|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - wybór obisktywu, dobre rady zawsze w cenie
majkel3003 - Wto 27 Wrz, 2011 Temat postu: wybór obisktywu, dobre rady zawsze w cenie Witam wszystkich, będę Wam bardzo wdzięczny za radę i pomoc w wyborze obiektywu.
Obecnie jestem posiadaczem Olympusa e-510 z obiektywem Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 SWD, fotografuję amatorsko, dla zabawy. ( głównie podróże, dzieci, trochę sportu, krajobrazy, rodzina – wszystko amatorsko ) Choć obiektyw który posiadam jak dla mnie pierwsza klasa chciałem zmienić sprzęt na Canona.
Sprzęt nad którym się zastanawiam to Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 L IS USM. Nie piszcie że drogi, że w tej cenie kupisz lepszy 70-200, bo nie o to chodzi. Kasa jest. Naczytałem się trochę o nim ( choć polskich recenzji jeszcze brak ) i wiem że w połączeniu z dobrym body robi znakomite zdjęcia ( przy świetle dziennym ). Kolejny plus to jego gabaryty.
Powiedzcie czy dla mnie jako amatora foto ( zdjęcia życia codziennego ) brak światła 2,8 będzie zauważalny ( przy zdjęciach np. w kościele, w domu ) i jak to się ma do samego zdjęcia . Czy światło 4 – 5.6 będzie powodowało każdorazowo użycie lampy błyskowej w słabym oświetleniu. Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując ten obiektyw ??
dzięki i pozdrawiam
Sunders - Wto 27 Wrz, 2011
majkel3003 napisał/a: | czy dla mnie jako amatora foto ( zdjęcia życia codziennego ) brak światła 2,8 będzie zauważalny ( przy zdjęciach np. w kościele, w domu ) |
Tak, będzie.
majkel3003 napisał/a: | Czy światło 4 – 5.6 będzie powodowało każdorazowo użycie lampy błyskowej w słabym oświetleniu. |
Niekoniecznie, możesz nie włączać lampy i wybrac odpowiednio długi czas, ale wtedy musisz użyć statywu lub choćby monopodu
[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2011 22:00 ]
majkel3003 napisał/a: | Na co jeszcze zwrócić uwagę kupując ten obiektyw ?? |
Jeśli chcesz używać go w domu, to musi to być odpowiednio duzy dom
maput - Wto 27 Wrz, 2011
Światła nigdy dość, a w systemie Canona jest więcej szkieł dających niezłe zdjęcia, ale jaśniejszych.. Skoro kasa nie gra głównej roli to nie wiem czemu ograniczać się do takiej ciemnicy. Do tego wąskiej...
goltar - Wto 27 Wrz, 2011 Temat postu: Re: wybór obisktywu, dobre rady zawsze w cenie
majkel3003 napisał/a: | Naczytałem się trochę o nim ( choć polskich recenzji jeszcze brak ) | Jest szansa że wkrótce będzie
MM - Sro 28 Wrz, 2011
Na mnie szału ten obiektyw nie zrobił. Jakiś taki zabawkowy i delikatny. Nie wiem co pokażą testy, ale cudownej jakości optycznej nie odczułem. Choć ciężko mi być obiektywnym po tym jak człowiek porobi zdjęcia nowym 70-200/2.8 czy jasnym długim tele
RB - Sro 28 Wrz, 2011
Ja masz kasę i chcesz do zamkniętych pomieszczeń to... to jednak kup stałoświetlny tele 2.8. Nawet tylko do 200 mm.
|
|