|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - FZ8 + konwerter szerokokatny
Yanos - Pią 26 Paź, 2007 Temat postu: FZ8 + konwerter szerokokatny Mam pytanko jako ze nie jestem az takim znawca tematu..
Czy do FZ8 Raynox DCR-730 bedzie dobrym wyborem ? czy moze polecacie jakis inny konwerter szerokokatny ?
maziek - Sob 27 Paź, 2007
A jaki tam jest gwint?
Yanos - Sob 27 Paź, 2007
52 mm
maziek - Sob 27 Paź, 2007
Ha, ha, myslałem, że Ci mój olympusa wcon-07 wcisnę . Choć na poważnie to nawet do olympusów montowany jest on na tulei, która w przeciwieństwie do etatowo na allegro sprzedawanych ma gwint 55 a nie 52 czy jeszcze mniejszy...
Zanim popełniłem wcona za 500 zł przetestowałem kilka innych tańszych i werdykt jest prosty - ŻADEN inny nie pozwalał zrobić zdjęcia, które jeszcze się do czegos oprócz skasowania nadawało. Poza tym żaden z nich nie miał na prawdę takich parametrów, jak na obudowie było napisane. Zresztą zerknij na wcona-07, zobacz jak monstrualna jest pierwsza soczewka, co najmniej jedna jest też asferyczna - a porównaj to z tym Raynoxem... Tego konkretnego Raynoxa nie testowałem, ale nie wygląda mi poważnie. Wiadomo, że jak się na superzooma coś jeszcze nakręca, to coś się w obrazie zchrzani i wielka to sztuka, aby schrzaniło się niewiele.
Moja rada - albo wydasz 500 zł, albo daj sobie spokój, zniszczy Cię winietowanie, dystorsja i nieostrość.
|
|