forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Jak sprawdza sie Sigma 50 1.4 EX HSM ?

Smola - Pią 23 Wrz, 2011
Temat postu: Jak sprawdza sie Sigma 50 1.4 EX HSM ?
Jak sprawdza sie Sigma 50 1.4 EX HSM ?

Uzytkowal ktos?

Teoretycznie to szklo pod pelna klate.

komor - Pią 23 Wrz, 2011

Pewnie zależy kogo pytać. :) Tak ogólnie to mydło, niecelna i w ogóle brak czerwonego paska.
Moja sprawdza się znakomicie. Ostra, szybka, celna i ładnie rozmywa. Zaokrąglona przysłona do f/2,8 spokojnie daje okrągłe krążki, nawet na f/4 jest ładnie. Ostrzy pewniej niż Sigma 30/1.4.

http://www.flickr.com/pho...s/sigma50mmf14/

MC - Pią 23 Wrz, 2011

komor napisał/a:
Moja sprawdza się znakomicie. Ostra, szybka, celna i ładnie rozmywa.

Na kanondesce by Cię obśmieli jak norkę. O dziwo, moje doświadczenia są podobne.

nefas - Pią 23 Wrz, 2011

O dziwo moja sigma 50mm też jest ostra, ładnie rozmywa tło, w miarę szybka, z celnością na małej GO potrafię nie trafić w punkt, ale to zapewne błąd operatora;)
edit: i ma niezłego back focusa naprawionego poprzez regulację w body.

maczetka - Pią 23 Wrz, 2011

ja jakos nie mialem szczescia. z bliska miala ff, na jakichs 3 metrach trafiala, powyzej bf. w sklepie sprawdzalem na malej odleglosci (focus chart), wprowadzilem korekte w body i wydawalo sie ok. niestety po paru pstrykach na zewnatrz...

sprzedalem i ku mojemu zaskoczeniu nowy uzytkownik bardzo zadowolony.

obrazek - super, bokeh - super, ostrosc - bardzo dobra. super szkielko w zasadzie gdyby nie problem z af. te same kadry jakos wychodzily o wiele ladniejsze niz z c 50 1.4, ktorego chcialem wlasnie na ta sigme wymienic. zostal canon.

uzywalem z 5d2

bacruk - Pią 23 Wrz, 2011

Jak ktoś nie chce loterii z AF to niech kupi Zeissa ;)

IMO C 50/1,4 odstaje za wyjątkeim AF od S a ta odstaje obrazkiem od Z który za to nie ma AF........ Co kto lubi.

MC - Pią 23 Wrz, 2011

bacruk napisał/a:
Jak ktoś nie chce loterii z AF to niech kupi Zeissa

O tak! Dzięki temu mam 99% w punkt polegając tylko na potwierdzeniu ostrości.

Sunders - Pią 23 Wrz, 2011

[quote="komor"]Moja sprawdza się znakomicie. Ostra, szybka, celna i ładnie rozmywa./quote]
komor, jak ostrzysz?

Smola - Pią 23 Wrz, 2011

Po tak merytorycznej i wyczerpujacej debacie wniosek jest jeden:

.....to se kupie ! :mrgreen:

Sunders - Pią 23 Wrz, 2011

Smola napisał/a:
wniosek jest jeden:

.....to se kupie !

Smola opisz swoje wrażenia po zakupie :mrgreen:

B o g d a n - Pią 23 Wrz, 2011

Ja jakoś nie cierpię już z braku 50mm/1.4.
Po ostatnim testowaniu Sigm 20, 50 i 85mm najchętniej kupiłbym 20mm/1.8.

007areka - Pią 23 Wrz, 2011

ooo.a czym ta 20 cie tak uzekla...
B o g d a n - Pią 23 Wrz, 2011

007areka napisał/a:
ooo.a czym ta 20 cie tak uzekla...

Jedno z lepszych szkiełek Sigmy, choćby pod względem ostrości na pełnym otworze. :smile:

komor - Nie 25 Wrz, 2011

Sunders napisał/a:
komor, jak ostrzysz?

Głównie AF-em, najczęściej środkowym punktem ale nie tylko. Boczne wydają mi się działać sprawniej (celniej) niż w przypadku Sigmy 30/1.4.
Jakby to ująć… Nie jestem z tych, co rozpływają się w pochwałach jak jest dobrze, a wieszają totalnie psy jak jest źle, więc nie będę pisał o słynnych sigmaluksach czy innych legendarnych kisielach w rozmytym tle, ale szkiełko jest naprawdę bardzo fajne. :) Jak ktoś lubi ten typ bokeh i ma możliwość sprawdzenia sztuki przed kupnem, to polecam.
Nie wiem jak jest teraz z rozjazdem jakościowym u Sigmy, ale nowsze sztuki nie mają już tego „aksamitnego” wykończenia obudowy (które mi się bardzo podoba i moim zdaniem z wiekiem i pojawiającymi się mikrouszkodzeniami wygląda dobrze), tylko takie zwykłe gładkie, tandetnoplastikowe. Może trzeba szukać tych nowszych, gładkich, być może po sklepach krążą jeszcze starsze, których nikt nie chce wziąć, bo są mydlane albo niecelnie. Nie wiem. Ja dostałem świeżą sztukę z K-Konsult w sklepie we Wrocławiu i bez wybierania, dobierania itd. była celna i jest raczej dość ostra.

Sunders - Nie 25 Wrz, 2011

Ja w ub.r. próbowałem kilka egzemplarzy/chyba tych "starych"/ i poddałem się. W końcu kupiłem canona/też po testach ostrzenia/ z którego jestem zadowolony, chociaż bokeh u niego już nie ten co u sigmy :sad: . Może masz rację, że te nowsze egzemplarze zostały poprawione. Chyba na CB też spotkałem się z podobną sugestią :???:
hijax_pl - Nie 25 Wrz, 2011

Sunders napisał/a:
a w ub.r. próbowałem kilka egzemplarzy/chyba tych "starych"/ i poddałem się.
To tak jak ja :???: ... Przy okazji przekonałem się, że 50 mnie nie rajcuje :mrgreen:
maczetka - Pon 26 Wrz, 2011

wlasnie zauwazylem, ze kolega ktory kupil ode mnie Sigme wystawil ja na forum... (inna sprawa, ze nie podaje ze second hand :lol: ) innymi slowy chyba szkielko bylo jednak felerne.