forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - statyw do speedlite

radaris - Pon 26 Wrz, 2011
Temat postu: statyw do speedlite
Posiadam 430 EX II i przechodzę na błyskanie z innego kierunku niż prosto w twarz, asystenta nie mam, więc szukam statywu do lampy. Chciałbym aby pasował do 430 jak i 580 , do tego z uchwytem/mocowaniem różnych modyfikatorów światła. Używał bym go na zewnątrz jak i w studiu.

Co polecacie ? Oczywiście w jak najmniejszych pieniądzach...

hijax_pl - Pon 26 Wrz, 2011

Najzwyklejszy statyw oświetleniowy za ok 40zł + najzwyklejszy na świeci uchwyt do lampy systemowej z mocowaniem parasolki... - za ok 50zł ;)

hijax_pl, mógłbyś wrzucić jakieś przykładowe linki do czegoś konkretnego... Ja się na tym temacie nic nie znam, wejdę do sklepu i wcisną mi jakieś badziewie :neutral:

radaris, ju :)

aha, z tego co widzę to ten uchwyt zawiera w sobie mocowanie parasolki i szynę na lampę?

a jest w nim taka opcja, że podepnę lampę studyjną?

radaris napisał/a:
Bezpośrednio na statyw montujesz...

no to w sumie tyle chciałem wiedzieć, czyli nie ma się co pchać w droższe zestawy?

Zależy jak Ci na mobilności zależy i jakie np parasolki będziesz podpinać. Im mniejszy statyw tym mniejszy rozstaw nóg - tym gorsza stabilność z dużą parasolką. I w zasadzie na tym można zakończyć dywagacje...

no to zakończmy :wink:
komor - Pon 26 Wrz, 2011

Przed zakończeniem bym jednak ostrzegł, że zalinkowany przez Hijaxa statyw 803 jest jednak dość lekki i przez to mniej stabilny. W pomieszczeniu bez problemu się sprawdzi, ale przy zabawie w plenerze, gdzie może się zdarzyć wiaterek, to jednak polecam nieco większy i cięższy 806. Większy rozstaw nóg i ciężar, co pozytywnie wpływa na stabilność (ale negatywnie na kręgosłup podczas noszenia :) ).
jaad75 - Wto 27 Wrz, 2011

Absolutnie nie polecam też tego uchwytu - to jeden z najgorszych z jakim miałem do czynienia. Megatandeta prosto z Chin.

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2011 23:26 ]
radaris napisał/a:
Nie utrzyma żadnej konkretniejszej lampy nawet solo, o jakimkolwiek poważniejszym modyfikatorze nie wspominając.
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011

jaad75, pisząc "konkretniejsza" jaką lampę masz na myśli? I co jest nie tak z tymi uchwytami? Mam takie dwa od jakichś dwóch lat i... nie narzekam.
jaad75 - Sro 28 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
jaad75, pisząc "konkretniejsza" jaką lampę masz na myśli?
Byle chińska plasticzana 300-tka jest na granicy nośności tego statywu, w przypadku lepszych firm, np. Bowensa, nawet 200Ws waży 2.1kg. Dolicz do tego choćby masę przeciętnego softboksa, nie mówiąc o cięższych modyfikatorach oraz to, że statyw musi być dość mocno wysunięty i taki niezbyt mocny zastawik będzie się giął na wszystkie strony. No i 200-300Ws, to jeszcze nie jest "konkretniejsza lampa", bo za takie uważam okolice 500Ws.
hijax_pl napisał/a:
I co jest nie tak z tymi uchwytami? Mam takie dwa od jakichś dwóch lat i... nie narzekam.
Ja mam takie od jakichś czterech i praktycznie nie używam, chyba, że awaryjnie. Po pierwsze, beznadziejne trzymanie parasolki - niepewne i chybotliwe, po drugie, podobne trzymanie lampy, poza tym, stała głowica z sankami (normalnie zimna stopka jest na trzpieniu i można ją np. zastąpić podwójnym mocowaniem), do tego śruba pochyłu na małym dziadowskim motylku zamiast z dłuższą dźwignią. O jakości materiałów nawet nie będę wspominał - po prostu sam dizajn jest spieprzony. Jedyny (mały) plus tego rozwiązania to niewielka wysokość uchwytu.
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
Byle chińska plasticzana 300-tka jest na granicy nośności tego statywu
To fakt - ale nie podałem tego statywu jako opcji "do wszystkiego" - i chyba wyraźnie zaznaczyłem, że im mniejszy tym bardziej niestabilny ;)
Inna sprawa, że pod porządną lampę co kosztuje trochę dawać taki statywik to lekka przesada - tak samo jak stawiać aparat ze szkłem warte 15 tyś na statywie z biedronki za 30zł ;)

ov_Darkness - Sro 23 Lis, 2011

A ja mam i polecam W-806. Tylko nosić trzy takie bydlaki + modyfikatory, to będzie boleć :)
komor - Sro 23 Lis, 2011

Noszę 2 x W806, 1 x W803, a do tego 055X Pro B i 410 Junior. :) Fakt, jest co nosić…