forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - N1 i obiektywy C mount

focjusz - Pon 26 Wrz, 2011
Temat postu: N1 i obiektywy C mount
Szukałem ale niewiele znalazłem więc chciałem podzielić się pytaniem jakie mnie nurtuje od kilku dni ( od premiery N1 )
Mianowicie jest sporo tanich i o ciekawych parametrach obiektywów od kamer C mount.
Zastanawiam się czy nie będą one ciekawą opcją do N1 własnie.
Pasują one - z tego co czytałem dotychczas - już do systemu m4/3 ale tam podobno strasznie winietują i mydlą na na brzegach. ( ponieważ sam mam G2 to chętnie bym poznał czyjeś doświadczenia z tymi obiektywami - czy warto kupić przejściówkę i jaki obiektywy)
I tutaj może własnie jeszcze mniejsza powierzchnia sensora w nowym Nikonie pozwoli fajnie i tanio uzupełnić szklarnie na początek przynajmniej.
Co o tym myślicie ? Może nawet nowy system AF będzie ładnie wspierał manuala ?

hijax_pl - Pon 26 Wrz, 2011

focjusz napisał/a:
Może nawet nowy system AF będzie ładnie wspierał manuala ?
Poczekamy na manual to się doczyta co i jak z manualem będzie ... ;)

BTW - obiektywy C-mount są projektowane do sensorów 1/2", więc na matrycy 1" mogą pojawić się problemy z kołem obrazowym. Ale w sumie podpięcie jakiegoś takiego obiektywiku 4-6mm dałoby całkiem fajny szeroki kąt :D

jaad75 - Pon 26 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
BTW - obiektywy C-mount są projektowane do sensorów 1/2"
Absolutnie nie. Obiektywy C-mount mają bardzo różne pole obrazowe - niektóre kryją matrycę o przekątnej 4/3", a niektóre tylko 1/3".
hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2011

A to sorki. Te, które widziałem kiedyś w zaprzyjaznionym sklepie z duperelami elektrotechnicznymi były widać nieadekwatne by generalizować...