|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - wybór lustrzanki, dobre rady zawsze w cenie
majkel3003 - Wto 27 Wrz, 2011 Temat postu: wybór lustrzanki, dobre rady zawsze w cenie Witam wszystkich, będę Wam bardzo wdzięczny za radę i pomoc w wyborze lustrzanki.
Otóż jestem posiadaczem Olympusa e-510 z obiektywem Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 SWD, fotografuję amatorsko, dla zabawy. ( przede wszystkim podróże, dzieci, trochę sportu, krajobrazy, rodzina – wszystko amatorsko ) Choć obiektyw który posiadam jak dla mnie pierwsza klasa chciałem zmienić sprzęt na Canona. I tu stoję przed trudnym wyborem.
Canon 7D czy 600D.
Szukam aparatu na lata. Nie ma tu znaczenia że 7D jest 2 razy droższy, interesuje mnie bardzo dobry sprzęt (dający ładne i ostre zdjęcia ), łatwy w obsłudze, szybki ( ale nie koniecznie 8kl/sek) z bardzo dobrym i celnym AF. Idąc dalej w ten temat 7D nie posiada trybów tematycznych ( makro, krajobraz, portret) , posiada za to wiele innych przydatnych funkcji + 3 tryby do własnych ustawień. Czy brak trybów tematycznych to + czy – ? czy dla amatora foto jest to duże utrudnienie , czy po zrobieniu kilku zdjęć poradzi sobie bez problemu z ustawieniami M ? czy zapisanie własnych ustawień (np. portretowych ) w 7D ma się tak samo jak portret w 600D (czy w 600 te ustawienia są stałe czy zmieniają się w zależności od światła itp. )czy 7D daje możliwość robienia zdjęć panoramicznych, czarnobiałych i czy posiada jakieś filtry jak ziarnistość itp.
nie chce się też uczyć na 600D żeby w przyszłości kupić 7D, równie dobrze mogę zacząć naukę od 7-ki
tak więc 7D czy coś innego – P O M O C Y
co do obiektywu do nowego body to Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 L IS USM
dzięki i pozdrawiam
mozer - Wto 27 Wrz, 2011
majkel3003, nigdy nie użyłem w lustrzance trybu tematycznego, więc to nie jest żaden problem. Dlaczego właściwie chcesz zmienić system?
hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2011
majkel3003 napisał/a: | Czy brak trybów tematycznych to + czy – ? | Im bardziej zaawansowany aparat tym mniej takich wodotrysków ma... majkel3003 napisał/a: | czy dla amatora foto jest to duże utrudnienie , czy po zrobieniu kilku zdjęć poradzi sobie bez problemu z ustawieniami M ? | Oprócz trybu M są jeszcze Tv czy Av - to tryby półautomatyczne. A im szybciej sobie ktoś poradzi z trybem M tym lepiej dla niego i jego zdjęć. majkel3003 napisał/a: | zy 7D daje możliwość robienia zdjęć panoramicznych, czarnobiałych i czy posiada jakieś filtry jak ziarnistość itp. | A od czego komputer? To co oferuje aparat to namiastka możliwości, które masz w swoim komputerze - oczywiści potrzebny jest program specjalizowany do tego, tzw: cyfrowa ciemnia. majkel3003 napisał/a: | co do obiektywu do nowego body to Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 L IS USM | Miałeś Zuiko 50-200 - nie potrzebowałeś nigdy szerszego kąta?
B o g d a n - Wto 27 Wrz, 2011
Jeszcze nikt nie napisał, że D7000 jest najlepszy?
Nie wiem jak Ty ale ja wybierając pomiędzy 7D i 60D wybieram zdecydowanie 7D.
hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2011
Widzę, że jakieś fobie się tworzą u kanonierów
jurand - Wto 27 Wrz, 2011
Możesz wybrać model pośredni między 7d a 600d.
A przed je wszystkim proponuję je pomacać. Przede wszystkim rozmiar i wygoda obsługi stawiają 600d mocno z tyłu.
Przynajmniej dla mnie.
B o g d a n - Wto 27 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | Widzę, że jakieś fobie się tworzą u kanonierów |
He, he, to tylko obserwacja kolego, czysta obserwacja.
maput - Wto 27 Wrz, 2011
Pal licho body. Na serio nie potrzebujesz szerszego szkła ? Potrafisz ogarnąć te wszystkie tematy ogniskową >100mm ? Szacun!
RB - Sro 28 Wrz, 2011
ja tam nie łapię, dlaczego nie można się było nauczyć czegokolwiek poza naciskaniem guzika na E510...
A autor wątku... kup cokolwiek na co Cie stać... i na co masz ochotę. 7d do 600d ma się... średnio na jeża nijak, ale te zdjęcia które Ty chcesz nim zrobic to oba korpusy zrobia tak samo.
|
|