forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka z kitowym obiektywem

Mefisto - Sob 24 Wrz, 2011
Temat postu: Pierwsza lustrzanka z kitowym obiektywem
Witam serdecznie, od pewnego czasu planuję zakup pierwszej lustrzanki, chciałbym na nią przeznaczyć tak 800-900 zł (razem z obiektywem). Sprzęt ma być przeznaczony do nauki, dlatego nie chcę później dokupować kolejnych obiektywów, wiec obiektyw który kupię z body ma być na tyle dobry, żeby spełnił moje wymagania. Nie interesuje mnie więc system, cena kolejnych obiektywów. Powiedzmy za dwa-trzy lata sprzedam taki zestawik i wtedy kupię coś pożądnedo, ale narazie nie chcę ładować w to tyle kasy... Jeśli chodzi o wymagania, to chciałbym głównie robić portrety, oraz troszkę krajobrazów. Jestem laikiem w tym temacie, ale sporo czytałem i wybrałem takie oto aukcje:

http://allegro.pl/olympus...1816083839.html
http://allegro.pl/olympus...1835174280.html
http://allegro.pl/swietny...1825214733.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=1816578523
http://allegro.pl/show_item.php?item=1811989751

Który zestaw byłby najlepszy?
Czytałem że Olympusy mają jedne z lepszych kitowych obiektywów, dlatego rozglądam się właśnie za nimi. Chyba że macie lepsze propozycje w tej kwocie?

MaciekNorth - Pon 26 Wrz, 2011

Znajomy ma Olympusa 510 i odradzam ten zakup. Co z tego że obiektyw bardzo dobry, skoro puszka kiepska, na wysokim ISO szum straszny, w cieniach kasza prawie jak w kompakcie, kolory też kiepskie. System 4/3 odradzam ;) Nikon D50 to antyk, już lepiej kup coś niższej klasy, ale nowszego, matryca będzie lepsza.
Tutaj możesz porównać sobie to co najważniejsze, czyli jakość obrazu: link
Poczytaj też testy na Optyczne.pl ;)
Jeśli masz w rodzinie lub wśród znajomych kogoś kto fotografuje i ma coś więcej niż podstawowy obiektyw, to może kup aparat tej samej marki, będziesz mógł choćby okazjonalnie podpiąć coś innego.
W kwocie którą chcesz wydać dobrym wyborem byłby Canon 450D, ewentualnie Nikon D60 (uwaga na brak silnika), D80, nieco gorszym Sony A3xx. Ale jeśli chcesz robić portrety, to aby miało to ręce i nogi niestety musisz dokupić portretówkę za ok. 400zł ;)

hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2011

MaciekNorth, D50 to antyk, a reszta wymienionych przez Ciebie nie? I - po raz kolejny zapytam - co z tym brakiem silnika? ;)

Tak przy okazji - D40 to bardzo fajny mały aparacik.

MaciekNorth - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
MaciekNorth, D50 to antyk, a reszta wymienionych przez Ciebie nie?
D80 i D60 są trochę nowsze i mają lepszą 10mpix matrycę :) Poza tym co lepszego dostaniesz w tym zakresie cenowym? ;)
hijax_pl napisał/a:
I - po raz kolejny zapytam - co z tym brakiem silnika?
Pytanie retoryczne? ;) Wiadomo że nie będzie AF we wszystkich szkłach.
hijax_pl napisał/a:
Tak przy okazji - D40 to bardzo fajny mały aparacik.
D40x tak, D40 mniej fajny ;)
Poleciłem tylko te aparaty które miałem w ręku, używałem i sprawdzałem z czystej ciekawości (czyt. zawiści :razz: ) czym fotografują znajomi. Ale ogólnie to temat rzeka, bo można polecić też wiele innych modeli.

MaciekNorth, chodziło mi o użycie słowa "antyk".
MaciekNorth napisał/a:
Wiadomo że nie będzie AF we wszystkich szkłach.
To oczywiste - ale jak się zawęzi do szkieł, które amator może kupić to... nadal jest to problem? Inna sprawa, że brak AF to nie taka tragedia jak brak pomiaru światła ;)
MaciekNorth napisał/a:
D40x tak, D40 mniej fajny ;)
Ja wolałbym D40.
jaad75 - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ja wolałbym D40.
Z dwojga złego - ja też... :smile:

hijax_pl napisał/a:
MaciekNorth, chodziło mi o użycie słowa "antyk".
Przenośnia ;)
hijax_pl napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:
Wiadomo że nie będzie AF we wszystkich szkłach.
To oczywiste - ale jak się zawęzi do szkieł, które amator może kupić to... nadal jest to problem? Inna sprawa, że brak AF to nie taka tragedia jak brak pomiaru światła ;)
To właśnie było coś w rodzaju ostrzeżenia przed kupnem szkła bez napędu ;) Ja sobie radzę z koreańskim szkłem bez pomiaru światła :)

Ja wolałbym D40x, ze względu na większy zakres ISO, szczególnie w dół, no i zawsze lepiej mieć te 10mpix niż 6 ;)

Mefisto - Wto 27 Wrz, 2011

Mam znajomego, który posiada Sony a200, ma do niego chyba ze dwa obiektywy (nie mam pojęcia jakie...).
A ten kitowy obiektyw z Nikona 18-55 jest jakiś w marę możliwy?
I jeszcze jedno, skoro d50 jest już "antykiem" to czym jest d40? :razz: chyba że to nowszy model?

Sunders - Wto 27 Wrz, 2011

Mefisto napisał/a:
skoro d50 jest już "antykiem" to czym jest d40? chyba że to nowszy model?

D40 jest przeszło 1 rok młodszy od D50 :smile:
Mefisto napisał/a:
A ten kitowy obiektyw z Nikona 18-55 jest jakiś w marę możliwy?

Określenie jakiego użyłeś chyba własciwie go określa :smile:
IMO też lepiej wybrać D40 niż D50.

Mefisto - Wto 27 Wrz, 2011

To ja myślałem, że jak numerek wyższy, to model nowszy :wink:

Dobra, to w takim razie będę się rozglądał za d40, bo w tej kwocie chyba nic lepszego nie kupię... Chyba że jeszcze ma ktoś jakąś inną propozycję? A ten Canon 450D troszkę za drogi :wink: Póki co dziękuję za rady

Obiektyw kitowy 18-55 Nikona jest o niebo lepszy od kitowego 18-70 Sony, bo w tej grupie cenowej nie dostałbyś Sony z nowszym dobrym kitowym 18-55 SAM. I Sony serii A2xx nie kupuj, A3xx to dolna granica przyzwoitości. Nikon będzie raczej lepszym rozwiązaniem (to napisał użytkownik Sony :razz: ), tylko pamiętaj że są dwie wersje, D40 i D40x: porównanie
Jak uda Ci się znaleźć D60 w dobrej cenie to też się nie wahaj ;) Poczytaj testy - linki na dole porównania.

Powtórzę jeszcze raz: D40.
Lepsza trochę jakość na wysokim ISO od D40x i D60 no i przede wszystkim super czas synchronizacji flasha - 1/500s - tego nie mają nawet profi lustra!
Do tego (w przyszłości :) ) 35/1.8G i np SB-400 i mamy super zestawik do portretu w plenerze.

jaad75 - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
no i przede wszystkim super czas synchronizacji flasha - 1/500s - tego nie mają nawet profi lustra!
W rzeczywistości, to jeszcze krótszy, bo z szybkim radiem synchronizuje się do końca migawki. 1/500s, to ograniczenie z lampą systemową w zwykłym trybie, jeśli dobrze pamiętam. Ale D50 też ma migawkę elektroniczną i jest nieco bardziej zaawansowany... No i jest jeszcze opcja D70s jeśli już o takich starociach mówimy... W każdym razie, ze względu na synchro D40 jest fajniejszy niż następcy z tej linii, czyli D40x i D60.
komor - Wto 27 Wrz, 2011

Dla początkującego z budżetem ~1000 zł ma to bardzo istotne znaczenie…  :wink:
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011

komor, ja rozumiem, że HSS jest już czymś tak normalnym, że się o nim nie myśli - ale w czasach gdy powstawały te korpusiki nie było tak słodko ;)
jaad75 - Sro 28 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
ale w czasach gdy powstawały te korpusiki nie było tak słodko ;)
Bez przesady - było dokładnie tak samo... Lampy z HSS były powszechne już kilkanaście lat temu. Tyle, że HSS pomaga tylko w części przypadków - krótkie synchro jest znacznie użyteczniejsze.
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
Lampy z HSS były powszechne już kilkanaście lat temu.
Lampy - tak. Wsparcie w aparacikach - niekoniecznie ;)
Mefisto - Sro 28 Wrz, 2011

A powiedzcie mi jeszcze z jakim przebiegiem migawki nie ma sensu już kupować lustrzanki? Jest jakaś granica czy na to nie patrzeć?

I jeszcze jedno, czy możliwe jest żeby tym aparatem było zrobione tylko 2 tysiące zdjęć? http://allegro.pl/nikon-d...1836654038.html

mozer - Sro 28 Wrz, 2011

Mefisto, teoretycznie wszystko jest możliwe, w praktyce mało prawdopodobne ;)
kufel - Sro 28 Wrz, 2011

Mefisto napisał/a:
A powiedzcie mi jeszcze z jakim przebiegiem migawki nie ma sensu już kupować lustrzanki? Jest jakaś granica czy na to nie patrzeć?
producenci mowią o wytrzymałości do około 100 tys klapnięć. ale nie oznacza ze po tej liczbie migawka padnie . może to zrobić o wiele później albo wcześniej ;) myślę ze 30 -40 tys to rozsądna granica. 50 tys tez by mnie chyba nie odstraszało.ale owszem można ryzykować i brać z większym przebiegiem.
Mefisto - Czw 29 Wrz, 2011

mozer, niby był używany tylko na wycieczkach, więc może faktycznie ma taki przebieg ;)

Mam głupie pytanie, ale muszę je zadać :razz: Ten Nikon d40 ma tylko 6mpx, obecnie posiadam Galaxy S, który ma 5mpx. Wiem, że pixele nie są najważniejsze, ale obawiam sie że jakość zdjęć będzie mało zauważalna - może tak być? :)

MC - Czw 29 Wrz, 2011

Nie może.
Też mam SGS i robi on przyzwoite zdjęcia jak na telefon. Koniec. Kropka.

hijax_pl - Czw 29 Wrz, 2011

Mefisto, Ilość sie przekłada na rozdzielczość tylko. Ale to od ich wielkości zależy jakość obrazka. A różnica wielkości pikseli miedzy D40 a SGS jest potężna...
pawkon - Czw 29 Wrz, 2011

Mefisto
Nie porównuj aparatu z telefonu do typowego aparatu. :shock: To zupełnie inna półka techniczna.
Aparat w telefonie jest dodatkiem. A w Nikonie D40 to główny wątek.
Zdjęcia z Nikona będą DUŻO lepsze niż Galaxy S.

kufel - Czw 29 Wrz, 2011

Mefisto napisał/a:
Wiem, że pixele nie są najważniejsze, ale obawiam sie że jakość zdjęć będzie mało zauważalna - może tak być? :)
jak już napisał MC i reszta forumowiczow , nie może. to że mają prawie tyle samo pikseli to nie ma znaczenia. liczy się rozmiar matrycy (fizyczny , czyli w cm, ta w telefonie jest dużo mniejsza) bo to się przekłada na poziom szumów etc czyli na jakość obrazka. tu naprawdę nie ma co porównywać.
Sunders - Czw 29 Wrz, 2011

Cytat:
Ten Nikon d40 ma tylko 6mpx, obecnie posiadam Galaxy S, który ma 5mpx. Wiem, że pixele nie są najważniejsze, ale obawiam sie że jakość zdjęć będzie mało zauważalna - może tak być?

Istotniejsze znaczenie niż ilość pixeli ma wielkość i jakość matrycy oraz jakość użytej optyki = jeśli tylko operator D40 stanie na wysokości zadania, to różnica powinna być więcej niż zauważalna :smile:

mozer - Czw 29 Wrz, 2011

Pozwolę sobie tylko wtrącić, że często na różnych konkursach/stockach itp. 6Mpix jest dolnym limitem wielkości zdjęcia, więc nie pozostaje nic na ewentualne prostowanie/kadrowanie. Ale to tak na marginesie ;)
RB - Czw 29 Wrz, 2011

6 Mpix da Ci wydruki w rozdzielczosci 300dpi wielkości ok. 20x13cm, przy rozdzielczości 250dpi 25x16cm... Aby wydrukowac A4 zjeżdżasz do ca. 200 dpi... Jeśli takie wydruki jak wyzej Cię to satysfakcjonują to jest 6 Mpix jest OK.
jaad75 - Czw 29 Wrz, 2011

RB napisał/a:
Aby wydrukowac A4 zjeżdżasz do ca. 200 dpi...
Nie zjeżdżasz, a interpolujesz plik. Dobrej jakości zdjęcie z 6MPix można z powodzeniem "nadmuchać" do A3, a nawet wyżej.

[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 12:57 ]
hijax_pl napisał/a:
Lampy - tak. Wsparcie w aparacikach - niekoniecznie ;)
W 2007 roku? Bez przesady. Nawet 10 lat wcześniej wsparcie HSS/FP nie było niczym niezwykłym.

Wiem, że nie ma co porównywać SGS do d40, ale wolalem się upewnić (uprzedałem, że pytanie będzie głupie) :razz:
RB, nie będę raczej drukował tych zdjęć

Wezmę chyba tego d40 z aucji którą podałem wyżej...

jaad75 napisał/a:
W 2007 roku? Bez przesady. Nawet 10 lat wcześniej wsparcie HSS/FP nie było niczym niezwykłym.
Dlatego piszę "niekoniecznie". Nawet dziś D3100 nie ma wsparcia dla HSS ;)

hijax_pl napisał/a:
Nawet dziś D3100 nie ma wsparcia dla HSS ;)
Żartujesz? No to trochę przegięli...
kufel - Czw 29 Wrz, 2011

Mefisto napisał/a:
Wezmę chyba tego d40 z aucji którą podałem wyżej...
tutaj masz opisane jak sprawdzić ilość klapnięć migawki i czy faktycznie liczba ta wynosi tyle ile deklaruje sprzedawca ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=49800

jaad75 napisał/a:
Żartujesz?
Nie - sam się zdziwiłem...

BTW, ja bym poobserwował tę aukcję:
http://allegro.pl/pentax-...1837018646.html

kufel, gościu napisał mi że był na trzech wycieczkach z tym aparatem + jakieś rodzinne imprezy, tak więc możliwe że tyle ma przebiegu, ale pewności nie ma.

jaad75, troszkę za drogi :neutral:

kufel - Czw 29 Wrz, 2011

Mefisto napisał/a:
kufel, gościu napisał mi że był na trzech wycieczkach z tym aparatem + jakieś rodzinne imprezy, tak więc możliwe że tyle ma przebiegu, ale pewności nie ma.
nie ma powodów by mu nie wierzyć. ale gdybyś chciał się po porostu upewnić to są ku temu sposoby.

Mefisto napisał/a:
jaad75, troszkę za drogi :neutral:
Tyle, że masz tu aparat nieporównywalnie wyższej klasy, z dwoma obiektywami i torbą, a do tego jeszcze muszla powiększająca... Pytanie tylko na jakiej cenie stanie, bo w okolicach 1000 zł, to jak za darmo...

A może kupić samo body d40 i osobno obiektyw? Jak myślicie, był by jakiś lepszy zestaw niż d40 + kit w cenie ok. 800 zł?

Mefisto napisał/a:
Jak myślicie, był by jakiś lepszy zestaw niż d40 + kit w cenie ok. 800 zł?
Kit D40, a nie "D40+kit" - patrz stopka.
Np. kit K100D:
http://allegro.pl/pentax-...1842070644.html

[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 14:43 ]
BTW, tutaj poszedł za 749:
http://pentax.org.pl/ads_item.php?id=10903

jaad75, dzięki za wyjaśnienie
Pod jakim względem ten zestaw jest lepszy od Nikona?

jaad75, a co sadzisz o takiej propozycji:
http://allegro.pl/samsung...1846422814.html
:?:

Mefisto napisał/a:
Pod jakim względem ten zestaw jest lepszy od Nikona?
Lepszy wizjer, górny LCD, stabilizacja w body, wbudowany silnik AF, współpraca z tanimi manualami.
Sunders napisał/a:
jaad75, a co sadzisz o takiej propozycji:
http://allegro.pl/samsung...1846422814.html
Nawet lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o wizjer... Chyba, że komuś na stabilizacji zależy.

Ten Pentax ma 10mpx czy 6mpx? Bo znalazłem różne informacje

6,1mpx
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
:smile:

Chodziło mi o K100D ;)
Teraz to już zupełnie mam mętlik w głowie. Więc tak, który z w/w zestawów (K100D + 18-55 vs. Samsung GX-1S + 18-55) będzie lepiej się nadawał dla amatora, do nauki fotografowania krajobrazów oraz portretów?

Mefisto, mając do wyboru K100D i GX-1s wybrałbym Samsunga. Przede wszystkim z uwagi na wizjer.

O co chodzi dokładnie z tym wizjerem, bo nie rozumiem?

Mefisto, GX-1s ma pryzmat, a K100D ma lustra - różnica w jasności i jakości obrazu widzianego. Pryzmat to jest rozwiązanie optycznie najlepsze, ale drogie - dlatego w tańszych konstrukcjach wstawiają lusterka...

Poczytaj tutaj: pryzmat vs lustro pentagonalne

Jakość zdjęć trochę lepsza z K100D (zwłaszcza w JPG), natomiast wizjer zdecydowanie na korzyść Samsunga (to jest klon Pentaksa *istDS2, czyli model wyżej od linii *istDL, której następcą jest K100D).

No dobrze, ale co mi daje ten lepszy wizjer?
I czy w Samsungu jest wbudowany silnik AF?

Mefisto napisał/a:
No dobrze, ale co mi daje ten lepszy wizjer?
Lepszy obraz? ;)
Mefisto napisał/a:
I czy w Samsungu jest wbudowany silnik AF?
Jest.

Lepszy obraz ale tylko w wizjerze? Czy również na zdjęciu?

Mefisto, wizjer jest po to, żebyś widział to co będziesz fotografować. Lustro w lustrzance jest po to, byś w tym wizjerze właśnie widział obraz przez obiektyw. Przed zrobieniem zdjęcia lustro się uniesie, wtedy w wizjerze nic nie widać, a matryca jest odsłonięta i.. robi się zdjęcie :)

http://www.szerokikadr.pl...esc_1lustrzanka

Czyli właściwie nie ma to wpływu na jakość zdjęć :) a więc tak, mimo że K100D ma 10mpx (tak wyczytałem), oraz lepszą jakość zdjęć, to i tak lepszym rozwiązaniem będzie dla mnie Samsung?

Dzięki za linka :razz:

Mefisto napisał/a:
mimo że K100D ma 10mpx (tak wyczytałem)
A gdzie? Bo jak sprawdzam, np w bazie optycznych to jasno jest napisane ze jest ich całe 6...

Mefisto napisał/a:
Czyli właściwie nie ma to wpływu na jakość zdjęć :)
Ma wpływ na komfort robienia zdjęć, co np. przy obiektywach manualnych może bezpośrednio przełożyć się na ich jakość.
Mefisto napisał/a:
a więc tak, mimo że K100D ma 10mpx (tak wyczytałem)
Źle wyczytałeś - ma 6MPix.

Dopiszę tylko:
Cytat:
przy obiektywach manualnych może bezpośrednio przełożyć się na ich jakość.
... w sensie lepszego ustawienia ostrości ;)

Pomyliło mi się z K10D... ;) Mój błąd
Myślę że wezmę tego Samsunga, jest sporo tańszy od Pentaxa.
Gdybym chciał zainwestować w jakiś lepszy obiektyw to też nie będzie problemu? Pisałeś, że K100D współpracuje z tanimi obiektywami, czy w przypadku Samsunga również tak jest?

Mefisto napisał/a:
Gdybym chciał zainwestować w jakiś lepszy obiektyw to też nie będzie problemu?
Zależy jaki - przejrzyj ofertę szkieł dostępnych pod bagnet K i zobacz, czy interesujący Cię obiektyw jest dostępny.
Mefisto napisał/a:
Pisałeś, że K100D współpracuje z tanimi obiektywami, czy w przypadku Samsunga również tak jest?
Lustrzanki Samsunga są w pełni kompatybilne z bagnetem Pentaksa, więc współpracują z manualami K i m42 dokładnie tak samo jak odpowiedniki Pentaksa.
komor - Czw 29 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
zobacz, czy interesujący Cię obiektyw jest dostępny

A skąd początkujący ma wiedzieć, które obiektywy go interesują lub zainteresują w przyszłości, kiedy już zauważy, że do motyli może nadać się coś innego niż do krajobrazu czy portretu? :)

jaad75 - Pią 30 Wrz, 2011

komor, OP zapytał o "lepszy obiektyw" (mimo, że wcześniej deklarował, że go to nie interesuje i póki co zadowoli się tym z zestawu) - mogę mu odpowiedzieć, że tak, z lepszym obiektywem nie będzie problemu, co będzie zgodne z prawdą, bo lepszych od kitowych obiektywów jest w tym systemie mnostwo lub zwrócić uwagę na fakt, że nie w każdym systemie są dowolne obiektywy i trzeba zapoznać się z ofertą i sprawdzić, czy potencjalnie interesujące szkła są dostępne (zarówno fizycznie, jak i finansowo). Jak myślisz, która odpowiedź jest bardziej pomocna?
komor - Pią 30 Wrz, 2011

Proszę Cię… :) Co to za pomoc: sprawdź sobie. :) Chociaż parę cyferek rzuć, żeby wiedzieć za czym guglać.

komor, skoro tak twierdzisz... :twisted:
Mefisto, jeśli będziesz chciał zainwestować w jakiś lepszy obiektyw, to też "nie będzie problemu" - na to hobby wydasz dowolne pieniądze.

Sunders - Pią 30 Wrz, 2011

Mefisto napisał/a:
Gdybym chciał zainwestować w jakiś lepszy obiektyw to też nie będzie problemu?

Jesli tylko bedzie mial mocowanie wymienione przez
jaad75 napisał/a:
K i m42
, to nie powinno byc zadnego problemu.
Mefisto napisał/a:
lepszym rozwiązaniem będzie dla mnie Samsung?

Lepszym ze wzgledu na latwosc ostrzenia manualnego=ostrzac recznie latwiej Ci bedzie zrobic dobre/ostre/ zdjecie, niz gdybys je robil k100 :smile:
Jesli masz skromny budzet, jak piszesz, to wygoda korzystania ze szkiel, ktorymi mozna ostrzyc tylko recznie/dobrych optycznie i jednoczesnie niedrogich/ jest bardzo wazna.

Mefisto - Pią 30 Wrz, 2011

jaad75, deklarowałem że na początku wystarczy mi ten z zestawu i tak na pewno będzie. Wolałem się upewnić, bo skąd mogę wiedzieć czy po kilku miesiącach użytkowania aparatu nie będę chciał wymienić obiektywu? ;) Staram się rozważyć wszystkie wady i zalety tego Samsunga. Póki co jestem na niego zdecydowany
hijax_pl - Pią 30 Wrz, 2011

Mefisto, w zasadzie to można powiedzieć, że ten Samsung to przemalowany Pentax ;)

To jeszcze tak przy okazji, sprzedający wysłał mi jedno zdjęcie zrobione tym aparatem, mógłby mi ktoś powiedzieć jaki on ma przebieg? Próbowałem w PhotoME, ale nie wiem gdzie to pisze, pierwszy raz na oczy program widzę ;)
http://i.imgur.com/ISg30.jpg

Mefisto napisał/a:
Próbowałem w PhotoME ale nie wiem gdzie to pisze, pierwszy raz na oczy program widzę ;)
No i nie dziwne - w tym obrazku nie ma danych EXIF, więc nie da się nic odczytać...

Są, ale z tego co widzę to hosting je usunął ;) tutaj podaję bezpośredni link do pobrania http://www59.zippyshare.com/v/22971689/file.html

//edit:

OK, już znalazłem, faktycznie jest 2412, tylko przy dacie utworzenia pisze 2006-05-10 19:43, chyba że jest źle ustawiona

Mefisto napisał/a:
OK, już znalazłem, faktycznie jest 2412, tylko przy dacie utworzenia pisze 2006-05-10 19:43, chyba że jest źle ustawiona
Poproś o jakieś aktualne zdjęcie - to zużycie migawki jest zdecydowanie zbyt małe jak na aparat sprzed tylu lat.

Data nie była ustawiona, wysłał mi jeszcze dzisiejsze zdjęcie (z ustawioną datą) i faktycznie ma ponad 2000 przebiegu
mozer - Pią 30 Wrz, 2011

A co to za problem zmienić wpis w exifie?
maput - Pią 30 Wrz, 2011

Niech przyśle zdjęcie dzisiejszej gazety ;)

Mefisto, gdybys sie nie zdecydowal na samsunga GX-1S, to pojawila sie niezla oferta pentaxa K100D:
http://allegro.pl/pentax-...1850845048.html

Widziałem tę aukcję :) ale jeśli Samsung jest lepszy to myślę że go jednak wezmę, przemyślę jeszcze wszystkie za i przeciw i podejmę decyzję ;)

Mefisto napisał/a:
przemyślę jeszcze wszystkie za

IMO sa tylko dwa istotne za:
1. za GX-1S to lepszy wizjer
2. za K100D to stabilizacja

No właśnie, stabilizacja do moich wymagań nie jest za bardzo potrzebna ;)

Mefisto napisał/a:
stabilizacja do moich wymagań nie jest za bardzo potrzebna

TO chyba sprawa jasna-wybieraj GX-a jak Ci wczesniej radzil jaad75 :smile:

Aszex - Pią 30 Wrz, 2011

zerknij do 09/2010 dfv, tam piszą o tanich lustrzankach

Aszex, nie rozumiem o co chodzi ;)

Ooo właśnie GX-1S posiada opcję robienia zdjęć panoramicznych?

maput - Pią 30 Wrz, 2011

Każdy komputer taka posiada ;)

Mefisto napisał/a:
nie rozumiem o co chodzi
DFV - Digital Foto Video.. taka gazetka fotograficzna
Mefisto napisał/a:
Ooo właśnie GX-1S posiada opcję robienia zdjęć panoramicznych?
No coś Ty... to aparat sprzed 5 lat przecież - sam nie zrobi, ale Ty zrobisz :)
Mefisto - Sob 01 Paź, 2011

W sumie racja :)
Bardzo spodobały mi się zdjęcia w stylu HDR, da radę tym Samsungiem zrobić odpowiednio dobrej jakości zdjęcie żeby później przerobić je na HDR?

maput - Sob 01 Paź, 2011

Da.
jaad75 - Sob 01 Paź, 2011

Mefisto napisał/a:
da radę tym Samsungiem zrobić odpowiednio dobrej jakości zdjęcie żeby później przerobić je na HDR?
Takie zdjęcia da się zrobić każdym aparatem.
MaciekNorth - Sob 01 Paź, 2011

Cytat:
Takie zdjęcia da się zrobić każdym aparatem.
Podobnie jak i panoramy. Robiłem kompaktem nawet panoramy sferyczne.
Mefisto - Nie 02 Paź, 2011

A da radę tym Samsungiem nagrywać filmy?
Sunders - Nie 02 Paź, 2011

Mefisto napisał/a:

Nie.

jaad75 - Nie 02 Paź, 2011

Mefisto napisał/a:
To jest model z 2005 roku. Pierwszą lustrzanką nagrywająca filmy był Nikon D90 z 2008. Wcześniej ewentualnie można było użyć do tego celu Pentaksa K20D w trybie burst, ale wymagało to nieco zachodu i pozwalało uzyskać jedynie 21 klatek na sekundę.

Rozumiem, to jeszcze zapytam o tę stabilizację. Czy jeśli będę robił zdjęcia z ręki (statyw na pewno kupię, ale wszędzie nie będę go zabierał) to czy przy jakichś drganiach będzie widać defekty w postaci rozmycia?
mozer - Nie 02 Paź, 2011

Mefisto, jeżeli czas naświetlania będzie krótszy niż 1/"ekwiwalent ogniskowej" nie powinno być widać drgań. Oczywiście wszystko zależy od stabilności ręki - to taka średnia wytyczna.

Np. dla ogniskowej 200 mm na DX potrzebujesz czasów krótszych niż 1/300 s.

Sunders - Nie 02 Paź, 2011

Mefisto napisał/a:
Czy jeśli będę robił zdjęcia z ręki to czy przy jakichś drganiach będzie widać defekty w postaci rozmycia?

Jesli uzyjesz odpowiednio krotkiego czasu, to nie.

Popularna zasada mówi o trzymaniu się czasów 1/ogniskowa w celu uniknięcia poruszeń wynikających z drżenia ręki. W przypadku lustrzanek z matrycą APS-C mamy węższy kąt widzenia, więc obiektyw np. 50mm odpowiada 75mm na FF, stąd powyższą zasadę należy zmodyfikować nieco i dla 50mm używać czasów w okolicy 1/80s (nie ma czasu 1/75s, który wynikałby z matematycznych wyliczeń). Stabilizacja pozwala na zejście z czasem od dwóch, do czterech działek poniżej tej granicy, czyli np. zamiast 1/80s będziesz w stanie utrzymać 1/20-1/5s. To tak w dużym skrócie, bo oczywiście wspomniany "bezpieczny" czas nie dla każdego jest taki sam i są ludzie, którzy bezproblemowo utrzymają 50mm przy np. 1/20s bez pomocy stabilizacji.

A na przykład coś takiego, że stoję sobie koło jakiejś drogi, jedzie samochód a ja robię mu zdjęcie - będzie ono ostre? Nie wiem, np podążając aparatem za samochodem. Czy do tego już potrzebna jest ta stabilizacja i nie wyjdzie mi takie zdjęcie?
Wybaczcie może głupie pytania, ale ja się na tym nie znam, a od czegoś trzeba zacząć ;)

Jeśli mówisz o podążaniu za samochodem, czyli technice zwanej panoramowaniem, to owszem stabilizacja się przyda, aczkolwiek raczej niekoniecznie ta z K100D, bo nie jest optymalizowana pod tym kątem. Jeśli chodzi Ci o tzw. mrożenie ruchu szybko poruszających się obiektów, to tu stabilizacja jest zbędna - chodzi o jak najkrótszy czas naświetlania.
lotofag - Nie 02 Paź, 2011

jaad75 napisał/a:
Jeśli chodzi Ci o tzw. mrożenie ruchu szybko poruszających się obiektów, to tu stabilizacja jest zbędna - chodzi o jak najkrótszy czas naświetlania.

Ale jak widać wciąż pokutuje mit, że właśnie do tego służy stabilizacja. Najczęściej ludzie nie rozróżniają rozmycia spowodowanego poruszeniem aparatu od rozmycia poruszjącego się przedmiotu przy dłuższym czasie naświetlania.

No właśnie chodzi mi tylko o zamrożenie ruchu (tak aby ten przykładowy samochód nie był rozmyty), nie koniecznie o to panoramowanie, choć tutaj zdjęcia na pewno wychodzą ciekawsze, bo wtedy chyba rozmywa się tło.

Cytat:
Ale jak widać wciąż pokutuje mit, że właśnie do tego służy stabilizacja. Najczęściej ludzie nie rozróżniają rozmycia spowodowanego poruszeniem aparatu od rozmycia poruszjącego się przedmiotu przy dłuższym czasie naświetlania.

No w moim przypadku nie masz się co dziwić, z fotografią do tej pory miałem niewiele wspólnego. A skoro mam taki "przywilej" to chcę się jak najwięcej dowiedzieć ;)

Mefisto napisał/a:
choć tutaj zdjęcia na pewno wychodzą ciekawsze, bo wtedy chyba rozmywa się tło.
Dokładnie tak. Tło rozmywa się kierunkowo dając złudzenie ruchu.
maput - Nie 02 Paź, 2011

Mefisto napisał/a:
No właśnie chodzi mi tylko o zamrożenie ruchu (tak aby ten przykładowy samochód nie był rozmyty)

Do tego kompletnie nie jest potrzebna stabilizacja, a jedynie krótki czas naświetlania.
Przy panoramowaniu może się przydać, choć bez niej też efekty są bardzo przyzwoite ;)

hijax_pl - Nie 02 Paź, 2011

maput napisał/a:
Przy panoramowaniu może się przydać, choć bez niej też efekty są bardzo przyzwoite
Tyle, że taka stabilizacja musi wiedzieć, że ma stabilizować w jednym kierunku tylko. Czy stabilizacja matryc to potrafi? Nie wiem. Wiem, że np ta nowa w obiektywach Nikona to potrafi...

hijax_pl napisał/a:
Czy stabilizacja matryc to potrafi? Nie wiem.
Tak, w Olympusach jest nawet specjalny tryb do tego celu.