forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektywy do 50d

margaret - Pon 26 Wrz, 2011
Temat postu: Obiektywy do 50d
Posiadam Canona 50d. Teraz poszukuję obiektywów i lampy. Przeznaczenie- śluby, wesela, plenery. Budżet ok. 4000zł
Co polecicie? Kusi mnie 85/1.8 Canona, nie będzie zbyt wąsko? Do tego najlepiej coś do szerszych kadrów, żeby w kościele ładnie wyszło. Opłaca się iść w większe zoomy (coś koło 70-200)? Czy lepiej zainwestować w lepszą lampę?
Proszę o pomoc:)

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

a) do zoomów musisz mieć lampę (2.8 to jest dość ciemno)
b) na początek w tym budżecie lepiej zainteresować się bardziej uniwersalnymi szkłami typu 17-55/17-50.
c) 85 jest fajna w plener, ale w kościele w wielu sytuacjach za ciasna. Wg mnie na początku nie ma sensu jednocześnie brać 85 i 70-200.
d) jak chcesz iść w stałki to wypadałoby mieć 2 body.

A może ze stałek zamiast 85 wybrać 50?
fatman - Pon 26 Wrz, 2011

mozer napisał/a:
b) na początek w tym budżecie lepiej zainteresować się bardziej uniwersalnymi szkłami typu 17-55/17-50.

17-55/2.8 do kościoła na śluby za ciemno (sam sprawdzałem).
Weź lepiej 50-tkę z 1.4

mozer - Pon 26 Wrz, 2011

fatman, ja widziałem, że ludzie tym robią. Oczywiście lampa się też przyda, tak jak napisałem wyżej.

Zrozumiałem, że chodzi o pełny komplet obiektywów - sama 50 może nie wystarczyć.

Ja to widzę tak - jeśli jest jedno body, to bez zooma trzeba być przewidującym - czytaj mieć doświadczenie, więc jak ktoś zakłada taki wątek, to uważam, że nie można mu takiego rozwiązania polecić...

Sunders - Pon 26 Wrz, 2011

margaret napisał/a:
Posiadam Canona 50d. Teraz poszukuję obiektywów i lampy. Przeznaczenie- śluby, wesela, plenery.

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=970
:smile:

Tak, zgadza się...to mój pierwszy ślub, na którym mam robić zdjęcia. Więc pytam, żeby dobrze wybrać. A jeśli wybrać tamron 17-50/2.8 + lampa (w miarę dobra) + stałka to dam radę coś zdziałać? Myślę, że z 85 ładnie by poszło w plenerze, w kościele też kilka ujęć na spokojnie. A w tych najważniejszych chwilach podczas mszy 17-50, żeby mieć pewność, że dobrze uchwycę moment. Moja znajoma ma sigmę 70-200 podpiętą do pentaxa, da się podpiąć te szkło do canona?
mozer - Pon 26 Wrz, 2011

margaret, sigma do canona musi mieć inne mocowanie...
Oczywiście, że takim zestawem da się coś zdziałać - wszystko zależy od umiejętności fotografa.

A z jakąś przejściówką nie da rady? No i czy tak duży zoom w ogóle jest potrzebny na ślubie...?
mozer - Pon 26 Wrz, 2011

margaret, pewnie musiałabyś ostrzyć ręcznie - o ile taka przejściówka istnieje...
Wg mnie taki zoom nie jest niezbędny.

To może poproszę koleżankę, żeby pomogła mi w samej ceremonii zaślubin;) Będę mieć pewność, że nic mi nie ucieknie:) A na samym weselu i w plenerze powinnam sobie już dać radę.
maput - Pon 26 Wrz, 2011

Wesele i plener są o tyle fajne, że jak Ci coś umknie i nie będziesz z któregoś punktu planu mieć zdjęć, to przy ogólnie fajnym reportażu nikt nie będzie miał pretensji. Oczywiście na sali jasne szkła mile widziane.
W kościele mile widziane doświadczenie, refleks, jasne szkła i trochę umiejętności ;)

A ze stałek bardziej polecacie 50 czy 85?
mozer - Pon 26 Wrz, 2011

margaret, do wnętrz 50, do pleneru 85/100/135 ;P

Zresztą do wnętrz to uniwersalniej 28/30/35.

damian996 - Pią 07 Paź, 2011

Jesli uzywasz 50D i nie zamierzasz w najblizszym czasie zmieniac na FF to Canon 17-55 f2.8 IS USM to najplepszy obiektyw jaki mozesz podpiac do tego body. Sam stalem przed identycznym dylematem jakis czas temu. Jak zaczynalem robic wesela to uzywalem 50D i Tamrona 17-50 f2.8. To jest super obiektyw ale niestety tylko do domowych zastosowan. Autofocus za wolny na sluby no i ostrosc pozostawia tez wiele do zyczenia. Na sluby napewno potrzebujesz czegos lepszego. Najlepsza opcja bylby oczywiscie zestaw kilku stalek, ale dla poczatkujacego fotografa nie jest to polecany zestaw. Ja zastnawialem sie jeszcze nad 28-70 f2.8 USM L ale po pierwsze czasem moze byc za wasko, a po drugie na 50D nie bedzie on tak ostry jak na FF. Dlatego ostatecznie zdecydowalem sie na C 17-55 f2.8 IS USM i nie zaluje. Uzywalem go juz na kilku slubach i zdjecia wychodza naprawde rewelacyjne. Co prawda w ciemnym kosciele moze byc czasem niewystarczajaco jasno, ale mi sie to jeszcze nie przytrafilo. Na wszelki wypadek nosze w plecaku stalke C 50 f1.8 :) A dodatkowo w plener do portrecikow uzywam 70-200L f4 USM i to jest moim zdaniem idealny zestaw minimum dla poczatkujacego (ale ambitnego) fotografa weselnego. Nie zrujnyje tak bardzo kieszeni jak FF i zestaw obiektywow, a 50D i zaproponowane szkla sa juz calkiem niezle. Przy Twoim budzecie 4000zl prawie wystarczy Ci na nowego Canona 17-55, a napewno na uzywanego :) Nie baw sie w Tamrona 17-50 bo choc ma podobne parametry co Canon to szkla te dzieli przepasc. Jesli zamierzasz bawic sie w sluby to i tak szybko sie go pozbedziesz jesli bedziesz chcial robic dobre zdjecia. Oczywiscie mozna tez pstrykac 500D z kitem, bo raz widzialem takiego fotografa na slubie, ale musisz wtedy zadac sobie pytanie jakich efektow Ty oraz mloda para oczekujecie :)
tkosiada - Pią 07 Paź, 2011

bez zbędnych opisów: 17-55 2.8, 50/1,4 i 85/1,8
to naprawde działa
pozdro :cool:

maczetka - Sro 12 Paź, 2011

kurcze, a komu bedziesz robic ten slub? mam nadzieje, ze nie komercyjnie. i czy ci ludzie maja swiadomosc Twojej wiedzy i doswiadczenia fotograficznego?

co do szkiel to polecam jak Tkosiada. Jak zostanie kasy, to ja dorzucilbym jeszcze jakis UWA albo rybke (np. samyang 8mm) bo kilka takich fotek tez moze sie przydac.