forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wybór Canon czy Nikon

xkom - Pią 23 Wrz, 2011
Temat postu: Wybór Canon czy Nikon
Witajcie, od pewnego czasu czytam wiele na forum optyczne.pl i jak chcialem Canona tak teraz mysle o nikonie. Używałem od 2lat Sony Alpha A350 i byłem zadowolony, ekran obrotowy bardzo mi sie przydaje, obiektyw zwykły 18-200. Pożyczałem jednak od znajomego pare razy Canona 500 i powiem Wam, że robi ostrzejsze zdjęcia takie jak chce takie jak potrzebuje, obiektyw takze standard dodawany do Canona (teraz nie wiem ile mm).
Zapotrzebowanie:
Fotografuje auta do sprzedaży, zależy mi by zdjęcia były ostre, czytelne, byłym także zadowolony z szerokątności by robić zdjęcia we wnętrzu auta.
Jaki mam wybrać aparat i obiektyw?

Bardzo prosze, jeżeli znajdziecie chwilkę czasu na konkretną pomoc i propozycje. Mogę wydać 3000zl ale i 7000zł jeżeli ma być znacznie lepiej. Wydaje mi się,że dobry aparat plus super obiektyw. Canon mi sie podoba i pasuje a Nikona nie znam. Obracany ekran LCD to dla mnie duże ułatwienie.

ghost - Pią 23 Wrz, 2011

ustaw wyostrzanie w aparacie na +3 :razz:
MC - Pią 23 Wrz, 2011

I zmień obiektyw :lol:
kufel - Pią 23 Wrz, 2011

MC napisał/a:
I zmień obiektyw :lol:
właśnie, to przede wszystkim...
xkom - Pią 23 Wrz, 2011

Moje pytanie brzmi jaki kupić aparat lustrzankę cyfrową najchetniej z obrotowym LCD i jaki obiektyw/obiektywy by spelnialy role w zdjeciach aut wśród zieleni przyjaciele.
kufel - Pią 23 Wrz, 2011

jeśli ma być szeroko to jakiś ultra szeroki kąt by się przydał.

pomyśl o Canonie 600D + obiektyw 10-22mm.

edit:
pytanie pomocnicze: czy 18mm to było dla Ciebie wystarczająco szeroko?

xkom - Pią 23 Wrz, 2011

18 mm nie było szeroko niestety, na zewnątrz jeszcze ok, ale we wnętrzu auta juz za wąsko. Myślałem juz dzisiaj zamowic aparat lub komplet ale chce byście pomogli wybrac narzedzie dla mnei odpowiednie i zamawiam.
kufel - Pią 23 Wrz, 2011

no to jestes skazany na ultra szeroki kąt. ;)
xkom napisał/a:
Myślałem juz dzisiaj zamowic aparat lub komplet ale chce byście pomogli wybrac narzedzie dla mnei odpowiednie i zamawiam.
wybrac? za Ciebie? co najwyżej możemy doradzić, zaproponować ;) ja ze swojej strony jeszcze raz napisze, pomyśl o 600D i obiektyw 10-22. jeśli budżet na to pozwoli.
kasiakaaz - Pią 23 Wrz, 2011

Tyle, że 10-22 na zewnątrz "wśród zieleni", będzie raczej za szeroko, więc chyba będziesz zmuszony zakupić dwa obiektywy.
xkom - Pią 23 Wrz, 2011

No wlasnie ma być realnie szczegolnie na zewnatrz przed autem.
kufel - Pią 23 Wrz, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Tyle, że 10-22 na zewnątrz "wśród zieleni", będzie raczej za szeroko,
no ale nikt nie mowi ze tzreba go ciagle uzywac na 10mm :P ;)

priorytetem jest szeroki kąt. wiec 10-22 jest konieczne. jesli będzie potrzebne coś jeszcze to można uzupełnić zakres, jak pozwoli na to stan gotówki. choćby tanim 18-55 Is...

cybertoman - Pią 23 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
robi ostrzejsze zdjęcia takie jak chce takie jak potrzebuje
Jesli znalazles taki aparat, ktory robi takie jak chcesz zdjecia to nad czym sie zastanawiasz?

A 15 mm Ci nie wystarczy?15-85 jest ostry i bys go polubil.

kufel napisał/a:
priorytetem jest szeroki kąt. wiec 10-22 jest konieczne. jesli będzie potrzebne coś jeszcze to można uzupełnić zakres, jak pozwoli na to stan gotówki. choćby 18-55 Is...

O tym właśnie mówię, ponieważ jeśli xkom będzie chciał sfotografować jakieś zbliżenie samochodu/szczegóły, to na 22 wyjdzie przerysowanie :wink:

kufel - Pią 23 Wrz, 2011

cybertoman napisał/a:
A 15 mm Ci nie wystarczy?15-85 jest ostry i bys go polubił.
fajna propozycja.sam myślałem by to zaproponować. ale te 5mm różnicy to jednak chyba sporo.
xkom - Pią 23 Wrz, 2011

Najbardziej odpowiadaja mi zdjęcia auta gdy robie na dużym zoomie, wtedy fajnie łapie całe auto i tak własnie robie z zewnątrz. Tak jak mowilem bylem zadowolony z Canona 500d, ale skoro moge kupić cos lepszego to modele wyżej, ale jezeli mam nic nie wykorzystac z modeli wyzej to kupie 500d i porzadny obiektyw/obiektywy.

xkom, na jakich ogniskowych do tej pory robiłeś te zdjęcia, które Cię satysfakcjonują?
xkom - Pią 23 Wrz, 2011

kasiakaaz napisał/a:
xkom, na jakich ogniskowych do tej pory robiłeś te zdjęcia, które Cię satysfakcjonują?

Obiektyw byl 18-55 to jechalem do konca zoom.

kufel - Pią 23 Wrz, 2011

Cytat:
Obiektyw byl 18-55 to jechalem do konca zoom.
no to może coś pokroju canon 18-135?

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2011 15:01 ]
i ewentualnie do tego stara wersja sigmy 10-20.

mozer - Pią 23 Wrz, 2011

A może zestaw 10-22 + 24-105? Stabilizacja może pomóc przy statycznych obiektach.
Trochę drogo, ale zakup na lata.

xkom - Pią 23 Wrz, 2011

No to myśle i patrze po allegro co by wybrac, nie wiem który aparat i obiektyw, może którys zestaw z allegro?
kufel - Pią 23 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
może którys zestaw z allegro?
na allegro jak i w innych sklepach zestawy zawieraja przewaznie srednie obiektywy. osobiście zdecydowanie bardziej wolałbym poskładać sam sobie zestaw. propozycji juz trochę tu padlo.
xkom - Sob 24 Wrz, 2011

Więc jeden obiektyw zakupiłbym ten http://allegro.pl/tokina-...1833676076.html bedzie mial odpowiednie swiatlo nie jest za ciemny? To bedzie obiektyw do zdjęc wnętrz aut, bedzie odpowiedni czy można coś lepszego? Jezeli ten to teraz jeszcze musze zdecydowan sie na Canona ale ktory model? Oraz obiektyw drugi.
baracuda - Sob 24 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
Więc jeden obiektyw zakupiłbym ten.....

Nie za taką kasę, masz czas to szukaj używki z możliwością testu,
dwa miechy szukałem i za 1000 mam starą wersje , jeden chu..chu :wink:

Sunders - Sob 24 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
jeden obiektyw zakupiłbym ten http://allegro.pl/tokina-...1833676076.html

IMO lepiej już ten:
http://allegro.pl/obiekty...1828988648.html
:smile:

xkom - Sob 24 Wrz, 2011

Bardzo chetnie kupię używany ale słyszałem opinie ze zdecydowanie warto nowy...
Sunders - Sob 24 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
słyszałem opinie ze zdecydowanie warto nowy...

Za nowy musisz zapłacic prawie 500pln wiecej:
http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=677
a ten używany ma jeszcze 1 rok gwarancji.
Twój wybór :smile:

baracuda - Sob 24 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
Bardzo chetnie kupię używany ale słyszałem opinie ze zdecydowanie warto nowy...

A to baba czy cuś, cnotliwe ma być :mrgreen:
(sie panie nie obrazają :wink: )
generalnie wsio rozbija się o kasę , a nowy też może
być felerny tyle tylko że mamy gwarancje.
Mam dwie używki z których jestem zadowolony,
twoja kasa twój wybór :razz:

kistian - Sob 24 Wrz, 2011

Przy tokinie, patrząc na jej testy, są straszne aberracje. Nie wiem czy będzie to dobre dla Ciebie przy fotografii aut, gdzie czasami mogą one być bardzo dokuczliwe.
baracuda - Nie 25 Wrz, 2011

kistian napisał/a:
Przy tokinie, patrząc na jej testy, są straszne aberracje.

na nikonie , opinie co do używania z canonem są inne, ja zaryzykowałem
i nie narzekam :wink:
Przy b.dużych kontrastach występują, cudów nie ma , koryguje w camera raw
i już :wink:

kasiakaaz - Nie 25 Wrz, 2011

xkom, mz ta Tokina, to dobry wybór, choćby z tej przyczyny, że masz stałe światło i jest jasny, a w przypadku wnętrz samochodów może to być istotne, bo statywu tam raczej nie wtaszczysz (przynajmniej nie do wszystkich). No chyba, że bierzesz też pod uwagę zakup lampy/lamp. Wówczas możesz również rozpatrzyć zakup Sigmy 10-20/4-5,6 - całkiem udane szkiełko (ok. 1800 PLN).
Jeżeli chcesz zmienić system, to wypadałoby kupić drugi obiektyw, dający węższy kąt.
TU masz do poczytania wątek, który może Ci pomóc dokonać wyboru.
Jeżeli pozostaniesz przy Alfie, którą też można zrobić bardzo dobre zdjęcia, możesz zakupić tę Tokinę (lub Sigmę) i od bidy pozostać przy tym, który już masz 18-200. Jednakże sensowniej mz byłoby dokupić np. Tamrona 17-50/2,8 (ok. 1100 PLN) lub flintę - Minolta 70-210/4 (ok. 600-700PLN). Flinta, to tylko z odzysku, nowej nie kupisz, ale da Ci o wiele fajniejszy obrazek od tego zuma, który już zaposiadasz. Możesz się pokusić o zakup obu i masz całkiem fajny zestaw "do prawie wszystkiego". :wink:
Tamrona kupowałabym nowego, ale co do pozostałych szkieł - spokojnie możesz rozważyć zakup używanych.

komor - Nie 25 Wrz, 2011

baracuda napisał/a:
na Nikonie, opinie co do używania z Canonem są inne

Hm… Ciekawe…

Starszy wątek już wskazała kasiakaaz, warto poczytać. Zmieniać aparat chyba nie ma sensu, jakość obrazka w dużym stopniu zależy od obiektywu a nie od aparatu. Sigma 10-20 lub Tokina 11-16 to jest to, co pozwoli Ci zrobić szerokątne zdjęcia we wnętrzu. Mając w Sony stabilizację matrycy może pomóc w utrzymaniu długich czasów, które niewątpliwie zdarzą się we wnętrzu auta. Ale może i tak warto pokusić się choćby o najprostszy statyw, niewielki, taki co od biedy da się rozłożyć w aucie.

Kolejnym etapem będzie zadbanie o światło, ale to już inna historia.

hijax_pl - Nie 25 Wrz, 2011

A moze Nikon D5100 z 18-105VR plus 10.5/2.8DX plus Fisheye-Hemi ;-)
xkom - Nie 25 Wrz, 2011

Sony nie chce to już wiem, We wnętrzu auta robie i nadal chce robic ciemniejsze zdjecia ale zawsze brakowali mi w nich ostrosci lampy NIGDY NIE UŻYWAM, Z kolei na zewnatrz auta bardzo podobaja mi sie i takie tez robie/staram sie robic zdjecie na duzym zoomie wtedy ladnie objete jest auto ale to bylo na obiektywie 18-55. Na pewno chce kupić Canona i z obrotowym LCD lub Nikona chociaz tego nie znam. Pieniązki mog wydac jezeli jest potrzeba 5-7tys na zestaw, chyba ze darady mniej to chetnie jak mam czegos nie wykorzystac ale 5-7zl mysle ze starczy bo mniej to nie kupie to czego oczekuje.
baracuda - Nie 25 Wrz, 2011

komor napisał/a:
baracuda napisał/a:
na Nikonie, opinie co do używania z Canonem są inne

Hm… Ciekawe…

tu na portalu wyczytałem i gdzieś w necie :smile:

kasiakaaz - Nie 25 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
We wnętrzu auta robie i nadal chce robic ciemniejsze zdjecia ale zawsze brakowali mi w nich ostrosci

To, czy zdjęcia będą ciemniejsze, czy jaśniejsze - to już kwestia ewentualnej późniejszej obróbki. Istotne jest, czy możesz je prawidłowo naświetlić, tak aby nie mieć zbyt dużo szumu i aby Ci szczegóły w cieniach nie "uciekły", a do tego przyda Ci się w takiej sytuacji jasny obiektyw (ewentualnie statyw).
Stosując skrót myślowy - z tego też poniekąd wynika zależność ostrości.

Sunders - Nie 25 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
na zewnatrz auta bardzo podobaja mi sie i takie tez robie/staram sie robic zdjecie na duzym zoomie wtedy ladnie objete jest auto ale to bylo na obiektywie 18-55

xkom, co rozumiesz przez "zdjęcie na dużym zoomie ... na obiektywie 18-55"? Na jakiej ogniskowej robisz te zdjecia na zewnatrz, które Ci się tak bardzo podobają?

kozidron - Nie 25 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
Sony nie chce to już wiem

to nie "sony jest złe" to twój obiektyw jest do bani, wybacz ale zawsze zastanawia mnie upór nowych co do tego, żeby wymieniać body. Czym szybciej zrozumiesz, że cała zabawa z lustrzankami polega na "obiektywach" tym lepiej.
Pewnie, że są lepsze lustrzanki ale tobie przyda się zmienić obiektyw/obiektywy zamiast żonglować korpusami.

cybertoman - Nie 25 Wrz, 2011

kozidron napisał/a:
zmienić obiektyw/obiektywy zamiast żonglować korpusami.
HA! A "Wielki Mistrz SC" zdradzil przeciez sekret: "Nie zmieniaj obiektywow, zmieniaj aparaty"w celu wykonywania profesjonalnych zdjec...

cybertoman napisał/a:
Nie zmieniaj obiektywow
Bo w pewnym momencie już nie ma potrzeby ich zmieniać ;)
lotofag - Nie 25 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
robie/staram sie robic zdjecie na duzym zoomie

Przyswój sobie pojęcie "ogniskowa" i zacznij go używać. Stwierdzenie "na dużym zómie" kompletnie nic nie znaczy ;)

mozer - Nie 25 Wrz, 2011

lotofag, w sumie ogniskowa też nic nie mówi, jeżeli nie wiemy jaki jest rozmiar detektora ;)

Przecież doskonale wiesz o co chodzi :mrgreen:

Tak poza tym domyślnie dla tego działu można przyjmująć, że chodzi o APS-C. 4/3 w lustrzankach jest praktycznie w odwrocie, a FF z racji cen dość niszowe ;)

mozer - Nie 25 Wrz, 2011

lotofag, wbrew pozorom dużo jest "kasiastych", którzy kupują FF z przeświadczeniem, że da im to od razu cudowne zdjęcie, pełne plastyki i magii ;)

mozer napisał/a:
którzy kupują FF z przeświadczeniem, że da im to od razu cudowne zdjęcie, pełne plastyki i magii
Lub też poszukują mniej szumiących matryc ;)

hijax_pl napisał/a:
Lub też poszukują mniej szumiących matryc ;)

Po premierze K-5/D7000 padł już chyba i ten bastion :mrgreen:

lotofag napisał/a:
Po premierze K-5/D7000 padł już chyba i ten bastion

xkom - Wto 27 Wrz, 2011

Wiem już na jaki aparat padnie decyzja Canon EOS 600D lub 60D, porównując obydwa wychodzi ze starszy model 60D jest lepszy http://www.optyczne.pl/po...=1182&add1=1221
bo ma wiecej opcji, ale jest też cieższy chociaz waga nie ma wiekszego znaczenia dla mnie, który model polecicie i dlaczego? W tym tygodniu już naprawdę chce zrobić zakup no i te obiektywy jeszcze...

MC - Wto 27 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
poruwnójąc

:shock:

hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2011

xkom, nie zawsze to co nowsze jest lepsze, a te dwa aparaty, które podałeś dodatkowo reprezentują dwie różne podejścia konstrukcyjne (tzw "półki").
600D to aparat klasy Entry Level, podczas gdy 60D to już coś dla pasjonata / zaawansowanego amatora.

"Opcji" mają zasadniczo tyle samo...

Rozumiem, że różnica w cenie nie ma dla Ciebie znaczenia? Jeśli tak - z tych dwóch - brałbym 60D. Dlaczego? Bo wygodniejszy w obsłudze...

B o g d a n - Wto 27 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
Wiem już na jaki aparat padnie decyzja Canon EOS 600D lub 60D, poruwnójąc obydwa wychodzi ze starszy model 60D jest lepszy http://www.optyczne.pl/po...=1182&add1=1221
bo ma wiecej opcji, ale jest też cieższy chociaz waga nie ma wiekszego znaczenia dla mnie, który model polecicie i dlaczego?

Tu nie ma co porównywać - kupuj 60D. :smile:

xkom - Wto 27 Wrz, 2011

W porządku, kupuję 60D, który zestaw i co dokupić do niego na allegro czy ten? Czy osobno obiektywy? http://allegro.pl/canon-6...1821590966.html

Jak już czytaliście pisaliśmy wątek, wiemy co potrzebuje i do czego, co wybrac z obiektywów? Do szerokątnych zdjec ale nie tak dużego rybiego oka? I do ładnych zdjec z zewnątrz samochodów fotografowanych?

xkom, te obiektywy z tej aukcji to
1) tylko dwa to są obiektywy
2) tylko jeden z nich jest warty zakupu

Ja na Twoim miejscu brałbym 18-135IS na początek

patigol - Wto 27 Wrz, 2011

xkom, Jak masz do wydania ponad 5 tys zł to kup body i dwa dobre obiektywy lub jeden wyższej klasy. Nie zawracaj sobie głowy takimi ...... jak na tej aukcji. Za te dwa obiektywy plus body w normalnym sklepie fotograficznym zapłacisz ok 4550 zł a więc na te dodatki płacisz dodatkowo ok 700 zł. Myślę, że nie warto. Kup 60D do tego wziąłbym np Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM oraz np taką Sigmę 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro .
kufel - Wto 27 Wrz, 2011

patigol napisał/a:
Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM
ten obiektyw jednak bym sobie odpuścił. polecę to co napisałem już wcześniej w tym wątku i co inni napisali: 18-135 IS ;)

zainteresowałbym się tez starszą wersją sigmy 10-22 . do wnętrz z pewnością się przyda.

xkom - Wto 27 Wrz, 2011

Ten zestaw do zdjęc na zewnątrz??http://allegro.pl/canon-eos-60d-18-135-is-nowy-gw-kup-teraz-4299-zl-i1829664233.html plus obiektyw do wewnątrz aut?? Czy może ten zestaw bo cena 200zl wieksza niz bez obiektywu a obiektyw juz by byl i do tego lepszy lub dwa lepsze obiektywy?? http://allegro.pl/canon-6...1840877683.html ??
kufel - Wto 27 Wrz, 2011

xkom, zdecydowanie pierwsza opcja lepsza. ( z obiektywem 18-135) masz przyzwoite szkło , dłuższą ogniskową. w drugim masz na końcu tylko 55mm a to najprawdopodobniej okaże sie za mało. zawsze lepiej jest mieć większe pole manewru z ogniskowymi.
xkom - Wto 27 Wrz, 2011

Jeszcze wyczytalem przed chwilą że nie ma regulacji światla! http://www.fotopolis.pl/i...lawomira-ryboka czyli brak przycisku na BODY. Zawsze mam tak ze z jednej strony auta ide ze sloncem to przyciemniam, a z drugiej strony auta mam ciemno to rozjasniam... tutaj nie bede tak mógł?? Może ktoś używa 60siatki??
kufel - Wto 27 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
Jeszcze wyczytalem przed chwilą że nie ma regulacji światla! http://www.fotopolis.pl/i...lawomira-ryboka czyli brak przycisku na BODY.
co masz na mysli?
xkom - Wto 27 Wrz, 2011

brak guziczka zmiany balansu bieli oops to chyba chodziło o balans bieli, a jasność musi miec na body regulacje prawda? Używalem Canona 500d to chyba 60d nie bedzie miał mniej.
kufel - Wto 27 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
brak guziczka zmiany balansu bieli oops to chyba chodziło o balans bieli,
masz racje. nie ma tez informacji o używanym balansie bieli w monochromatycznym wyświetlaczu.

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2011 13:59 ]
xkom napisał/a:
brak guziczka zmiany balansu bieli oops to chyba chodziło o balans bieli,
regulacja zatem odbywa sie z poziomu "menu".
xkom - Wto 27 Wrz, 2011

Czyli podczas robienia zdjęc z LCD to na LCD bede wybieral jasnosc? bo mi chodzi o jasnosc i ciemnosc zdjecia to chyba co innego w tym rozumowaniu niz balans bieli?
patigol - Wto 27 Wrz, 2011

kufel napisał/a:
xkom, w drugim masz na końcu tylko 55mm a to najprawdopodobniej okaże sie za mało. zawsze lepiej jest mieć większe pole manewru z ogniskowymi.

I dlatego polecałem Ci 17-85 mm :)

kufel - Wto 27 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
bo mi chodzi o jasnosc i ciemnosc zdjecia to chyba co innego w tym rozumowaniu niz balans bieli?
jasność i ciemność zdjęcia to kwestia ekspozycji ;) czyli tego jak naświetlisz zdjęcie.

patigol napisał/a:
I dlatego polecałem Ci 17-85 mm :)
z tych dwóch wole jednak 18-135. ;)
maput - Wto 27 Wrz, 2011

Też wziąłbym 18-135.

A ten guzik do "jasności zdjęcia" to taka bzdura że nawet nie wiem z której strony to ugryźć... I niby Twój aparat poprzedni taki guzik ma ?

xkom - Wto 27 Wrz, 2011

Jasność ustawialem jak dobrze pamietam trzzymając taka gwiazdkę i lewo prawo dawalem.
maput - Wto 27 Wrz, 2011

Zaczynam przypuszczać że może chodzić Ci o kompensację ekspozycji.. 60D nie ma tego na wierzchu ??

maput napisał/a:
60D nie ma tego na wierzchu ??
A tylni talerzyk to od czego? ;)
(oczywiście poza trybem M)

kistian - Czw 29 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
maput napisał/a:
60D nie ma tego na wierzchu ??
A tylni talerzyk to od czego? ;)
(oczywiście poza trybem M)

dokładnie, w trybie Av Tv tylnym talerzykiem to zmieniamy ;)

xkom - Pią 30 Wrz, 2011

Kupiłem w Foto Joker Canona EOS 60d i doradzono mi chyba bardzo dobrze bo pani zrozumiala ze mam za ciemne zdjęcia czasami i jest to problem i mówiła, że oni nie mają ale uczciwie poleca obiektyw TAMRON 17-50mm 2.8 ze stabilizacja i akurat w Saturnie był taki to zakupiłem ;) widze ze to starszy model obiektywu ale podobno bardzo dobry. Zamiast kita 18-135 IS za 1000zł dalem 1500zł za ten 17-50 2,8 swiatlo.
mozer - Pią 30 Wrz, 2011

xkom, jasność obiektywu nie ma nic wspólnego z jasnością zdjęć...
MC - Pią 30 Wrz, 2011

Poza tym wersja ze stabilizacją jest akurat całkiem nowa...
maput - Pią 30 Wrz, 2011

No to sprzedawcy w FJ znów popisali się wiedzą ;)
MC - Pią 30 Wrz, 2011

Czy ja wiem? Doradzila dobry obiektyw. Co prawda problemu to nie rozwiąże, ale szkło przyzwoite jest.
mozer - Pią 30 Wrz, 2011

No taka to porada - usłyszała, że gdzieś dzwoni. Słowo-klucz "jasność", czyli jaśniejsze zdjęcia...
komor - Pią 30 Wrz, 2011

Moim zdaniem porada nie jest zła. „Za ciemne” :) zdjęcia wychodzą wtedy, gdy ma się ciemną optykę i usiłuje się z ręki strzelić fotkę w pomieszczeniu, a aparat nie chce wchodzi na zbyt wysokie czułości. Polecanie statywu i wydłużenia czasu w przypadku pytań o „za ciemne zdjęcia” niespecjalnie ma sens. Porady trzeba dostosować do targetu. :)
mozer - Pią 30 Wrz, 2011

komor, jak to "aparat nie chce wchodzić"? Mówimy chyba o robieniu zdjęć lustrzanką ;)
komor - Pią 30 Wrz, 2011

No przykładowo w trybach automatycznych czy tematycznych ustawi Ci ISO 800, 1/30 i wyświetli ikonkę „Przestań się trząść”. :) Dla niezorientowanego pstrykacza problem nie do pokonania. Zdjęcie wychodzi za ciemne. :) Albo rozmazane. Kupno Tamrona f/2,8 jest moim zdaniem ruchem w dobrą stronę. A że przydałoby się poczytać to i owo i spróbować coś tam pokręcić na korpusie to inna sprawa, oczywiście też słuszna.
mozer - Pią 30 Wrz, 2011

komor, to moje lustrzanki są jakieś zacofane, bo nie wyświetlają takich ikonek :) Chociaż... tak naprawdę, to nie wiem jak działają w nich tryby tematyczne :)
xkom - Pią 30 Wrz, 2011

Obiektyw mogę oddać, kupiłem go w saturnie, ale czy lepszym rozwiązaniem bedzie kit 18-135 3.6-5.6 ?? Kolega fotograf takze polecił mi zakup tego TAMRONA.
maput - Pią 30 Wrz, 2011

Zostaw Tamrona to dobry obiektyw jest.
Pani w Saturnie przypadkiem dobrze Ci doradziła, choć śmiem twierdzić że wynikło to z jej niekompetencji i niezrozumienia tematu..

MC - Pią 30 Wrz, 2011

maput napisał/a:
Pani w Saturnie

W osławionym FJ...

Sunders - Pią 30 Wrz, 2011

xkom napisał/a:
czy lepszym rozwiązaniem bedzie kit 18-135 3.6-5.6 ??

Nie, tamron jest lepszy od kitowego 18-135is,

MC - Pią 30 Wrz, 2011

W zakresie 17-50mm z całą pewnością :wink:
Wujek_Pstrykacz - Sob 01 Paź, 2011

Moja lustrzanka jest tak zacofana że nie ma programóew tematycznych, a obiektyw Tamron 17-50/2,8 ze stabilizacją to dobry wybór, choć nie wiem czy zdjęcia będą jaśniejsze z jego powodu.