|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - CF 32GB Transcend 400x
fotsale - Wto 27 Wrz, 2011 Temat postu: CF 32GB Transcend 400x Witam
Karta pamięci CF Transcend UDMA 400x 32GB , czy ktoś z użytkowników portalu posiada kartę tej firmy lub dokładnie ten model i może podzielić się informacjami na jej temat. Potrzebuję karty do Canona 7D i interesuje mnie głównie jak sprawuje się ten CF w czasie rejestracji filmów.
B o g d a n - Wto 27 Wrz, 2011 Temat postu: Re: CF 32GB Transcend 400x
fotsale napisał/a: | Witam
Karta pamięci CF Transcend UDMA 400x 32GB , czy ktoś z użytkowników portalu posiada kartę tej firmy lub dokładnie ten model i może podzielić się informacjami na jej temat. Potrzebuję karty do Canona 7D i interesuje mnie głównie jak sprawuje się ten CF w czasie rejestracji filmów. |
Ja tej karty nie widziałem na oczy ale z tego, co się orientuję jej wysokiego transferu nie wykorzystasz w aparacie typu 7D. Ponadto musisz wiedzieć, że karta tego typu pobiera bardzo duzo prądu, co za tym idzie warto się zaopatrzeć w dodatkowe baterie i ew. grip.
Najwyższy współczynnik ceny do jakości oferuja karty firmy Pretec.
Ja do 5D2 używam CF 333x oraz 233x i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Nawet ta 233x spokojnie daje możliwość wykonywania filmów w Full HD.
I jeszcze jedno, w cenie jednej 400x 32GB możesz kupić ponad cztery sztuki Pretec 233x 16GB, co daje Ci ponad dwukrotnie większą pojemność.
Zastanów się.
komor - Wto 27 Wrz, 2011
B o g d a n napisał/a: | Ponadto musisz wiedzieć, że karta tego typu pobiera bardzo duzo prądu |
Chodzi o te UDMA-cudma, czy z jakiegoś innego powodu?
B o g d a n - Wto 27 Wrz, 2011
komor napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | Ponadto musisz wiedzieć, że karta tego typu pobiera bardzo duzo prądu |
Chodzi o te UDMA-cudma, czy z jakiegoś innego powodu? |
Chodzi o samą technologię wykonania. Podobno karty wykonane w technologii MLC są bardzo prądożerne podczas zapisu/odczycie danych. Tak mówią jakieś tam testy.
Do fotek nie ma to większego znaczenia, ale do filmów, gdzie karta pracuje i zapisuje w dłuższych okresach czasu, podobno tak.
fotsale - Sro 28 Wrz, 2011
komor napisał/a: | B o g d a n napisał/a: | Ponadto musisz wiedzieć, że karta tego typu pobiera bardzo duzo prądu |
Chodzi o te UDMA-cudma, czy z jakiegoś innego powodu? |
Chodzi o to, że mogę ją kupić za 70$ , SanDisk tej samej klasy kosztuje 150$. Dwie karty w cenie jednej, nie znam tej firmy dlatego szukam informacji na jej temat. Do tej pory używałem tylko Sandiska i było ok. Ale teraz dochodzi rejestracja filmów, o to głównie mi chodzi. Ze zdjęciami poradzą sobie wolniejsze kary to wiem.
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011
B o g d a n napisał/a: | Podobno karty wykonane w technologii MLC są bardzo prądożerne podczas zapisu/odczycie danych | To jest różnica między Multi Level Cell a Single Level Cell. MLC ma większą gęstość upakowania (bo potrafi przechowywać kilka bitów w pojedynczej celi, ale by je odczytać elektronika musi być bardziej skomplikowana. Gdzieś też czytałem, że MLC jest mniej wiarygodny zatem w układach stosuje się zaawansowane algorytmy ECC.
Podsumowując: większe upakowanie danych kosztem większego poboru prądu, dłuższego zapisu i wolniejszych transferów.
fotsale napisał/a: | Ze zdjęciami poradzą sobie wolniejsze kary to wiem. | Z filmami też... Szybkie karty w zasadzie są potrzebne do zdjęć seryjnych w RAWach lub do szybkiego zgrywania danych z nich na komputer.
fotsale - Czw 29 Wrz, 2011
Więc jaka karta będzie dobra ? Nie za duży pobór mocy no wystarczająca prędkość zapisu?
ov_Darkness - Czw 29 Wrz, 2011
A ja tradycyjnie polecam więcej mniejszych, na wypadek awarii.
Nauczyłem się już wielokrotnie, że oszczędności na nośnikach to zło.
Używam dwóch Sandisków ExtremeIII 4GB 30MB/s, nie zawiodły mnie nigdy, więcej pojemności mi nie trzeba (ale moja puszka nie kręci filmów), nawet jak robię w RAW'ach. (wchodzi 159/kartę). Jedna karta to cały dzień cykania głupot typu HDR, dwie, to ślub, lub sesja portretowa.
W jpgach, to pewnie na 2 tygodniową wycieczkę w egzotykę wystarczy, bo wchodzi chyba 1100 na kartę. nie sprawdzałem, bo uważam, że płacić za ciepłe piwo i spocone dziewczyny to głupota ;P
|
|