forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon 70-200 F4 IS vs canon 100-400

amigoz - Sob 27 Paź, 2007
Temat postu: Canon 70-200 F4 IS vs canon 100-400
Witam,

Czy ktoś miał możność porównania tych szkiełek? Mając 24-105 zastanawiam się nad zoomem, który sprawdzi się na zawodach sportowych i "polowaniu" na zwierzynę... Rożnica w cenie nie jest aż tak znacząca.
Dodam tylko, że podpiąć to szkło planuję pod 40d.
Pozdrawiam,
AMIGOz

MM - Sob 27 Paź, 2007

Te obiektywy znam niejako na wylot, body praktycznie też :wink:
Jaki to ma być sport i jaka zwierzyna, chodzi o światło m.in.
No i czy jakość optyczna musi być wybitna bo w kwestii ostrości to 70-200/4 IS L jest zdecydowanie lepszy.

amigoz - Sob 27 Paź, 2007

No cóż, chciałbym porównać te dwa obiektywy, bo przy podobnej ogniskowej mają podobne światło... Niestety najłatwiej jest focić zwierzaki na leśnych ostępach wcześnie rano... więc światło zastane może być różne, ale raczej słabe... Sport - tylko na otwartej przestrzeni, typu rajdy samochodowe i motocyklowe...
amigoz - Sro 07 Lis, 2007

Ktoś ma doświadczenia z tymi obiektywami i chciałby się nimi podzielić? B-)
MM - Sro 07 Lis, 2007

Mam bardzo duże doświadczenie z tymi obiektywami a 100-400L to często wręcz moje podstawowe szkło. 70-200/4 IS L też tajemnic jak dla mnie nie ma. Pytaj konkretnie to odpowiem.
amigoz - Sro 07 Lis, 2007

MM,
Myślałem, że z moich postów w tym wątku to wynika... Zastanawiam się nad kupnem obiektywu (jak w temacie). Nie mam kasy na obydwa... i zastanawiam się, który z nich wybrać?

MM - Sro 07 Lis, 2007

Z enigmatycznych odpowiedzi wydaje mi się, że nie bardzo wiesz o co pytać. Bo potrzebujesz i światła i ogniskowej. Wyprowadzę Ciebie z błędu. Te obiektywy nie mają podobnego światła. 100-400L przy 200mm ma f/5, powyżej 250mm jest już f/5.6. 70-200 jest ostre od pełnej dziury, jest szybsze i ma lepszą stabilizację.
Ja bym wybrał półśrodek... 70-200/4 IS L plus telekonwerter TC 1.4.

amigoz - Czw 08 Lis, 2007

No cóż, jestem dopiero początkującym foto-amatorem... :roll:
Do tej pory używałem Panasa FZ20, który to chwali się światłem 2,8 w całym zakresie ogniskowych... czyli 35-432 mm.
100-400 zainteresował mnie ze względu na dużą ogniskową... bo na maxa wychodzi jakieś 640 mm...
Muszę pomacać obydwa i wtedy zdecyduję...
Pozdrawiam,
AMIGOz

goltar - Czw 08 Lis, 2007

amigoz napisał/a:
Muszę pomacać obydwa i wtedy zdecyduję...
jak pomacasz to na początku zauważysz dwie duże różnice między tymi obiektywami... wielkość i waga :wink:
MM - Czw 08 Lis, 2007

Jest jeszcze stopka statywowa :wink: i sposób zoomowania :P
Arv - Pią 09 Lis, 2007

MM napisał/a:
Jest jeszcze stopka statywowa :wink: i sposób zoomowania :P

Ciekawe czy istnieje możliwość zamontowania w Canonie 100-400 wężyka z końcówką pasującą do wentylków rowerowych.
:lol: