywiście nikogo nie odżegam od zgłębiania tematu i zastosowania bardziej profesjonalnych technik czy rozwiązań.
[ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 11:33 ]
kozidron napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | tu idea jest ta sama więc nie wiem co ich tak podnieca | tu masz rację: "sama idea" jest ta sama, jednak efekty spokojnie bez żadnych "pieczołowitych" wygibasów w prostym nawet programie są lepsze. |
obawiam się że mijamy się w merytorycznym spojrzeniu na problem.
autor tematu nie pytał o najlepszy sposób na złożenie panoramy.
zapewniam Cię również, że trafiłem na programy które radziły sobie z tym lepiej lub gorzej.
skoro efekty w jakimś samsungu wydały się mu zadowalające i pyta o podobne rozwiązanie to odpowiadam, eot
pan.tadeusz napisał/a: | jeśli czyjaś niewiedza tak Cię łechta to hmm może masz problem podobny do kozidrona | Tu chodzi o czytelników tego forum. By twoje fantazje nie dezinformowały czy tez konfundowały postronnych gości tego forum. pan.tadeusz napisał/a: | są ujęcia, kąty, różnice oświetleniu z którymi algorytm oprogramowania może sobie radzić lepiej lub gorzej. | Właśnie tak jest - oprogramowanie aparatu sprawdza się w tych najprostszych przypadkach tylko. Bo do tego jest stworzone. By zrobić komuś smaczek na poważne podejście do tematu.
Znamiennym jest fakt, że im bardziej świadomy fotograf tym mniej tych wbudowanych wodotrysków wykorzystuje. pan.tadeusz napisał/a: | wtedy cały proces wymaga ręcznej korekty, retuszu itp. oczywiście czołowe aplikacje w tej dziedzinie radzą są zapewne lepiej niż te zaimplementowane w aparaty. dobre oprogramowanie często jednak wymaga dodatkowych nakładów. | Wszystko zależy od tego, czy chcemy zrobić zdjęcie czy machnąć pstryka, do którego zapewne więcej nie wrócimy... pan.tadeusz napisał/a: | po prostu czerpiemy wiedzę z praktyki użytkowej takich rozwiązań i uważamy, że spełniają się w stopniu zadowalającym. | Jak zwykle są wymagania i wymagania. Jak ktoś nie ma wymagań to się może cieszyć nawet z namiastek funkcji... pan.tadeusz napisał/a: | fala krytyki jak zwykle jest po stronie teoretyków tak jakby świadomość naszego zadowolenia miała im w czymś umniejszyć - i to właśnie jest dziecinada | Raczej praktyków. Praktyka to wiedza, która potrafi walidować teorię. A radosne podniecanie się tymi wodotryskami ma raczej znamiona fanatyzmu... pan.tadeusz napisał/a: | a może muszli klozetowej od wewnątrz? | Jeśli tylko potrafisz - czemu nie. Poproszę. pan.tadeusz napisał/a: | a jeśli sobie nie poradzi to sam coś sobie poskładam jeśli tylko będę miał taką potrzebę - kumasz? | Nie wierzę. Jaka cudowna odmiana... Człowiek, który manifestuje traktowanie postprocesu jako stratę czasu i energii mówi coś takiego? Szok. Szok i niedowierzanie!
RB - Sro 02 Lis, 2011
chyba piszemy równolegle a nasze idee absolutnie się nie przecinają.
To nie chodzi o to, ze to wymaga szlifu jako funkcja.
Inaczej popatrzymy: obecnie większość aparatów robi ładne jotpegi. Tyle, ze wciąż użytkownik może - jeśli chce - zrobić to lepiej (a moze tez spie...c wszystko ewidentnie - ale - na szczęscie nie jest to nieodwracalne, jeśli RAWa nie skasował). Jeśli dla niego to co robi aparat sam z siebie jest wystarczająco dobre to nie ma sprawy. Jego biznes.
Ja nie piszę tu o tym, że aparat robi 'byle jakie' zdjęcia, tylko o tym ze większośc tych aparatów jest już w zamyśle kierowana do użytkowników którzy zadowalają sie 'byle jakimi' zdjęciami. Po prostu oni nie mają wymagań do samych siebie tylko klepią foty byle je 'aparat zrobił'. Byle szybko, byle nacisnąć, raz zobaczyć i mieć to już teraz. Taki lepszy polaroid. Oczywiście - nie twierdzę, ze nie można tak robić bardzo dobrych fotografii. Można.
kufel - Sro 02 Lis, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | autor tematu nie pytał o najlepszy sposób na złożenie panoramy. | ale to nie problem by go uświadomić ze są o wiele lepsze sposoby na jej zrobienie a auto panorama w puszcze to tylko półśrodek... Widzisz coś złego w uświadamianiu i przekazywaniu przydatnej wiedzy ?
cybertoman - Sro 02 Lis, 2011
Skladanie panoramy w korpusie nie jest w stanie zastapic wyspecjalizowanego programu stworzonego do tego celu.
hijax_pl napisał/a: | Tu chodzi o czytelników tego forum. By twoje fantazje nie dezinformowały czy tez konfundowały postronnych gości tego forum. |
dbaj o poprawność polityczną swoich wypowiedzi bo nadgorliwość jest gorsza od...
nie rozumiem dlaczego miałbyś decydować za "postronnych gości" co powinno do niech bardziej przemawiać. poza tym Twój pseudoobietywizm pozwala mi sądzić, że podobne rozwiązania w aparatach marki Nikon miałby zupełnie inne uzasadnienie w Twoich komentarzach
hijax_pl napisał/a: | Właśnie tak jest - oprogramowanie aparatu sprawdza się w tych najprostszych przypadkach tylko. Bo do tego jest stworzone. By zrobić komuś smaczek na poważne podejście do tematu. |
nie ma w tym nic złego i im efektywniej z tym sobie radzi tym lepiej dla ogółu.
hijax_pl napisał/a: | Znamiennym jest fakt, że im bardziej świadomy fotograf tym mniej tych wbudowanych wodotrysków wykorzystuje. |
zgadzam się ale z tym zastrzeżeniem, że tak naprawdę liczy się efekt i ta świadomość ma mu tylko pomagać w jak najbardziej efektywnym wykorzystaniu dostępnych środków.
hijax_pl napisał/a: | Wszystko zależy od tego, czy chcemy zrobić zdjęcie czy machnąć pstryka, do którego zapewne więcej nie wrócimy...
Jak zwykle są wymagania i wymagania. Jak ktoś nie ma wymagań to się może cieszyć nawet z namiastek funkcji... |
to już są twoje niepotrzebne nadinterpretacje. niech sam oceni, nie tobie rozstrzygać.
hijax_pl napisał/a: | Raczej praktyków. Praktyka to wiedza, która potrafi walidować teorię. A radosne podniecanie się tymi wodotryskami ma raczej znamiona fanatyzmu... |
znamiona fanatyzmu ma raczej ograniczanie swobody wypowiedzi i ofensywne podważanie opinii innych użytkowników. nam takie rozwiązanie wydało się zadowalające. różnica między nami a Tobą polegała na tym że my z niego korzystamy, a Ty klepiesz posty czerpiąc wiedzę z internetu.
hijax_pl napisał/a: | Nie wierzę. Jaka cudowna odmiana... Człowiek, który manifestuje traktowanie postprocesu jako stratę czasu i energii mówi coś takiego? Szok. Szok i niedowierzanie! |
Nigdy nie byłem przeciwnikiem postprocesu czy innej obróbki, wprost przeciwnie.
Typowe jest natomiast że próbujesz mi coś imputować aby w jakiś sposób ośmieszyć, trochę to niepoważne jeśli ma się naprawdę dobre argumenty, eot
[ Dodano: Sro 02 Lis, 2011 12:10 ]
kufel napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | autor tematu nie pytał o najlepszy sposób na złożenie panoramy. | ale to nie problem by go uświadomić ze są o wiele lepsze sposoby na jej zrobienie a auto panorama w puszcze to tylko półśrodek... Widzisz coś złego w uświadamianiu i przekazywaniu przydatnej wiedzy ? |
nigdy tak nie twierdziłem. nikogo też nie odciągam od zgłębiania tematu i świadomego stosowania bardziej wyspecjalizowanych technik czy narzędzi.
kufel - Sro 02 Lis, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | nigdy tak nie twierdziłem. nikogo też nie odciągam od zgłębiania tematu i świadomego stosowania bardziej wyspecjalizowanych technik czy narzędzi. | a zatem dlaczego nie potrafisz zrozumieć krytycznych opinii wobec funkcji jaką jest panorama w puszcze? autor tematu owszem pytał o takie rozwiązanie ale niestosownym było by przemilczeć fakt ze takim funkcjom daleko do doskonałości. to tak samo jak ze zwiększaniem rozpiętości zdjęć z poziomu puszki-jpg. niby można, ale jak się zobaczy efekty tego samego procesu uzyskanego z pliku RAW z poziomu komputera to różnica mówi sama za siebie. po prostu można dużo lepiej
bawienie się półśrodkami we fotografii to moim zdaniem nie najlepsza droga...
nie nie, tu sytuacja jest odwrotna
dyskredytujemy takie rozwiązania zupełnie ignorując ich rozwój.
nie twierdzę, że są one obecnie lepsze niż zewnętrzne oprogramowanie ale doszły już do zadowalającego poziomu - poczytaj opinie, oblookaj przykłady.
nie zdziwię się też jeśli jakiś kolejny Nikon semi-pro będzie miał algorytm rodem z profesjonalnego programu, a wynikiem obróbki będzie panorama w formacie RAW. nic w tym złego, w końcu po to inwestujesz w puszkę z wysokim IQ aby uczynić swoją pracę bardziej efektywną
myślę, że efekt w głównej mierze zależy od fotografa i jego kreatywności.
na drugim planie są narzędzia pracy. niech każdy sam oceni użyteczność i dobiera je względem swoich potrzeb
kufel - Sro 02 Lis, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | niech każdy sam oceni użyteczność i dobiera je względem swoich potrzeb | racja ,jeśli komuś takie rozwiązanie odpowiada i uznaje je za zadowalające - niech będzie. zmuszać kogoś do używania softu nie można. ale warto by uzytkownik wiedział ze efekt można uzyskać innymi, bardziej wyspecjalizowanymi sposobami.
kufel napisał/a: | ale warto by uzytkownik wiedział ze efekt można uzyskać innymi, bardziej wyspecjalizowanymi sposobami. |
a pewnie, jak najbardziej
pan.tadeusz napisał/a: | dbaj o poprawność polityczną swoich wypowiedzi bo nadgorliwość jest gorsza od... | No comments pan.tadeusz napisał/a: | nie rozumiem dlaczego miałbyś decydować za "postronnych gości" co powinno do niech bardziej przemawiać. | Ciekawe. Rozumiem, że jak zacznę kłamać na temat Sony, nie zareagujesz? pan.tadeusz napisał/a: | poza tym Twój pseudoobietywizm pozwala mi sądzić, że podobne rozwiązania w aparatach marki Nikon miałby zupełnie inne uzasadnienie w Twoich komentarzach | Hm.. przytocz mi proszę moje posty gdzie pieję z zachwytu na trybem Easy Panorama w Nikonach... Życzę powodzenia!
Jeśli nie znajdziesz - źle to będzie świadczyć o twoim obiektywizmie. Zatem.. czekam. pan.tadeusz napisał/a: | że tak naprawdę liczy się efekt i ta świadomość ma mu tylko pomagać w jak najbardziej efektywnym wykorzystaniu dostępnych środków. | Rozumiem, że w kuchni mając do wyboru nóż i robota kuchennego, chcąc szatkować kapustę wybierasz świadomie nóż? pan.tadeusz napisał/a: | to już są twoje niepotrzebne nadinterpretacje. niech sam oceni, nie tobie rozstrzygać. | To nie są nadinterpretacje. Przykro mi. Nie zrozumiałeś. pan.tadeusz napisał/a: | różnica między nami a Tobą polegała na tym że my z niego korzystamy, a Ty klepiesz posty czerpiąc wiedzę z internetu. | Doprawdy? Zaskakuje mnie twoje jasnowidztwo. pan.tadeusz napisał/a: | Nigdy nie byłem przeciwnikiem postprocesu czy innej obróbki, wprost przeciwnie. | Może tak, może nie. Może tak kreujesz siebie na innym forum. Tu jednak z uporem maniaka pokazujesz siebie jako wesołego pstrykacza, który od komputera stroni... pan.tadeusz napisał/a: | nic w tym złego, w końcu po to inwestujesz w puszkę z wysokim IQ aby uczynić swoją pracę bardziej efektywną | Jak widać nie wiesz co czyni pracę efektywną, ale nie przeszkadza Ci to już ferować wyrokami... pan.tadeusz napisał/a: | myślę, że efekt w głównej mierze zależy od fotografa i jego kreatywności. | A fotografia nie kończy się na naciśnięciu spustu migawki.
pan.tadeusz napisał/a: | kufel napisał/a: | ale warto by uzytkownik wiedział ze efekt można uzyskać innymi, bardziej wyspecjalizowanymi sposobami. |
a pewnie, jak najbardziej | To teraz poczytaj swoje posty, jak te inne sposoby przedstawiałeś. W jakim świetle je przedstawiałeś.
P.S.
Tak - wiem. To co robię określa się mianem "karmienia trolla"...
kufel - Sro 02 Lis, 2011
hijax_pl napisał/a: | A fotografia nie kończy się na naciśnięciu spustu migawki. | sęk w tym ze dla wielu się kończy hijax, nie nawrócisz świata- nie każdy użytkownik lustrzanki chce wyciągać ze swojego sprzętu, za pomoc a softu ,co się da. niektórzy lubią półśrodki...
hijax zakładam, że Ty nie ruszasz się z kuchni bądź zawsze masz do niej dostęp.
podróżując nie sposób zawsze mieć taką możliwość więc często po prostu zamawiam sałatkę z takiej kapusty, a zaoszczędzony czas spędzam w plenerze z aparatem.
nie chce mi się licytować i wdawać w kolejną dywagację.
dalsza dyskusja z Tobą nie wydaje mi się sensowna.
to co chciałem przekazać już napisałem.
RB - Sro 02 Lis, 2011
kufel napisał/a: | nie nawrócisz świata- nie każdy użytkownik lustrzanki chce wyciągać ze swojego sprzętu, za pomoc a softu ,co się da. niektórzy lubią półśrodki... |
Jak najbardziej. Tak właśnie jest i to wkrótce bedzie rynek zdecydowanie dominujący (jeśli juz nie jest...). I Sony na razie w tym wyścigu wcale nie przegrywa
Za pomocą odpowiedniego masażu elektronicznego można bowiem zrobić tak, że uzytkownik będzie mia szybko fajowe zdjecia
|
|