forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - C50D + EF 35mm f/1.4 L -czy efekt będzie wart ceny szkła?

nofast - Wto 27 Wrz, 2011
Temat postu: C50D + EF 35mm f/1.4 L -czy efekt będzie wart ceny szkła?
Witam, jak w temacie. Mam 50D którego nie zamierzam zmieniać na razie na FF. Potrzebuje do niego dobry obiektyw widzący plus minus tyle co tradycyjne 50mm. Po przeczytaniu wielu komentarzy itp. itd. i świetnej recenzji tej 35 zastanawiam się nad zakupem?
Pytanie czy ten obiektyw dobrze "leży" na 50d? czy może jest tak jak w przypadku EF 24-70 mm f/2.8L USM, który na małej matrycy traci sens (odsyłam do komentarzy pod testem).
Pytanie kieruje szczególnie do osób, które są w posiadaniu takiego zestawu.

Dodam, że obecnie w 50D mam głownie wpięte różnej maści Heliosy i Zenitary ponieważ fotografie z tych obiektywów mają dla mnie "to coś". Problemem jest MF. Dlatego szukam stałej L.

Dziękuje za ewentualne wskazówki i pozdrawiam.

AM - Wto 27 Wrz, 2011

Zdecydowanie warto. Sam uzywalem czesto 40d/7d z 24L bo wole kat widzenia 35mm na FF.
Sunders - Wto 27 Wrz, 2011

Cytat:
C50D + EF 35mm f/1.4 L -czy efekt będzie wart ceny szkła?

Czy warto, to trzeba ocenić samemu.
nofast napisał/a:
Pytanie czy ten obiektyw dobrze "leży" na 50d?

Tak.
nofast napisał/a:
Potrzebuje do niego dobry obiektyw widzący plus minus tyle co tradycyjne 50mm.

To raczej pomyśl o 24L.
nofast napisał/a:
Pytanie kieruje szczególnie do osób, które są w posiadaniu takiego zestawu.

Miałem podobny dylemat.Mając 50D próbowałem 35L i 24L.Wybrałem 24 bo 35 wydawało mi się za wąskie.IMHO warto, chociaż jak dokonywałem wyboru wiedziałem że będę chciał dokupić też puszkę FF.Po jej zakupie nadal nie żałuję, ale do FF chyba kiedyś dokupię też 35L, może już mkII :smile:

nofast - Wto 27 Wrz, 2011

Super, dziekuje za szybkie odpowiedzi.

Ta 35 kusi mnie rozdzielczoscia od pelnej dziury. Uzywacie 24L I czy II, jest tysiac pln roznicy w cenie a I nie ma testow na optyczne?

MM - Wto 27 Wrz, 2011

35L do małem matrycy to świetny pomysł, choć ja bym pomyślał nad 24L. Okolice kąta widzenia 35mm na FF są dla mnie zdecydowanie ciekawsze. Najlepiej porównaj sobie oba i dokonaj wyboru. Te szkła są zwyczajnie świetne i warte zakupu.
nofast - Czw 29 Wrz, 2011

Więc tak, obiektyw kupiony.
Miałem okazje przetestować 24 i 35.
24 testowałem używany i ten egzemplarz z moim body ostrzył przy zdjęciu z odległości 4-5 m jakieś 40 cm przed przedmiotem. Prawdopodobnie kwestia ustawienia. Jednak okazał się dla mnie za szeroki i to zaważyło. Natomiast dzisiaj oglądałem 35 i szerokość dla mnie idealna. Tak jak piszecie ostrość od 1.4 bardzo dobra (aczkolwiek 2-3 razy nie trafił), natomiast od 1.8 rewelacja. Reszta jak dla mnie bez zarzutu jak na serię L przystało. Może poza rozmiarem - mógłby być trochę mniejszy.

Przykłady z przed chwili:
pawelbanasiak.pl/pliki/IMG_0302.JPG
pawelbanasiak.pl/pliki/IMG_0331.JPG
pawelbanasiak.pl/pliki/IMG_0297.JPG

Dziękuje za pomoc w wyborze i zapraszam na www.pawelbanasiak.pl